Facebook Twitter RSS

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Rejtő Jenő (P. Howard) »

Régi ismerősünk Fülig Jimmy ez alkalommal egy ifjú amerikai milliomos expedíciójának lesz fontos szereplője. Legalábbis ilyesmire lehet következtetni gondosan vezetett naplószerű levelezéséből, amelyben St. Antonio főhercegnek számol be kalandjairól. Az események végső kimenetelére mégis Piszkos Fred közbelépése válik döntővé, aki a Na, mi újság, Wagner Úr nevű hajón követi válogatott legénységével a milliomos hajóját. Az illusztris hajó legénységének és főleg a Kapitánynak lesz tehát érdeme, hogy a rég eltűnt kutató helyett egy banditát fog felfedezni az unatkozó milliomos – és az is, hogy Fülig Jimmy a "kölcsönkenyér visszajár" elv alapján a küzdelmes dicsőség ünnepléséből kimarad, s ehelyett karanténba kerül.

Borítók (7)

Kívánságlistán

Top értékelések

sztimi53 PS 4 hónapja 2× kedvenc
→ 2010. április 28., 13:45

Értékelés kelt mintfent, ambó dominó mai dátum. Az életunt milliomos szerződteti – sokkal többek között – Don Fülig di St. Jamest expedíciójára, mert az ilyen embereket ő gyűjti. Hősünk felhagyott a naplóírással, de hála a magasságosnak leveleket még mindig alkot. (Rossz) szokásom a Rejtő könyvek legfőbb történéseit összefoglalni, de eme felfedezőút olyan kibogozhatatlan események összessége, hogy ezzel nem is próbálkozom. Annyit mondok, hogy van itt halott élő özvegy, szájharmonika, pestis, Piszkos Fred, majom, veréb és mindenféle foglalkozású népek. Ennél a regénynél nem igazolódik be az, hogy a folytatás rosszabb lenne, mint az előzmény.

HAri P több mint 1 éve 1× kedvenc
korábbi olvasás

Amiből megtudhatjuk, hogy a legegyszerűbb érvényesülési forma, a házhoz szállított mesterséges világhír, csőben sütve. Vagy szekrényben.
Recept:
Végy egy léha milliomost, adj hozzá egy érzékeny műötvöst, egy hóhért, egy futballbírót a feleségével együtt, egy kórboncnokot, aki mellesleg szépen énekel, legyen ott egy nadrágtalan portás, egy betegesen leprás földrajztudós, dobj be néhány világcsavargót kék szakállal (midőn az operairodalom remekeit kártyán eljátsza) vagy vörös hajjal, szórd meg helyenként búgóhangú női személlyel (szerelembeesés végett) és a tetejére tűzz egy kalapon világító gyertyát, hogy lássanak ha részegen csónakázol a kikötőben.
Ezeket mixeld össze hülyeséggel és kérd meg Fülig Jimmit, hogy ha már megunta a kedélyes pofozkodást, szedje rendezetlen írásba az egészet.
Na ez kész!

ppayter PS több mint 1 éve
korábbi olvasás

… avagy mi történik, ha egy unatkozó milliomos véletlenül más, jellegzetesen rejtői karakterekkel veszi körül magát, s teszi mindezt a világhírért. Talán nem a legjobb része a sorozatnak, túlságosan kusza, hogy igazán élvezetes legyen…

libapásztor több mint 1 éve
korábbi olvasás

Szerintem kamaszkoromban olvastam az összes fellehető P. Howard-ot. Mindenki olvasta őket.. most újból (vagy talán egyvégtében) reneszánszát éli az író. Felnőtt fejjel is elolvastam pár könyvét, nagyjából egy éve.. nem volt rossz, sőt kifejezetten élveztem, de azért sajnálnám az időt az összes felelevenítésére…

Eta 11 hónapja

Na jó, én évente végigolvasom az összes Rejtőt… :-D

Top idézetek

z 3 hónapja 4× kedvenc

Kész szerencse, hogy a férfiaknak nincs eszük. Ön természetesen kivétel. Magának sincs esze, de nem férfi.

Evione 4 hónapja 4× kedvenc

Sir Maxbell jól tudta: ez az ő napja! Minden szem figyeli. Előrelépett, és a bennszülöttek nyelvén így szólt:
– Keresni, hivi-hivi – (fehér földrajzkutatót jelent) – nektek, nálatok eltűnést gazi-hazi hozzátok, tőled bisunga orang mami-hami!
És kissé büszkén körülnézett. Ödön, a kannibál főnök vállat vonva mondta Watsonnak, korrekt angolsággal:
– Ez hülye, nem? Öreg urakkal előfordul az óceánon.

Huszonhatodik fejezet

sztimi53 PS 4 hónapja 4× kedvenc

BÖLCS RABLÓK BALLADÁJA
írta SEKSZPIR ALADÁR

Költsd el pajtás nyomban a pénzed italra!
Amit ma megihatsz, ne halaszd holnapra.
Ne csak addig nyújtózz, míg a takaród ér.
Elszoksz a munkától, s akárki tettenér!
Munkára kényszerül, ki pénzét elissza,
Takarékos gengsztert elfogják, mert lusta!
Okulj ha látod, hogy gyűjtenek a méhek
S nincs soha egy vasuk; csoda hogy megélnek!
AJÁNLÁS!
Ki pénzét elissza, azt a munka tartja fönt,
Ezért van az, hogy a józanság öl, butít és
nyomorba dönt!

Tizenötödik fejezet

Evione 4 hónapja 3× kedvenc

Először Fülig Jimmy szólalt meg.
– Mondja, Mr. Theo – kérdezte merengve –, honnan szedte maga össze a világmindenség legnagyobb állatait?
– Úgy találomra alkalmaztam őket, ahogy magát.

Kilencedik fejezet

Evione 4 hónapja 3× kedvenc

Eszér számítok, hoty megbízásom lehet diszér, diszkér, dikrécisz, szóval, hogy nem tetszik elköpni, ahoty ezt latinul mondják, de minek latint hencegni amikor nincs hivatalos ügy?

Fülig Jimmy levele a Boldogság-szigetek királyához II.

sztimi53 PS 4 hónapja 3× kedvenc

Mikor továp mentem, még hallom hoty Cviki Aurél, aki méregképes könyvelő, mer sikkasztási pöre előtt megivott valami enyhítő körülményt, kiszámítja, mennyit keresett volna esz a Bőkeszű Rócsild, ha én ety ötliteres sportkocsi vagyok. Élete végéig szerényen és gondtalanul élhetet volna.

Hetedik fejezet

sztimi53 PS 4 hónapja 3× kedvenc

Felelek önnek, úgy is mint tömör. Világosan és egyszerűen, anélkül, hogy elkalandoznék. A földrajzkutató pályáján általában döntően jelentős felívelést jelent, ha megnősül. Ilyenkor kerül sor a hosszú, nagy horderejű, esetleg többéves útjaira, amikor semmiféle dzsungel nem lehet elég mély, sötét, távoli és veszélyes. Ami az én házasságomat illeti, e tekintetben ideális volt. A feleségem ugyanis szenvedélyesen szájharmonikázik. Tisztelt uram! Én hallottam a prédát kereső berberoroszlán ordítását, és Bombay-ban jelen voltam, amikor egy veszett elefánt utolsó sóhaját lehelte kürtszólamban. E hangok ma meghitt emlékeim, ha nőm szájharmonikázására gondolok. A harmonika okozta, hogy rászántam magamat az Amazon dzsungelének felderítésére, és csoda, hogy ma még arrafelé ismeretlen rész is van. Egyszer elmentem e harmonikázás miatt a közép-afrikai Rudolf-tóhoz, másszor bezárkóztam a fürdőszobába, és megeresztettem a vízcsapokat…

Harmadik fejezet

5. számú levél:

Ha Ön gyorsan és jutányosan világhírű óhajt lenni, olvassa el főművemet:
"HOGYAN ÉLHETÜNK GAZDAGON, SIKERESEN ÉS EGÉSZSÉGESEN."
Szíves megrendelését a Bostoni Beteg Hajléktalanok Szeretetkórházába várom, sőt elvárom, mert öt hónapja beteg, családos embertársán segíteni kötelesség!
Kiváló tisztelettel,
E. HUBERTON
a "Hogyan éljünk gazdagon, sikeresen és
egészségesen" c. mű szerzője
U.i. másik főművem: "Karrier, erő és egészség lélegzésgyakorlatok és svédtorna útján" ugyanezen kórház címén megrendelhető.

Első fejezet

Szilvus P 1 hónapja 2× kedvenc

Én nem vagyok babonás, és nem hiszek a badarságokban, mert aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás.Elhiheti hát, hogy itt nem egy antiintelligens matrózfélével áll szemben.

Kilencedik fejezet, 99. oldal

Evione 4 hónapja 2× kedvenc

Mondom szelíden mer talán szép szó használ:
"Mivel bántotalak én tégedet, te tiportfejű marha?!"
Mer így is hívják őt, mióta elütötte az autó és baráttyai fejberúgták, hoty pénzt kapjon.

Fülig Jimmy levele a Boldogság-szigetek királyához II.