A fekete ruhás nő 91 csillagozás
Arthur Kippst, a fiatal ügyvédet főnöke egy isten háta mögötti angol városkába küldi, hogy rendezzen egy hagyatéki ügyet. Arthur a halott ügyfél, a néhai Alice Drablow házába költözik be, hogy minden családi iratot feldolgozhasson. Nemsokára kiderül, hogy a kastély sötét és tragikus titkokkal van tele, a helyiek pedig a babonák világában élik mindennapjaikat. Arthur akkor ijed meg igazán, amikor Mrs. Drablow temetésén a gyászolók között felfigyel egy fekete ruhát viselő, sápadt és beteges női alakra, akiről kiderül, hogy maga is rég halott. Valaha szép lehetett, ma már csak valami erős negatív érzelem lehel némi életet az arcába. Az a hiedelem járja a helyiek között, ahol megjelenik, ott hamarosan meghal egy gyermek. Érthetetlen és fájdalmas események veszik kezdetüket.
A mesélő, Arthur Kipps, vajon függetlenítheti-e magát a fekete ruhás nő hatásától?
Susan Hill ma az egyik legismertebb misztikus krimi- és detektívregény-író… (tovább)
Eredeti megjelenés éve: 1983
Leltárba véve: temérdek sűrű köd, néhány visszafogott levél, 8-10 koppanás, szellem: egy darab.
Hangulatteremtésben nagyon jó, imádtam a leírásait is, viszont lehetett volna ijesztőbb is, a kislámpát nem kellett égve hagynom hozzá éjszakára.
Bővebben: http://pupillaolvas.blogspot.hu/2013/01/koppanasok.html
Ezt a könyvet ilyen körülmények között kéne olvasni: régi viktoriánus ház, tágas nappalival. A kandallóban lobog a tűz, mellette egy kényelmes karosszék, ami pont ideális olvasáshoz. Csak a láng ad fényt, amúgy sötétség honol. A ház csendes, csak a szél egy-egy lökését lehet hallani néha.
Ehelyett nekem csak egy kényelmes ágy, lámpafény és amúgy csend jutott, amelyben csak édesanyám szuszogását hallottam. Így is magába tudott szippantani a történet, amely nem túl csavaros, eléggé kiszámítható, lassan hömpölyög, de nagyon-nagyon hangulatos, igazi gótikus, régi vágású kísértettörténet.
Amikor alattam megreccsent valami, hirtelen megfagytam. Tudtam, hogy csak a pincétől jöhetett a hang. Aztán szép lassan eszembe jutott, hogy ma édesapám később érkezik haza, ő lehetett az, aki mindig a pincében szokta átcserélni a munkásruháját. Azért így is kellett egy kis idő, míg megnyugodtam. Ilyen hatással volt tehát rám a könyv, aminél többet nem is vártam.
húúú, azért helyenként elég félelmetes volt… a hangulata nagyon jó, de mégsem tökéletes, az eleje picit unalmas…de aztán beindul
Hűh. Lehet nem éjjel kellett volna kiolvasnom. Nem is maga a történet, inkább a hangulat nagyon félelmetes. Brrr. Kirázott a hideg.
Azért került előre az olvasási listámon a könyv, mert könnyebb volt magammal vinnem egy útra, mint az éppen aktuálisan olvasott féltégla méretű regényt. Szeretem a horror műfaját, még annak ellenére is, hogy elég sokat csalódtam már benne. Ennek ellenére újra és újra megpróbálkozom vele. Szerencsére ez a könyv nem okozott csalódást (igaz, hogy időközben az elvárásaim is jelentősen csökkentek). Igazi kísértettörténet. Igazán sajnáltam, hogy a fülszöveg elárulja a történet egy nagyon fontos mozzanatát, részét. A történet alapja adott, nem nyújt semmi meglepetést: elhagyatott ház, ködös időjárás, a ködben felhangzó hangok, furcsa zajok a házban. Viszont a hangulatfestés nagyon jól sikerült. Borzongató volt. A történet izgalmas és még meglepetést is tudott okozni. Hátránya, hogy nagyon rövid. Pár dolog jobban kibontva, megtekerve még nagyobbat ütött volna. De így is eléggé élveztem.
Bővebben a bloglinknél.
Sajnos nem tudom nem összehasonlítani a filmmel, ami nekem kivételesen jobban tetszett. A cselekmény már nem volt meglepetés, de így is hiányzott belőle az a komor, sötét, „rémisztgetős” hangulat, amikor az ember takarókba bugyolálva, tágra nyílt szemmel, kezeit szorongatva néz egy hátborzongató szellemes sztorit. A filmnél megvolt ez az érzés, a lapokon már nem jött át annyira. Volt néhány különbség a kettő között, pl. Arthur családjával kapcsolatban, ez szintén hatásosabbra sikerült a filmben. Ha először a könyvet olvasom, és csak utána nézem meg a filmet, valószínűleg többet adtam volna rá, de így csak ennyi lett, az izgalom hiánya miatt.
Amikor megláttam ezt a könyvet még fogalmam sem volt róla, hogy film is van/lesz belőle, de nagyon érdekelt. Amikor megtudtam nagyon örültem neki és elhatároztam, hogy elolvasom. Nem egy hosszú könyv, egy nap alatt elolvasható akár. Tulajdonképpen nem történik semmi megfogható a könyvben vagy különösebben borzalmas, egyszerűen a hangulatával hat az ember lelkére. Több napig olvastam, szigorúan nappal, mivel egyedül lakom egy nagy padláson nem mertem bevállalni. Tetszett a könyv, ötletes volt, kellően borzongató, egyetlen hibája, ami nem is igazán hiba, hogy olvastam volna még, vártam, hogy még egyszer visszamenjen a házba, hogy mindenre derüljön fény, bár valószínű, hogy pont azért „kerek” a történet, mert nem teljes. Nagyon várom a filmet már!
Mindig is szerettem az est leheletét, beleszagolni a levegőbe, akár a nyár virágainak édes és balzsamos illatát hordozza, akár az őszi levelek és tüzek fanyar szagát, akár a fagy és a hó csikorgó hidegét. Szeretek felnézni az égre, ahol olykor a hold és a csillagok ragyognak, olyankor teljes a feketeség, és belebámulni a sötétségbe; szeretem hallgatni az éjszaka teremtményeinek rikoltozását, a zúgva feltámadó majd lecsillapodó szelet, vagy az esőcseppek neszezését a gyümölcs fáinak lombján, élvezem, amikor a szélroham a folyóvölgy csík mezői felől felsüvít a domboldalra.
Mert akkor még ártatlan voltam; de ez az ártatlanság, ha egyszer elvész, örökre odavan.
– Mr. Kipps – mondta végül Dailey –, maga úgy csinál, mint egy ijedt gyerek: fütyörészik a sötétben.
Mindig is érdekesnek találtam, hogy a kísértetjárásokról és hasonló furcsa jelenésekről szóló meséket soha nem első kézből hallja az ember, hanem valakitől, aki ismert valakit, aki hallotta valakitől.