Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I. 42 vélemény

A különleges gyűjtemény első kötete. Sherlock Holmes – oldalán hűséges barátjával, dr. Watsonnal – immár több mint egy évszázada nyűgözi le a detektívtörténetek szerelmeseit. Kockás utazósapkája, rövid szárú pipája mára szimbólummá vált, csakúgy, mint maga a zseniális magánnyomozó, aki felülemelkedve a nyers erőszakon csupán kristálytiszta gondolkodásával felfegyverkezve száll szembe a mindenre elszánt bűnözőkkel. Ebben a kötetben a következő történetek találhatók: A bíborvörös dolgozószoba; A Négyek Jele; Sherlock Holmes kalandjai (12 novella); Sherlock Holmes emlékiratai (11 novella); Sherlock Holmes visszatér (13 novella).
| Kiadás | ISBN | Oldal | Fordította | Illusztrálta | |
|---|---|---|---|---|---|
| 9639278017 | 476 | Boronkay Zsuzsa, Katona Tamás, Mikes Lajos, Nikowitz Oszkár, Takácsy Gizella, Tury Gyula | Ugrás | ||
| 9639278017 | 692 | Boronkay Zsuzsa, Katona Tamás, Mikes Lajos, Nikowitz Oszkár, Takácsy Gizella, Tury Gyula | Ugrás |

Szinte lehetetlen letenni, mert mindig jön egy egy újabb eset és mindet el akarom olvasni azonnal.
Imádom Watson és Holmes karakterét, Watson botlásait és Holmes megmondom a tutit stílusát :) Emlékeztet doktor Housra, ami nem is véletlen, mint tegnap kiderült, amikor tesóm Hous nézés közben valamiért a wikipédia oldalára tévedt :)
Aki szereti a detektív történeteket, annak mindenképpen ezt a klasszikust is el kell olvasni :)
hűű. régen olvastam el ilyen lassan egy könyvet, de ezt most be kell tudnunk annak, hogy elég nagy méretű és nehéz a könyv ahhoz, hogy ide oda cipeljem (tény és való, hogy a Farkasokkal táncoló c. könyvet, ami hasonló méretekkel rendelkezik – rendre hordtam magammal mindenhova, amikor olvastam, de az már régen volt. megöregedtem, na. :D ).
szóval úgy vágtam bele, hogy minden este egy-egy novella. ez aztán borult, mert volt, amikor három is lement, és volt, amikor napokig egy sem, mert vagy nem volt időm, vagy nagyon érdekes volt a párhuzamosan olvasott, kisméretű (ergo cipelhető ide-oda) vagy elektronikus (ergo cipelhető ide-oda) könyvem.
másodjára olvastam el így összesben Mr. Sherlock Holmes kalandjait. megunni most sem sikerült őket, és nem is emlékeztem az összes novella megoldására, csak mondjuk a harmadéra.
nagyon jó, ill. nekem kvázi kedvencem a Pettyes pánt, A Musgrave-szertartás, A táncoló figurák és A hat Napóleon, bár ez utóbbi egy viszonylag szimplább ügy.
olvasás közben fel-felrémlettek jelentek a megfilmesített epizódokból és ennek kapcsán pedig eszembe jutott, hogy ez is egy bevett dolog volt anno gimisként: nézni szombaton vagy vasárnap délután Holmes újabb és újabb bravúrjait. :)(: (2012. 02. 29.)
Blogbejegyzésem:
Régen képregényként sokat olvastam Holmes-ról, sok novella ezért ismerős volt belőle. Viszont a két regénnyel nem találkoztam eddig. Magával ragadó stílusa van, szinte ott voltam én is a helyszíneken.
Igazi csemege volt olvasni, ahogy megjelent és kibontakozott Holmes alakja A bíborvörös dolgozószobában és A Négyek jelében. A novellák azért szerintem jobbra sikeredtek, mint a regények. Ahogy „megölte” a detektívet az író, az a mód nem tetszett, kicsit üresnek éreztem azt a történetet. Mégis azt kell mondanom, hogy abszolút kedvencek a Holmes-történetek.
Akárhányszor olvasom, mindig tetszik. Megvan papíron, megvan e-könyvben, imádtam a régi tv sorozatot, rajongok a mostani bbc-s feldolgozásért, megnéztem a létező összes filmet, ami készült a könyvekből, a falamon is lóg egy sh kép, szóval lenni menthetetlen. De vállalom :)
– Nagyon jó! Nagyon jó! – kiáltott Sholto. – Engedje meg, Miss Morstan, hogy megkínáljam egy pohár tokajival. Más borom nincsen.
75. oldal utolsó bekezdés, A négyek jele (IV. fejezet, _A kopasz úr elbeszélése_ )
Minden rejtély pofonegyszerű, amint valaki megfejti helyettünk.
A táncoló figurák
– Egy pillanat! – szólt közbe Holmes. – Hová vezet ez a kerti út?
– Ki az országútra.
– És milyen hosszú?
– Körülbelül százyardnyi.
– Ahol az út áthalad a kapun, bizonyára sikerült felfedeznie egy-két nyomot!
– Sajnos, ott már ki van kövezve.
– Akkor az országúton?
– Ott sárba tapostak mindent.
– Ej, ej! És azok a füvön található nyomok befelé vagy kifelé haladtak?
– Nem lehet megállapítani. Nem volt határozott körvonaluk.
– Nagy láb volt vagy kicsi?
– Nem lehetett megállapítani.
Holmes türelmetlenül kifakadt.
-Azóta egyfolytában zuhog, dühöng a szél, tombol az orkán – mondta. – Most nehezebb ott eligazodni, mint ezen a palimpszeszten. Na mindegy, nem segíthetünk rajta. Mit tett azután, Hopkins, miután megbizonyosodott, hogy nem bizonyosodott meg semmiről?
Az aranycsíptető
– Ez így is van – felelte Holmes, miközben cigarettára gyújtott, és az egyik karosszékbe vetette magát. – Maga is lát mindent, Watson, csak éppen nem figyeli meg. Ugye világos a kettő közti különbség? Példának okáért nézzük a lépcsősort, amelyik a bejárattól eddig a szobáig vezet. Elég gyakran megjárta már, igaz?
– Igaz.
– Mit gondol, hányszor?
– Több százszor legalább.
– Akkor alkalmasint azt is tudja, hány foka van?
– Hány foka? Sejtelmem sincs.
– Na látja! Mert nem figyelte meg. Pedig látta, éppúgy, ahogy én. Ugye érti már, mire célzok? Én pontosan tudom, hogy tizenhét lépcsőfok vezet ide föl, mivel én nemcsak nézek, hanem figyelek is.
137. oldal 5. bekezdéstől (Botrány Csehországban)
Hopkins már hét alkalommal kérte segítségem, és hívása minden egyes alkalommal jogosnak bizonyult – mondta Holmes. – Hajói sejtem, ezek az esetek mind bekerültek az ön gyűjteményébe. El kell ismerni, kedves Watsonom, hogy ön igen jó érzékkel válogatja meg az eseteket, s ezzel nagy mértékben jóváteszi azt, amit jómagam oly mélységesen megvetek az ön elbeszéléseiben. Végzetes szokása ugyanis, hogy mindent csak a történet szempontjából vizsgál, s nem a tudományos gyakorlatéból, s ezzel végképp lehetetlenné teszi, hogy munkája klasszikus esetek tanulságos tára lehessen. A legkifinomultabb és legkényesebb mozzanatokon is képes átsiklani pusztán azért, hogy jelentéktelen részletekkel csigázza fel olvasóinak szenzációra éhes fantáziáját, ahelyett hogy elméjük csiszolásával törődne.
Az Apátsági Major
Az ember az agynak nevezett kis kupolaszobáját igyekezzék olyan bútordarabokkal megrakni, amelyeket valószínűleg használni is fog, a többit pedig tartsa csak a könyvespolcán, ahonnan leemelheti, ha szükség van rá.
Az öt narancsmag
-Megállapítottuk, hogy Lady St. Simon ruhái, és úgy gondoltam, ha ott van a ruha, a test sem lehet messze.
-Ha ezt a briliáns okoskodást követnénk, minden embert a ruhaszekrénye mellett kellene keresnünk.
Az eltűnt menyasszony
Gyors egymásutánban áthaladtunk az elegáns Londonon, a szállodák és színházak Londonján, a sajtó Londonján, a kereskedő-Londonon és végül a kikötői Londonon, mígnem elértünk a százezres folyóparti elővároshoz, ahol a bérkaszárnyák Európa számkivetettjeinek áporodott szagát árasztják.
605. oldal utolsó bekezdés (A hat Napóleon)
Utazgatni kezdtem hát a nagyvilágban: két évet töltöttem Tibetben, ellátogattam Lhaszába, és elidőztem néhány napig a dalai lámánál. Bizonyára találkozott az újságok lapjain egy norvég kutató, bizonyos Sigerson nevével, aki jelentős felfedezéseket tett a Távol-Keleten. Ugye meg sem fordult a fejében, hogy az ön barátja bujkál e név mögött? Azután Perzsiába látogattam, bekukkantottam Mekkába is, és rövid, ámde annál érdekesebb látogatást tettem a khartumi kalifánál. Látogatásom eredményeiről pontos beszámolót küldtem a Külügyek Minisztériumának. Visszatérve Franciaországba, pár hónapig egy kátránytermékeket kutató csoport munkáját vezettem. Dél-Franciaországban, Montpellier-ben volt a laboratóriumunk. Minek utána fényes eredménnyel bevégeztem kutatásaimat, s mivel közben utolért a hír, hogy halálos ellenségeim közül csupán egy él már Londonban, úgy gondoltam, visszatérek ide. Elhatározásomban csak megerősített ez a rejtélyes gyilkosság a Park Lane 427-ben, amely már önmagában is felkeltette érdeklődésemet, sőt kecsegtető alkalmat kínált bizonyos személyes vizsgálódásokra is.
486. oldal első bekezdés (Sherlock Holmes Visszatér - A lakatlan ház)
– Kerékpárnak kerékpár, csakhogy nem olyan, amilyet keresünk – mondta. – Negyvenkétféle biciklinyomot tudok megkülönböztetni. Ezt, amint látja, Dunlop-gumi hagyta, és egy folt is van a köpenyén. Heidegger viszont Palmer-gumikat használ, melyeknek hosszanti csíkos a mintázatuk.
559. oldal 6. bekezdés (Szökés az internátusból)
Blogbejegyzések
Sherlock Holmes naplója – 1. félév · balageshKülső linkek