!

Egy különc srác feljegyzései 581 csillagozás

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Könyvtár

Az „Egy különc srác feljegyzései” című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás srác, Charlie. Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne. Ezekből a levelekből aztán szép lassan – olykor mulatságosan, olykor meghatóan – egy cseppet sem átlagos tinédzsert ismerhetünk meg. Charlie kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja élni a saját életét, miközben menekül is előle, és ez a kettősség különleges, járatlan utak bejárására kényszeríti: családi drámák sora, új barátok, az első randevú, szexualitás, drogok… Chbosky regénye a lélek legmélyebb rezdüléseit tükrözi, miközben felidézi az olvasóban a felnőtté válás nehéz, semmi mással össze nem hasonlítható éveit.

A kötet megjelenése óta több mint 1 000 000 példányban kelt el és hatalmas vitákat gerjesztett, miközben a tinédzserek megkerülhetetlen kultuszregényévé vált… (tovább)

Eredeti mű: Stephen Chbosky: The Perks of Being a Wallflower

Eredeti megjelenés éve: 1999


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Charlie · Patrick · Sam · Bob · Mary Elizabeth · Bill · Helen néni


Hirdetés

Kedvencelte 222

Most olvassa 43

Várólistára tette 408

Kívánságlistára tette 448

Kölcsönkérné 20

Elcserélné vagy eladná

>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Margarete könyve Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Kiemelt értékelések

+
>!
kellyolvas P
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Kedves Charlie,

Először is, tudnod kell, hogy imádtam a történeted minden sorát. Már az első leveledben megszerettelek, amelyben elárultad, hogy 15 éves vagy, most kezded a középiskolát, és mennyire nehéz ez az egész, mert nemrég lett öngyilkos a legjobb barátod. Rettenetesen magányosnak érzed magad, kívülállónak.
Remek, hogy később sikerült barátokat találni, Sam és Patrick jó fejek, bár sok meggondolatlan dolgot művelsz a társaságukban. Miért kell cigarettáznod? Jó, az LSD-s sütiről nem tehetsz, de a piálást féken kell tartanod! Sam és Patrick megértenek téged és rengeteget segítenek, erre nagy szükséged van.
Szerencsés vagy, hogy ilyen klassz tanárt kaptál az iskolától, mint Bill! Az általa ajánlott könyvek és filmek mind rendkívüli élményt nyújtanak. Év végére a tanár-diák kapcsolatotok igazi barátsággá fejlődött. Szeretem benned a tiszteletet a könyvek iránt és azt a tulajdonságodat, hogy minden könyvet kétszer olvasol el, ez nagyon jó ötlet!
Örülök, hogy bemutattad a leveleiden keresztül a családodat, szerintem nagyon aggódnak érted és ez azt jelenti, hogy nagyon szeretnek! A nővéred örökké emlékezni fog rá, hogy azon a borzalmas napon mellette voltál, még ha előtte nem is voltatok túl jóban, hiszen egyszer beárultad őt a szüleiteknek, de ne bánd, az helyes döntés volt.
A zenéhez való kötődésed mély és ez nagyon tetszik, mert én is így érzek. Hozzád hasonlóan állandóan „aktuális kedvenc” CD-ket gyártok. Jó ezeket pár év múlva megtalálni és meghallgatni, ahogy te is szívesen nézegeted a régi fotókat.
El kell mondanom, milyen sokszor megnevettettél, ez nagyon klasszul ellensúlyozta a szomorú pillanataidat.
Charlie, tudom, hogy Sam az a lány, akit igazán szeretsz, a kedvenc levelem tőled az utolsó, amiben annyi minden történt köztetek. Sírtam érted!
Mit szólnál vajon, ha tudnád, a történetedet több mint egymillióan olvasták már, és nagyon sokan megszerettek téged. Hidd el, Európa közepén, ahol én élek, itt is létező fogalmak a kiközösítés, a bántalmazás, a családi feszültségek. De nagyon kevesen beszélnek róla, még maguk előtt is titkolják.
A srácok persze mindenhol ugyanolyanok, fő probléma a csajozás, a szüzesség elvesztése, a népszerűség elérése. És igen, jelen van a drog, az erőszak, a piálás, de nagyon kevesen merik ezeket a problémákat őszintén felvállalni.
Szerintem mindenkinek, nemtől, kortól függetlenül olvasni kell a könyvedet, mert magasan pozitív hatással vagy az olvasókra, az őszinteségeddel eléred, hogy magukra ismerjenek valamelyik gondolatodban, cselekményedben.
Sokszor elő fogom venni a könyvet, megszerettelek, Charlie!

+
>!
schesztiஐ P
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Erre most hirtelen nagyon kevésnek tűnik az 5 csillag…

Imádtam ezt a könyvet az első bejegyzéstől kezdve, Charlie humorát, báját, őszinteségét, ezt a mérhetetlen kedvességet, ahogyan látja a dolgokat, ahogy megfogalmazza. Valahol a tökéletes gyermeki ártatlanság és a kamasz között. Egy annyira csodálatos ember bontakozott ki a szemem előtt, hogy arra nincsenek jó szavak.

Meghallgattam a számokat, Charlie válogatás kazettájáról. Eszméletlen jók!

Tele van a könyvem idézetjelző fecnikkel. Tele van a fejem, a szemem, a szívem Charlie gondolataival. És remélem, még sokáig ott maradnak, mert olyan jó lenne, ha legalább csak néha így tudnánk rácsodálkozni dolgokra, ha néha így tudnánk érezni egymás iránt, ha néha más lenne fontosabb magunk helyett, ha szájharmonikát, mágnesverset és vízfestékkészletet ajándékoznánk, mert ezekre mindenkinek szüksége van.

Nem utoljára olvastam ezt a könyvet, az biztos. És nagyon kíváncsi vagyok a filmre is, bár azt hiszem, ezt úgysem lehet felülmúlni.

Drága @Ekesgyb! Köszönöm, hogy áradoztál a könyvről a múltkor! Most egy darabig én is mindenkinek áradozni fogok róla. :))

3 hozzászólás
+
>!
Ekesgyb
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Kedves Charlie!

Köszönöm neked, hogy bizalmat szavaztál nekem.

Köszönöm neked, hogy betekintést nyerhettem az életedbe.

Köszönöm neked, hogy fáradhatatlanul írtál nekem, és azt is, hogy ennyi levelet.

És azt is köszönöm neked, hogy megannyi csodálatos percet szereztél nekem a csodálatos stílusoddal és az elképesztő történeteiddel.

Igazán sajnálom, hogy nem küldesz több levelet, mert tényleg jó volt olvasni őket, szuper volt, veled együtt élhettem át ezeket, igaz, hogy csak napokkal később, mikor a postás bedobta a leveleket.

Csodálatos barátaid vannak, a családod sem „elcseszett”, szeretsz olvasni, mi itt a probléma?

Ha később, majd 2-3 év múlva visszaolvasom e leveleket, biztosan nagy segítséget fognak nyújtani majd nekem, mert biztosabban fogok arra gondolni, hogy egyszer minden bajból van kiút, minden rossz elmúlik, és jobbra fordul minden.

Őszintén tényleg nagyon köszönöm neked, hogy olvashattam a történetedet, mert ha nem olvastam volna, akkor óriási élményt hagytam volna ki, és tudom, hogy megbántam volna, ha nem szerzem meg a könyvet.

Szerettel ölellek,
@Ekesgyb

+
>!
Algernon ×+SP
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

    Kedves Charlie Olvasó!

Én tényleg megpróbáltam szeretni, én tényleg bíztam benne, hogy szeretni fogom, és szándékosan nem kerestem benne a modern Zabhegyezőt, hiába hirdeti a magyar kiadás büszkén a borítón – az egymillió eladott példányszámot jelző aranyplecsni alatt. A filmet is megnéztem, a teljes élmény érdekében, a könyv nagy része alatt pedig a soundtracket hallgattam egy végtelenített verzióban.

Gondban vagyok, hogyan is értékeljem a könyvet. Rá kellett döbbennem, mennyire változom az idők során. A Zabhegyezőt, a Prozac-országot például kellemes olvasmányélményként őrzöm az évek távlatából, az Igazolt hiányzást pedig harmadszori próbálkozásra sem sikerült végigvinnem.
Az ilyen típusú történeteket is mindig szerettem, kedvelem a zűrös és „szerencsétlen”, meg nem értett karaktereket, a „szürke verebeket”, a naplókat. Már-már azt gondoltam, sikerült egy teáskanál érzelmi szintjére süllyednem, hogy ennyire idegesít néha a könyv. Aztán rájöttem, hogy nem Charlie-val van bajom, azzal, hogy problémái vannak az életben, érzékenyebb a társainál, terápiára van szüksége vagy barátokat szeretne.
Chbosky stílusával van bajom, mert Charlie-ból sikerült egy érzelmileg sekélyes, állandóan sírdogáló lúzert faragnia. Rengeteg fajsúlyos témakör szóbakerül, a homokszexualitástól kezdve az erőszakig, droghasználat stb., mégis, úgy érzem, mintha csak manipulálni akarna a szerző. Persze, hogy nem tudok szó nélkül elmenni mellette, persze, hogy hatással vannak rám. De céltalannak érzem. Charlie ennél többet érdemelne, intelligensebb ő ennél, mint azt ki is mondja az egyik karakter a könyv végén.
Ráadásul a kötet tele van örök életigazságokkal, amik elcsépeltnek hatnak számomra. Talán azért, mert az eredeti mű 1991-es, és azóta eljött az internet forradalma, sok mindent elmondtak már, amit el lehetett. Ezt nem rovom fel a regény hibájának, ám ilyenkor sajnálom, hogy nem olvastam előbb, akár eredetiben is (félig olvastam, bátran ajánlom, nem kihívás az angol annyira, mint gondolnád). Viszont internet nélkül valószínűleg nem hallok a könyvről :) Furcsa kettősség.

Mégis voltak részek, amit tetszettek, sőt, kifejezetten faltam az oldalakat, azért mégiscsak elolvastam két nap alatt.
Viszont keserű a szám íze. Csalódott vagyok.
Kedves Olvasó, olvasd el a könyvet, mert vannak könyvek, amiket olvasni kell. Csak lehet, nem fogod megtalálni benne azt, amit keresel. Magadra ismerhetsz bizonyos jelenetekben, lesz olyan, amin felhúzod magad, mert annyira távol áll a valóságtól, és lesz olyan, ami egyszerűen csak nem hagy nyomot benned. Számomra azonban nem sok újat adott a könyv, bármennyire is nyitott voltam.
Azért Feel infinite.
                                                                                               Szeretettel ölellek,
                                                                                                                   Algernon

8 hozzászólás
+
>!
Teetee
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Kedves Charlie!

Köszönöm, hogy írtál, és hogy pont nekem. Igen, tényleg idősebb vagyok nálad, de számtalan dologról, amiről írtál, nincs személyes emlékem, csak olvastam róla. Sok dolog van persze, amit nem is szeretnék soha személyesen átélni!!! De vannak olyanok is, amiket szeretnék, vagy szerettem volna, illetve nem akartam, de most már úgy érzem, hogy jó lett volna.
Nyugodj meg, Charlie, te nem „menekülsz az élet elől”, az nem így néz ki, nem úgy, hogy az ember barátkozik meg randizik meg verekszik meg fura helyzetekbe keveredik, az élet elől menekülést én csináltam középiskolában, amikor nem érdekelt semmi, csak az, hogy teljen már el ez a négy év, és most már nagyon bánom, hogy akkor nem voltam csak egy kicsit nyitottabb a világra. És akkor olvastam a Zabhegyezőt, de nem jelentett semmit.
Viszont szeretem, ha valaki elmeséli a fontos emlékeit, mert ettől kicsit mintha az én emlékeim is lennének (ettől kicsit mintha nekem is lennének fontos emlékeim ebből az időszakból), ezért köszönöm, hogy írtál, tényleg.
Különleges vagy és érzékeny, bár furcsállottam, hogy olyan sokat sírsz, mert nálunk középiskolában esélye sem lett volna senkinek, aki nyilvánosan elsírja magát, és a mai fejemmel persze szimpatikus, hogy van egy hely (vannak emberek), ahol (akik között) ki lehet fejezni az érzelmeket, de középiskolásként semmi sem állt tőlem távolabb, mint a könnyes érzelemnyilvánítás.
Szóval Charlie, igen, idősebb vagyok, de szerintem te sokkal többet (vagy inkább mást) ismersz a világból, mint én, és jó volt megismerni a világodat és a történetedet. Jó azt hinni, hogy nem véletlen, hogy mindez a 30. születésnapom éjszakáján zajlott, egy olyan nap után, amikor velem is történt valami, amin talán sírni is lehetne.
És nagyon régen mosolyogtam már ilyen megkönnyebbülten és felszabadultan egy könyv (levél) utolsó sora után.

Szeretettel ölel,
Teetee

+
>!
Petrasek
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Nem üldögélhetsz tétlenül, nem helyezheted mások életét a sajátod elé, és nem gondolhatod, hogy ez a szeretet. Cselekedned kell.
Ez az a bizonyos könyv ami után nehéz szavakat találni. Csak ülsz csendben és végig gondolod Charlie összes levelét, életét és rájössz, hogy annyira nem is különböztök. Mert mindenki „charlie-s" a maga módján. Ettől lesz egy ember különleges. Hatalmas pluszt adott, megmutatta, hogy ne féljek önmaga lenni, és ne meneküljek az élet elől. Nehéz, de nem lehetetlen.
Köszönöm, hogy olvashattam, megismerhettem csodás szereplőket és persze sokat nevethettem avagy szomorkodhattam. És ami a legjobb nincs vége, mert az élet nem áll meg.

+
>!
Mes
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Hey Charlie! Az a helyzet, hogy nagyon a szívembe zártalak téged, szívesen vennék ilyen leveleket én is. Remélem jól megy minden körülötted, és nem menekülsz az élettől. :) Jó volt veled lapozni ezt a könyvet, és tudod mi a nagy helyzet? Úgy érzem most kezdem életem második szakaszát, és én sem félek, mert hiszem, hogy a végén minden jól alakul majd. ;)

+
>!
Cormia
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

    Ilyen könyvet még sosem olvastam. Teljesen különbözik az eddigiektől.
Szerettem Charliet az elején a gyermeki ártatlanságával, mindenre részletesen kitérő őszinteségével, hogy a könyvekkel milyen tisztelettel bánt, aztán később a felfedezéseivel és kísérletezgetéseivel, majd a Sam iránt érzett szerelmével együtt. Egyszerűen imádtam! Ki ne szeretne egy ilyen barátot magának? :)
Szerettem minden egyes lapot és mondatot, és most ez a kedvenc könyvem mert ezt olvastam utoljára :)

+
>!
Lettka
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Kedves Stephen Chbosky!

Először is szeretném Neked megköszönni, hogy megírtad ezt a csodálatos történetet. Talán nem is gondolnád, milyen fantasztikus művet alkottál, amelyet mindvégig csodálva olvastam. Be kell valljam, félve kezdtem hozzá. Főleg amiatt, hogy a Zabhegyezőhöz lett hasonlítva az alkotásod, amit én egyáltalán nem szerettem. Nos, számomra egyáltalán nem tehető egy lapra a két könyv. Már akkor tudtam ezt a tényt, amikor nekiláttam, és egy röpke délután alatt elolvastam több mint a felét. Egyszerűen letehetetlen, ha egyszer elkezded, nem tudod az olvasást abbahagyni. Charlie története engem teljesen beszippantott. Imádtam a különc srácodat. Eszméletlen, hogy csak levelek sokaságát olvastam, mégis a legmélyebb érzések tárultak fel. A lélek legapróbb rezdüléseit is megjelenítetted. Fantasztikus író vagy. Fantasztikus történettel, szereplőkkel. Köszönöm, hogy ilyen érzelmekkel teli, megindító, de egyben megrázó, s mégis boldogító történetet kaptam Tőled. Kedvenc könyveim száma ismét gyarapodott Neked köszönhetően. Örülnék, ha több történettel boldogítanál minket kedves olvasókat. :)

Szeretettel ölellek,
Lettka

+
>!
Nessa_
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Amióta láttam a filmet, arra vártam, hogy végre elolvassam a könyvet is, mivel tapasztalataim szerint a könyvek ezerszer jobbak a róluk mintázott filmeknél.
Ez most sem volt másképp. :)
A könyv elolvasásával teljesen tiszta lett a történet, ugyanis a filmből nem igazán derül ki a lényeg.
Szerintem legalábbis.
Nem tudok újat mondani a könyvről, előttem mindent elmondtak már. :)
Azt nem tudom, hogy ez tényleg a modern zabhegyező-e, mivel azt még nem olvastam. Na majd egyszer.


Népszerű idézetek

+
>!
acelcsipke

Nem üldögélhetsz tétlenül, nem helyezheted mások életét a sajátod elé, és nem gondolhatod, hogy ez a szeretet. Cselekedned kell.

8 hozzászólás
+
>!
Mandula8

Megsárgult papírra zöld betűkkel
verset írt
És „Kapca” lett a címe
mert így hívták a kutyáját
És ennyi volt az egész
És a tanártól ötöst kapott
és egy aranycsillagot
És az anyukája kitette a versét a konyhaajtóra
és felolvasta a nagynéniknek
Ebben az évben vitte el Tracy atya
a gyerekeket az állatkertbe
És hagyta, hogy énekeljenek a buszon
És megszületett a kishúga
apró lábujjakkal és haj nélkül
És az apja és az anyja sokat csókolózott
És a szomszéd lánytól Valentin-napra
lapot kapott, egy egész sor x-szel
az apjától kellett megkérdeznie, mi az a sok x
És az apja mindig betakarta este
És mindig ott volt vele.

Megsárgult papírra kék betűkkel
verset írt
És „Ősz” lett a címe
mert éppen ősz volt
És ennyi volt az egész
És a tanártól ötöst kapott rá
de megkérte, érthetőbben írjon
És az anyja nem tette ki a versét a konyhaajtóra
mert frissen mázolták
És a gyerekek elmesélték
Tracy atya szivarozik
És a csikket az imapadon hagyja
És van úgy, hogy kiégeti
Ebben az évben kapott a húga szemüveget
vastag lencséket fekete keretben
A szomszéd lány kinevette
amikor a Mikuláshoz készült
És a gyerekek elmesélték
miért csókolózik az apja és az anyja
És az apja már sohasem takarta be este
És dühös lett
amikor sírva kérlelte.

Kitépett füzetlapra
verset írt
És „Ártatlanság: csak kérdezem” lett a címe
mert a barátnőjéről szólt
És ennyi volt az egész
És az oktatója ötöst adott rá
és furcsán meresztette a szemét
És az anyja nem tette ki a versét a konyhaajtóra
mert nem is tudott róla
Ebben az évben meghalt Tracy atya
És elfelejtette
a Hiszekegy végét
És rajtakapta a húgát
a verandán üzekedett
És már nem csókolózott az apja és az anyja
nem is beszélgettek
És a szomszéd lány
vastag sminket hordott
Köhögnie kellett, amikor megcsókolta
de megcsókolta azért
mert így szokás
És hajnali háromkor bújt ágyba
az apja horkolt már.

Ezért próbált barna papírzacskóra
új verset írni
És „Egyáltalán sehogy” lett a címe
Mert tényleg ennyi volt csak az egész
Ötöst kapott magától
és egy-egy vágást mindkét csuklójára
És kitette a versét az ajtóra a fürdőben
mert sejtette
a konyháig már nem jutna el.

82-84. oldal

+
>!
Anonim_Dreamer

– Charlie, azt a szerelmet viszonozzuk, amit megérdemlünk.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bill · szeretet
2 hozzászólás
+
>!
mandarina

Azt fogom csinálni, ami nekem tetszik. Az leszek, aki igazából vagyok. És rá fogok jönni, hogy ki is vagyok valójában.

224. oldal

+
>!
tasiorsi

Én személy szerint remélem, hogy a bátyám úgy tölti a főiskolán az idejét, mint ahogy a filmekben mutatják. Nem azokra a filmekre gondolok, ahol a diákszövetség hatalmas bulit rendez. Inkább olyanokra, amikben egy fiú találkozik egy okos lánnyal, aki rengeteg pulóvert visel, és a kakaó a kedvence. Könyvekről meg problémákról beszélgetnek, és csókolóznak az esőben. Szerintem valami ilyesmi igazán jót tenne a bátyámnak, főleg akkor, ha a lány szebb az átlagosnál. Azt hiszem, az ilyen lányok a legjobbak.

61-62. oldal

+
>!
tasiorsi

Szerintem az a lényeg, hogy minden embernek a saját életét kell élnie, és csak utána úgy dönteni, hogy másokkal is megosztja az életét. Talán így lehet „nem menekülni az élet elől”.

188. oldal

+
>!
Destinee

Annyira szeretem anyát! Nem érdekel, hogy nyálasan hangzik. A következő születésnapomon szerintem én fogok ajándékot venni neki. Szerintem ez lenne a jó szokás. A gyerek kapjon mindenkitől ajándékot, de az anyukáját ő lepje meg ajándékkal, mert az anyukája is ott volt, amikor megszületett. Ez szerintem nagyon szép dolog lenne.

209. oldal

Kapcsolódó szócikkek: születésnap
+
>!
_vgabi SP

(…) a dolgok változnak. A barátok eltűnnek. Az élet pedig senkire sem vár.

161. oldal

+
>!
mandarina

Fantasztikusan érzem magam a bőrömben! Tényleg. Ha majd borzalmas hetem lesz, emlékeznem kell erre az érzésre.

117. oldal

+
>!
ronnie96

És úgy gondolom, hogy mindenki különleges a maga módján. Komolyan.

202. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is