!

Fahrenheit 451 425 csillagozás

Ray Bradbury: Fahrenheit 451 Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Könyvtár

„Fahrenheit 451 fok az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég…” A könyveket el kell pusztítani, mert ártalmas fegyverek: sosem lehet tudni, ki ellen fordul egy olvasott ember. Guy Montag a tűzőrségen dolgozik, hivatása a könyvégetés, a fellobbanó lángok mindig gyönyörűséggel töltik el. Életében a munka, a nyugtató tablettákhoz menekülő feleség, és három óriási tévéfal a főszereplők. Új szomszédja egy kedves lány, aki furcsa dolgokról mesél: hogy családja esténként leül az asztal köré, és beszélgetnek, hogy a tűzőrök valamikor régen még oltották a tüzet, hogy szép a hajnal, amikor harmat telepszik a fűre, és felkel a nap… Érthetetlen. Egy napon aztán beleolvas egy halálra ítélt könyvbe, az események ettől kezdve megállíthatatlanok…

Eredeti mű: Ray Bradbury: Fahrenheit 451 (angol)

Eredeti megjelenés éve: 1953

>!
Göncöl, Budapest, 2003
192 oldal · ISBN: 9639183458 · Fordította: Loránd Imre
>!
Göncöl, Budapest, 1991
238 oldal · ISBN: 9637875336 · Fordította: Loránd Imre, Sz. Kiss Csaba, Lénárd Edna, Mohay Béla

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Guy Montag


Hirdetés

Kedvencelte 102

Most olvassa 15

Várólistára tette 380

Kívánságlistára tette 217

Kölcsönkérné 16


Kiemelt értékelések

+
>!
csartak MP
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Van egy könyv a polcomon, aminek furcsa a kiadása, mert nincs a gerincére írva semmi. De mégis tudom melyik az. Van egy könyv, amiről mindig is tudtam, mert sokat emlegetik, sok másik könyvben, filmben, játékban utalnak rá. Tudod ez az a történet, amiben elégetik a könyveket. 451 Fahrenheit fokon. És amiben Bradbury a szokásos módon gyönyörűen fonja a szavakat, de hiába van tele tűzzel és lánggal, a lelkem hideg és szomorú lesz tőle.

+
>!
zamil 
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Egy újabb könyv, amit csak 5 csillagra lehet értékelni. Nagyon remélem, hogy sose jön el ez a világ, amit Bradbury elénk tárt, bár ahogy látom már a küszöbén állunk. Persze vannak ellenállók, mint mindenki itt a molyon.
Alapmű kötelezővé tenném, többet nem is tudok mondani róla. Minden olvasásomnál, valahol emlékezni fogok erre a könyvre.

5 hozzászólás
+
>!
MezeiMarcsi
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Annyi könyvet ajánlanak nap mint nap,hogy 1000 év is kevés lenne az elolvasásukhoz. Ezt a könyvet nem ajánlották.Miért?Talán azért mert a könyv elöbb-utobb megtalálja az embert.Nem kell keresni,nem kell ajánlani,egyszer csak ott lesz.Sétálgattam a könyvtárba, kiválasztottam a polcról,nem volt kiemelve,nem volt szem elött,de nem is volt elrejtve.Csak ott volt.Hazahoztam,pár napig kerülgettem,majd belefogtam. Kétszeresen is szerencsém vot.A huszadik oldal körül ráakadtam egy 4 levelű lóherére,papírra ragasztva,műanyag tasakba. Arra viszont,hogy kincsre találtam,már az első oldal után rájöttem. Ez a könyv nagyon nagyon….. nem tudom.Tetszik?Bejön? Ütős? Még nem igazán tudom a pozitív jelzőt arra,hogy elmondjam mennyire jó könyv.Talán nem is passzol hozzá egyik sem. Lehetne idézni belőle,de fölösleges.60-64-69-71. oldal.Mindegy. Fölösleges idézni,egyben kell elolvasni. Van egy témában hasonló film : Éli könyve . Nem mondom el miről szól,akit érdekel utána néz. Nem mondom el miről szól a könyv,akit érdekel elolvassa. Nem ajánlom senkinek,mert aki szeret olvasni,elöbb-utóbb találkozik a könyvel. Régóta nagy kérdés,miért tanuljunk?Miért jó ha tudunk egy verset,mesét,akár egy Bibliai idézetet? A könyvben van a válasz. A könyvet 1953-ban írták. Kellett ez a könyv. Nekem mindenképp.

4 hozzászólás
+
>!
tamikasipke
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Hát nem szeretnék egy ilyen jövőt átélni, mint amit Bradbury lefest a könyvben, bár sokszor azt érzem, hogy néhány szempontból már most is ilyen agymosást folytat a média rajtunk.

– „Hatalmas havazás várható!!!” – könyörgöm, hiszen tél van…..
– „Kinyírta, megölte, felakasztotta, stb” – ezért a legjobb neked, ha a Való világot, Big Brothert, ***-t nézed, mert az neked jó!
– „Önnek még nincs rózsaillatú fingporlasztója? Utolsó lehetőség, hogy beszerezzen egyet itt és most, csak féláron, és adunk hozzá még öt darab sérvkenőcsöt is!” – Ha mégse veszel? Félember vagy, selejt, társadalom söpredéke… tedd a kezed a tv-re, majd jól meggyógyít a telesámán!

Tony Benn, volt brit parlamenti képviselő fogalmazta meg nagyon érthetően: „Két útja van az emberek irányításának: a megfélemlítés és a demoralizálás. Tanult, egészséges és öntudatos nemzetet nehéz kormányozni, ezért akarnak kormányok tanulatlan, beteg és pesszimista embereket.”

Szóval olvassunk minél több könyvet, köztük Bradbury-t is, hogy pontosan lássuk, micsoda hatalmat adnak a könyvek a kezünkbe bármilyen felsőbb hatalommal szemben.

4 hozzászólás
+
>!
Agatha
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Teljesen deja vu érzésem volt olvasás közben – pont az a szorongó, nyomasztó érzés fogott el, mint az 1984-nél, azzal a különbséggel talán, hogy ezt a világot valahogy reálisabb disztópiának láttam.
Szerintem a világ tényleg afelé halad, hogy a kocsik meghatározott minimális nagy sebessége miatt egyre nagyobb útszéli reklámtáblákat kezdenek majd gyártani.

+
>!
csillagka P
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

A könyvek mind értékek, a tudás hordozói, szeretünk megfeledkezni róla, hogy az első köztársasság korának bukása a könyvek eltűnésével kezdődött, az Alexandriai könyvtár leégésé az akkori világ tudásának felét azonnal felemésztette, és utána jött a sötét középkor és ma is töredékes amit tudunk az ókori irodalomról, művészetről és tudományról, megalkották a gőzgépet, felfedezték Amerikát? hmmm ( paprikát mint nagyon drága fűszert ismerték a hedonisták ) még is mi lett a vége? Gladiátor küzdelmeket ( liberalizmus rulez, én betiltottam volna) felváltotta a tömény erőszak és a nép a véres lelátókon élvezte a gyönyört, kifolyt vérbe tobzódó tömény erotikát, míg csaknem jöttek a németek és mi ( ha nem is mi, bár a fene se tudja, de a Kárpát-medencéből indult Attila), visszavezették szépen a világot a rendes, keresztény útra csak éppen valahogyan majdnem ezer év elveszett a semmibe, ma talán csillagflottánk lehetne ha nem jön közbe a papok világa akik sajnos nagyon töredékesen őriztek meg a tudást.
Mert semmi más nem fontos, nem az a lényeg, hogy hova és hogyan van feljegyezve hanem hogy vigyázzunk rá, vigyázzunk a meséinkre, verseinkre és a prózánkra amiből talán még a következő nemzedék is tanulhat legalább annyit, hogy ne váljunk rómaikká.
A könyv igazából nem tetszett, nagyon rossz volt olvasni, mégis gondolatokat ébresztett és figyelmeztet, talán ne a Valóvilágot és az X-Faktort tartsuk a társadalmi érintkezés csúcsának, szerintem nem baj ha van, csak ezeket is mint mindent tudjuk a helyén kezelni, és azért biztos ami biztos néha olvassunk klasszikusokat, hátha szükség lesz az agyunkban elraktározott tudásra.

>!
Göncöl, Budapest, 1991
238 oldal · ISBN: 9637875336 · Fordította: Loránd Imre, Sz. Kiss Csaba, Lénárd Edna, Mohay Béla
+
>!
moszat
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Ha a szatirikus irodalmi képeket – például a tűzőrséget és a könyvégetést – lehámozzuk róla, egy olyan valóságot kapunk, amelyben jelenleg is élünk. Ma minden termék és szolgáltatás arról szól, hogy Neked nem kell foglalkoznod semmivel, nem kell értened hozzá, nincs semmilyen felelősséged. Az értelmi és érzelmi egyszerűség ugyan még nem kötelező, de már elvárt. A szellemi és fizikai elnyomás oka ma már nem a gonosz diktátor, űrlény vagy bármi rajtunk kívül álló dolog, hanem a legbelsőbb természetünk. Ennek az irodalmi és társadalmi felismerése tulajdonképpen pozitív dolog. Attól lesz disztópia, hogy nem igazán teszünk ellene, sőt kifejezetten jól érezzük magunkat benne.

Utópiáról bővebben: http://moszat.eu/ug15

+
>!
bonnie9 P
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Nem azért 4 csillag, mert ne lenne elég érdekes vagy aktuális vagy ötletes, vagy hibákat találnék benne.
A felvetés igenis elgondolkodtató, időszerű akkor és most és egyre inkább. A csomagolás rendben van, megkapunk mindent hiánytalanul, a többit meg a magunk fantáziájára bízzák, ki min agyal még a kibontás után. A kivitelezésbe picit belekötnék, mert voltak pillanatok, mikor úgy éreztem, sokadszorra is ugyanazokat a köröket futjuk a belső monológokban, és közben minden átvezetés nélkül ugrunk a cselekményben.
Szóval alapvetően minden rendben vele, de nekem ugyanez a téma más körítéssel, Vonnegut tolmácsolásában jobban tetszett a Harrison Bergeron novellában.

+
>!
Blissenobiarella
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Megint egy olyan könyvbe futottam bele, amiről nem tudok igazán jó értékelést írni, mert egyszerűen nem állnak rendelkezésemre azok a magasztos szavak, amik kifejeznék, mit érzek. Ha azt mondom, ez a könyv zseniális és gyönyörű, egyszerre dolgoztatja meg az elmét és a lelket, úgy érzem, nem festi le kellően jól Bradbury művét.

Félelmetes, hogy az eredeti megjelenés 1953, és azóta is csak megyünk, megyünk egyenesen a Fahrenheit 451 világába.

mellesleg ez miért nincs az 1001 könyv listán?

+
>!
Lunemorte P
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Egy távoli jövőben,mely a jelenre is nagyszerűen ráillik,él egy férfi aki szeret olvasni. Eddig minden szép és jó,de olyan magányos szegény…Miért? Talán mert a sok „birka" ember mit csinál csak szabadidejében? Tévézik,néz ki a fejéből és gondolkodni sem mer. Egyre többen fellázadnak azon kevesek ellen,akik értékelik a művelődés e fajtáját. Éles társadalomkritika,groteszk jövőkép. Egy haldokló társadalom…
Mire lennénk könyvek nélkül? Így is tudnánk tanulni? Ha beolvadnánk az átlagemberek közé,vajon nem lenne-e akár egy is,aki gyűlöl minket? Vagy mindenki szeretne mindenkit?
Mi szerepe van tehát egy könyvnek? Döntsd el magad és ismerd meg Bradbury nézetét! :)
Ami nem tetszett: nem volt sok leírás,nem tudtam a kinézetüket elképzelni a szereplőknek és néhol belekavarodtam…Néha nekem vontatott és unalmas is volt,noha az alapötlet nagyon elgondolkodtató szerintem.
Nem lett a kedvenc kötetem,szerintem az író ennél jobban teljesített novellaírásban. De rossznak sem mondható egyáltalán,így született meg az én 4 csillagom is. :)


Népszerű idézetek

+
>!
Dün SP

– Mindenkinek, aki meghal, hagynia kell maga után valamit, mondta a nagyapám. Gyereket vagy könyvet, festményt, házat vagy egy falat, amelyet felépített, egy pár cipőt, amit csinált. Vagy egy kertet, amelyet beültetett. Valamit, amit a kezünk megérintett, hogy lelkünknek legyen hova költöznie halálunk után, hogy ha az emberek egy fára vagy egy virágra néznek, amit mi ültettünk – minket lássanak abban. Egyre megy, mit csináltunk, csak az a lényeges, hogy ha valamihez hozzányúltunk, azt változtassuk meg úgy, hogy ránk emlékeztessen akkor is, ha már levettük róla a kezünket.

176. oldal

1 hozzászólás
+
>!
Dün SP

– Lakasd jól a szemed csodával – mondta –, élj úgy, mintha tíz másodperc múlva holtan esnél össze. Nézz körül a világban. Sokkal fantasztikusabb, mint amit az álomgyárakban gyártanak. Ne kérj biztosítékot, ne kérj biztonságot; ilyen állat sohasem létezett. S ha létezne is: a lajhárok családjába tartozna, akik a fán függeszkedve átalusszák életüket. A pokolba velük! Rázd meg a fát, hogy a lajhár lezuhanjon!

177. oldal

4 hozzászólás
+
>!
Algernon +SP

Nem mindenki születik szabadnak és egyenlőnek, ahogy azt az Alkotmány mondja, de mindenkit egyformává idomítanak. Ha mindenki hasonmása a másiknak, akkor mindenki boldog, megelégedett, akkor nincs többé kiváló, akitől félni kell, vagy akihez a másikat mérni lehet.

69. oldal

1 hozzászólás
+
>!
piccola P

Béke, Montag. Adjunk az embereknek „ki mit tud” vetélkedőket, amelyeket az nyer meg, aki a legtöbb slágerszövegre emlékszik, vagy az államok fővárosainak nevére, esetleg arra: mennyi búza termett tavaly Iowában. Tömjük tele az agyukat érdektelen adatokkal; verjünk a fejükbe annyi tényt, hogy telítettnek s ragyogóan informáltnak érezhessék magukat. Akkor majd gondolkodó lénynek álmodják magukat, azt hiszik, messzire jutnak a tudományukkal, holott meg se tudnak vele moccanni. De boldogok lesznek, hiszen az ilyen „tények” sosem változnak. Ne adjunk a kezükbe olyan veszedelmes játékszert, mint a filozófia meg a társadalomtudomány, melyek segítségével a tényeket esetleg kapcsolatba hozhatnák egymással. Ez az út vezet a búskomorság felé.

71-72. oldal

+
>!
szigiri 

Amikor meghalt, hirtelen rádöbbentem: nem őt siratom, hanem mindazt, amit alkotott. Azért sírtam, mert soha többé nem csinál már semmit, nem farag egy darab fát, nem segít nekünk galambot nevelni a hátsó udvaron; sohasem fog hegedülni, sohasem fog többé velünk tréfálkozni, ahogy csak ő tudott. Hozzánk tartozott, s amikor lefogta a kezét a halál, nem volt senki, aki a munkáját folytatta volna. Egyéniség volt; jelentős ember. Halálát sohasem tudtam feledni. Sokszor gondolok arra, hogy mennyi gyönyörű faragvány nem készült el soha csak azért, mert meghalt. Hány tréfa hiányzik a világból, s hány szelíd galambot nem simogatott meg a keze. Alakította a világot, cselekedett az érdekében. Azon az éjszakán, amikor meghalt, a világ tízmillió szép cselekedettel lett szegényebb.

++
>!
minnie P

Eszembe jutottak a könyvek. S most először értettem meg, hogy minden könyv mögött egy ember rejlik. Egy ember, akinek gondolatai támadtak, aztán hosszú idejébe tellett, amíg papírra vetette őket.

61. oldal

+
>!
minnie P

Mindenkinek, aki meghal, hagynia kell maga után valamit, mondta a nagyapám. Gyereket, vagy könyvet, festményt, házat vagy egy falat, amelyet felépített, egy pár cipőt, amit csinált. Vagy egy kertet, amelyet beültetett. Valamit, amit a kezünk megérintett, hogy lelkünknek legyen hova költöznie halálunk után, hogy ha az emberek egy fára vagy egy virágra néznek, amit mi ültettünk – minket lássanak abban.

176. oldal

+
>!
Algernon +SP

Nézz körül a világban. Sokkal fantasztikusabb, mint amit az álomgyárakban gyártanak. Ne kérj biztosítékot, ne kérj biztonságot; ilyen állat sohasem létezett. S ha létezne is: a lajhárok családjába tartozna, akik a fán függeszkedve átalusszák életüket.

178. oldal

2 hozzászólás
+

Hasonló könyvek címkék alapján

Ursula K. Le Guin: A kisemmizettek
Neal Stephenson: Gyémántkor
Jack Vance: Sárkányurak
Frank Herbert: A Dűne
Isaac Asimov: Robottörténetek I-II.
Philip K. Dick: Az ember a Fellegvárban
Connie Willis: Ítélet könyve
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Asimov teljes science fiction univerzuma VI.
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.