Sharon M. Kay (szerk.)

Eltűntek és a filozófia 5 csillagozás

A sziget, ahol semmi sem véletlen
Sharon M. Kay (szerk.): Eltűntek és a filozófia

A 815-ös járat szerencsétlenül járt utasainak rejtélyes históriája a világ minden táján a tévé elé szögezte az embereket. Az Eltűntek nézőiből mindenütt rajongói klubok alakultak, amelyek a mai napig értelmezik és értékelik a trópusi sziget különös történéseit, a nehéz múltat cipelő szereplőket, akiknek a katasztrófa után lehetőségük nyílt, hogy új életet kezdjenek. Vagy mégsem? Az Eltűntek sikerének egyik titka, hogy a felvetett kérdésekre nem adható egyértelmű válasz.
A Doktor House és a 24 után az Eltűnteket is alaposan szemügyre vették a filozófusok. 27 kortárs gondolkodó elemzi a szerintük első posztmodern filmsorozatot, és a szereplők során keresztül felhívják a figyelmet a gondolkodástörténet legnagyobb alakjaira, akik ugyanolyan kérdésekre keresték a választ, mint a népszerű sorozat szereplői. Nem véletlen, hogy több túlélő is egy-egy nagy filozófus nevét viseli. Vajon mi köze van a szigetbéli Locke-nak és Hume-nak a régi… (tovább)

Hajnal, Budapest, 2010
336 oldal · ISBN: 9789632272276 · Fordította: Kállai Tibor

1.300 Ft Eladó
AGyuri könyve

sajtosrolo

Sharon M. Kay (szerk.): Eltűntek és a filozófia A sziget, ahol semmi sem véletlen

Végignéztem a sorozatot, ezért is érdekelt a könyv. Az elején kicsit tartottam tőle, mert nem igazán ilyenre számítottam, de aztán hamar belejöttem az olvasásába. Érdekes háttérinfók is akadnak benne, de ahogy a címből is látszik, inkább a filozofikus jelleg érvényesül. Sok érdekesség, elmélet van a könyvben, nekem tetszett. (Bővebben a linkeknél.)

Espresso

Ezért nem nyerhet soha a Red Sox.

Drianne

Aki egyszer elveszett, az attól kezdve egy kicsit más ember lesz.

Bevezetés - L.O.S.T. a Lostban, 11. oldal

Drianne

Az Eltűntek legfőképpen abban különbözik a mozifilmek és tévésorozatok többségétől – amelyekben abszolút elhatárolhatóan, feketén-fehéren, szinte már életszerűtlenül válik el egymástól a jó és a rossz –, hogy bonyolult, nem egyértelmű erkölcsi szituációkat és dilemmákat mutat be. Az életet épp az teszi nehézzé, hogy az úgynevezett nagy kérdésekre nem lehet egyszerű válaszokat adni. Hogy mi a jó, és mi a rossz, azt még elméletileg is nehéz eldönteni, a valóságos élethelyzetekben pedig sokszor lehetetlen.

5. fejezet, 68. oldal

sajtosrolo

Locke szerint a társadalom akkor kezd kialakulni, amikor az emberek rájönnek, hogy a természeti állapotban milyen védtelenek és kiszolgáltatottak, s hogy a különböző jogaik milyen könnyen sérülhetnek.

sajtosrolo

Az Eltűntek pedig olyan témákat és kérdéseket vet föl, amelyek az életnek nem csak az egyik vagy a másik területén, hanem az egészében vett élet szempontjából is alapvető jelentőségűek.

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Tedd a kívánságlistádra, hogy megnyerhesd a Pongrác Kiadó által kisorsolt 5 példány egyikét!