!

Francia história (Francia história 1.) 215 csillagozás

Robert Merle: Francia história Robert Merle: Francia história Robert Merle: Francia história Robert Merle: Francia história
1 2 3
Régikönyvek.hu 224 Ft-tól
Könyvtár

Valóságos írói rekordot állított fel a Magyarországon is rendkívül népszerű, világhírű francia szerző. Tizenhárom izgalmas, fordulatos regényben dolgozta fel a francia történelem egyik legmozgalmasabb, legviharosabb időszakának, a XVI. század végének és XVII. század elejének, a hugenották, az első Bourbonok, Navarrai Henrik, Medici Mária, XIII. Lajos és Richelieu korának történetét. A regényfolyam főhőse a szenvedélyes és gáláns Pierre de Siorac lovag, a reneszánsz típusú, okos, nemes lelkű és finom érzésű katona-polgár-értelmiségi arisztokrata figura, aki lépten-nyomon veszedelmes kalandokba keveredik, és mindig ott van, ahol a korabeli történelmet alakítják, és ahol „libben a szoknya”. Mert Pierre de Siorac nemcsak a királyoknak, hadvezéreknek, főpapoknak és nemesuraknak, hanem az előkelő szépasszonyoknak is nagy barátja. Nem csoda hát, hogy sokszor eszére, szívére, diplomáciai érzékére és kardjára egyaránt szüksége van, hogy kivágja magát szorult helyzetéből. A Francia história… (tovább)

Eredeti cím: Fortune de France

Eredeti megjelenés éve: 1977

>!
Európa, Budapest, 2011
398 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793353 · Fordította: Görög Lívia
>!
Európa, Budapest, 2010
398 oldal · ISBN: 9789630789936 · Fordította: Görög Lívia
>!
Európa, Budapest, 2006
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630781786 · Fordította: Görög Lívia

6 további kiadás


Enciklopédia 2


Hirdetés

Kedvencelte 33

Most olvassa 17

Várólistára tette 124

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 2

Elcserélné vagy eladná

>!
800 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Kkatja könyve Robert Merle: Francia história
>!
1.299 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
engs könyve Robert Merle: Francia história Megjegyzés
>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó
No_és_mi könyve Robert Merle: Francia história
>!
★★★★☆ Eladó Elcserélhető
AniTiger könyve Robert Merle: Francia história

Kiemelt értékelések

+
>!
just_aGirl
Robert Merle: Francia história

Merle 13 részes történelmi sorozatának első kötetében valójában mindössze néhány év leforgása alatt történt cselekményről olvashatunk az 1500-as évek közepén, de széles körben bepillantást nyerhetünk a XVI. század Franciaországának mozgalmas és véres eseményeibe. A világot egy kisfiú szemszögéből látjuk, aki nemes apjával és családjával él, ám az események sodrásában férfivá érik, mely abban az időben 15 éves korban következett be. Merle mesterien ábrázol és alaposan mutat be egy országot, egy társadalmat, uralkodó politikai és vallási nézeteket egy nagyon szűk keresztmetszeten keresztül, hiszen az események nagy része a nemes várában és közvetlen szomszédságában zajlik. A család egyes tagjai, a szolgák és hűbéresek valamint a közelben élő nemes várurak személyében egy-egy korabeli eszmét látunk megtestesülni. A történetben leírt emberi kapcsolatok alakulása hűen foglalja össze és tükrözi a Franciaországban abban az időben zajló események összetettségét, bonyolultságát. Az inkvizíció kegyetlen rendelkezéseiről, a vallásháborúról, üldözésről és üldözöttségről, nézetek és eszmék változásáról vagy éppen a mellettük történő kitartásról, és természetesen szerelemről, szeretetről, gyűlöletről, hitről, és az emberi érzelmek meglétének vagy hiányának széles tárházáról olvashatunk. A történet nyelvezete különleges, ízes-szagos-zamatos, ami miatt számomra különösen élvezetes volt olvasni, és amiért természetesen óriási elismerés jár a fordítónak.

2 hozzászólás
+
>!
Blissenobiarella
Robert Merle: Francia história

Ha ilyen könyv kerül a kezembe, mindig azzal kezdem: nagyon hadilábon állok a történelmi regényekkel. Éppen ezért fogtam hozzá nagyon félve ehhez a sorozathoz, de nincs mese, Merle életművének elolvasásához ez sem hiányozhat.
Kár aggódni, valóságos mestermű ez a regény, engem mégsem tudott igazán megfogni, valószínűleg pontosan azért, amiért nem szoktak megfogni a történelmi regények. (nem, nem tudom megindokolni) Egy kissé unatkoztam, pedig szép ez, jó, szórakoztató és minden, ami kell. A bálvány nekem jobban tetszett, de kíváncsian várom a következő köteteket.

2 hozzászólás
+
>!
PannaNyúl P
Robert Merle: Francia história

És igen! Egy történelmi regény is lehet szórakoztató!
Egészen más hangulatú, mint az író háborús vagy sci-fi regényei (bár a női szereplők mellbőségéről itt is részletes tájékoztatást kapunk). Egy vidéki hugenotta család szemszögéből szemlélhetjük a reformátusok és a katolikusok vallásháborúját, de mindezt olyan kedélyesen elmesélve, hogy a történelmi tények közbeszúrása sem fekszi meg az olvasó gyomrát, sőt: még azt is képes olyan ízes pletykaként tálalni az elbeszélő, hogy élvezettel olvastam. Talán azért, mert a legtöbb dolgot viszont emberi kapcsolatokon átszűrve tapasztalunk, például a fő konfliktus a családon belül is megjelenik: a katolikus mama és a református papa furcsa házassága, amit a kettejük között őrlődő fiuk szemszögéből látunk (visszatekintve).

Hol a többi…?

3 hozzászólás
+
>!
Boglárka_Madar
Robert Merle: Francia história

Hirtelen nem is találok szavakat. Ez a könyv nagyon jó!! Még jó hogy beszereztem a következő 5 részt, ezt azonnal folytatni akarom!
Az a legjobb a könyvben, hogy egyszerre ismerhetjük meg belőle egy XVI. sz-i francia nemes család mindennapjait valamint az egész ország történelmét, amelyet ebben az időszakban vallási harcok jellemeztek. A könyv olvasmányos és rengeteg érdekes információt tartalmaz, csak egy családfára kell szert tennem a francia uralkodókról, esetleg egy térképet az országról hogy minden apró részletet követni tudjak. Merle nagyon jó munkát végzett, remélem a többi könyvben sem kell majd csalódnom.
Sorozatra fel!

+
>!
Ravenstein P
Robert Merle: Francia história

Végre egy jó hosszú sorozat, ami még élvezhető is. Rajta lesz a kedvenc történelmi sorozataim dobogóján! :)

+
>!
Márta_Péterffy
Robert Merle: Francia história

Az egész sorozatot olvastam pár éve, de az első 6 kötet tetszett igazán.

+
>!
zsoca8711 P
Robert Merle: Francia história

Amikor olvasás közben azon fantáziálsz, hogy milyen jó lenne egy időgép, hogy érezd a „szagokat”, lásd a színeket, érintsd az érdes felületeket… Akkor tudod, hogy a könyv beszippantott.

+
>!
Timberwolfes
Robert Merle: Francia história

Merle az Merle. Akár delfinekről, akár a II. Világháborúról akár majmokról ír, nem lehet nem észrevenni, hogy kitől is olvas az ember. Lehet azért mert előnnyel indult, de ez a könyv tetszett. Tipikus család regény, kis vallás háborúval, politikával, családi intrikákkal és a mindennapi dolgos munkavégzéssel megfűszerezve. Megismerhettünk Pierrel és az egész csapattal. Kiváncsi vagyok most hogy már kezd felcseperedni és elindultak az útjukra merre is haladnak majd. Jöhetnek a csikóévek!

+
>!
Tintapatrónus P
Robert Merle: Francia história

Úgy indultam neki a sorozatnak, hogy majd nem egyhuzamban olvasom el, két kötet közt majd beillesztek egyéb olvasmányokat is. Most, hogy a végére értem, eszem ágában sincs nem folytatni (még ha párhuzamosan fogok is mást olvasni)
annyira megfogott. Annak, aki szereti a történelmi regényeket, ez egy nagyszerű élményt fog nyújtani.
Robert Merle tökéletesen kelti életre szemünk előtt a XVI. századi Franciaország történetét, társadalmi berendezkedését, a vallásháborúkat, és a nemesek és egyszerű emberek mindennapi életét. A régies hangulatú nyelvezet pedig mindezt még közelebb hozza az olvasóhoz, és egyáltalán nem zavaró. A könyvben megjelenő különböző karakterek is remekül vannak megalkotva, és igazán nehéz megválni tőlük arra a kis időre, amíg az ember éppen nem olvas :)
Számomra ez a sorozat is már egy életreszóló irodalmi szerelem lesz :)

+
>!
Habók P
Robert Merle: Francia história

Jaj, nagyon élveztem. A XVI. századi élet egy kisfiú nézőpontjából (noha az világos volt, hogy amikor elmeséli, már régen nem kisfiú). De érdekes volt olvasni az akkori embererek életéről, a hugenották színvallásáról, a nemesek és cselédek viszonyáról, a gyermeknevelésről vagy az orvoslásról.


Népszerű idézetek

+
>!
Florentino

Hej, az az átkozott pénz, minden azon fordul meg bizony, még a boldogságunk is.

+
>!
Tüske

– Te csak tudod – vélte Barberine –, elvégre te tizennégyszer vétkeztél csűrötökben azzal a roma kapitánnyal!
– Tizenötször – vetett sietve keresztet Maligou néne. – De nem vétkeztem. Te is tudod: erőszakot tettek rajtam. Legalábbis előszörre. Azután meg már azt gondoltam: legyen meg Isten akarata.

155. oldal

+
>!
lauranne 

Sauveterre ekkor odalépett egy faliszekrényhez, elővett belőle egy vastag papirostekercset, kigöngyölte, s mind a négy sarkára egy golyóbist állított nehezékül (a golyókat zsebéből vette elő).
– Ez itt a francia királyság – mondta Sauveterre, s busa szemöldöke alatt megvillant fekete szeme. A megindultság, mely hangját elfátyolozta, mindannyiunkra átragadt.
Nagy, mély csend támadt. Maligou-né rémületében keresztet vetett.
– Uramjézus! – sipította. – Ez merő boszorkányság! Hogy férne el másként egy egész királyság ekkora papiroson, mely asztalunkat is csak félig takarja!

Európa, 1982, 86-87.

+
>!
just_aGirl

Kurta az öröm, hosszú a gond. Rossz házasságnál jobb egy fél akasztás.

+
>!
WildWorld

Mert örömünk szívből szívbe árad, de a fájdalom bezár önmagunkba, megfoszt embertársainktól, és elvág tőlük.

+
>!
Kahoko

Csakhogy az érett kor olyan, mint a látóhatár, minél közelebb jutsz hozzá, annál inkább hátrál.

325. oldal

+
>!
just_aGirl

Csakhogy a szenvedés érlel s bölccsé tesz, s a hugenották azt is tudták, jobban, mint más franciák, hogy különbséget lehet s kell is tenni király és ország közt. A kegyetlen királyt gyűlölhetjük, megvethetjük, holtát kívánhatjuk, országunkat akkor is minden áron meg kell oltalmaznunk az idegen zsarnokságtól.

+
>!
Tüske

Később, amikor IX. Károly udvarában időztem, sokszor támadt nevethetnékem a gondolatra, mennyire elborzadna apám, látván, mint nyúl haja köré a királyt körülvevő szép és fényes öltözetű hölgyek egyike-másika, mint roppantja el finom ujjacskái közt a megfogott tetvet, s ezen senki, de senki meg nem ütközik a teremben.

233. oldal

++
>!
just_aGirl

E gondolatokat oly koromban vetem papírra, amikor magam is rég házasulandó sorba jutottam, vagyon s megélhetés híján mégsem vezethetem oltárhoz ama kisasszonyt, ki szívemet megigézte, pedig hát én gazdag családból származom, csak éppen másodszülött vagyok. Hej, az az átkozott pénz, minden azon fordul meg bizony, még a boldogságunk is.


A sorozat következő kötete

Francia história sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Heinrich Mann: IV. Henrik
Kim Lancehagen: Isten hajói
Alexandre Dumas: Margot királyné
Voltaire: Henriás
S. J. Parris: Eretnek
Michel Peyramaure: Párizs megér egy misét!
Bassam Tibi: Keresztes háború és dzsihád
Hirano Kohta: Hellsing 6.
Alexandre Dumas: A szavojai herceg
Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács