Sok mindent el szeretnék mondani erről a könyvről, de egyszerűen lehetetlen. Hogy milyen élmény volt olvasni, mennyire volt hatással volt rám, mennyire volt a történet egyszer édes, máskor meg szívszorítóan keserű.
Azért kezdtem el, mert a filmet már korábban láttam, és amit eléggé megszerettem, annak ellenére, hogy nem rögtön értettem meg. De azért sikerült. Charlie a könyvben is hasonlóan különc, fura gyerek volt, de beleláthattunk a gondolataiba a levein keresztül, amik bár nem voltak a legmélyebbek, egyszerűen voltak leírva, de mégis pont ez adott valami pluszt, amitől az egész könyv hangulata olyan lett, amilyen. Leírva a valóságot, a tini kor nagyobb változásait és a korlátok feszegetéseit. A fő karakterek jól ki voltak dolgozva, Sam és Patrick a regény két másik alappillére Charlien kívül, és akikről úgy gondolom, úgy voltak jók, ahogy. Vannak, akik szerint Charliet csak a rosszra tanították, hogy cigizzen, alkoholizáljon és drogozzon. Szerintem nem így történt. A „tesók” csak megtanították Charliet élni, és ne csak úgy, hogy az embernek a válla legyen, aki csak hallgat, ha kell, hanem legyen a karja és keze is, aki cselekszik is. És szerintem, ha Charlie nem barátkozott volna Sammel és Patrickkal, akkor egy idő után ő maga nyúlt volna valami droghoz, hogy felejtsen, mert egyedül lenni nem jó.
A regény elején nem értettem, Charlie miért mesél el minden egyes apró részletet még a családjáról is, amit bevallom, egy kicsit untam. Aztán megvilágosodtam. Charlie azért mesélte el ezeket a dolgokat, mert akkor boldog volt és csak emlékezni akart rá, amikor majd boldogtalan lesz, mert a történet kezdetén még egyedül volt. Hiányzott neki valami… és az a valami a szeretet. És ez nagyon szomorú. Elvileg egy szerető családban élt, mégis meg tudta volna számolni egy kezén, hányszor kapott ölelést. Hányszor gondoltak rá a szülinapján és adtak dupla ajándékot neki szülinapjára és karácsonyra, hiszen volt olyan balszerencsés, hogy pont 24-én született. És itt is vagyunk Helen néninél. Aki a kedvenc embere volt Charlienak az egész világon, és mégis akinek azt „köszönheti”, hogy tudat alatt-, hiszen nem emlékezett- gyökeresen megváltozzon és beforduljon. Bár ezen a legjobb barátja halála is rásegített. De az igazság az, amit Charlie is észlelt, hogy Helen nénit sem lehet hibáztatni, mert inkább azt kellene, aki Helen nénit molesztálta, vagy… Mindenesetre egy ördögi kör.
A könyv végére érve volt a legmeghatóbb, legszívbemarkolóbb és legkeserűbb. Hiszen tudtuk, hamarosan elfogynak a lapok és kitudja mi lesz Charlieval ha Sam és a barátai egyetemre mennek. De én mégse sírtam. Egyrészt nem vagyok az a típus. Nagyon ritkán hatodok meg könyveken. Másrészt Charlie az utolsó levelében leírta, ha jó dolgok történnek vele ezek után, akkor nem fogja tovább folytatni a leveleket a képzeletbeli barátjának. Ez erőt adott, hogy reméljek és boldogan tudjam befejezni a könyvet… de azért most keresek valakit, akit jól megölelhetek.