!

Varázsló és üveg (A Setét Torony 4.) 140 csillagozás

Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Könyvtár

Roland és hűséges barátai sikeresen megküzdöttek Blaine-nel, a Monóval. Egy valaha civilizált, ám mostanra elpusztult városban szálltak le a bomlott számítógépagyú egysínű vasútról. Roland elérkezettnek látja az időt, hogy pihenőjük közben elmesélje társainak múltját. Megtudjuk, miért kellett idő előtt elhagynia atyái földjét, Gileádot, s milyen küldetéssek érkezett Alain és Cuthbert barátjával a Külső Ívbe. Itt ismerte meg a gyönyörű és bátor Susan Delgadót, s egy csodaszép, szenvedélyes, ám tragikus szerelem története tárul elénk. A pihenő végeztével hőseink ismét útnak indulnak; céljuk a távolban magasodó, égbe nyúló tornyú, rejtelmes üvegpalota. Talán meglelték a Setét Tornyot? Stephen King regényfolyamának negyedik kötete – a korábbiakhoz hasonlóan – izgalmakban, kalandokban, érzelmekben bővelkedő, lebilincselő olvasmány.

Eredeti mű: Stephen King: Wizard and Glass

Eredeti megjelenés éve: 1997


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Roland Deschain · Jake Chambers · Susannah Dean · Eddie Dean · Cuthbert Allgood · Randall Flagg · Susan Delgado · Alain Johns · Eldred Jonas · Sheb McCurdy

Helyszínek népszerűség szerint

K tanya


Hirdetés

Kedvencelte 35

Most olvassa 4

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 34

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

++
>!
Haarkon
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Bár King ezzel a regénnyel sokaknál „kihúzta a gyufát”, nekem a második rész mellett mégis ez lett a kedvencem. Épp itt volt már az ideje hogy Roland is megnyíljon kissé és a Charles Bronson image mögött meglássuk az embert, hiszen a szereplőkkel együtt kell vándorolni, küzdeni, nevetni de sírni is ahhoz hogy szimpatizálni tudjon velük az olvasó. A szerző a feladatnak maximálisan eleget tesz, fiú létemre ez egyike volt azoknak a szerelmi történeteknek amiket nem találtam lányosan romantikusak sem giccsesen csöpögősek, úgy volt megírva ahogy kellett.

+
>!
Margarita
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Roland ifjúkori kalandja és élete nagy szerelmének tragikus története.
Mennek és mendegélnek. Roland és a ka-tet. Múltban/jelenben/jövőben. Mejisben/Gileádban/Kansasban.
Erre a kis időre jó volt velük tartani.
A Setét Torony még messze van.

+
>!
tamasloczi
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Mintha egy teljesen külön könyv lenne. Mesterünk nem aprózza el a dolgot; Roland visszaemlékezése nagyobb terjedelmű, mint másoknál egy teljes regény. Bár itt sem kaptak kegyelmet a szereplők, mégis, talán ez az eddigi legszolidabb rész mind közül.
Hosszú volt, mégsem untatott. Így kell ezt.

+
>!
eMeR
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Nem győzöm hangoztatni, ha valaki nekem 1 évvel ezelőtt azt mondja, hogy Kinget fogok olvasni és még tetszeni is fog…!
Nem a Setét Torony volt az első könyv, amit Donald Edwin fia Stephentől olvastam, de ez a 4. kötete lopta be magát a leginkább a szívembe. Nagyon tesztet a történetvezetés, hogy minden kis apróság számít, még akkor is ha éppen akkor nem is jelent semmit. Ahogy a fő karakterek mellett a mellékszereplők háttértörténete is ki volt dolgozva.
A vége pedig fenomenális, pont a legrámaibb jelenet úgy volt megírva, hogy nem elborzasztott (mint ahogy normál esetben egy égetés tenné), hanem megmelengette (és fájdította) a szívemet: Susanért.

+
>!
mefi69
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Mikor először olvastam ezt a kötetet a sorozatból, nem szerettem. Egyszerűen türelmetlen voltam, nem volt kedvem 900 oldalt olvasni a múltról, mikor engem annyira, de annyira érdekelt hogy mi lesz Roland ka-tetjének a sorsa, hogy alakul a jövőjük.
Most, hogy nagyjából tisztában vagyok a folytatással, nagyobb megértéssel fordultam a harcos múltja felé, és izgalmas volt, „vaj” igen. De nagyon!

1 hozzászólás
+
>!
maneki_neko
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Jó volt bepillantást nyerni azokba az időkbe, amikor a „ronda, öreg égimeszelő” (Eddie szavaival élve) még fiatal és jóképű volt, és tudott szeretni. Jó ötlet volt, de számomra fájdalmasan bő lére eresztve.
Kingtől megszokhattuk, hogy nagyon részletesen kidolgozza a történetet, néha indokolatlanul pici dolgokon elidőzve. Ilyenkor van az, hogy csak olvasom egyik oldalt a másik után, de nem halad előre a cselekmény. Ebben a kötetben ez gyakran megesett velem, de ettől eltekintve nagyon élveztem.

+
>!
Rick_Cartman
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Érdekes könyv volt. Habár az előzőek jobban tetszettek, ebben is voltak nagyon jó megoldások és csavarok. Izgalmas volt, de kicsit az volt az érzésem, hogy rövidebben is össze lehetett volna foglalni. Tudnék róla többet is írni, de nem szeretnék spoilerezni. Egy szó mint száz, kell ahhoz hogy megismerjük a teljes történetet és hogy együtt utazhassunk tovább Rolandal és az ő ka-tetjével.

+
>!
atr0p0sz
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Majdnem a könyv végéig szenvedtem. Ezt Kingtől nem szoktam meg.
A könyv utolsó 50 oldalára jutott egy kis izgalom. Ez kevés az eddigi kötetekhez képest. Sokszor úgy éreztem, hogy felesleges dolgokat írt le, mintha csak a hosszát akarná nyújtani. Csak azért kapott négy csillagot, mert újabb – fantasztikusan megírt –, szeretni és utálni való karaktereket alkotott.

Újraértékelés a teljes sorozat olvasása után: Rosszul ítéltem meg. Csak az zavart meg, hogy kizökkentett a megszokott környezetből, a szeretett karakterek légköréből. De a teljes képet látva ez kellett és kész. A csillagok számán viszont nem változtatok, mivel a 2. kötetet nem múlja felül egyik kötet sem hangulatban.

+
>!
tothalexandra
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Jó kis sorozat! Érdekes volt olvasni Roland fiatalságát, de néhány rész már nekem túl vontatott és lassú volt, érdekes volt, hogyan építette be az író például az Óz, a nagy varászló történetét.


Népszerű idézetek

+
>!
amnaen ×+SP

Mindazonáltal figyelmeztetlek benneteket, hogy nem fogom elénekelni a „Szivárványon túl” című dalt. Ez nincs benne a szerződésemben.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean · Somewhere Over the Rainbow
+
>!
Morn 

Az igaz szerelem, mint minden más erős kábítószer, unalmas – ha egyszer a találkozás és fölfedezés meséjét elmondták, a csókok gyorsan állottak, a simogatások fárasztók lesznek… kivéve természetesen azokat, akik osztoznak a csókokban és a cirógatásokban, miközben körülöttük dúsabb, fényesebb színű lesz a világ. Mind minden erős kábítószer, az első igazi szerelem is csak azoknak fontos, akik a foglyai.
És más erős kábítószerhez hasonlóan az első igazi szerelem is veszedelmes.

Harmadik rész - Gyere aratás - I. A vadászistennő holdja alatt

+
>!
amnaen ×+SP

Minden helyzetben három dolgot tehetsz, lányom – mondta egyszer az apja. – Elhatározod, hogy megteszel valamit, elhatározod, hogy nem teszel meg valamit… vagy elhatározod, hogy nem határozol semmit. – Mely utóbbi a papa szerint sehova sem vezet, és azt is mondta (noha nem is kellett volna), hogy ez a gyengék és bolondok választása.

+
>!
amnaen ×+SP

Cuthbert simán tudomásul vette a gondolatot, hogy egyes emberek hosszú ideig megvannak beszéd nélkül, megérteni azonban nem tudta őket.

Kapcsolódó szócikkek: Cuthbert Allgood
+
>!
papirzsepi

– Tényleg vannak vakfoltjai? – kérdezte Eddie.
– Ha nincsenek – felelte nyugodtan Roland –, akkor mi meghalunk ezen a vonaton.
– Imádom, hogy átsegítesz minket bennünket a bukkanókon! – mosolygott fakón Eddie. – Számos vonzó tulajdonságod közül ez az egyik.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roland Deschain
+
>!
yendayi

(…) Eddie megértett valami csodálatos, felszabadító tényt: ki-ki maga dönti el, mi a jó. Mindig így volt, mindig így is lesz. Lehet az ember akár ezeréves, lőhet úgy, mint Buffalo Bill, a jó fogalma akkor is egyéni.

83. oldal

+
>!
Christine_

Nekem üres a fejem, nagysága, úgy bizony. Stanley asszongya, megcsípett a hülyebogár.

+++

A sorozat következő kötete

Összehasonlítás

A Setét Torony sorozat


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is