!

Puszta földek (A Setét Torony 3.) 134 csillagozás

Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Roland és barátai, Eddie és Susannah Dean elszántan haladnak úti céljuk, a titokzatos Setét Torony felé. A homárszörnyekkel sikeresen megküzdöttek ugyan, ám mepróbáltatásaiknak koránt sincs vége. Új ellenséggel találják szemközt magukat, a félig gép, félig állat ősöreg óriási medvével. Elhívják Jake-et, azt a kisfiút, akit a harcos annak idején kénytelen volt feláldozni. Lud, az egykor szupercivilizált-technicizált város (talán a valahai New York?) – amelyet feltehetőleg szörnyűséges nukleáris katasztrófa pusztított el – romjai között élethalálharcot vívnak a testileg-lelkileg eltorzult, vérszomjas túlélőkkel. Kimerült, ám tántoríthatatlan hőseink folytatják útjukat. Sikerül-e elérniük a Setét Tornyot, s ott vajon mi vár rájuk?

Eredeti mű: Stephen King: The Waste Lands

Eredeti megjelenés éve: 1991


Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Roland Deschain · Jake Chambers · Susannah Dean · Eddie Dean · Bill Tudbury · Cortland Andrus · Detta Walker · Talitha Unwin · Till Tudbury

Helyszínek népszerűség szerint

Belső-Világ · George Washington híd · Második és Negyvenhatodik utca sarka, New York · Send


Hirdetés

Kedvencelte 28

Most olvassa 8

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 45

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
tamasloczi

Zseniális egy rohadék ez az ember.
Gördülékenyen megy tovább a történet, hősei újabb és újabb kínokat állnak ki, ahogy a szerző szadista kis lelke egyre halmozza rájuk a válogatott nehézségeket. Persze néha van egy kis móka, na meg kacagás, de inkább csak amolyan kontrasztélmény jelleggel.
Ez a rész (is) tökéletesen megállja a helyét a poszt-apokaliptikus borzongatás témakörében, bedobva még pár csavart az amúgy sem egyszerű gondolatmenetbe.
Szerencsére még van pár további rész, így hát egyelőre ennyi elég is, majd a végén nevetünk, vagy inkább sírunk, a mestert ismerve.

+
>!
Profundus_Librum

King írói eszközei, stílusa mit sem változtak a második részhez viszonyítva (az első ugyebár teljesen kilóg a következő részekhez képest). Izgalmas, olvasmányos, szórakoztató és drámai egyszerre, amiben az akcióban gazdag, kalandos részek szinte tökéletes arányban keverednek a karakterépítéshez elhagyhatatlanul fontos elbeszélő visszaemlékezésekkel. Azért csak szinte, mert a második részhez képest kevesebb a visszaemlékezés, ezeket a részeket pedig különösen szerettem. King ezen sorozata – ateistáknak a Biblia helyett – erkölcsi iránytűként is használható. Rolandot követve – hibáiból tanulva – sosem fogjuk elfelejteni atyáink arcát.

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2014/06/stephen-king-puszta-foldek.html

+
>!
Szirmocska

Ha valaki azt mondja nekem néhány héttel ezelőtt, hogy King lesz a legnagyobb menedékem ezekben a napokban, szerintem körberöhögöm. Tényleg soha ne mondd, hogy soha, mert mégis így lett.
Megint kicsit más volt, mint az előző, de ha lehet, még jobban tetszett nekem. Még ha kiszámítható is, amihez a fülszöveg jócskán hozzájárul, hisz szinte kivonatolja a főbb eseményeket, végig lekötött. Az egymásba futó szálak, összefüggések zseniálisan voltak felépítve. Határozottan tetszett! :)
Viszont kezdem úgy érezni, hogy az első kötetet a 2. és a 3. után olvasva sokkal jobban élveztem volna.
No de, ami a lényeg, hogy most már végérvényesen elvesztem útban a Setét Torony felé :) Lehet, hogy a végén ezzel a sorozattal nevezek majd a „Találd meg az igazit! A következőt” kihívásra. :)

8 hozzászólás
++
>!
Morn

Teljes sorozat kívánságlistára kerül, és szandi akcióban beszerzendő a második és hatodik, hogy annál előrébb legyek.
Nagyon tetszett ez a rész is, a skizofrénia, az újbóli némi világok köztiség, az izgalmak a végén és a lezáratlan kérdések. Meg hogy King ilyen jóóóó lassaaan csepegtet mindent, engem meg a türelmetlenség fojtogat, hogy már a hasam is belefájdul – ezt is! Csak azt sajnálom, hogy a hülye fejemmel régi telefont vittem magammal egy hetes programomra, így nem tudtam olvasni, de ma egyhuzamban elolvastam a visszamaradt kb 100 oldalt. Nehéz volt felvenni újból a fonalat ennyi idő után, emiatt akartam csillagot levonni, de hát én voltam a barom, nem pedig King rossz író. Úgyhogy maradt az öt, de még mindig az előző tartja a kedvenc szintet. És ideje lenne belekezdeni a negyedikbe is…

+
>!
maneki_neko

Hurrá, vége a kietlen tengerparton való vánszorgásnak és szenvedésnek, és végre új szereplők és új helyszínek lépnek elénk Roland világában. Üdítő változás! Az előző két kötettel ellentétben ezt egyszer sem untam. A vége pedig nagyon izgalmasan zárul (illetve éppen hogy nem zárul le, úgyhogy az ember kényszert érez, hogy rávesse magát a folytatásra).

[Egyébként ezt csak azért mertem így kerek-perec leírni, mert a fülszöveg annyira spoileres, hogy gyakorlatilag mindent leír, ami a könyvben történik. Eldöntöttem, hogy a többi kötet fülszövegét el se fogom olvasni].

+
>!
GedyPapa

Eddig a Setét Torony kötetek közül ez volt az, ami elejétől a végéig sodort magával és kíváncsivá tett a folytatást illetően. Volt benne személyiségfejlődés,fordulatok,borzongatás. Minden, amiért szeretem a Mester munkásságát. Lehet, hogy azért is volt ez így,mert ezt hosszabban írta meg. Várom, hogy tovább tudjam olvasni a köteteket.

+
>!
Váradi_Balázs

egyesével értékelni ezt az opuszt számomra hálátlan feladat. kevés olyan momentum van ebben a történetben, amiről rosszat tudnék írni. a puszta földek ifjúságom kedvenc része volt, talán jake miatt, bár az évek múltával már csak annak látom ami valójában. egy belső világban játszódó mese. abból is az egyik legkiválóbb.

+
>!
tothalexandra

Érdekes befejezés, érdekes történet. Mindez fantasy-ben csak úgy Stephen King-esen!

+
>!
Kilgores

Teljesen magával ragadott. Azt hittem, hogy nem lehet tartani azt a tempót és színvonalat, amit az előző kötet diktált, de rám cáfolt. Élmény volt a ka-tet utazásának ez a szakaszai is. Ahogy tartja a mondás, nincs más hátra, mint előre, vágjunk bele a következő kötetbe! :)

>!
Európa, Budapest, 2014
696 oldal · ISBN: 9789630797023 · Fordította: Bihari György

Népszerű idézetek

+
>!
ppayter

– Van valamid a Z. Z. Toptól? – kérdezte savanyúan Eddie.
– DE MENNYIRE – felelte Blaine. – MIT SZÓLNÁL EGY KIS „CSŐKÍGYÓ BUGI”-HOZ, NEW YORK-I EDDIE?

Második könyv: Lud - VI. Találós kérdés és pusztaság - 9.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean · Z. Z. Top: Tube Snake Boogie
7 hozzászólás
+
>!
amnaen P

– Hát ez nem egy futó zápor, mi? – kérdezte Eddie.
– De nem ám. Addig zuhog, amíg bele nem fárad, azután még esik egy kicsit, tiszta piszokságból.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean · Susannah Dean
+
>!
Wilsonné

– Martalócok – felelte Talitha néne. – Billogvassal csinálták, azzal ám. Azt mondták, azért, mert szemtelenül nézett rájuk. Huszonöt évvel ennek előtte történt, úgy ám. Most pedig igyátok meg a kávétokat! Akkor is pocsék, ha forró, de ha kihűl, olyan, mint a sár.
Eddie a szájához emelte a bögrét, és óvatosan belekortyolt. Nem nevezte volna sárnak, de nem is volt egy Douwe Egberts.
Susannah is megkóstolta, és meglepetten pillantott föl.
Nahát, ez cikória!
Talitha ránézett. – Azt nem ismerem, csak a katángot, és mi egyfolytában katángkávét iszunk, amióta engem elért az asszonyok átka – az pedig nagyon, de nagyon rég levétetett rólam.

Kapcsolódó szócikkek: billog · Eddie Dean · katáng · kávé · Susannah Dean · Talitha Unwin
+
>!
amnaen P

… nem kíván mást, mint ott állni a Broadway é a Negyvenkettedik utca sarkán az ujjait ropogtatva, csilis dogot majszolva, miközben sétálómagnója fülhallgatójából bömböl a Creedence Clearwater Revival…

Kapcsolódó szócikkek: Creedence Clearwater Revival
+
>!
amnaen P

Volt egy világ, amelyet ismertünk, de az a világ elmozdult.

+
>!
amnaen P

– Shardik? – vágott közbe Jake. – Hiszen az egy könyv címe! A mi világunkban írták! Az az ember, akinek az a híres könyve van a nyulakról…
– Richard Adams! – kiáltott föl Eddie. – A nyulakról szóló könyvnek Watership Down a címe.

+
>!
amnaen P

Susannah, aki olvasta Tolkient, arra gondolt: Ilyesmit láthatott Frodó és Samu, amikor elérték Mordor szívét. Ezek itt a Végzet Repedései.

+
>!
Christine_

A fiatalembereknek hatalmas izmaik lesznek, szúrós tekintetük, meg injekciós fecskendőjük tele mesterséges álmokkal.

+
>!
amnaen P

Vastag ezüstszín krómacél láncra függesztett tábla úszott elő a homályból:

        AZ ÉSZAKI KÖZPONTI POZITRONIKA
                        ÜDVÖZLI ÖNT
                LUD VÁROS INDÓHÁZÁBAN
            <- DÉLKELETI VONAL (BLAINE)
        DÉLNYUGATI VONAL (PATRICIA) ->

– Most már tudjuk annak a nevét, amelyik a folyóba zuhant – mondta Eddie. – Patricia. Csak eltévesztették a színeket. Állítólag a rózsaszín a lányoké és a kék a fiúké, nem pedig fordítva.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean
1 hozzászólás
+
>!
amnaen P

Az én gyerekkoromban Gileád Báróságban hét ünnep volt minden évben: Tél, Széles Föld, Vetés, Nyárközép, Tele Föld, Aratás és Évvége. Minden ünnepnek fontos része volt a rejtvényfejtés, de a legfontosabb Széles Föld és Tele Föld ünnepén, mivel a találós kérdések megjósolták, hogy jó vagy rossz lesz-e a termés.

Kapcsolódó szócikkek: Gileád Báróság

A sorozat következő kötete

Összehasonlítás

A Setét Torony sorozat


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is