Utópia (Kalibán 3.) 13 csillagozás

Roger MacBride Allen: Utópia

Az Inferno megmentéséért küzdõk elõtt új reménysugár csillan fel: a bolygó közelében halad el egy üstökös. A vízben gazdag égitestnek a bolygóba ütköztetése egyszer és mindenkorra stabilizálhatja az ökológiai katasztrófától fenyegetett Inferno klímáját, vagy globális pusztuláshoz vezethet. Telepes és ûrlakó szakemberek és mesterséges intelligenciák dolgoznak együtt a becsapódásért, vagy épp ennek meghiúsításáért.

Eredeti mű: Roger MacBride Allen: Isaac Asimov's Utopia

Szukits, Szeged, 2005
358 oldal · ISBN: 9634971024 · Fordította: Szalai Judit

Sansa IMP

Klassz ötletek klassz megvalósítása (eltekintve néhány nyomdahibától). Az űrlakók, a fémrabszolgáik babusgatásától elkényelmesedett, és kockázatokra teljesen alkalmatlanná vált társadalom Infernó bolygón élő tagjai szembesülnek a ténnyel, hogy hiába az évek óta tartó eltökélt munka, az elhanyagolt, és felborult ökoszisztémát csak egy életveszélyes és öngyilkosan vakmerő lépéssel menthetik meg: ha egy üstököst irányítanak saját világukra. A dolgot nem csupán a benne rejlő veszélyek nehezítik meg, hanem az is, hogy a terraformálási munkálatokat egy űrlakó-telepes egységből álló iker szuperagy vezérli, amelynek egyik tagja a három törvények szerint működik. És az első törvény értelmében egy robot nem okozhat kárt emberi lénynek, és nem tűrheti tétlenül, hogy emberi lényt bármilyen ártalom érjen…
A fél pont levonás teljes mértékben szubjektív dolog, a legkedvesebb karakterem, Kalibán szerepét keveselltem, valamit nagyon nem értem, mi értelme volt Alvar és Fredda házasságának, ha a köztük lévő kapcsolatban ez nem érződik. Meg hát megbízni egy háromtörvényest azzal, hogy tervezze meg egy társadalom jövőjét… hajmeresztő ötlet…

ppayter

Lehet olyan megoldást találni egy a környezeti katasztrófa szélén álló, Infernó névre hallgató bolygón (a terraformálás bizony nem feltétlenül tartós), ami egyaránt jó űrlakónak, telepesnek és robotnak?

Sansa IMP

Az emberek olykor többet mondanak, ha nem szólnak hozzájuk, mintha kérdésekkel ostromolják őket.

139

Sansa IMP

Ha valaki ura a képzelet világának, mi szüksége lenne a valóságra?

223

Sansa IMP

A teremtmények véleményét nem szokták kikérni a saját teremtésükről.

128

Sansa IMP

Az egyik legáltalánosabb hiba, hogy ha egy bizonyos területen megfelelő a biztonság, az ember hajlamos feltételezni, hogy minden más területen is az. A komputerhálózat biztonsági rendszere kiváló, tehát a fizikai biztonsági rendszer is nyilván az. Vagyis, ha zárva az ajtó, az ember nyugodtan szanaszét hagyhatja a könyveit és a jegyzeteit.

Sansa IMP

– A hagyományos űrlakó válasz persze az lenne, hogy ne tegyünk semmit. Hagyjuk, hadd menjenek a dolgok úgy, ahogy akarnak. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy a cselekvés javíthat-e a helyzeten, akkor inkább jobb, ha meg sem mozdulunk. Legalább senki sem hibáztathat bennünket, ha a dolgok végül mégis balul ütnek ki.
– A Három Törvény újabb büszke öröksége – vetette közbe Fredda. – Légy biztonságban, ne kockáztass, ne tégy semmit.

149

Sansa IMP

Hogy képzeli az ember, hogy megvan hozzá a tudása és a bölcsessége, hogy megvan hozzá a joga , hogy ilyen őrületes mértékben szóljon bele a világmindenség sorsába?

267

Sansa IMP

Ha az önbíráskodás gondolata beeszi magát az emberek fejébe, a társadalmon rövid időn belül úrrá lesz a káosz és anarchia.

310

Sansa IMP

Ám az élet maga a bizonytalanság. Ha az ember arra vár, hogy biztos legyen valami felől, beledermed a térbe, amíg az idő végleg kisiklik alóla.

152

Sansa IMP

Nem. Semmiképpen sem tudja megjósolni a következményeket, akármit is válaszoljon. Akkor már az a legjobb, ha az igazságot választja. Ha a bolygó sorsa az ő szavaitól függ, akkor ezek a szavak legalább legyenek igazak.
No de mi az igazság?

334

Sansa IMP

Egyvalamit megtanult hosszú és rögöt útja során: hogy az emberi élet – még ha az ellenségé is – értékes. Felbecsülhetetlenül értékes.
Talán, gondolta, ez az az üzenet, melyet a robotika eredeti Három Törvénye közvetít a világmindenség számára.

353

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Tedd a kívánságlistádra, hogy megnyerhesd a Pongrác Kiadó által kisorsolt 5 példány egyikét!