Római vér 88 vélemény

Időszámításunk előtt 80-ban, egy izzasztóan forró napon, az egyik római bordélyház előtti téren rátalálnak a brutálisan meggyilkolt gazdag földbirtokos, Sextus Roscius holttestére. A példátlan bűncselekménynek egyetlen gyanúsítottja van, az áldozat fia. A vád: apagyilkosság. A büntetés: halál. Annak is a legkegyetlenebb fajtája, amely még a harcedzett rómaiakat is elborzasztja. Az ifjabb Sextus Roscius ügyvédje nem más, mint Marcus Tullius Cicero. Ő pedig pontosan tudja, ki az, aki segíthet ebben a reménytelen helyzetben. Így Gordianus, Róma egyetlen magánnyomozója kézbe veszi az ügyet, és a gyilkosok nyomába eredve a város szegénynegyedeiben és fényűző palotáiban gyűjti a nyomokat, hogy megmentsen egy olyan embert, aki fejét lehajtva várja végzetét…
| Kiadás | ISBN | Oldal | Fordította | Illusztrálta | |

- Steven Saylor: Eltűnt Massiliában
- Steven Saylor: Próféciák köde
- Steven Saylor: Caesar ítélete
- Steven Saylor: Caesar diadala
Talán ha két krimit olvastam korábbi életemben, sokat mondok. Nem tudom, miért, de még a nagy klasszikus krimiírók is kimaradtak. A könyvesboltban keresgélve annyira bizarrnak tűnt a „történelmi krimi” ötlete, hogy megvettem és elolvastam Saylor egyik könyvét a sorozatból. Elolvasás után az összes többit is… Nem lettem tőle krimiolvasó, viszont Gordianus rajongója, az igen. Gordianus egy normális ember az ókori Rómában, aki magánnyomozóként él és dolgozik. Őt kedveltem meg, a családját, az életüket. A krimi szál számomra csaknem mellékes, mindössze annyiban fontos, amennyiben egy-egy újabb ügy megoldása részévé válik az ő életüknek. Tudomásom szerint hamarosan megjelenik egy újabb kötet, amely az ifjú Gordianus néhány esetét tartalmazza majd, tehát újra novellákat kapunk, mint már két ízben is. A Gordianus könyvek valóban nem tökéletesek, mégis sokszor érzem úgy, hogy bár számtalan csodálatos könyvvel találkoztam életemben, ennél a sorozatnál sajnálom legjobban, hogy nem én írtam…
Fantasztikus alkotás! Olvasás közben az ember teljesen belemerül az ókori Róma világába, hitelesen megelevenednek körülöttem az utcák, az emberek, mintha csak időutazáson vennék részt. Ezenkívül a történet is egy jól összetett, nyomozós krimi, letehetetlenül izgalmas. A végén ráadásul még drámai meglepetésekkel, váratlan fordulatokkal is szolgál. Olyan fantasztikusan eltalált az egésznek a hangulata, hogy amíg nem végzek a könyvvel, folyamatosan azon jár az eszem, hogy mikor és hol tudom olvasni, és alig várom, hogy hazaérjek és ismét belemerülhessek az ókori Rómába! A történelmi korszak rajongóinak (én ilyen vagyok) felejthetetlen élmény lesz. Az ilyen könyv csakis maxpontos lehet, nem is értem azokat, akik ezt képesek lepontozni és -értékelni…én holtbiztos, hogy Saylor többi regényét is végig fogom bújni!
Nekem tetszett. Vártam, hogy mikor lesz időm és olvashatom tovább a nem éppen unalmas történetet.
Elképesztően sok mindent tud a szerző az ókori világról, ez tetszett. Gyorsan olvasható, bár kevés az izgalom, inkább a hangulata miatt olvastam végig.
Olvastam egy Nemere-interjút, akinél rákérdeztek Saylorra. Nemere akkor csapta le a könyvet, amikor azt olvasta, hogy az egyik szereplő azt mondja: menjünk gyalog, csak egy kilométerre van.
Ellenőriztem, sajnos tényleg benne van. Szóval csínján a történelmi hitelesség miatti lelkesedéssel.
1 kommentAz egyetlen köny amelyben Gordianus még fiatal és bohém.
Továbbá élesváltás a volt a Rubicon után ahol Gordianus már ötven éves és hatalmas családja van. Ciceró titkárát is meglepő volt elszánt ravasz felnőtt helyett szerelmes tinédzserként megismerni.
Régóta nézegettem már ezt a sorozatot és az első része nem is volt csalódás. Elejétől a végéig lekötött úgyhogy be is szereztem gyorsan pár részt a folytatásból.
Megvettem, mert szeretek mindent, ami az ókori Rómával kapcsolatos. Elolvastam és 'ráharaptam'. Árgus szemekkel figyelem az újabb részeit a sorozatnak. Nem is annyira a bűntény és annak kinyomozása a legizgalmasabb, hanem a kor, a környezet… hogy úgy érzem én is ott vagyok abban a korban… mintha én is ott élnék… Már voltam Rómában és hallatlanul izgalmas felidézni, megkeresni azokat a helyeket, ahol a cselekmény épp játszódik.
Rengeteg római korban játszódó regényt olvastam már, de ennyire a korba belehelyezkedőt egyet sem. Remek, lebilincselő történetszövés és kellemes „pikantéria” járja át a művet. Esténként alig tudtam letenni. A végzet fegyvere mellett ez a legjobb Gordianus történet.
Egyszerűen imádom!
Gordianus első nyomozása….Azóta se bírom letenni a történeteit. Egy szerelem kezdete. :)
… mindezt pusztán azért, hogy úgy csűrjék-csavarják a jogot, ahogy az ügyfél megköveteli, megfeledkezve az igazról és a hamisról, a jóról és a rosszról. Az agyafúrtság kiszorítja a bölcsességet. A győzelem úgyis mindent igazol.