!

A gyáva 52 csillagozás

Sarkadi Imre: A gyáva Sarkadi Imre: A gyáva Sarkadi Imre: A gyáva Sarkadi Imre: A gyáva
1 2 3
Régikönyvek.hu 609 Ft-tól
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A kisregény első személyű elbeszélője Éva, luxuskörnyezetben, szobrászfeleségként élő fiatal nő, aki szerelmes lesz Szabó Istvánba, a friss gépészmérnöki diplomás autószerelőbe. A fiú egyénisége, jelleme, az iránta érzett, hirtelen fellobbant szerelem és az általa kínált új, tiszta életforma vágyakozást ébreszt benne egy más, tartalmasabb élet iránt.
Ám amikor döntésre kerül a sor, Éva megretten és visszalép: nem tudja vállalni a józan, kiegyensúlyozott, de erőpróbáló vidéki életet, hisz szüksége van a fényűzésre, a semmittevésre, megvetett, de megszokott társasági életre.

>!
Európa, Budapest, 2001
226 oldal · ISBN: 9630769247
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1986
104 oldal · ISBN: 9631531854
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1969
214 oldal

1 további kiadás


Hirdetés

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 7

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
ppeva MP
Sarkadi Imre: A gyáva

Nem A gyáva. Hanem A gyávák. Mert ahhoz, hogy egy nő ilyen legyen, lehessen, kell egy férfi is, aki kellően gyáva egy igazi, egyenrangú emberi kapcsolathoz, házassághoz, és kvázi vesz magának egy cicababát, akit eltart, kitart, akitől nem kér még hűséget meg szeretetet se, csak legyen ott mellette dísznek. Csingilingi a Mercedes kulcstartón. Dekoráció a sérült önbizalom és ego megtámogatására, a haverok irigykedésének fenntartására, a karrier fényesítésére, hogy nagyobbnak érezhesse magát. Egy ilyen kapcsolathoz két ember kell, egy eladólány, aki kényelemből, pénzszeretetből, lustaságból és önzésből eladja magát, meg egy vevőlegény, aki a legtöbbet ígérve megveszi magának.
Ahhoz, hogy valaki magába szúrja a kisbicskát vagy megegyen egy hernyót, nem bátorság kell. Ezek virtuskodások, feltűnősködések, ettől még bőven lehet valaki a mindennapokhoz nagyon gyáva. Gyáva felvállalni egy saját önálló életet, felelősséget a saját sorsáért, feladatot találni.
A könyvben ott van az ötvenes évek végének hangulata is, szinte érezni a dolgozók fejcsóválását: milyen züllötten is élnek ezek a felkapott művészemberek meg a babáik. Lám, még az egykori ifi munkáslányt is elcsábították a könnyű életet biztosító cselédsors vonzásával. Már ő is „urizálna”, már neki se jó az egyszerű vőlegény.
De a probléma, amit a regény körüljár, az bármely korszakban aktuális.

3 hozzászólás
+
>!
fülcimpa
Sarkadi Imre: A gyáva

Nem csak beszari. Kényelmes ez a csodaszép Éva. Ennyi.

Muszáj megemlítenem, hogy amikor már igazán érett nőnek számítottam magam, rám köszönt az utcán egy gyönyörű, magas, szemüveges fiatalember. Jé, hogy megnőttél mondtam neki. Igen. Amikor én 25, ő pedig 15 volt, akkor ismerkedtünk meg. A találkozáskor – kb. 8 év után – azonnal meghívott egy beülős estére, hogy elmondjuk, kivel mi történt. Akkor árulta el, hogy ő kamaszkorában halálosan szerelmes volt… s azóta is engem tart a NŐ- nek…
Tartjuk a kapcsolatot, édes gyerek! :)

+
>!
Maria_Petrovszki
Sarkadi Imre: A gyáva

értékelt egy könyvet: Izgalmas volt a nyelvezete, a környezet – amúgy minden más állandó az életünkben, van aki úgy érzi, gyáva, mert bár „Semmitől sem félek. De ahhoz gyáva vagyok, hogy a hétköznapokat éljem, hogy hajnalban felkeljek, munkába induljak, egyik nap pont olyan legyen, mint a másik, és heti jegyet vegyek a zsúfolt villamoson, sorban álljak pénteken disznóhúsért; este, lefekvés előtt elmosogassam az edényeket.” .. mások pedig az ellenkezőjétől érzik magukat gyávának, hogy ne a hétköznapokat éljék. Jó könyv, nna.

++
>!
gb_
Sarkadi Imre: A gyáva

Nem szép dolog mindig csak unatkozni meg össze-vissza nihilistának lenni.
De nem szép dolog ennyire sallangos szöveget megírni sem…
(viszont szép ilyen rövidre vágni :) )

+
>!
egyszerű_teremtés
Sarkadi Imre: A gyáva

Semmitmondó. Egyszer el lehet olvasni, persze. Csak rövid, túl gyorsan történik, a végén pedig nekem hiányzott 'A' végszó. Kifejezetten felejthető.

+
>!
Marsie
Sarkadi Imre: A gyáva

Valahogy az író elérte, hogy úgy is beletudd élni magad a történtekbe, hogy alig ismered a szereplőket. A vége pedig, hát… talán pont azért lett annyira szomorú, mert a nő felismerte a problémát, de nem tudta kezelni.

+
>!
Miestas
Sarkadi Imre: A gyáva

Különösebben nem hagyott nyomot bennem, csupán kommenteltem magamnak, hogy gyávák voltak vannak és lesznek.

+
>!
n P
Sarkadi Imre: A gyáva

És íme a könyv, ahol egy szobornak van igaza…
Meg Bencének…
A többi csak illúzió.

19 hozzászólás
+

Népszerű idézetek

+
>!
Maya 

Minden társaság eleinte a szakmájáról, politikáról beszélget, aztán ismerősökről, s ha még többet ittak, akkor nőkről s pletykákról.

38. oldal

+
>!
petibácsi

Félóra múlva mindenki tudni fogja a társaságból, hogy ez a fiú a szeretőm. Lám, ez is félig-meddig azt mutatja, hogy két emberről csak ki kell találni valamit, s majdnem mindig az igazat találja el az ember.

32. oldal

+
>!
BZsofi ×+SP

Elemektől, feladattól, állattól, embertől nem félek… Semmitől sem félek. De ahhoz gyáva vagyok, hogy a hétköznapokat éljem, hogy hajnalban felkeljek, munkába induljak, egyik nap pont olyan legyen, mint a másik, és heti jegyet vegyek a zsúfolt villamoson, sorban álljak pénteken disznóhúsért; este, lefekvés előtt elmosogassam az edényeket.

+
>!
fülcimpa

Ha az ember jól fogalja el a napjait, akkor nem kínlódik.

Magvető 1977

+
>!
Maya 

– Magának nem mondom meg, maga vénasszonyosan pletykás, úgyis kitalál valamit.
tiltakozott. Ő, mondta, férfiasan pletykál, lehetőleg mindenkiről olyat, ami nem igaz. Igazat terjeszteni másról aljasság, de nem igazat emberség, baráti tett. Nyugodtan elmondhatom neki minden dolgomat, mert ő úgyse azt fogja továbbadni, férfiasan hazudni fog rólam valamit; nőkről nem lehet olyat hazudni, hogy az nekik ártson, nőknek a rossz híre a jó híre, mert a rossz hír úgy vonzza feléjük a férfiakat, mint méz a legyet.

45. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is