Mutáció 156 csillagozás
"- Nézd a szemét – mondta Marsha.
Victor a gyerekre nézett.
– Hihetetlen, mi? Egy perccel ezelőtt meg mertem volna esküdni rá, hogy visszanézett.
– Mintha drágakő lenne – jegyezte meg Marsha.
Victor úgy fordította a gyermeket, hogy pont szemtől szembe legyen Marshával. Miközben így tett, észrevette, hogy a baba tekintete változatlanul az övébe fúródik. A türkizkék mélység olyan hidegen csillogott, akár a jég. Victor önkéntelenül megborzongott."
A kis Viktor már újszülöttként különbözik a többi babától. Amikor két és fél évesen sakkozni kezd, a szülei már bizonyosak benne, hogy egy ifjú zsenit nevelnek. A család életében azonban megszaporodnak a tragikus események, s az apa lassan rádöbben: szörnyű bűnt követett el.
Eredeti mű: Robin Cook: Mutation
Eredeti megjelenés éve: 1989

Első Robin Cook könyvem.
Vegyes érzelmek, legtöbbje inkább negatívba hajlik.
Zavart, hogy végig sejtettem, mi lesz a végkifejlet, éppen ebből kiindulva nem jelentett nagy kihívást. Ugyanakkor megfelelt az elsődleges várakozásaimnak, amelyben nem voltak világot megváltó remények, elgondolások. Nagyon ott éreztem az amerikai álom ábrándjait, a nyugati kultúra, vagy inkább a felfogásmód árnyait, és ez beárnyékolta az egész történetet. Tipikus, hogy ilyen banális dolgok, mint a génmanipuláció csakis Ott jöhet létre, csakis az amcsik ennyire agyalágyultak, őrültek. Nem kívánom további degradáló jelzőkkel illetni a mélyen tisztelt USA nagyhatalmat, de azért ez a könyv hűen tükrözi, milyenek is ők valójában. Minél fejlettebb egy ország, annál inkább nem tud mit kezdeni magával. Vagyis tud: összekuszálni a természet rendjét.
Nem hiszem, hogy pont ez a kötet fog kedvet csinálni a szerző további műveihez, ugyanakkor felkeltette az érdeklődésemet az író munkássága iránt. Adok neki még egy esélyt.
Egynek elment.
Bár nem olvastam Robin Cook összes könyvét, bátran állíthatom, hogy ez lett a legjobb mind közül. Ez volt az első, amit annak idején olvastam, és azóta többször újraolvastam, emiatt a könyv miatt kezdtem el a többi regényét is olvasni, és 1-2 ritka kivétellel mindegyik tetszett. Próbáltam keresni filmbéli adaptációt is, de ha létezik is, biztos nem lehet olyan jó, mint a könyv.
Az írás maga gördülékeny, tiszta, magával ragadó. Ahogy az ember elkezdi olvasni, egyre nő az a rejtély, ami a végén bontakozik csak ki: mi a gond a gyerekkel? Mindenféle kérdések ötlenek fel bennünk: mi ez, egy földönkívüli? Egy emberfeletti képességekkel rendelkező gyerek? Vagy csak simán egy zseni? Szociopata, vagy csak gonosz? Az ördög földi megtestesítője? És amikor egyre több részletét fedi fel a jelleméből, egyre ijesztőbb képet fest róla, és az ember megborzong.
Miután az utolsó lapon is túljutottunk, elkezdünk azon gondolkodni, hogy vajon a valóságban létezhet-e ilyen? Mi mit tennénk, ha a saját gyermekünkről lenne szó?
A krimi talán nem tökéletes, sok helyen meglehet sejteni dolgokat előre. De nem volt rossz, korábban már olvastam a Ragályt, az mondjuk jobban tetszett.
hátborzongató és félelmetes. ez is igen emlékezetes könyv számomra, már csak az ijesztően kék szemű kisfiú miatt is!
Nekem is az elso konyv tole,azotais keresem az ujabbnal-ujjabb RC konyveket mert nagyon tetszenek
Vigyázat! Felnőtt tartalom.
– Megölöm! – hajtogatta Kivi. – Majd meglátod. Megölöm!
– Jól van – mondta Marsha. Megpróbálta magához vonni, de a gyerek ellenállt, Marsha egy pillanatra lenézett rá. A tekintete egyáltalán nem gyermeki módon ragyogott.
Vigyázat! Felnőtt tartalom.
– Hol van a tégla? – kérdezte kifulladva Viktor.
– Még mindig Kivi szobájában – felelte Marsha – Tudod, mi itt teljesen elmerültünk annak taglalásában, hogy Kivi hogyan fogja majd megölni azt a valakit, aki bedobta a téglát.
– Meg is ölöm! – ígérte Kivi.
123 – 124. oldal