!

Figyelj rám! 508 csillagozás

Sarah Dessen: Figyelj rám!
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Annabel Greene harmadikos gimnazista, és megvan mindene, amiről csak egy lány álmodhat: divatos ruhák, menő barátnők, jó jegyek és a suli leghelyesebb sráca…
Mindez azonban csak abban a tévéreklámban igaz, melyet nyáron forgatott vele egy áruházlánc. Annabel valódi élete már kevésbé irigylésre méltó. Elege van a modellkedésből, legjobb barátnője ellene fordult, az iskolában magányos, és otthon sem érzi jól magát igazán. Egyik nővére, a nagyszájú, életvidám Kirsten, New Yorkba költözött, míg Whitney, a középső nővér, egész nap otthon gubbaszt és súlyos anorexiával küzd. Szülői szeretetben elvileg nincs hiány, csakhogy az apja nem az a lelkizős fajta, anyja pedig annyira élvezi lánya modellkedését, hogy észre sem veszi, Annabelnek mennyire elege van mindebből. A lány már meg sem próbál beszélni családjával a problémáiról, inkább hazudik vagy egyszerűen csak hallgat, hogy elkerülje a veszekedéseket, megkímélje egykor súlyos depresszióval küzdő anyját a csalódástól és az újabb… (tovább)

Eredeti mű: Sarah Dessen: Just Listen

Eredeti megjelenés éve: 2006


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Owen Armstrong · Dexter Jones · Remy Starr · Annabel Greene · Rolly


Hirdetés

Kedvencelte 183

Most olvassa 33

Várólistára tette 243

Kívánságlistára tette 196

Kölcsönkérné 14

Elcserélné vagy eladná

>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó
Hibajavító könyve Sarah Dessen: Figyelj rám!
>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
egodragon könyve Sarah Dessen: Figyelj rám!
>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó
PandAndi könyve Sarah Dessen: Figyelj rám!
>!
1.800 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Kati7277 könyve Sarah Dessen: Figyelj rám!

Kiemelt értékelések

+
>!
Fay 
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Én, aki nem szoktam sírni könyveken, most sikerült.
Tetszenek a visszaemlékezős részek, hogy nem tudjuk meg rögtön mi a probléma és Annabel lassú megnyílását, amiben Owen van segítségére. Senki nem tökéletes ebben a könyvben és olyan problémákat dolgoz fel, amitől teljesen életszagú lett.
Kedvenc részem az autómosós volt. Ilyet én is szeretnék!
Amitől pedig még jobban megszerettem, az Dexter és Remy feltűnése. Bár nem szerepeltek benne sokáig, de imádom, mikor egy másik történet szereplői is felbukkannak, főleg, hogy ha még bírom is őket. :)
Kedves kiadók, még több Dessen könyvet!

8 hozzászólás
+
>!
Fancsee
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Egy újabb nagyszerű Sarah Dessen regény. A Tökéletes és az Altatódal után ez a harmadik könyvem tőle, amely az előzőekhez hasonlóan szintén elnyerte a tetszésemet.
Annabel Greene-nek rengeteg szörnyűségen kellett már keresztül mennie: az édesanyja depressziója, a nővérei, Kirsten és Whitney „vitái”, ezután Whitney betegsége, majd az a bizonyos nyár, ami véget vetett Annabel barátságainak.
Tulajdonképpen tisztelem Annabelt, amiért mindezek ellenére tartotta magát. De e mellett nem is értem teljesen: miért nem beszélt soha senkinek a történekről? Természetesen nehéz lehet, de valószínűleg könnyebb, mint minden nap hazudni vagy ahogy Annabel mondaná: elhallgatni az igazságot másoknak, és önmagunknak is.
Owen volt az, aki elkezdte megváltoztatni Annabelt. Rávette, hogy mondja el a véleményét, még akkor is, ha az nem éppen pozitív. Tudta, hogy mikor nem mond igazat, így tulajdonképpen rákényszerítette Annabelt, hogy ne csak helyettesítőket :) használjon, hanem beszéljen, nyíljon meg. A végső löketet azonban Annabel volt barátnői adták meg neki: képes volt elmesélni a nyár eseményeit mind Owennek, mind a családjának, ami -ha a történteket nézzük- hatalmas lépést jelentett.
A regény végére minden szál lezárult: Annabel kibékült a megfelelő barátnővel, tisztázta a viszonyát a szerelmével, a modellkedésével kapcsolatban is dűlőre jutottak az édesanyjával és mindennek tetejébe a nővérek is békét kötöttek. Az egyetlen, amihez én személy szerint egy kicsivel többet vártam volna, az Sophie. De ez akkor, az olvasás pillanatában egyáltalán nem zavart, csak utólag gondolkodtam el rajta.
Tetszett a könyv felépítése, hogy a jelen előrehaladtával ismerhettük meg a múlt eseményeit szépen, fokozatosan, nem pedig ömlesztve, egyszerre.
Végezetül egy mondat: Sarah Dessen egyszerűen fantasztikus. :))

+
>!
Lanore P
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Sokkal jobban tetszett, mint az Altatódal, olvastatta magát, de az 5 csillagot sajnos így sem éri el, a főszereplő Annabel ugyanis eléggé idegesítő volt számomra. Értem, és átérzem, hogy miken ment keresztül, de miért nem volt képes kinyitni a száját? Nagyon furcsa volt ez a hozzáállás, és a cím sem túl találó, hiszen hogyan tudnánk egy olyan emberre „figyelni”, aki inkább elveszíti a kapcsolatait, minthogy bármit is mondjon a gondjairól? A lány családjában is bőven akadtak problémák, a nemi erőszaktól kezdve az anorexián át itt aztán minden volt… a szülők viselkedésétől a falra másztam, de a lányoknak drukkoltam, hogy sikerüljön kilábalni a nehézségekből. Owen viszont szimpatikus volt a furcsa stílusával, zeneimádatával :)
Összességében nem volt ez rossz könyv, de úgy érzem, hiába jók az írónő témaválasztásai, és hiába értem, hogy mit akar velük üzenni az olvasónak, egyszerűen nem tud hatni rám… egyelőre nem próbálkozom másik könyvével, majd talán más, megfelelőbb hangulatban.

2 hozzászólás
+
>!
Csingike P
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Még egy keserédes történet, az eddig olvasott Dessen könyvek közül ez tetszett a legjobban. Komoly témákat boncolgat, döbbenettel olvastam ezeket a részeket (leginkább a Whitneyről és Annabelről szólóakat). Nagyon örültem, amikor Owen is képbe került, annyira szívmelengető volt, imádom a srácot és a közös jeleneteiket. Kissé megszállott volt a zenével kapcsolatban, de nagyon jókat nevettem rajta. Annabelt csak akkor tudtam kedvelni, amikor Owennel volt, akkor önmagát adta. Nagyon megszerettem ezt a könyvet, nálam újraolvasós lett. :)

3 hozzászólás
+
>!
kiruu P
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Figyelj rám! Tudom, hogy ez volt a második könyv, amit molyként olvastam. Részben Sarah Dessen miatt lettem könyvmoly. Azóta többször újra olvastam és imádom. Véleményem szerint abszolút fantasztikus könyv.

+
>!
kellyolvas P
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Ismét egy remek Sarah Dessen könyv:) Egyszerűen imádom a nő stílusát. Tele van ez a regény problémákkal, mégis könnyen olvasható, gyönyörűen van megírva. A szerelmi szál remek, Owen újabb srác, aki felkerült a book-boyfriend listámra. Erősen vissza kellett fognom magam a blogbejegyzésnél, hogy ne ömlengjek túl sokat a könyvről. Jöhet a következő!

+
>!
DoraCraiban I
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Jól van, nem bánom, jöhet egy Owen örökbefogadásra.

+
>!
raczlilian
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Meglepő.

Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy nem kellene elkezdenem írni, mivel még csak tegnap fejeztem be, és ilyenkor a gondolataim mást sem csinálnak, csak egymást űzve-fűzve kavarognak a fejemben, vég nélküli örvényt alkotva, amelyből kizárólag az értékelésnél tudok csak kiszabadulni. És általában több napot is hagyok arra, hogy rendezzem magamban (nemcsak a gondolataimat, de) az érzéseimet, a megfigyeléseimet a könyvvel kapcsolatban, plusz akár a negatívumokat is. De nem most, nem ma, nem a Figyelj rám!nál.
Meglepő.

Szinte mindig találok valami kivetnivalót a könyvekben, és azokat rendszerint könyörtelenül meg is fogalmazom, legyen teljesen ellentétes akár mindenki más véleményével.
Nem mondom, hogy itt nincs ilyen. És azt sem mondom, hogy nem fogom leírni, mert le fogom; épp csak… Épp csak az lesz az érdekesség, hogy…
Tehát, ami nekem negatívumként fogható fel, az Annabel viselkedése. Értem ezalatt azt, hogy hihetetlenül fel tud idegesíteni (… nagyon-nagyon), amikor valaki képtelen szembenézni a saját démonjaival, képtelen kiállni csak egy icipicit is önmagáért, arra viszont képes, hogy háromszor (!!!) végignézze majdhogynem ugyanazt, miközben pontosan tudja a sémát, tökéletesen tisztában van a végeredménnyel, hisz kerek két alkalommal már megtörtént. Ha nem is ugyanaz, de szinte. És hagyja. Hagyja!
Az az igazság, hogy nem tudom eldönteni, utálom-e vagy inkább imádom-e ezt a fajta bizonytalanságot, ezt a… nem is tudom, mit. Ezt a beletörődést. Lehet, hogy azért ennyire végletes a véleményem, mert én pontosan az ellentéte vagyok ebből a szempontból Annabelnek, és amennyire idegesítő ez a tulajdonság, épp olyan érthetetlen, valamint titokzatos kicsit számomra, hisz tényleg nem értem, hogy miért nem képes Annabel egyszer odaállni valaki elé, és megmondani, mi a baja?
Talán inkább imádom.
Meglepő.

Owent… őt a legelejétől kezdve kedveltem, bár amikor először kezdett magyarázni azokról a fura zenéiről, kicsit elbizonytalanodtam, hogy 'te jóságos…', de aztán amint áttért a zene elemzésére, mint életmentő öv, majd ahogy egyre jobban megismertük, meg tényleg, ahogy segítette, és segítette, majd képletesen értve megmentette Anabelt, beleszerettem. Végérvényesen.
Meglepő.

Nem sok olyan könyvet olvastam még, amiben ennyire hitelesen festi le az írónő a testvérek egymást közti életét. Mintha csak magamról és az én testvéreimről olvastam volna, épp csak nem ebben a kontextusban kellene elképzelni minket, plusz nem lánynővérem van, amúgy minden stimmel: a problémák, a veszekedések, a békülések, egymás segítése, és a szeretet, ami így is, úgy is megmarad, történjék bármi is. Ennek a regénynek a segítségével még jobban értékelem a tesóimhoz fűződő (jó) viszonyomat.
Ez is meglepő. Vagy mégsem?

És maga a könyv? Egyben, nem részekre, ízekre tépve?
Tökéletes. Minden hibájával együtt, mert ezek annyira eltörpülnek jó dolgok mellett, hogy még én is hagyom őket.
A könyv címe az, hogy Figyelj rám! Én figyeltem rá, s nem bántam meg, a legkevésbé sem.
Ez viszont nem meglepő.

+
>!
Ciklámen P
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Ez volt a második könyvem Sarah Dessentől és most sem csalódtam benne.
Szeretem az írónő stílusát, szeretem ahogy ír,
A könyv lassan indult, az időbeni ugrálás egy kicsit zavart az elején, de hamar megszoktam. Nem történtek benne nagy dolgok, de végig fenntartotta az érdeklődésemet, végig izgatott, hogy mi történhetett azon a nyáron, azon a napon, éjszakán Annabellel.
Annabellel könnyen tudtam azonosulni, hiszen hozzá hasonlóan én is konfliktuskerülő ember vagyok, inkább nem szólok, és teszem azt amit nem szeretek, csak, hogy mást meg ne bántsak vele.
A testvérek között ő a legkisebb, mégis valahogy elveszik kettőjük között.
Owent már az első pillanatban megkedveltem zavaros múltja ellenére. Ilyen barát nekem is jó lenne.
Érdekes volt látni, ahogy Annabel és testvérei milyen lelki változásokon mennek keresztül, és ezáltal a családi kapcsolatok is hogy változnak.
Biztos, hogy még fogok az írónőtől olvasni.

+
>!
Charming
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Hű, ez a könyv meglepett. Nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz. A történet, a karakterek, a gondolatok, a testvéri kapcsolatok fejlődése, egyszerűen minden tetszett. Kedvenc szereplő? Egyértelműen Owen! Amikor még meg sem szólalt, én már akkor bírtam, hiszen zeneőrült (akárcsak én :D). Ráadásul olyan sok igazságot mondott nemcsak a zenéről, hanem az életről is, hogy a könyv végén már majdnem leszakadt a fejem a heves bólogatástól. Annabelt meg teljesen megértettem, egy ilyen titkot borzasztóan nehéz lehet elmondani. Az biztos, hogy egy párszor még el fogom olvasni a könyvet. Csillagos ötös.;)
Thank you Sarah Dessen! :)


Népszerű idézetek

+
>!
tataijucc

A csend olyan rohadt hangos.

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend / csönd
+
>!
zsofigirl

De az ember véges számú esélyt kap arra, hogy újrakezdhessen valamit ebben az életben, véges számú esélyt, hogy ha a múltján nem is, de a jövőjén változtasson.

106. oldal

+
>!
tataijucc

Minden történetet az tesz igazzá, hogy tudjuk, valaki meghallgatja. És megérti.

+
>!
tataijucc

Nem akartam mást, csak felejteni. Néha úgy éreztem, sikerült, aztán mégis egyre-másra tértek vissza a részletek, mint a víz felszínén felbukkanó fadarabok, amelyek jelzik, hogy odalent egy hajóroncs hever. Egy rózsaszín felső, egy versike a nevemmel, az érzés, hogy valaki a nyakamra teszi a kezét. Mert ez történik, amikor megpróbálsz elmenekülni a múlt elől: nemcsak, hogy felzárkózik, de le is hagy. Eltakarja a jövőt, a tájat, magát az eget, míg nem marad más út, csak az, amelyik keresztülvezet rajta, az egyetlen amelyen valaha hazajuthatsz.

+
>!
mama_gold

Mert egy dal azonnal visszarepíthet egy pillanatba, egy helyre, de még egy emberhez is. Nem számít, mi más változott meg a világodban, az az egy dal ugyanaz marad, épp mint az a pillanat.

87. oldal

+
>!
tataijucc

Kezdtem azonban belátni, hogy nem mindig az ismeretlentől kell a legjobban tartani. Azok, akik a legalaposabban ismerik az embert, veszélyesebbek tudnak lenni, mert a szavak, amiket hozzánk vágnak, vagy a dolgok, amiket gondolnak, potenciálisan nemcsak hogy megsebezhetnek, de igazak is lehetnek.

61. oldal

+
>!
tataijucc

Igazi kötődés alakul ki, ha valaki szarrá ver.

163. oldal

+
>!
mazsa

– Az a helyzet – mondta Rolly –, hogy nagy dolog, amikor végre esélyt kapunk, hogy megcsináljuk azt az egy valamit, amit mindennél jobban akarunk, amit tennünk kell. Halálra tudja rémíteni az embert.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rolly
+
>!
Heleny I

Mindenki életében elérkezik a pillanat, amikor a világ elcsendesül, és az ember csupán a saját szívverését hallja. Ezért aztán jobb, ha megtanuljuk felismerni ezt a hangot. Máskülönben soha nem értjük meg, mit mond.

296. oldal

+
>!
mama_gold

Elfogadtam a jót, amikor jött, és a rosszat is ugyanúgy. Tudtam, hogy idővel elmúlik mindkettő.

311. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is