!

A ragyogás (A ragyogás 1.) 1280 csillagozás

Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás
Régikönyvek.hu · 2.200 Ft –30% 1.540 Ft
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ragyogás pompás rémtörténet, amelyben minden hitchcocki klisé adva van: a Colorado-hegység egyik magaslatán a hó által a világtól elzárt szálloda, melynek története hátborzongató rémségek sorozatából áll; egy ún. „második látással”, vagyis ragyogással megáldott-megvert túlérzékeny kisfiú, aki azt is megérzi, ami csak történni fog, s érzékenységével jelen idejű fenyegetésként éli át, ami a múltban már megesett; az alkoholizmusából éppen kigyógyult apa, akinek labilis idegrendszere fokozatosan tovább bomlik, mígnem a Szálloda (amelynek történetét meg akarja írni) szelleme teljesen hatalmába keríti, s ezzel a pusztító szellemmel azonosulva családja megsemmisítésére tör; az elhatalmasodó tébolynak már-már természetfölötti őrületté fokozása, s ennek megfelelően olyan „képsorok”, amelyekhez hasonlók csak a Hitchcock-filmek tetőpontján találhatók; s végül – ha nem is mindenki számára – a megmenekülés.

A regényből sikeres film is készült Stanley Kubrick rendezésében, Jack… (tovább)

Eredeti mű: Stephen King: The Shining

Eredeti megjelenés éve: 1977

>!
Európa, Budapest, 2014
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630797160 · Fordította: Prekop Gabriella
>!
Európa, Budapest, 2011
502 oldal · ISBN: 9789630791915 · Fordította: Prekop Gabriella
>!
Európa, Budapest, 2006
512 oldal · ISBN: 9789630781867 · Fordította: Prekop Gabriella

7 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Jack Torrance

Helyszínek népszerűség szerint

Panoráma


Hirdetés

Kedvencelte 298

Most olvassa 116

Várólistára tette 329

Kívánságlistára tette 232

Kölcsönkérné 5

Elcserélné vagy eladná

>!
1.500 Ft ★★★★☆ Eladó
wanitá könyve Stephen King: A ragyogás
>!
400 Ft ★★★☆☆ Eladó
GeorgKomor könyve Stephen King: A ragyogás
>!
400 Ft ★★★☆☆ Eladó Elcserélhető
J_Dorottya90 könyve Stephen King: A ragyogás
>!
3.000 Ft ★★★★★ Eladó
Márk_Kovács könyve Stephen King: A ragyogás
>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó
mokiszin könyve Stephen King: A ragyogás
>!
1.200 Ft ★★★★★ Eladó
Katica75_1 könyve Stephen King: A ragyogás

Kiemelt értékelések

+
>!
Lunemorte P
Stephen King: A ragyogás

Vegyél ki pár szabadnapot és nyaralj a Panoráma Hotelben! Jöjj egyedül vagy akár társaságban, a Colorado Drinkbár majd gondoskodik a hangulatról! A legtöbb vendég nem szokott később reklamálni…A helyedben azért éjszaka nem járkálnék ki annyit inni. Tudod, azt csak az igazi nagymenők tehetik meg.
Na mi az, doki? Megijedtél, ugye? Azt kétlem, majd most megtudod, ki is az úr a háznál.
Bumm! Bumm!
Kellögem?

Komolyra fordítva a szót, tetszett ez a történet, de nekem nagyon hiányos. Nyilván ezért is van folytatás. De ha pár évvel ezelőtt olvasom, ez nagyon zavaró lett volna. A hosszúságot megértem. Tipikus Kinges bravúrok, hogy amikor már kezdesz bealudni (hát szabad/lehet ilyet?!!), akkor hirtelen valami elképesztő történik.
Nem az első számú legjobb könyve ez nyilván a bácsinak, de nagyon izgalmas és misztikus, ami miatt is megérdemli az ötöskéjét. :)

4 hozzászólás
+
>!
Liliane
Stephen King: A ragyogás

KELLÖGEM, ugyebár? Hát nem jöttem rá mit jelent. Tony is.
King is képes az orromnál fogva vezetni.
Minden rendben, ok-okozat, pszichológia minden eszközt helyesen és jól is használt. Tökéletes karakterizálás.

Borús hangulatot tudott teremteni. Persze ez nálam a sövényes rész után múlt el (Danny-féle). Nekem inkább izgalmas volt mint félelmetes! Kérek még Kinget!

Nagyon tetszett még az aprólékos kidolgozás, a mindenre odafigyelés. Még a gondolatok csapongása is jól lett szemléltetve.

Elnézést az értékelés csapongása miatt, még a könyv hatása alatt állok.

12 hozzászólás
+
>!
ponty
Stephen King: A ragyogás

Na, az úgy volt, hogy ez a könyv nálam, totál negatív előítéletmentesen indult, öt csillagról. Csak úgy érzem ezt tisztáznunk kell az elején. Tehát Kubrick filmjét láttam előtte, amiből – és egyéb, a szerzővel kapcsolatos infóimból, például az általam több, mint tíz évvel ezelőtt olvasott, Tortúra című regényből – azt szűrtem le, hogy nagyszerű ötleten alapszik, nagyon jó lehet a könyv, és Stephen King pedig úgy általában remek ötletember, akinek az a perverziója, hogy cseppet sem átlagos szereplőit minél lehetetlenebb helyzetbe hozza a kezdőrúgásnál, majd módszeresen megkínozza és kifárassza, mielőtt útjukra engedné őket. Vissza a ragyogáshoz. Remek ötlet, az van, hogy még hiszek is benne, és egy darabig a megvalósítással sincs semmi gondom. Az írói stílus azért nem briliáns, de mikor Jack Torrance fejében vagyunk, akkor szinte hibátlan. Sajnos a többi karakter megformálása már nem sikerült ilyen jól, és ezt nem a sövényállatokra értem. Igaz, hátterük és múltjuk sem olyan izgalmas. Egy ideig tehát négyésfél csillag körüli élményem van, de háromszáz oldal tájékán már inkább csak négy. Ez még nem igazán magyarázható, inkább olyan szubjektív dolog. Itt még egyszerűen csak túlírtnak gondoltam, de aztán a szöveg kezdett vicces lenni. Majd az utolsó 50-80 oldalra egyenesen átcsapott nevetségesbe, főként az egyre bugyutábban hangzó párbeszédeknek köszönhetően, és én már egyedül attól féltem, hogy nem ez volt a cél. Végül, konkrétan a befejezés nagyon régóta nem fájt ennyire. Egy ponton már totál kabaré érzésem volt, mikor pedig végeztem csak mosolyogtam egyet, és az jutott eszembe, hogy vajon miként magyarázzák meg a dolgot a szálloda tulajdonosának, vezetőinek. A negyvenezerdolcsis biztosítás kérdéséről már nem is beszélve. Persze ezek apróságok. Fair akarok maradni. Ennek a regénynek a legnagyobb hibája, hogy túlírt, minden egyéb bibi csak ebből táplálkozik. Úgy tűnik King is megőrült (és beleszeretett saját ötleteibe) írás közben, ami egyrészt jó, másrészt viszont teljesen elveszítette közben az arányérzékét, és minél tovább folytatta, annál több sebet ejtett a művén. Kábé ugyanez van a rajongással. Minél jobban rajongunk valamiért, annál nagyobb az esélye, hogy túlértékeljük. Ez a könyv remek példa erre.

8 hozzászólás
+
>!
Petrasek
Stephen King: A ragyogás

Minden nagy szállodának vannak botrányai, mondta Watson, és kísértet is van minden szállodában. Hogy miért? A fenébe is, az emberek jönnek-mennek…
Mi a frászkarika volt ez???Komolyan?Vége?Ááááááááá – lenyugszik, és megpróbálja összeszedni a gondolatait.
Az egészet, az első mondattól kedve az utolsó szóig imádtam. Első próbálkozásom Kinggel és máris kedvencé vált. Nem hiába mondják, hogy a horror koronázatlan királya. Már csak azt kell kigondolnom, hogy melyik könyvével folytassam. :)
Ezek után, a közeljövőbe nehezen fog akaródzani egy szállodai látogatás, mert mindennek múltja van és a hoteloknak valami megmagyarázhatatlan okból rosszabb az átlagnál.
Talán egy hónapja ajánlotta az unokabátyám a könyvet (ami nagy szám nálunk, ugyanis az egész családunkban én vagyok egyedüli könyvmoly) úgyhogy gondoltam nem lehet olyan rossz, majd King könyvei közül ezzel kezdem, és amint megláttam a könyvtárban – vadiúj borítóba csomagolva – tudtam, egyszerűen tudtam, hogy ez nekem azonnal kell.
Hosszas monológom után rátérek a könyvre:
– ijesztő
– hátborzongató
– valósághű és mégis, mintha az egész csak egy rossz rémálom lenne
Mindenkit imádtam. Együtt féltem, és szomorkodtam Danyvel. Vele próbáltam rájönni a ragyogásra , s mindent egyben tartani, a szülei házasságát, a boldogságot és persze a szállodát. Wendyvel aggodalmaskodtam, Jackkel szippantott magába a szálloda rejtelme és a „Rossz", Dickkel hajráztam a végén egy nagyot, és nem utolsó sorban együtt féltem mindenkivel. Mert igen rettentően féltettem mindenkit, – még magamat is, hogy mihez kezdek a könyv nélkül miután visszavittem a könyvtárba – , mint egy jó horrorfilmben. Egy részem be van parázva, izgul, nem bírja tovább a feszültségtől és legszívesebben abbahagyná, hogy véget érjen ez a állapot, de egy másik részem meg pont ezért akarta folytatni. Nem is kell mondanom, hogy az utóbbi győzött. :D
Nincsenek benne hatalmas csavarok, nagyjából mindre rá is jöttem, de egy ilyen könyvnek nem az a lényege, hogy az olvasó elkezdjen logikázni, hanem, hogy borsózzon a háta. Végén örültem, hogy nem csapta össze az író, és persze még jobban vigyorogtam amikor rájöttem, hogy van egy bizonyos Álomdoktor című folytatása. Már alig várom ,hogy folytatódjon a lidérces álom.

+
>!
korkata
Stephen King: A ragyogás

Izgalmas történet. Főleg az utolsó száz oldal. Ijesztő jeleneteket tartalmaz a könyv. A szereplők jelleme jó láthatóak. Részletes a leírások. Drukkoltam, hogy mielőbb véget érjen a rémálom. A legjobban Danny miatt izgultam. Olvasás közben azt szerettem volna, hogy jó legyen a vége.
A főszereplőt, Dannyt intelligens fiúnak ismertem meg. Szerintem idősebb volt a valós koránál. A szállodát már a könyv elején rémisztőnek találtam. Arról nem is beszélve amik ott történtek. A könyv felépítése is tetszett. Csak ajánlani tudom. Kíváncsi vagyok a folytatásra is.

+
>!
Timesz
Stephen King: A ragyogás

Nagyon tetszett a könyv,pont olyan volt amilyet King-től vártam. Nagyon megszerettem a kis Danny-t. :) Ez az eddigi legjobb amit King-től olvastam.

+
>!
Echelon_girl
Stephen King: A ragyogás

Imádtam! Tetszett, hogy nem vág mindjárt a közepébe, szépen felépíti a történetet. Szerintem jobban nem is lehetett volna megírni. :)
ez volt tőle az első könyvem

8 hozzászólás
+
>!
AniTiger P
Stephen King: A ragyogás

Kicsit lassan indult maga a történet, szép lassan megismerkedtünk a Torrance családdal, a múltjukkal, a Panorámával. Nem vonatott, csak izgalmaktól mentes, de érdekes felvezetésű a történet. A főszereplő családot egyszerre utáltam és kedveltem, de nagyon drukkoltam nekik egy boldog jövőért, kicsit naivan tettem, tekintve azt, hogy a könyv horror… de ha egyszer olyan kedves, jó kapcsolatai van a családtagoknak egymással?

(Elég soká’ tartott, mire megértettem, hogy kicsit keverem a cselekményt a Bates Motel (eredetileg: Psycho) történetével, ugyanis picit több mint fél éve találkoztam össze az új sorozat első évadával és megzavarta a buksimat.)

Dick Hallorann és a beszélgetés tette rendbe nekem a könyvet, utána pedig már volt mitől rettegnem. A 217-es szobát a hátam közepére sem kívántam ÉJSZAKA, a sövényállatoknál szabályosan kocogtak a fogaim. Alig vártam a történet végét, de néha muszáj volt letennem és mást olvasnom meg vidám mozit néznem.

A KELLÖGEM azonnal leesett, de Tony kiléte megdöbbentett. Haláli! Nagyon ötletes ez a „ragyogás” dolog is, szóval szerintem a folytatására, az Álom doktorra is vevő leszek alkalomadtán. Kíváncsi vagyok, mi lesz Dannyvel.

Borító TOP5 és egyéb mindenféle: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/01/stephen-kin…

+
>!
NFLGirl
Stephen King: A ragyogás

Ma már nem tudom úgy olvasni,hogy ne Jack Nicholson alakítása jusson eszembe. A könyv fantasztikus,borzongató és idegőrlő. King rajongóknak kötelező,kezdőknek erősen ajánlott az olvasása!

+
>!
bozs P
Stephen King: A ragyogás

Ezt a könyvet kb. azóta szeretném elolvasni, mióta a Jóbarátokban megláttam, hogy Joey a mélyhűtőben tartja. A filmből is láttam már részleteket, de amilyen gyorsan lehetett tovább kapcsoltam a tv-t. Azért azt sikerült elérni, hogy olvasás közben állandóan Jack Nicholson őrült arcát, a feleségét alakító nem túl csinos színésznőt és a szálloda folyosóján bicikliző kicsi fiút (a könyvben nem is biciklizik) lássam magam előtt.
Mikor elkezdtem olvasni megfogadtam, hogy este nem veszem elő, hát nem jött össze. Nem tudtam lerakni, hiába jött a legizgalmasabb, legfélelmetesebb rész. Sajnáltam szegény kissrácot, azt vártam mikor őrül meg teljesen. :S

24 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
agisajt

Egy idegentől meg lehet szabadulni. Önmagunktól nem.

287. oldal (Árkádia, 1986)

+
>!
Miamona

Mert ez a dolgod ebben a cudar világban: életben kell tartanod magadban a szeretetet, de közben tovább kell lépned, történjék bármi.

468. oldal (Európa, 1986)

4 hozzászólás
+
>!
Lunemorte P

A gyerekeknél egyébként a szkizoid magatartás nagyon gyakori. Elfogadott, mert mi felnőttek kimondatlanul is úgy gondoljuk, hogy a gyerekek bolondok. Láthatatlan barátaik vannak. Ha rossz kedvük van, bebújnak a szekrénybe, így húzódnak vissza a világtól. Mint valami talizmánhoz, úgy ragaszkodnak egy bizonyos takaróhoz, egy mackóhoz, egy kitömött tigrishez. Szopják az ujjukat. Amikor egy felnőtt lát olyasmit, ami nincs, úgy gondoljuk, a gumiszobában a helye. Amikor egy gyerek azt mondja, hogy látott egy manót a szobájában, vagy egy vámpírt az ablak előtt, csak elnézően mosolygunk. A gyerekeknél az ilyen jelenségek egész sorát elintézzük egyetlen mondattal…

175. oldal

1 hozzászólás
+
>!
Chrissie P

Le az álarcokkal!

Nagyon sok helyen a könyvben

+
>!
petibácsi

Jack és Al nem véletlenül, hanem egészen természetes módon barátkoztak össze: az iskolai és tanszéki rendezvényeken mindig ők ketten rúgtak be legjobban.

474. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jack Torrance
2 hozzászólás
+
>!
agisajt

Mögöttük, a turistaosztályon, többen nyöszörögtek, egy stewardess friss adag tengeribeteg-zacskóval sietett hátra; egy férfi, három üléssel Hallorann előtt, belehányt a National Observer-jébe, és bocsánatkérően vigyorgott a segítségére siető stewardessre. – Semmi baj – vigasztalta a stewardess – én a Reader's Digest-tel kapcsolatban érzek ugyanígy.

379. oldal (Árkádia, 1986)

+
>!
agisajt

– Szóval maga tényleg egyetemet végzett ember, mi? Úgy beszél, mint egy könyv.

30. oldal (Árkádia, 1986)

+
>!
Síontan

Mintha valaki pszichikai puskát szorított volna a halántékához, és belelőtt volna egy 45-ös kaliberű sikoltást.

356. oldal, 38. - Florida

+
>!
Miamona

(…) az, ahogyan a dolgoknak lenniök kéne, és ahogy vannak, az szinte sose ugyanaz

468. oldal (Európa, 1986)

+
>!
agisajt

Úristen, bár nekem is olyan jó szívem volna, mint az anyámnak. Ő mindenkiben meglátta a jót. Én viszont olyan rosszindulatú vagyok, mint egy kígyó, ha övsömörje van.

29. oldal (Árkádia, 1986)


A sorozat következő kötete

A ragyogás sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Josh Malerman: Madarak a dobozban
Joe Hill: Szarvak
Ann Aguirre: Horda
Dan Wells: Ruins – Romok
Dean Koontz: A halott város
Richard Godwin: A romlás labirintusa
Blake Crouch: Wayward Pines
Chuck Palahniuk: Kísértettek