!

Isteni téveszme 114 csillagozás

Richard Dawkins: Isteni téveszme Richard Dawkins: Isteni téveszme
Bookline · 3.980 Ft –15% 3.383 Ft
Könyvtár

Van-e Isten? Mit mond a tudomány erről az ősi kérdésről?
Hogyan jöhetett létre a világ és az élet összetettsége, ha egyszer ennyire valószínűtlen?
Mennyi idős a világegyetem?
Mi köze az evolúciónak a valláshoz és a jósághoz?
A Bibliából merítjük-e erkölcseinket?
Isten volt előbb vagy a „képzeletbeli barát”?
Milyen út vezet Isten szeretetétől a terrormerényletekig?

Ilyesfajta kérdésekkel foglalkozik Richard Dawkins angol evolúciós biológus, az Önző gén és több más nagy feltűnést keltő könyv szerzője a legújabb kötetében amellyel ismét világszerte szenvedélyes viták kereszttüzébe került. Provokatív és lendületes stílusban fejti ki tudatosító mondanivalóit, többek közt, hogy Isten létezését tudományos hipotézisként kell kezelni, hogy nem volna szabad a gyerekeket vallási „címkékkel” megjelölni, legfőképpen pedig, hogy „az ember ateistaként is képes boldog, kiegyensúlyozott, erkölcsös és intellektuálisan teljes értékű életet élni”.

Eredeti mű: Richard Dawkins: The God Delusion

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Libri, Budapest, 2013
438 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633102381 · Fordította: Kepes János
>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2009
438 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639725164 · Fordította: Kepes János
>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2007
438 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639725164 · Fordította: Kepes János

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Luther Márton


Hirdetés

Kedvencelte 29

Most olvassa 24

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 2

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
kvzs P
Richard Dawkins: Isteni téveszme

Annak ellenére, hogy vallásos nevelésben részesültem (jártam templomba, hittanra, konfirmáltam, sőt még cserkész is voltam) alapvetően szkeptikus vagyok (nem csak a vallással kapcsolatban) és régóta Dawkinshoz hasonlóan gondolkozom. Úgy gondolom -ahogy a könyvben is le van írva-, hogy a vallás több kárt okoz(ott), mint jót.
Az erkölcsi szabályok gyökereinek leírásánál látszott -számomra- legjobban, hogy mennyire nem a vallás határozza meg, hogy ki vagy mi a jó.
A könyv elején egy reklámról található pár mondat fogott meg legjobban: egy dokumentumfilmet reklámoztak vele, a plakáton New York látképe látszott a „Képzeld el a világot vallás nélkül” mondattal. És a képen még álltak az ikertornyok. Számomra ez a kép hordozza az egész könyv mondanivalójának a lényegét.
Fél csillag levonás csak azért jár, mert az elején egy kis kétségbeesett dühöt éreztem a könyvben, de a Dawkinst ért támadások későbbi leírásánál megértettem az érzéseit, és én is kétségbeestem, hogy mennyire intoleránsak és hiszékenyek tudnak lenni az emberek. Sokan több száz/ezer éves könyvekre hivatkozva gyűlölködnek, háborúznak, ölnek. Csak azért, mert úgy gondolják, hogy az ő könyvük az igaz. De honnan tudják, hogy tényleg? Több világvallás csatázik máig is a világban, az oldalhajtásaikkal együtt pedig meg sem lehet számolni, hogy hány különálló csoport gondolja azt, hogy neki, és egyedül csak neki van igaza, a világ többi része bűnben/tudatlanságban él, és el fog kárhozni. És számomra ez az egyik legerősebb érv az emberarcú, mindent látó és halló Isten ellen. Ha létezik, akkor hogyan hagyhatja az emberiség nagy részének eltévelyedését?
Egyetértek Dawkins meglátásaival abban, hogy nem lenne szabad a gyerekeket kicsi kortól szigorúan vallásos nevelésben részesíteni, hanem meg kellene mutatni neki a választási lehetőségeket, és hagyni, hogy ők döntsenek arról, hogy akarnak-e hinni, és ha igen, akkor miben. Mert a szigorú vallásos neveléssel csak újrateremtjük a legnagyobb problémáinkat.

164 hozzászólás
+
>!
ÁrnyékVirág
Richard Dawkins: Isteni téveszme

Miközben olvastam, bólogattam, jegyzeteltem, interneten kerestem rá különböző személyekre, akiket említett, ismét bólogattam, aláhúztam, újraolvastam, kávét töltöttem, ismét bólogattam, ismét jegyzeteltem.
Végül készítettem egy listát azokról az ismerőseimről, akiket bezárnék egy üres szobába, és nem engednék ki addig, amíg el nem olvasták ezt a könyvet. Elárulom, hogy hosszú lista lett. Szerepel köztük buzgó keresztény orvosnő, aki internetes körlevélben buzdít a homoszexuálisok elleni harcra, egyetemet végzett családapa, aki szerint a muszlimok szörnyetegek, és a postás, aki állítja, hogy amúgy mindenről a zsidók tehetnek.
Viccen kívül, a tudományos megközelítés is érdekes, de számomra a legfontosabb rész az volt, amelyben aprólékosan kivesézte, hogy miért is tévedés az, hogy a Biblia erkölcsi iránytű lenne.
Érdemes elolvasni, érdemes elgondolkozni rajta!

+
>!
naksi89
Richard Dawkins: Isteni téveszme

nem fogom egy darabig elfelejteni a két jehova tanúnak az arcát, mikor tíz percnyi győzködés után előszedtem a táskámból ezt a könyvet, hogy olvasták-e már. viccesen nézhettünk ki kívülről – ők a bibliával, én meg az isteni téveszmével a kezemben. egyébként jó volt bő fél órán keresztül békésen vitázni.

1 hozzászólás
+
>!
ursus MP
Richard Dawkins: Isteni téveszme

Van valami diszkrét bája annak, hogy épp az új, hazai „hivatalos világkép” életbe lépése előtt néhány nappal fejeztem be ezt a könyvet. A színjáték folytatódik, bár időről időre elhagyják a nézőteret akiknek nem tetszik a darab, mások eleve be sem ülnek rá. Dawkins jól és logikusan ír, nem kímél senkit és semmit, de ez még mindig jóval enyhébb, mint amit a másik oldal bigottjai megengednek maguknak. Viszont számára sem könnyű a tudományt köznyelvre lefordítani. Minden erejével igyekezett leegyszerűsíteni a mém-elméletet az én szintemre, de így is elvesztettem a fonalat olykor. Így nem marad más hátra, hamarosan nekifogok Az önző génnek :) [http://moly.hu/konyvek/richard-dawkins-az-onzo-gen] Engem már az első oldalon ért meglepetés, s a szerző szemlélete, érvelése a későbbiek folyamán is lenyűgözött. Fontos könyv.

+
>!
rensaman
Richard Dawkins: Isteni téveszme

Ez a könyv számomra olyan hangulatú volt, mint amikor egy igen tisztelt és kedvelt egyetemi „prof” előadás után elkezd sztorizni a fáradt, mégis egyre lelkesebb hallgatóságnak. Személyes hangvételben, saját gondolatait beleszőve a tényekbe lépten-nyomon. Azonban ez nem megy a felépítés rovására: nagyon átgondolt mű.
A többek által sérelmezett hangvétel szerintem nem düh, sokkal inkább szenvedélyes érvelés. Utóbbi szót azért tartom fontosnak, mert egyszer sem vagdalózik, mindent alátámaszt rengeteg forrással és ténnyel.
Az külön emeli az írás nagyságát, hogy nem szorítkozik szigorúan a választott témára, a végcél érdekében kitérőkett tesz a legkülönbözőbb tudományos és filozófiai irányokba, amelyek persze aztán visszakanyarodnak.

Az egyik csúcspont számomra az, amikor az ateisták erkölcsi értékeiről beszél, ez az, ahol talán a leginkább érződik az író magánvéleménye, amellyel szinte teljes mértékben magam is azonosulni tudok.

Azt hiszem, az egyik legnagyobb hatásű könyv számomra, ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el és gondolja át. Nem muszáj egyetérteni vele, viszont igen nehéz nem tenni!

1 hozzászólás
+
>!
szembeszomszed
Richard Dawkins: Isteni téveszme

Biztosan nem túlzás életem egyik meghatározó olvasmányának nevezni Dawkins könyvét. És persze ajánlom mindenki másnak is. Kezdő és gyakorló ateistáknak, mérsékelten vallásosaknak és talán főleg azoknak, akik bár nem hisznek semmilyen Istenben, mégis, mikor megkérdezik tőlük, vallásosak-e, jobb híján felidézik a gyermekkorukban hallottakat, tanultakat, és megnevezik azt a vallást, amelyikhez úgymond tartoznak, mert ezt kívánja az illem vagy a hagyomány. Az Isteni téveszme elolvasása után nem fognak többet ilyet tenni, ebben biztos vagyok.
Dawkins művében olyan logikusan, lendületesen, szenvedélyesen és szellemesen halad előre, hogy lehetetlen nem a hatása alá kerülni. Egyrészt kiválóan fogalmaz meg gondolatokat, melyeket (bár bennem lappangtak) nekem nem volt elég tudásom vagy bátorságom, akár csak magam előtt is kimondani, másrészt rengeteg olyan érvet sorakoztat fel a legkülönfélébb nézőpontokból, melyek még eszembe sem jutottak, és talán eszembe sem jutottak volna soha, pedig nagyon lényegesek.
Szóval lett egy kötelezően újraolvasandó kedvencem.

+
>!
moni79 P
Richard Dawkins: Isteni téveszme

Első könyvem Dawkins-tól, a legjobbkor olvastam. Néha egy kicsit elveszíti az arányérzékét, és olyasmiket is a vallásra ken, amikért azért egynél több dolog okolható, de ez nem igazán zavaró. Sőt. Örülök a szarkasztikus stílusának, az őszinteségének és a szókimondásnak (ez tényleg az, következményekkel). Végre valaki tényleg kritizálni meri a vallást, a Bibliát, az egyházakat. Nemcsak a dogmatizmust, a fundamentalizmust, hanem a kevésbé elvakult hitet is (ha létezik ilyesmi), ráadásul ezt hatalmas felkészültséggel, logikusan érvelve, tudományosan, mégis közérthető stílusban és szinte mindig élvezetesen teszi. Igen, a vallás nem egyszerűen valami butuska dolog, amiben nyugodtan hihet, aki akar, hanem kifejezetten kártékony, manipulatív és elnyomó. Nemcsak hogy nem ad valódi erkölcsi útmutatást, de kifejezetten erőszakra és idegengyűlöletre buzdít. Vajon az erkölcstan órákon tananyag lesz Dawkins?

+
>!
mohapapa I
Richard Dawkins: Isteni téveszme

Nem nagyon találkoztam még emberrel, akit, ha hitt valamilyen eszmében, meg lehetett győzni az eszme ostobaságáról vagy tarthatatlanságáról.
Postkereszténységemből fakadón több olyan könyvet is olvastam, ami az Isten-érvek mellett tették le a voksukat. Én is.
Dawkins érvei a másik oldalról hangzanak el. Jól érvel Dawkins. Kell vele foglalkozni. Ha másért nem, hogy az adott hitemet megerősítse: ha evolúcionista vagyok, azért, ha keresztény, akkor azért.
Lehet érvelni. Forogjanak kerekek!
De végső soron az evolúció is, a teremtés is: hit kérdése.
S itt már mosolygok az igyekezeten!

5 hozzászólás
+
>!
hajnalikod
Richard Dawkins: Isteni téveszme

Első ilyen jellegű könyvem, de nem az utolsó.
Nagyra tartom Dawkinst, szeretem azokat az embereket, akik mernek véleményt nyílvánítani, mernek gondolkodni, mernek szembemenni az árral. Rendkívül szellemesen és gördülékenyen viszi végig a könyvet, habár az ember azt gondolná, hogy egy ilyen műnek unalmasnak és száraznak kéne lennie. Felcsaptam egy délelőtt, és azt vettem észre, hogy sűrű bólogatások közepette elolvastam a felét.
Volt részem vallásos oktatásban, aminek nem sok foganatja volt, lepergett rólam, de talán annyi haszna volt, hogy „mindkét oldalt ” ismerem ezáltal. Pontosan azokat a gondolatokat, kételyeket fogalmazta meg, amelyek bennem is felmerültek. Azt hiszem, általános iskolás harmadikos lehettem, amikor az fél hittanórát átvitatkoztam a hitoktatóval, hogy hogy lehet, hogy Isten csak úgy van. Nem teremtették, nem született, van. Ez akkor sem, most sem volt válasz a kérdésemre. Amikor az iskolát vitték kötelező jelleggel misékre, senkitől nem hallottam, hogy örült volna, sőt. Kisgyerekként annyit fogtunk fel belőle, hogy korábban kell kelni, hideg a templom, unalmas, de legalább aznap rövidített óráink voltak. Tényleg muszáj ezt erőltetni ?
Szkeptikusoknak kötelező.

10 hozzászólás
+
>!
AkosAkos
Richard Dawkins: Isteni téveszme

Szerintem még soha nem volt egy könyv ekkora hatással rám. Főleg az utolsó rész (A legburkább burka). Na az…egyszerűen gyönyörű!
Maga a könyv pedig megdöbbentett. Én eddig soha nem gondoltam úgy Amerikára, hogy ott hülye emberek élnek, stb. EDDIG. Egyszerűen szörnyű volt amit olvastam, hogy vannak ilyen emberek…
Egyébként Dawkins tökéletes érveket hoz fel az állításai igazolására, mindenkinek bele kellene olvasnia a könyvbe és lehet, hogy a véleménye is megváltozna.
A stílus nagyon tetszett, teljesen egyetértek a szerző gondolataival, biztos, hogy a többi könyvét is el fogom olvasni.
Ja, és még soha nem raktam fel ennyi idézetet a moly-ra, mint ennél a könyvnél. Szinte minden oldalon volt valami ami lenyűgözött, elgondolkodtatott.


Népszerű idézetek

+
>!
Frank_Spielmann IMP

Dan Brown regénye, A Da Vinci-kód, valamint a belőle készült film óriási tiltakozást váltott ki egyházi körökből. A keresztényeket arra kérték, bojkottálják a filmet, és tüntessenek a bemutató mozik előtt. Tény, ami tény, a film elejétől végéig kitaláció, fikció, elmeszülemény. Ebben viszont tökéletesen megegyezik az evangéliumokkal. Az egyetlen különbség, hogy az evangéliumok az ókor, A Da Vinci-kód pedig a mai kor elmeszüleménye.

Érvek Isten létezése mellett

Kapcsolódó szócikkek: A da Vinci-kód · fikció
37 hozzászólás
+
>!
naksi89

Ne sulykolj semmit a gyermekeidnek. Tanítsd meg őket gondolkodni, tapasztalatokat értékelni és veled ellenkezni!

+
>!
amadeus100

Nem egészen világos, miért kell a politeizmusról a monoteizmusra való átmenetet magától értetődően előrelépésnek tekinteni.

+
>!
neko

A purgatórium nem tévesztendő össze a pokol tornácával, ahova vélhetőleg a meg nem keresztelt gyerekek jutnak. No és az elvetélt magzatok? Vagy a beültetendő petesejtek? Jellegzetes öntelt magabiztosságával XVI. Benedek pápa éppen mostanában törölte el a pokol tornácát. Vajon ez azt jelenti, hogy mindazok a babák, akik eddig ott sorvadoztak, most mind átlibbennek a mennybe? Vagy ők már ott maradnak, csak az újonnan érkezők ússzák meg a pokol tornácát? Vagy az eddigi pápák minden csalhatatlanságuk ellenére mind tévedtek? Ezek azok a dolgok, amelyeket aztán mindenkinek „tiszteletben kell tartani”.

Fontos hézag? 381. o.

+
>!
amadeus100

Van valami infantilis abban a feltevésben, hogy valaki más (gyereknél a szülők, felnőtteknél Isten) felelőssége célt és értelmet adni az életünknek.

+
>!
AkosAkos

Ha egyvalaki szenved téveszmében, azt őrültségnek mondjuk. Ha sokan, azt vallásnak.

+
>!
neko

Carl Sagan nagyon jól fogalmaz: „… ha az Isten szón a világegyetemet kormányzó fizikai törvényeket értjük, ilyen Isten nyilvánvalóan létezik. Csakhogy ez az Isten érzelmileg nem kielégítő… nem lenne túl sok értelme a gravitáció törvényéhez imádkozni.”

Egy mélységesen vallásos hitetlen, 27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Sagan · Isten
+
>!
Frank_Spielmann IMP

II. János Pál pápa több szentet kreált, mint összes elődje az elmúlt néhány évszázad alatt együttvéve, és különös affinitása volt Szűz Máriához. Politeista vonzalmai látványosan nyilvánultak meg, amikor 1981-es római merényletét követően a Fatimái Szűzanyának tulajdonította felépülését: „Anyai kéz vezette a golyó pályáját". Az ember önkéntelenül eltöpreng, vajon miért nem vezette úgy, hogy mindenestül célt tévesszen? Mások úgy vélhetik, talán a hatórás műtétet elvégző sebészcsoportnak is része lehetett a dologban, de végül is az ő szikéjüket is vezethette a Szűzanya keze. Az az érdekes a dologban, hogy a pápa vélekedése szerint nem a Szűzanya, hanem kifejezetten a Fatimái Szűzanya vezette a golyó pályáját. Lourdes-i, Guadalupei, Medugorjei, Akitai, Zeitouni, Garabandali és Knocki Miasszonyunk nyilván éppen mással volt elfoglalva.

Az ISTEN-HIPOTÉZIS

14 hozzászólás
+
>!
neko

„Nem félek a haláltól. Milliárd és milliárd éven át halott voltam, mielőtt megszülettem volna, és a leghalványabb kellemetlenségem sem származott belőle.”

– Mark Twain

Fontos hézag? 376. o.

+
>!
rensaman

És szenvedélyességemet csak tovább fokozza, ha arra gondolok, hogy szegény fundamentalista, meg az is, akiket befolyásol, mennyi mindent veszítenek. Az evolúció igazsága, sok más tudományos igazsággal egyetemben annyira magával ragadó, elbűvölő és gyönyörű, igazán micsoda tragédia, ha valaki úgy hal meg, hogy mindezt kihagyja. Természetesen ettől vagyok szenvedélyes. Hogy is ne lennék? Az evolúcióban való hitem mégsem fundamentalizmus, de még csak nem is hit, mert tudom, mi kellene ahhoz, hogy másképp gondolkodjam róla, és boldogan meg is tenném, ha a szükséges bizonyítékok előkerülnének.

311. oldal (Hogyan ássa alá a fundamentalizmus a tudományt?)


Hasonló könyvek címkék alapján

John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Kurt Vonnegut: Galápagos
Edward J. Larson: Az evolúció
Steve Jones: Darwin szelleme
Charles Darwin: A fajok eredete
Komor Zoltán – Tépő Donát: Nácik a dínók ellen
Mark Nelissen: Darwin a szupermarketben
Daniel C. Dennett: Darwin veszélyes ideája
Az ateista kézikönyve
Alan Watts: A könyv