59. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Sherlock Holmes kalandjai 165 csillagozás

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjaiSir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

Botrány Csehországban (Takácsy Gizella) – Az eltűnt vőlegény (Nikowitz Oszkár) – A Rőt Liga (Nikowitz Oszkár) – A Boscombe-völgyi rejtély (Nikowitz Oszkár) – Az öt narancsmag (Nikowitz Oszkár) – A ferde szájú (Nikowitz Oszkár) – A kék karbunkulus (Takácsy Gizella) – A pettyes pánt (Takácsy Gizella) – A mérnök hüvelykujja (Boronkay Zsuzsa) – Az eltűnt menyasszony (Nikowitz Oszkár) – A berillköves diadém (Boronkay Zsuzsa) – A Vérbükkös tanya (Boronkay Zsuzsa)

Eredeti megjelenés éve: 1892

Teuro, Budapest, 2002
216 oldal · ISBN: 9638628413 · Fordította: Cserna György
Ifjúsági, Budapest, 1987
242 oldal · ISBN: 9630183625 · Fordította: Boronkay Zsuzsa, Nikowitz Oszkár, Takácsy Gizella

500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
likeabunny könyve
500 Ft Eladó
ViDe0 könyve
500 Ft Eladó
Clonex könyve

Emmi_Lotta IP

Sherlock Holmes eddig elsősorban filmekből volt ismert számomra. Ebben a kötetben Watson doktor meséli el a legendás nyomozó érdekfeszítően izgalmas eseteit. A történetekből kirajzolódik Holmes jelleme, agyafúrt, logikus gondolkodása, kiváló képességei. Az alak megformálásában viszont zavaróan feleslegesnek látszik a főszereplőt kábítószer-élvezőnek ábrázolni, hiszen jelleme amúgy sem idealizált.
A tizenkét elbeszélés közül három, a második (Az eltűnt vőlegény), az ötödik (Az öt narancsmag) és a tizedik (Az eltűnt menyasszony) kevésbé tetszett. Az eltűnt vőlegényt elrontotta a vége, amely szerint a megbízó nem tudhatta meg a nyomozás eredményét, Az öt narancsmag történései tisztázatlanok, homályosak maradtak, Az eltűnt menyasszony pedig gyenge.
Sokat mondó, hogy Agatha Christie Poirot figurájának kidolgozásakor Arthur Conan Doyle hőséből indult ki, és alkotta meg a maga zseniális nyomozóját, amely véleményem szerint jobban sikerült.

Why_Doboz P

Falatnyi agytornák a rejtvényfejtés szerelmeseinek, Holmes vezetésével, Watson elegáns stílusában. Az ügyek egyszerűbbek, mint a regényekben, de ez nem is csoda, hiszen csak 10-15 oldal van az előadásukra és a megoldásokra. Rejtélybonbonok a javából :)

balagesh MP

Sok alkotó első műve egyben a csúcsot is jelenti – vagy legalábbis egy a későbbiekben újra meg nem hódított csúcsot az életműben. Itt szintén ezt érzem: Conan Doyle ezekben a novellákban megenged magának olyasmiket, amiket később nem: Holmes önreflexiói bővebbek (egyáltalán vannak önreflexiói), irodalmi és művészeti utalások is szerepelnek, az egész kicsit ráérősebb, elvárásoktól mentesen megkomponáltnak tűnik. A későbbi történetek már célratörően haladnak a végkifejlet felé, s le van metszve róluk minden nem oda illő kinövés: pedig nagyon is szeretni való ez a stílus. Azt hiszem, sokan emiatt örülnek a nagyobb lélegzetű Holmes-történeteknek is.

borga

A logika is edzhető a jelek szerint. Holmes olvasása idején valahogy a ok-okozatok nyilvánvalóbban a mindennapokban is. :)
Függetlenül attól, hogy továbbra sem fogom kitalálni (meg nem is erőltetem) a történetek csattanóit, viszont ennek a letisztult agynak, amely egyszerre kicsit mizantróp és bűbájos (persze azt is céllal), megvan a varázsa.

bmgrapes I

Szeretem a krimiket, de különösen azokat, ahol a brutalitás és a horror helyett a józan paraszti ész lép előtérbe. Örülök, ha az utolsó sor, az utolsó oldal előtt kitalálom a rejtély megoldását, és ha mégis tartogat még némi meglepetést a szerző, az már a csúcs számomra. Conan Doyle, és az által a megformált Sherlock Holmes ilyen: logikus, megfejthető, de titokzatos. Tökéletes agytorna és kikapcsolódás minden korosztály számára.

Katalin_baronesse

Emelem kalapom Doyle előtt. Sherlock Holmes a legzseniálisabb nyomozó, akivel valaha találkoztam könyvek lapjain! Csak olvasok és bámulok mennyi mindent lehet megállapítani egy emberről, pusztán a megjelenéséből. És bár ahogy a könyvben is megjegyezte Holmes, hogy az ügyek egy részében valójában nem történt igazi bűncselekmény, ez teszi még különlegesebbé a kötetet.

Dolly_Molloy

London felé vitt az utam, és gondoltam, aktuális lenne elolvasni pár Holmes- novellát. Borzasztóan félek a repüléstől, de ezek a történetek annyira lekötöttek, hogy észre sem vettem, hogy máris megérkeztem. Örökké hálás leszek Doyle-nak! :)

Abigail

Sherlock Holmes még mindig lenyűgöz, nem tudom hogy csinálja, de még csak azt se érzem, hogy milyen sablonos kezd lenni az egész! Minden eset más és más, bár itt kicsit zavaró, hogy a történetek nem időrendi sorrendben vannak, és például a végén lesz az az ügy, amit az első novellánál megemlít.
De nagyon büszke vagyok magamra, mert a 12 esetből 4-et megoldottam még Watson előtt (Sherlock előtt lehetetlen megoldani, mert szerintem ő már a kérdezés pillanatában is tisztában van az egésszel…) De azt is meg kell jegyezni, hogy ha Mr. Holmes nem azokat a kérdéseket teszi fel, akkor én se jöttem volna rá.

balagesh MP

– Nem mindennapi ügyről van szó.
– Hozzám nem is szoktak olyanokkal fordulni. Én már afféle legfelsőbb fellebbviteli fórum vagyok.

psn

Régi mottóm, hogy ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is.

A berillköves diadém

Frank_Tyrell I

Nekem elhiheti: semmi sem olyan természetellenes, mint a hétköznapi események.

Az eltűnt vőlegény

psn

Egész életem egyetlen erőfeszítés, hogy meneküljek a puszta létezés gyötrelme elől. Ezek a kis feladványok segítenek némiképp.

A Rőt Liga

psn

– Maga is lát mindent, Watson, csak éppen nem figyeli meg. Ugye világos a kettő közti különbség?

Botrány Csehországban

psn

– Mintha szólt volna a csengő! Ki lehet az, aki ilyenkor állít be? Talán valamelyik barátja?
– Az egyetlen barátom maga – válaszolta Holmes.

psn

Az ember az agynak nevezett kis kupolaszobáját igyekezzék olyan bútordarabokkal megrakni, amelyeket valószínűleg használni is fog, a többit pedig tartsa csak a könyvespolcán, ahonnan leemelheti, ha szükség van rá.

balagesh MP

– Az esetek többségében – mondta Holmes – minél bizarrabbnak tűnik egy ügy, annál kevésbé titokzatos. A jellegtelen, közönséges bűnügyek okozzák az igazi fejtörést, mint ahogy azonosítani is a tucatarcokat a legnehezebb. De ebben az ügyben nem szabad késlekednem.
– Mit akar tehát tenni? – kérdeztem.
– Pipázni fogok – válaszolta. – Ez egy legalább hárompipás feladat, így arra kérem, most ne szóljon hozzám ötven percig. – Összekuporodott a karosszékében, csontos térdét felhúzta egészen sasorra alá, és csukott szemmel ült ebben a pózban, mozdulatlanul, csak a fekete cseréppipa meredt előre a szájából, mint valami furcsa madárcsőr.

A rőt liga, Nikowitz Oszkár fordítása

psn

– Én már túl sokat láttam ahhoz, hogy ne tudnám: egy nő megérzései többet érhetnek, mint egy analitikus gondolkodó következtetései.

A ferde szájú

psn

Annak, aki a művészetet önmagáért kedveli, sokszor a legkevésbé fontos vagy legszerényebb művészi megnyilatkozások szerzik a legnagyobb örömet…