Stephen King kiemelkedő képviselője egy jellegzetesen amerikai műfajnak, a pszichohorrornak, mely olyan elődökre tekinthet vissza, mint E. A. Poe, Ambrose Bierce vagy Hawthorne. A ragyogás pompás rémtörténet, amelyben minden hitchkocki klisé adva van: a Colorado-hegység egyik magaslatán a hó által a világtól elzárt szálloda, melynek története hátborzongató rémségek sorozatából áll; egy un. „második látással”, vagyis ragyogással megáldott-megvert túlérzékeny kisfiú, aki azt is megérzi, ami csak történni fog, s érzékenységével jelen idejű fenyegetésként éli át, ami a múltban már megesett; az alkoholizmusából éppen kigyógyult apa, akinek labilis idegrendszere fokozatosan tovább bomlik, mígnem a Szálloda (amelynek történetét meg akarja írni) szelleme teljesen hatalmába keríti, s ezzel a pusztító szellemmel azonosulva családja megsemmisítésére tör; az elhatalmasodó tébolynak már-már természetfölötti őrületté fokozása, s ennek megfelelően olyan „képsorok”, amelyekhez hasonlók csak a Hitchkock-filmek tetőpontján láthatók; s végül – ha nem is mindenki számára – a megmenekülés. A regényből – nem véletlenül – sikeres film is készült Stanley Kubrick rendezésében, Jack Nicholsonnal a főszerepben.
Címkék
Top értékelések
Én Stephen Kingnek köszönhetem, hogy megtanultam rettegni éjszakánként a saját fantáziámtól.
És a Ragyogás csak az első volt.
Atom izgis, szerettem olvasni, rágtam is a körmöm rendesen, és még a film sem volt később kiábrándító, sőt kifejezetten jó, pedig az ritka!
Volt néhány nagyon félelmetes rész, pl amikor a kissrác a játszótéren játszott meg amikor életre kelnek a sövények… De a happy end-et nem szeretem Kingnél.
Messze a legjobb könyve. Emlékszem mikor megjelent a rádióban pszichológusok vitatkoztak róla.
Jack Nicholson zseniális a filmben. Viszont aki nem olvasta a könyvet, általában nem érti a filmet.
Egyedül annyi hibája van, hogy néha kicsit lassan megy a sztori, de egyébként leborulok King előtt.
Top idézetek
Egy kisgyerek…most kúszik utána a sötétben, vigyorogva egy utolsó játszótársat keres az örökkévalóság játszóterén. Mindörökre.
327. old.
Mint valami talizmánhoz, úgy ragaszkodnak egy bizonyos takaróhoz, egy mackóhoz, egy kitömött tigrishez. Szopják az ujjukat.
175. old.