!

Francia história (Francia história 1.) 204 csillagozás

Robert Merle: Francia história Robert Merle: Francia história Robert Merle: Francia história Robert Merle: Francia história
1 2 3
Régikönyvek.hu 288 Ft-tól
Könyvtár

Valóságos írói rekordot állított fel a Magyarországon is rendkívül népszerű, világhírű francia szerző. Tizenhárom izgalmas, fordulatos regényben dolgozta fel a francia történelem egyik legmozgalmasabb, legviharosabb időszakának, a XVI. század végének és XVII. század elejének, a hugenották, az első Bourbonok, Navarrai Henrik, Medici Mária, XIII. Lajos és Richelieu korának történetét. A regényfolyam főhőse a szenvedélyes és gáláns Pierre de Siorac lovag, a reneszánsz típusú, okos, nemes lelkű és finom érzésű katona-polgár-értelmiségi arisztokrata figura, aki lépten-nyomon veszedelmes kalandokba keveredik, és mindig ott van, ahol a korabeli történelmet alakítják, és ahol „libben a szoknya”. Mert Pierre de Siorac nemcsak a királyoknak, hadvezéreknek, főpapoknak és nemesuraknak, hanem az előkelő szépasszonyoknak is nagy barátja. Nem csoda hát, hogy sokszor eszére, szívére, diplomáciai érzékére és kardjára egyaránt szüksége van, hogy kivágja magát szorult helyzetéből. A Francia história… (tovább)

Eredeti cím: Fortune de France

Eredeti megjelenés éve: 1977


Enciklopédia 2


Hirdetés

Kedvencelte 33

Most olvassa 16

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 2

Elcserélné vagy eladná

>!
800 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Kkatja könyve Robert Merle: Francia história
>!
1.299 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
engs könyve Robert Merle: Francia história Megjegyzés
>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó
No_és_mi könyve Robert Merle: Francia história
>!
★★★★☆ Eladó Elcserélhető
AniTiger könyve Robert Merle: Francia história

Kiemelt értékelések

+
>!
just_aGirl P
Robert Merle: Francia história

Merle 13 részes történelmi sorozatának első kötetében valójában mindössze néhány év leforgása alatt történt cselekményről olvashatunk az 1500-as évek közepén, de széles körben bepillantást nyerhetünk a XVI. század Franciaországának mozgalmas és véres eseményeibe. A világot egy kisfiú szemszögéből látjuk, aki nemes apjával és családjával él, ám az események sodrásában férfivá érik, mely abban az időben 15 éves korban következett be. Merle mesterien ábrázol és alaposan mutat be egy országot, egy társadalmat, uralkodó politikai és vallási nézeteket egy nagyon szűk keresztmetszeten keresztül, hiszen az események nagy része a nemes várában és közvetlen szomszédságában zajlik. A család egyes tagjai, a szolgák és hűbéresek valamint a közelben élő nemes várurak személyében egy-egy korabeli eszmét látunk megtestesülni. A történetben leírt emberi kapcsolatok alakulása hűen foglalja össze és tükrözi a Franciaországban abban az időben zajló események összetettségét, bonyolultságát. Az inkvizíció kegyetlen rendelkezéseiről, a vallásháborúról, üldözésről és üldözöttségről, nézetek és eszmék változásáról vagy éppen a mellettük történő kitartásról, és természetesen szerelemről, szeretetről, gyűlöletről, hitről, és az emberi érzelmek meglétének vagy hiányának széles tárházáról olvashatunk. A történet nyelvezete különleges, ízes-szagos-zamatos, ami miatt számomra különösen élvezetes volt olvasni, és amiért természetesen óriási elismerés jár a fordítónak.

2 hozzászólás
+
>!
Boglárka_Madar
Robert Merle: Francia história

Hirtelen nem is találok szavakat. Ez a könyv nagyon jó!! Még jó hogy beszereztem a következő 5 részt, ezt azonnal folytatni akarom!
Az a legjobb a könyvben, hogy egyszerre ismerhetjük meg belőle egy XVI. sz-i francia nemes család mindennapjait valamint az egész ország történelmét, amelyet ebben az időszakban vallási harcok jellemeztek. A könyv olvasmányos és rengeteg érdekes információt tartalmaz, csak egy családfára kell szert tennem a francia uralkodókról, esetleg egy térképet az országról hogy minden apró részletet követni tudjak. Merle nagyon jó munkát végzett, remélem a többi könyvben sem kell majd csalódnom.
Sorozatra fel!

+
>!
Ravenstein P
Robert Merle: Francia história

Végre egy jó hosszú sorozat, ami még élvezhető is. Rajta lesz a kedvenc történelmi sorozataim dobogóján! :)

+
>!
zsoca8711
Robert Merle: Francia história

Amikor olvasás közben azon fantáziálsz, hogy milyen jó lenne egy időgép, hogy érezd a „szagokat”, lásd a színeket, érintsd az érdes felületeket… Akkor tudod, hogy a könyv beszippantott.

+
>!
PannaNyúl
Robert Merle: Francia história

És igen! Egy történelmi regény is lehet szórakoztató!
Hol a többi…?

3 hozzászólás
+
>!
Tintapatrónus P
Robert Merle: Francia história

Úgy indultam neki a sorozatnak, hogy majd nem egyhuzamban olvasom el, két kötet közt majd beillesztek egyéb olvasmányokat is. Most, hogy a végére értem, eszem ágában sincs nem folytatni (még ha párhuzamosan fogok is mást olvasni)
annyira megfogott. Annak, aki szereti a történelmi regényeket, ez egy nagyszerű élményt fog nyújtani.
Robert Merle tökéletesen kelti életre szemünk előtt a XVI. századi Franciaország történetét, társadalmi berendezkedését, a vallásháborúkat, és a nemesek és egyszerű emberek mindennapi életét. A régies hangulatú nyelvezet pedig mindezt még közelebb hozza az olvasóhoz, és egyáltalán nem zavaró. A könyvben megjelenő különböző karakterek is remekül vannak megalkotva, és igazán nehéz megválni tőlük arra a kis időre, amíg az ember éppen nem olvas :)
Számomra ez a sorozat is már egy életreszóló irodalmi szerelem lesz :)

+
>!
matraimelinda
Robert Merle: Francia história

Merle-től számomra szokatlan, de kellemesen régies nyelvezetet használva szövi e középkori francia történetet az író. Akik a történelem ezen korszakáért rajonganak, azoknak kifejezetten ajánlott és kötelező elolvasniuk! A regényt elsődlegesen a Francia história eseményhez kapcsolódóan olvastam el. Sodró lendületű, olvasmányos történelmi história ez. A szerzőtől az 5. elolvasott könyvem, örülök annak, hogy ez sem maradt ki a sorból. Ez talán -többek között- magyarázatul szolgál arra nézve, miért tartozik kedvenc íróim közé?:) Robert Merle nagyszerűsége, és sajátossága egyfelől: rendkívüli műveltsége, másfelől sokszínű egyénisége, rengeteg témában mozog rugalmasan, vele/Őt olvasva otthon érezheti magát az olvasó regényei lapjain. Általánosságban elmondható, hogy mindig egy külön kis világba repített el engem, mindig tud/tudott újat, érdekeset nyújtani, ezzel inspirálva, hogy még részletesebben ismerkedjek meg életművével, regényeivel. Hálás vagyok Andiamo-nak is, hogy felhívta figyelmemet az eseményre!:)

7 hozzászólás
+
>!
Timberwolfes
Robert Merle: Francia história

Merle az Merle. Akár delfinekről, akár a II. Világháborúról akár majmokról ír, nem lehet nem észrevenni, hogy kitől is olvas az ember. Lehet azért mert előnnyel indult, de ez a könyv tetszett. Tipikus család regény, kis vallás háborúval, politikával, családi intrikákkal és a mindennapi dolgos munkavégzéssel megfűszerezve. Megismerhettünk Pierrel és az egész csapattal. Kiváncsi vagyok most hogy már kezd felcseperedni és elindultak az útjukra merre is haladnak majd. Jöhetnek a csikóévek!

+
>!
Andilány
Robert Merle: Francia história

Maga az író stílusa tetszett és amikor bele tudtam merülni, akkor nagyon bírtam ezt a régies írásmódot. Viszont a történet abszolút nem kötött le. Tudom, hogy még hátra van ezen kívül tizenvalahány rész a sorozatból, de Pierre-ről szerettem volna többet olvasni. A testvériség nem tetszett, nem voltak szimpatikusak, Pierre anyja sem és hiába ismertünk meg több szereplőt is, de senki nem tudta belopni magát a szívembe. A vallásos rész sem igazán tudott lekötni. Én jobbat vártam ettől a könyvtől, nem tudom, hogy a következő kötetekbe bele kezdjek-e majd.

+
>!
Vivogle
Robert Merle: Francia história

Nagyon nehezen indult, aztán egyre nagyobb élvezettel olvastam. Érdekes volt a várbeliek életét, mindennapjait megismerni, a párhuzamos történelmi események ismertetését viszont nem díjaztam (annak ellenére sem, hogy ezek hatással voltak a várbeliek életére is). „Korrekt” Merlétől, hogy megmutatja a szereplők rossz tulajdonságait is, de pont emiatt egyikük sem nőtt különösen a szívemhez. A legszimpatikusabb még (az ifjabbik) La Boéite volt, de ő sajnos csak néhány alkalommal jelent meg.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
Florentino

Hej, az az átkozott pénz, minden azon fordul meg bizony, még a boldogságunk is.

+
>!
just_aGirl P

Kurta az öröm, hosszú a gond. Rossz házasságnál jobb egy fél akasztás.

+
>!
Tüske

– Te csak tudod – vélte Barberine –, elvégre te tizennégyszer vétkeztél csűrötökben azzal a roma kapitánnyal!
– Tizenötször – vetett sietve keresztet Maligou néne. – De nem vétkeztem. Te is tudod: erőszakot tettek rajtam. Legalábbis előszörre. Azután meg már azt gondoltam: legyen meg Isten akarata.

155. oldal

+
>!
lauranne

Sauveterre ekkor odalépett egy faliszekrényhez, elővett belőle egy vastag papirostekercset, kigöngyölte, s mind a négy sarkára egy golyóbist állított nehezékül (a golyókat zsebéből vette elő).
– Ez itt a francia királyság – mondta Sauveterre, s busa szemöldöke alatt megvillant fekete szeme. A megindultság, mely hangját elfátyolozta, mindannyiunkra átragadt.
Nagy, mély csend támadt. Maligou-né rémületében keresztet vetett.
– Uramjézus! – sipította. – Ez merő boszorkányság! Hogy férne el másként egy egész királyság ekkora papiroson, mely asztalunkat is csak félig takarja!

Európa, 1982, 86-87.

+
>!
Kahoko

Csakhogy az érett kor olyan, mint a látóhatár, minél közelebb jutsz hozzá, annál inkább hátrál.

325. oldal

+
>!
WildWorld

Mert örömünk szívből szívbe árad, de a fájdalom bezár önmagunkba, megfoszt embertársainktól, és elvág tőlük.

+
>!
just_aGirl P

Csakhogy a szenvedés érlel s bölccsé tesz, s a hugenották azt is tudták, jobban, mint más franciák, hogy különbséget lehet s kell is tenni király és ország közt. A kegyetlen királyt gyűlölhetjük, megvethetjük, holtát kívánhatjuk, országunkat akkor is minden áron meg kell oltalmaznunk az idegen zsarnokságtól.

++
>!
just_aGirl P

…de apámmal nem versenyezhetett senki Mespechben, senki nem volt az én szememben olyan csodálatra méltó, olyan erős, tudós, bölcs, olyan ügyes és olyan elpusztíthatatlan, mint Jean de Siorac. Minden porcikáját szerettem; szerettem világos szemét és könnyen folyó szép szavát, de legfőképpen azt szerettem, ahogy megállt előttünk, a lábát jól megvetve, egyenes derékkal s fejét felszegve. Igen, még a sebhelyet is szerettem bal orcáján, az is csak méltóságát növelte a szememben.

+
>!
just_aGirl P

E gondolatokat oly koromban vetem papírra, amikor magam is rég házasulandó sorba jutottam, vagyon s megélhetés híján mégsem vezethetem oltárhoz ama kisasszonyt, ki szívemet megigézte, pedig hát én gazdag családból származom, csak éppen másodszülött vagyok. Hej, az az átkozott pénz, minden azon fordul meg bizony, még a boldogságunk is.


A sorozat következő kötete

Francia história sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is