!

Varázsló és üveg (A Setét Torony 4.) 162 csillagozás

Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

A Setét Torony sorozatban – melynek negyedik kötetét tartja kezében az olvasó – a thriller koronázatlan királya a fantasy birodalmába kalandozik. Egy mitikus, történelem előtti – vagy utáni – varázsvilágba, amely idegensége mellett is ismerős a mesék és mítoszok mellett talán leginkább a nagy amerikai westernekből. A regényfolyam egyes darabjai önállóan is megállják helyüket, de együtt alkotnak kerek egészt, hoznak létre egy olyan teljes világot, amelyet sokan A Gyűrűk Urá-éhoz hasonlítanak.

Roland és hűséges barátai sikeresen megküzdöttek Blaine-nel, a Monóval. Egy valaha civilizált, ám mostanra elpusztult városban szálltak le a bomlott számítógépagyú, egysínű vasútról. Roland elérkezettnek látja az időt, hogy pihenőjük közben elmesélje társainak múltját. Megtudjuk, miért kellett idő előtt elhagynia atyái földjét, Gileádot, s milyen küldetéssel érkezett Alain és Cuthbert barátjával a Külső Ívbe. Itt ismerte meg a gyönyörű és bátor Susan Delgadót, s egy… (tovább)

Eredeti mű: Stephen King: Wizard and Glass

Eredeti megjelenés éve: 1997


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Roland Deschain · Eddie Dean · Jake Chambers · Susannah Dean · Randall Flagg · Susan Delgado · Cuthbert Allgood · Alain Johns · Eldred Jonas · Sheb McCurdy

Helyszínek népszerűség szerint

K tanya


Hirdetés

Kedvencelte 40

Most olvassa 15

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 42

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

++
>!
Haarkon

Bár King ezzel a regénnyel sokaknál „kihúzta a gyufát”, nekem a második rész mellett mégis ez lett a kedvencem. Épp itt volt már az ideje hogy Roland is megnyíljon kissé és a Charles Bronson image mögött meglássuk az embert, hiszen a szereplőkkel együtt kell vándorolni, küzdeni, nevetni de sírni is ahhoz hogy szimpatizálni tudjon velük az olvasó. A szerző a feladatnak maximálisan eleget tesz, fiú létemre ez egyike volt azoknak a szerelmi történeteknek amiket nem találtam lányosan romantikusak sem giccsesen csöpögősek, úgy volt megírva ahogy kellett.

+
>!
Margarita

Roland ifjúkori kalandja és élete nagy szerelmének tragikus története.
Mennek és mendegélnek. Roland és a ka-tet. Múltban/jelenben/jövőben. Mejisben/Gileádban/Kansasban.
Erre a kis időre jó volt velük tartani.
A Setét Torony még messze van.

+
>!
tamasloczi

Mintha egy teljesen külön könyv lenne. Mesterünk nem aprózza el a dolgot; Roland visszaemlékezése nagyobb terjedelmű, mint másoknál egy teljes regény. Bár itt sem kaptak kegyelmet a szereplők, mégis, talán ez az eddigi legszolidabb rész mind közül.
Hosszú volt, mégsem untatott. Így kell ezt.

+
>!
eMeR

Nem győzöm hangoztatni, ha valaki nekem 1 évvel ezelőtt azt mondja, hogy Kinget fogok olvasni és még tetszeni is fog…!
Nem a Setét Torony volt az első könyv, amit Donald Edwin fia Stephentől olvastam, de ez a 4. kötete lopta be magát a leginkább a szívembe. Nagyon tesztet a történetvezetés, hogy minden kis apróság számít, még akkor is ha éppen akkor nem is jelent semmit. Ahogy a fő karakterek mellett a mellékszereplők háttértörténete is ki volt dolgozva.
A vége pedig fenomenális, pont a legrámaibb jelenet úgy volt megírva, hogy nem elborzasztott (mint ahogy normál esetben egy égetés tenné), hanem megmelengette (és fájdította) a szívemet: Susanért.

+
>!
george08

Fél csillag levonást csak azért kap a kötet, mert túl hosszú volt a visszaemlékezés kb. 700 oldal… Nem volt rossz, de engem a jelen történései jobban érdekeltek volna.

+
>!
negoti

Az utolsó 200 oldalt egy ültő helyemben kellett elolvasni, mert az a 'rózsaszín' fény nem engedte, hogy letegyem. Jó kaland volt, folyt.köv. a közeljövőben!

+
>!
mefi69

Mikor először olvastam ezt a kötetet a sorozatból, nem szerettem. Egyszerűen türelmetlen voltam, nem volt kedvem 900 oldalt olvasni a múltról, mikor engem annyira, de annyira érdekelt hogy mi lesz Roland ka-tetjének a sorsa, hogy alakul a jövőjük.
Most, hogy nagyjából tisztában vagyok a folytatással, nagyobb megértéssel fordultam a harcos múltja felé, és izgalmas volt, „vaj” igen. De nagyon!

1 hozzászólás
+
>!
Alumni

King fantasy (alapú), illetve szentimentális sztorik terén is tud nagyot alkotni, és ezzel igen finoman fogalmaztam. A Talizmán, A sárkány szeme (amit szintén imádtam), illetve A halálsoron, A remény rabjai vagy az Atlantisz gyermekei mind fantasztikus művek, és annak tartom a Setét Torony 4. kötetét is, amelyet magasan a legsikerültebbnek tartok a sagából. Így lehet kicsit sem giccsesen, nyáladzva vagy gyerekesen bemutatni a kamaszkori szerelmet. Roland Susan Delgadóval való románca egyszerűen csodaszép. A magyar kiadás hátsó tartalomismertetője sajnos lespoilerezi, amit enélkül igazából maximum sejteni lehet, Kinget ismervén… Tény, hogy a vége egyszerűen hidegrázósan megindító. Addig eljutva pedig falod ennek a hibrid, lovagi illetve vadnyugati keverék világnak a részleteit, köszönhetően a szokásosan lebilincselő karaktereknek és a nagyszerű cselekménynek.

+
>!
maneki_neko

Jó volt bepillantást nyerni azokba az időkbe, amikor a „ronda, öreg égimeszelő” (Eddie szavaival élve) még fiatal és jóképű volt, és tudott szeretni. Jó ötlet volt, de számomra fájdalmasan bő lére eresztve.
Kingtől megszokhattuk, hogy nagyon részletesen kidolgozza a történetet, néha indokolatlanul pici dolgokon elidőzve. Ilyenkor van az, hogy csak olvasom egyik oldalt a másik után, de nem halad előre a cselekmény. Ebben a kötetben ez gyakran megesett velem, de ettől eltekintve nagyon élveztem.


Népszerű idézetek

+
>!
amnaen P

Mindazonáltal figyelmeztetlek benneteket, hogy nem fogom elénekelni a „Szivárványon túl” című dalt. Ez nincs benne a szerződésemben.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean · Somewhere Over the Rainbow
+
>!
Morn

Az igaz szerelem, mint minden más erős kábítószer, unalmas – ha egyszer a találkozás és fölfedezés meséjét elmondták, a csókok gyorsan állottak, a simogatások fárasztók lesznek… kivéve természetesen azokat, akik osztoznak a csókokban és a cirógatásokban, miközben körülöttük dúsabb, fényesebb színű lesz a világ. Mind minden erős kábítószer, az első igazi szerelem is csak azoknak fontos, akik a foglyai.
És más erős kábítószerhez hasonlóan az első igazi szerelem is veszedelmes.

Harmadik rész - Gyere aratás - I. A vadászistennő holdja alatt

+
>!
yendayi

(…) Eddie megértett valami csodálatos, felszabadító tényt: ki-ki maga dönti el, mi a jó. Mindig így volt, mindig így is lesz. Lehet az ember akár ezeréves, lőhet úgy, mint Buffalo Bill, a jó fogalma akkor is egyéni.

83. oldal

+
>!
mefi69

Ó, de mi mást tehetett volna, mint hogy gyűlölje őket? A szíve megtört. Most, annyi évvel később, úgy tűnt, az emberi életnek az a legnagyobb szörnyűsége, hogy a tört szívek beforrhatnak.

+++
>!
amnaen P

Minden helyzetben három dolgot tehetsz, lányom – mondta egyszer az apja. – Elhatározod, hogy megteszel valamit, elhatározod, hogy nem teszel meg valamit… vagy elhatározod, hogy nem határozol semmit. – Mely utóbbi a papa szerint sehova sem vezet, és azt is mondta (noha nem is kellett volna), hogy ez a gyengék és bolondok választása.

+
>!
amnaen P

Cuthbert simán tudomásul vette a gondolatot, hogy egyes emberek hosszú ideig megvannak beszéd nélkül, megérteni azonban nem tudta őket.

Kapcsolódó szócikkek: Cuthbert Allgood
+
>!
papirzsepi

– Tényleg vannak vakfoltjai? – kérdezte Eddie.
– Ha nincsenek – felelte nyugodtan Roland –, akkor mi meghalunk ezen a vonaton.
– Imádom, hogy átsegítesz minket bennünket a bukkanókon! – mosolygott fakón Eddie. – Számos vonzó tulajdonságod közül ez az egyik.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roland Deschain
+
>!
Christine_

Nekem üres a fejem, nagysága, úgy bizony. Stanley asszongya, megcsípett a hülyebogár.


A sorozat következő kötete

Összehasonlítás

A Setét Torony sorozat


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is