!

Puszta földek (A Setét Torony 3.) 179 csillagozás

Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek
Bookline · 3.690 Ft –15% 3.137 Ft
Régikönyvek.hu · 3.690 Ft –15% 3.137 Ft
Könyvtár

Roland és barátai, Eddie és Susannah Dean elszántan haladnak úti céljuk, a titokzatos Setét Torony felé. A homárszörnyekkel sikeresen megküzdöttek ugyan, ám mepróbáltatásaiknak koránt sincs vége. Új ellenséggel találják szemközt magukat, a félig gép, félig állat ősöreg óriási medvével. Elhívják Jake-et, azt a kisfiút, akit a harcos annak idején kénytelen volt feláldozni. Lud, az egykor szupercivilizált-technicizált város (talán a valahai New York?) – amelyet feltehetőleg szörnyűséges nukleáris katasztrófa pusztított el – romjai között élethalálharcot vívnak a testileg-lelkileg eltorzult, vérszomjas túlélőkkel. Kimerült, ám tántoríthatatlan hőseink folytatják útjukat. Sikerül-e elérniük a Setét Tornyot, s ott vajon mi vár rájuk?

Eredeti mű: Stephen King: The Waste Lands

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Európa, Budapest, 2014
696 oldal · ISBN: 9789630797023 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2004
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630776480 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 1999
606 oldal · ISBN: 9630764857 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Roland Deschain · Eddie Dean · Jake Chambers · Susannah Dean · Bill Tudbury · Cortland Andrus · Detta Walker · Talitha Unwin · Till Tudbury

Helyszínek népszerűség szerint

Belső-Világ · George Washington híd · Második és Negyvenhatodik utca sarka, New York · Send


Hirdetés

Kedvencelte 32

Most olvassa 16

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 53

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
anglee P
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

King piszkosul ért a csőbe húzáshoz. Szívatja az embert. De megéri elviselni, mert cserébe egy kibebaszottjó történetet tehetünk a magunkévá, ami úgy beszippant, mint spoiler
Szóval nagyon. Na. Kőkeményen. Ehehe.
Sajnálom, hogy komolytalanul ébredtem, és elviccelem ennek a csodálatos könyvnek az értékelését, de King is bővelkedik viccekben, meg őrült beszólásokban. Őrület ez a könyv, őrület gyerekek. Megyek is, inkább olvasom a következő részt…
Vége.

>!
Európa, Budapest, 1999
606 oldal · ISBN: 9630764857 · Fordította: Bihari György
+
>!
tamasloczi
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Zseniális egy rohadék ez az ember.
Gördülékenyen megy tovább a történet, hősei újabb és újabb kínokat állnak ki, ahogy a szerző szadista kis lelke egyre halmozza rájuk a válogatott nehézségeket. Persze néha van egy kis móka, na meg kacagás, de inkább csak amolyan kontrasztélmény jelleggel.
Ez a rész (is) tökéletesen megállja a helyét a poszt-apokaliptikus borzongatás témakörében, bedobva még pár csavart az amúgy sem egyszerű gondolatmenetbe.
Szerencsére még van pár további rész, így hát egyelőre ennyi elég is, majd a végén nevetünk, vagy inkább sírunk, a mestert ismerve.

+
>!
Profundus_Librum
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

King írói eszközei, stílusa mit sem változtak a második részhez viszonyítva (az első ugyebár teljesen kilóg a következő részekhez képest). Izgalmas, olvasmányos, szórakoztató és drámai egyszerre, amiben az akcióban gazdag, kalandos részek szinte tökéletes arányban keverednek a karakterépítéshez elhagyhatatlanul fontos elbeszélő visszaemlékezésekkel. Azért csak szinte, mert a második részhez képest kevesebb a visszaemlékezés, ezeket a részeket pedig különösen szerettem. King ezen sorozata – ateistáknak a Biblia helyett – erkölcsi iránytűként is használható. Rolandot követve – hibáiból tanulva – sosem fogjuk elfelejteni atyáink arcát.

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2014/06/stephen-king…

+
>!
Szirmocska
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Ha valaki azt mondja nekem néhány héttel ezelőtt, hogy King lesz a legnagyobb menedékem ezekben a napokban, szerintem körberöhögöm. Tényleg soha ne mondd, hogy soha, mert mégis így lett.
Megint kicsit más volt, mint az előző, de ha lehet, még jobban tetszett nekem. Még ha kiszámítható is, amihez a fülszöveg jócskán hozzájárul, hisz szinte kivonatolja a főbb eseményeket, végig lekötött. Az egymásba futó szálak, összefüggések zseniálisan voltak felépítve. Határozottan tetszett! :)
Viszont kezdem úgy érezni, hogy az első kötetet a 2. és a 3. után olvasva sokkal jobban élveztem volna.
No de, ami a lényeg, hogy most már végérvényesen elvesztem útban a Setét Torony felé :) Lehet, hogy a végén ezzel a sorozattal nevezek majd a „Találd meg az igazit! A következőt” kihívásra. :)

8 hozzászólás
+
>!
Morn
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Teljes sorozat kívánságlistára kerül, és szandi akcióban beszerzendő a második és hatodik, hogy annál előrébb legyek.
Nagyon tetszett ez a rész is, a skizofrénia, az újbóli némi világok köztiség, az izgalmak a végén és a lezáratlan kérdések. Meg hogy King ilyen jóóóó lassaaan csepegtet mindent, engem meg a türelmetlenség fojtogat, hogy már a hasam is belefájdul – ezt is! Csak azt sajnálom, hogy a hülye fejemmel régi telefont vittem magammal egy hetes programomra, így nem tudtam olvasni, de ma egyhuzamban elolvastam a visszamaradt kb 100 oldalt. Nehéz volt felvenni újból a fonalat ennyi idő után, emiatt akartam csillagot levonni, de hát én voltam a barom, nem pedig King rossz író. Úgyhogy maradt az öt, de még mindig az előző tartja a kedvenc szintet. És ideje lenne belekezdeni a negyedikbe is…

+
>!
b__edina
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Az eleje nehezen ment, de a végére egyre izgalmasabbá vált, tele fordulatokkal. Jake és a szőrmókus nagy kedvenceim lettek, Blaine is zseniális. Kíváncsi vagyok a történet folytatására.

++
>!
Simon_Black_Raven
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

A sokadik nekifutás és az unalmas második rész után végre újra tetszett a Setét Torony. Szinte hihetetlen volt, mondhatni mámorító és izgalmas. Jake különösen a kedvenc szereplőim közé tartozik, jó volt, hogy visszajött. Voltak benne vicces horroros és izgalmas részek is, amelyeknél az ember bizony elgondolkozott, hogy most vajon túlélik-e a szereplők vagy nem? Mindenesetre alig várom, hogy legyen egy kis időm és újra olvashassam immár a következő részt. :)

+
>!
Alumni
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Ha nem lenne a fenomenális, „romantikus középkori western” Varázsló és üveg, a Puszta földek lenne a legjobb Setét Torony-epizód. Mir, Blaine és egyéb fantasztikus szereplőkkel operáló, príma történet tárul szemünk elé.
Az első kötetet még csak rövidke felvezetésnek éreztem, a Hármak elhívatása átbillent a realitás irányába, a krimi és dráma territóritumaira, itt azonban visszatértünk a fantasyhez.

+
>!
maneki_neko
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Hurrá, vége a kietlen tengerparton való vánszorgásnak és szenvedésnek, és végre új szereplők és új helyszínek lépnek elénk Roland világában. Üdítő változás! Az előző két kötettel ellentétben ezt egyszer sem untam. A vége pedig nagyon izgalmasan zárul (illetve éppen hogy nem zárul le, úgyhogy az ember kényszert érez, hogy rávesse magát a folytatásra).

[Egyébként ezt csak azért mertem így kerek-perec leírni, mert a fülszöveg annyira spoileres, hogy gyakorlatilag mindent leír, ami a könyvben történik. Eldöntöttem, hogy a többi kötet fülszövegét el se fogom olvasni].


Népszerű idézetek

+
>!
ppayter

– Van valamid a Z. Z. Toptól? – kérdezte savanyúan Eddie.
– DE MENNYIRE – felelte Blaine. – MIT SZÓLNÁL EGY KIS „CSŐKÍGYÓ BUGI”-HOZ, NEW YORK-I EDDIE?

Második könyv: Lud - VI. Találós kérdés és pusztaság - 9.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean · Z. Z. Top: Tube Snake Boogie
7 hozzászólás
+
>!
amnaen

– Shardik? – vágott közbe Jake. – Hiszen az egy könyv címe! A mi világunkban írták! Az az ember, akinek az a híres könyve van a nyulakról…
– Richard Adams! – kiáltott föl Eddie. – A nyulakról szóló könyvnek Watership Down a címe.

+
>!
amnaen

– Hát ez nem egy futó zápor, mi? – kérdezte Eddie.
– De nem ám. Addig zuhog, amíg bele nem fárad, azután még esik egy kicsit, tiszta piszokságból.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean · Susannah Dean
+
>!
Wilsonné

– Martalócok – felelte Talitha néne. – Billogvassal csinálták, azzal ám. Azt mondták, azért, mert szemtelenül nézett rájuk. Huszonöt évvel ennek előtte történt, úgy ám. Most pedig igyátok meg a kávétokat! Akkor is pocsék, ha forró, de ha kihűl, olyan, mint a sár.
Eddie a szájához emelte a bögrét, és óvatosan belekortyolt. Nem nevezte volna sárnak, de nem is volt egy Douwe Egberts.
Susannah is megkóstolta, és meglepetten pillantott föl.
Nahát, ez cikória!
Talitha ránézett. – Azt nem ismerem, csak a katángot, és mi egyfolytában katángkávét iszunk, amióta engem elért az asszonyok átka – az pedig nagyon, de nagyon rég levétetett rólam.

Kapcsolódó szócikkek: billog · Eddie Dean · katáng · kávé · Susannah Dean · Talitha Unwin
+
>!
amnaen

Amióta az utolsó barátom is meghalt, akivel erre a kalandra indultam, most először ismét a ka-tet közepén találom magamat.
– Kvartett? – kérdezte kétkedve Eddie.
A harcos megrázta a fejét. – Ka annyit tesz, „sors”, Eddie, noha a tényleges jelentése ennél sokkal bonyolultabb. Nehéz meghatározni. Ez a helyzet a Nemes Nyelv csaknem minden szavával. A tet viszont egy csoport embert jelenti, akiknek azonosak az érdekeik és a céljaik. Mi hárman például egy tet vagyunk. A ka-tet az a hely, ahol sok olyan ember van, akiket a végzet kötött össze.
– Mint a Szent Lajos király hídjá-ban – mormolta Susannah.

+
>!
amnaen

… nem kíván mást, mint ott állni a Broadway é a Negyvenkettedik utca sarkán az ujjait ropogtatva, csilis dogot majszolva, miközben sétálómagnója fülhallgatójából bömböl a Creedence Clearwater Revival…

Kapcsolódó szócikkek: Creedence Clearwater Revival
++
>!
amnaen

Susannah, aki olvasta Tolkient, arra gondolt: Ilyesmit láthatott Frodó és Samu, amikor elérték Mordor szívét. Ezek itt a Végzet Repedései.

+
>!
b__edina

Ez nem a lovagiasság ideje volt; Roland mindkettőt hátba lőtte.

+
>!
summertime

Neked és barátaidnak mit jelentett?-Kérdezte Eddie.
A helytől és helyzettől függően mindig egy kicsit mást.Lehetett szemétdomb. Lehetett kupleráj, vagy olyan hely, ahol a férfiak szerencsejátékot űznek, vagy sátánfüvet rágnak. De amennyire én tudom a legközönségesebb jelentése egyúttal a legegyszerűbb is. Rájuk nézett. A Hívogatók a magányosság helyei.
A Hívogatók a puszta földek.


A sorozat következő kötete

A Setét Torony sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Trónok harca
Anne Rice: Lestat, a vámpír
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére
Ursula K. Le Guin: Atuan sírjai
Jack Vance: Haldokló Föld
Christopher Moore: Ördögöd van!
Lisa Jane Smith: Vámpírnaplók 1. – Ébredés
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Rick Riordan: Neptunus fia