Taliesin (Pendragon-ciklus 1.) 24 csillagozás

Stephen Lawhead: Taliesin

Az elveszett Atlantis legendája, a Halászkirály legendája, Merlin varázsló és Morgan tündér alakja, a Tó Asszonya, Excalibur, Arthur király és a kerekasztal lovagjainak története, a Szent Grál keresése… Az ismert motívumokat az Albion Dala-trilógia írója, Stephen Lawhead a tőle megszokott költőiséggel és kiapadhatatlan mesélőkedvvel, lebilincselően fűzi egymásba új, Pendragon-mondakört felelevenítő ötkötetes regényciklusában, amelynek első része a Taliesin. Atlantis szigetének katasztrófájával virágzó kultúra, fejlett civilizáció pusztul el. A túlélők hajói Britannia délnyugati részén érnek partot, ahol Avallach király és leánya, Charis hercegnő vezetésével felépítik új otthonukat. A titokzatos üvegszigetről az őshonos kelták úgy tartják: tündérnép lakja. A szigetlakó kelta törzsek földjein egyre gyakoribb az erőszakos barbár betörés. A hanyatló Római Birodalom nem képes megvédeni a provinciát: oda a béke, a druidák, a „Sötét Napok”… (tovább)

Európa, Budapest, 1999
546 oldal · ISBN: 963076640X · Fordította: Rézműves Zoltán

Katamano

Azt kell mondanom, életem egyik legfantasztikusabb könyve. Lawhead annyira szépen használja a nyelvet, kellően fokozza az izgalmat, és fantasztikus mesélő. Egy dologgal volt bajom csak, nekem túl sok volt benne az Egy Igaz Isten imádata. Jobban szeretem a fantasy könyvekben a jó öreg kelta, svéd mindenféle egyéb isteneket, mint a mai világ Isteneit. Nem örülök, amikor a ma összeolvad a mesével. De ezen kívül csillagos ötös. Szerettem tíz évvel ezelőtt, és szeretem most is.

Nima

egy újabb sorozat Arthur-mondakörből. kicsit bővebb, kisit más, mint a megszokott, talán ettől is olyan jó.

ppayter

Arthur-mondakör, nem emlékszem, hogy olvastam volna mást ilyen részletességgel a témában, mint ez és a többi négy kötet. Mellesleg összegyűjteni sem volt kis meló, az első két kötetet évekig nem találtam antikváriumokban (elfogadható áron).

Razor

Kicsit vontatottnak éreztem ill. a keresztény szál valahogy furcsa volt, de összességében jó regény. Atlantisz ábrázolása érdekesre sikerült. Sajnos a folytatásait még nem volt lehetőségem elolvasni, az lehet árnyalna az összképen.

Elsia

Az első részt nyaralásnál vettük, mert nem volt mit olvasni. Utána nem volt megállás.

montyx

Kicsit vontatott, de nem rossz. Érdemes elolvasni, és nem letenni, mint én első olvasáskor a Pendragon résznél

Enoia

Nem siratom többé a hullámsírban nyugvó holtakat. Nem hullatok több könnyet elveszett ifjúságomért, a pettyes bikák szentélyéért. Buzog benne az életerő, nem gyászolom ami egykor volt, azt sem, mi lehetett volna. Más utat választottam, az vezet engem.

Enoia

Kinézek a toronyszobám ablakán, odalent érett gabona várja az arató kaszáját. Nézem a hullámzó aranytengert, és a száraz kalászok zizegésében hallom újra az esztendők mélyéből utánam kiáltó hangokat. Behunyom a szemem, s ők úgy állnak előttem, mint réges-régen. Velük lehetek újra, átélem még egyszer azt a boldog időt, amikor mindannyian ifjak voltunk, és a közelgő vész nem fenyegetett…

Enoia

Írni fogok: elmondok mindent önmagamért, utódaimért és a felesétől rettegő hangokért.

Enoia

– Amit tudtam, elmondtam.
– Ó, te sose adsz át többet végtelen tudásodból annál, mit feltétlenül szükségesnek ítélsz.
A látnok kajánul elvigyorodott. – Egy kis bizonytalanság csak frissíti az elmét.

Enoia

– Nagyon régen volt már – mondta Briseis. – Akkoriban még máshogy gondolkodtak az emberek.
Charisnak erről az a kérdés jutott eszébe, vajon mit gondoltak másképp, mint ma? – És mitől változtak meg? – kérdezett rá.
– Ez a világ rendje – felelte az anyja. – Apró fokonként parányi lépésenként juthatsz el új helyekre. Telnek-múlnak a napok, és egyszerre minden megváltozik.

Enoia

Jól emlékezett Annubi intésére: ha a látó kristályhoz fordul, igyekezzen óvatosan pontatlan maradni: – A látnok tanulni akar a kőtől, nem irányíthatja – mondogatta nemegyszer. A sors szolgálóleányai iránti tiszteletből kell általánosságban megfogalmazni kérdésünket. Gondolj csak bele! Mi más a sors, mint testet öltött lehetőség? Miért utasítanánk el az egész csokrot, ha egyetlen szálat szeretnénk?