Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 375 csillagozás

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Egy rejtélyes sziget
Egy elhagyott árvaház
Egy különös fényképekből álló gyűjtemény

Ez vár felfedezésre a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című felejthetetlen regényben, amely a fantázia és a fotográfia elegyéből kever izgalmas olvasmányt. Történetünk kezdetén rettenetes családi tragédia indítja útnak a tizenhat esztendős Jacobot egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekek számára alapított otthonának omladozó romjait. Ahogy Jacob végigjárja az elhagyott hálótermeket és folyosókat, rájön, hogy Vándorsólyom kisasszony gondozottjai nem csak különlegesek voltak, de talán veszélyesek is. Lehet, hogy nem véletlenül száműzték őket egy kietlen szigetre. És valamiképpen – lett légyen ez bármilyen valószínűtlen – talán még mindig élnek.
Ez a nyugtalanító, réges-régi fényképekkel illusztrált regény élvezetes olvasmány felnőtteknek, tiniknek és bárkinek, aki élvezi a hátborzongató kalandokat.

Eredeti mű: Ransom Riggs: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

cirike könyve
★★★★★ Eladó Elcserélhető
indut könyve

egy_ember MP

– Mi a francért ugrottál be a szederbokorba?
– Akkor éppen jó ötletnek tűnt…

Valahogy így lehetett ez a Ransom gyerek is a fényképes regényével. Akkor éppen jó ötletnek tűnt egy halom fénykép köré írni egy regényt, de szerintem nem volt jó ötlet. Többnyire eléggé erőltetetten kapcsolódik össze a szöveg képekkel. Pedig nem lenne rossz történet – semmivel sem rosszabb azoknál a Gaimaneknél, amiket olvastam – főleg ha szabadabban mozoghatna. Úgy érzem, csak fölöslegesen megkötötte a kezét a fotókkal. Én inkább két külön könyvet csináltam volna belőle, egy regényt, meg egy fotóalbumot, kétszer, háromszor ennyi képpel és képaláírásokkal.
Egyébként meg van benne minden, ami divatos: különleges gyerekek, boszorkányok, alakváltók, kis népszerű etnográfia, kis kelta homály, stb. (Mellesleg értem én, hogy ez a trend, de azért már kissé unalmas, hogy az összes valaha élt dilinyós vénasszonyban és meghibbant fasziban valamiféle különleges kiválasztottat kellene látnom, de tudom, az én szkeptikus édesanyámat.)
És még valami. Én ugyan nem vagyok az időhurkok szakértője, de azért szerintem van itt némi gubanc. Először is nem értem, hogy (SPOILER) miért épp a bombázás napját választják időhuroknak. Aztán, ha a hurokban a falusiak mindig ugyanazt a napot élik – ahogy erre a láthatatlan fiú feljegyzései utalnak, aki aprólékosan leírja a falu minden egyes lakójának aznapi tevékenységét, beszélgetéseiket – akkor hogy lehet, hogy az egyik huroknapon üldözőbe veszik a Jakabot? Ha meg nem mindig ugyanazt a napot élik, akkor hogy lehet, hogy a következő huroknapon nem emlékeznek az üldözésre? Na?

Ciccnyog P

Különlegesség. Mindannyian különlegesek vagyunk. Néha nem akarjuk tudomásul venni, néha nem is tudunk róla. Mindegyiknek van előnye és hátránya is. De a lényeg, hogy akár különlegesnek tartanak minket mások, vagy mi magunk tartjuk magunkat annak, vagy éppen nem, a ténye attól még meglesz. Mindenkinek más és más különlegessége van, de persze vannak közösek is, és ez így van jól. Persze, sokan hajlamosak irigykedni a másikra, csak azért, mert szerintük a másik különlegesebb. Holott a mérce nem az, amit gondolnak, amit a legtöbben gondolunk. Tudsz lebegni? Láthatatlan vagy? Igen, ez valóban különleges képesség. De az is, hogy kiálljunk magunkért, másokért, a barátainkért, kerüljön bármibe is. Különleges az által is valaki, hogy képes szeretni, hinni, bízni, mer, bátor, nem fél. Ugye, nem is kell „nagy dolgok”-ra gondolni?
Ugyanígy különlegesség a megértés tudománya is. Az, hogy megértsük magunkat, másokat. És ennek egyik legfontosabb színtere, élettere a család. Kell, hogy bízzunk egymásban, higgyünk, és megértsük egymást. A bizalmatlanságért sokszor nagy árat fizetünk, sokszor megbánjuk döntéseinket, de ilyen az élet, viszont sosem késő helyrehozni a dolgokat, még ha úgy is tűnik.

És egy kicsit a könyvről is (bár az előzőeket is az ihlette).:)
Igazán különleges könyv, a hangulata nagyon egyedi, amihez a régi fényképek rengeteget adnak hozzá. Mindig hiányolom az illusztrált, fényképes könyveket, regényeket, szerintem kevés van. Nemcsak a „mesék”-et illetik meg a képek.
Némelyik kép nagyon zavarbaejtő volt, másik látszólag hétköznapi, de a leírással együtt ugyanúgy jött egy szorító érzés. Borzongás.
Bár, megvallom, én kicsit többre számítottam, bár igaz, hogy voltak parás részek, sejtelmes, kissé borzongatós hangulat, de emellett érzelmek, tulajdonságok is voltak, mint a különlegesség, a barátság, kitaszítottság, hűség kérdése. Ezeket egyébként is szívesen elemezgetem. Különben simán el tudnék képzelni egy pöpec, vérbeli pszichohorrort ilyen képes megoldással.
No, de vissza a könyvhöz. A történet érdekes, újszerű, tetszett, ahogyan a megvalósítás is, bár a végét kicsit sutának éreztem, de mégis élvezetes volt egészében. A karakterek is tetszettek, nem mindenkit sikerült maradéktalanul megszeretni, és nem is igen ismertük meg őket, de ez lehet, csak nekem mániám (nem is tudom, ki szoktatott erre rá, te sem Stephen?).
Üde színfolt ez a könyves, irodalmi palettán, és várom a folytatást.
Valahol félúton az ifjúsági és felnőtt irodalom között érzem ezt a művet, de annyiban jó, hogy minden korosztály élvezni tudja.
Különben is, ki ne szeretett volna valamikor (vagy most is) „olyan” különleges képességeket? De azt ne felejtsük, hogy az igazi különlegesség legtöbbször belül van, bennünk.
Ajánlom, ajánlom.:)

ervinke73

Van a világnak egy látható, tapasztalható arca, sémák, klisék, járt utak, megszokások, tradíciók. Vagy beleillesz, beleilleszkedsz, avagy nem. De ha csak nyúlfarknyit is eltérsz attól, ha a környezeted nem a te világod, mert éppenséggel nem tehetsz arról, hogy ott vagy, odacsöppentél? Nem kell levitálni, nem kell szuper erővel rendelkezni, tüzet gyújtani kézben, vagy agyagfigurákat életre kelteni. Ami vagy, belül van. Vagy elrejted, elásod, eltemeted, vagy keresel magadnak valakiket, valakit, aki ért, mert ő is más. Lehet, hogy üldözni fognak, nem rád lőve persze, csak a meg nem értő tekintetüket rád lövellve. És? Az az egy ember, vagy az a néhány, aki ért, megért, elfogad, egyet gondol veled majd segít.

Amrita_noita P

Kövezzetek meg, de nekem ez tetszett. Sokáig nem mertem elolvasni, nem csak a nagy számú negatív kritika miatt, amit róla olvastam, hanem azért is, mert Agatha Christienél félelmetesebb krimiket nem igen olvasok, mert anélkül is eléggé tehetséges rémálmodó vagyok. Úgyhogy inkább a könyvhöz mint tárgyhoz kötődő, kedves, személyes emlékeim miatt őrizgettem, mert a Kossuth Kiadó jó hangulatú írópályázatára emlékeztetett, amin nyertem. Az egyik képhez én magam is írtam történetet, inkább a képeket nézegettem a könyvben.
De aztán jött @Leoni , aki egy jól irányzott kommenttel mégis rávett, hogy elolvassam a történetet, és milyen jól tette. :DD Így, hogy neki megígértem, hogy márpedig elolvasom, már nem volt képem tovább kerülgetni. Így most a személyes élményhez a könyvélmény is társul már. Kicsit sajnálom, hogy nem rögtön a verseny után olvastam el, biztos akkor is érdekes hatással lett volna rám, de nem volt ez rossz így sem.
Pont annyira volt csak ijesztő, amit még éppen el tudtam viselni, (és merek tőle sötét este is pisilni járni, ami azért nem elhanyagolható szempont), de mégis kellően intenzív volt, éppen az a könyv, amire most szükségem volt. Mintha nekem magamnak is lett volna egy ilyen búvóhelyem, mint a könyvbeli fiúnak az időhurok, ahová térben-időben elmehettem volna. Talán maga az olvasás, minden könyv ilyen „hurok” az időben. Ezért is jók a sorozatok, hogy vissza-visszatérhetsz ugyanabba a világba, a számodra kedves szereplőkhöz. Ugyanakkor viszont bosszant is a dolog, hogy „csak” egy sorozat első kötetét olvastam, mert rossz, ha akár éveket kell várni a második kötetre, ezeket egymás után szeretem olvasni, ha lehet. De mentségére szóljon, hogy nem annyira nagyon függő a vége. Ennek ellenére azon kevés 2002 után kiadott ifjúsági könyvek egyike, aminek valóban érdekel a folytatása.
Nekem tetszett a hangulata, a párhuzam a világháborúval, a rejtélyek, a kísértetek, de mégsincs benne semmi igazán megrázó vagy rettenetes, hiába sok halott és háború, izgalmas és intenzív könyv, de mégse érzem magam pocsékul olvasás után. Izgalmas, egyedi, szép a könyv kivitelezése is. Néhány pár órás utazás alatt elolvasható, szórakoztató. Levonást legfeljebb azért kap, mert a szleng használata néha mellément, inkább vicces vagy ciki volt, mint mai, de csak egy-egy helyen.

vivóca

– Édes drága egyetlen gyermekem. Mikor kezdesz már el végre tanulni?
– Mindjárt.
– És az mikor lesz?! Mert két órája is ezt mondtad.
– Csak még ez a fejezet, anyu, csak még ez a fejezet! *.*

atalant

Jobbra számítottam. A könyv tényleg nagyon tetszetős küllemmel van megáldva, és a képek is érdekesek (némelyik rendesen ijesztő), viszont a történet gyenge. Erőltetett, ahogy folyton beleszövi a fényképeket a sztoriba, és zavaró is, hogy a történet az illusztrációja a képeknek és nem fordítva.
Az író stílusa sem tetszett: a könyv nagyon lassú (kb. a felénél kezd el csak történni valami), tele van terjengős leírásokkal (pl. mikor 3 oldalon át nyitja ki a srác a ládikát), ezek megakasztják a cselekményt… sőt, ezek miatt nagyjából fele ennyi oldalszámban is össze lehetett volna hozni a könyvet (mintha plusz fizetést kapott volna az író minden egyes belegyömöszölt karakterért). Külön kedvencem még a kötelező szerelmi szál is, ami szintén túl direkt módon volt belepréselve. Szerintem volt benne némi logikai bukkanó is (itt egy ORDAS NAGY SPOILER következik: mikor a gyerekek kijutnak a hurokból, akkor miért nem aggódik egyik sem azért, hogy most úgy össze fognak aszalódni pár órán belül, mint egy shar pei? Vígan elkenuznak a naplementébe, pedig korábban ezt úgy adták elő, hogy "Jajj, micsoda csúfság lesz itt, ha valaki sokat tartózkodik kívül…" Vagy én vagyok láma? Itt most jól VÉGE IS A SPOILERNEK -már amennyire ennél a sete-suta történetnél ezt annak lehet nevezni). Ráadásul egyik karakter sem kedvelhető…
Pedig 'istenazatyám', én szeretem az egy-kiválasztott-fiatal-majd-jól-megmenti-a-világot jellegű meséket, de sajnos ez most nem működik jól. Ebből sem lesz új Harry Potter, pedig a stílusban szerintem látszik némi törekvés ebbe az irányba.
A belengetett elemekért amúgy odáig vagyok: nevezetesen az időhurkok és az időutazás… viszont itt semmi értelme nem volt. Nem használta ki az író ezeknek a lehetőségeit. Jó is lehetett volna, volt benne potenciál, de vártam már, hogy vége legyen.
Ha ez nem egy sorozat első darabja, akkor a nyitott befejezésért plusz pont. Ha viszont ebből több könyv is lesz, akkor fusson, ki merre lát! :D (na jó, kicsit túloztam, de én szerintem passzolom a folytatást)
Fiatalabb korosztályoknak ajánlom talán, akiket nem zavarnak még a fentiek, esetleg olyan felnőtteknek, akiknek sikerült annyi L'Oréal Anti-Age krémet magukra kenni, hogy visszafiatalodtak tizenéves kiskamaszokká.

borga

Jópárszor a szemem elé került ez a kötet a molyok karcaiból, értékeléseiből, de úgy véltem talán mégsem érdekelne ez engem. Azonban a barátnőm kinézte nekem (és magának :) ) ezt a könyvet, és karácsonyra meglepett vele.
Ahogy kézbe vettem, belelapoztam, rájöttem, egészen elképesztően szép könyvet adtak ki. És amit korábban nem figyeltem, hogy van némi misztikum a történetben.
Így aztán, ahogy hazahoztam, aznap éjjel neki is láttam olvasni. Meg aztán meg is ígértem Natinak, hogy nem rakosgatom, hogy ő is mihamarabb olvashassa.
Lehet nem éjfélkor, félálomban kellett volna nekifutni. Az elején ugyanis kellemesen izgalmas, kissé borzongató, és leheletnyit morbid képek kerülnek elő. Abból a fajtából, amire annak idején is vevők voltak az emberek, ha rémüldözni akartak, kicsit torz, kicsit furcsa emberek, valami különleges képességgel, amik anno a régi cirkuszok plakátjairól kerültek elő, mint az elefántember, a bajuszos nő és a többiek. Amik egész köznapiak, de mégis dermesztőek, ideges izgalmat váltanak ki.
A beválogatott képek pedig nagyon jól megalapozzák ezt a hangulatot.
A történet is köznapian indul, de aztán észrevétlen csúszik át misztikusba és mesébe, mert a végére megkönnyebbülsz, hogy igen, ez mese. Mert olyan a hangulata.
Viszont nagyon eteti magát, és egész jól egyensúlyoz a valóságos furcsaságok, rémálmok és a megnyugtatóan kívülről szemlélhető kitalálmány között.
Közben elolvastam a többi kritikát is. Ha nincs előre elgondolt képed, hanem üresen (hihi) mész bele az olvasásba, határozottan jó, mert erős az atmoszférája. A történet valóban kissé gyermeteggé válik a végére (átmegy mesébe). Ha valahogy tartani sikerült volna az elejének a stílusát, egészen ütős sci-fi lehetett volna. De nem az lett, és nem is baj.

Hiranneth

Nekem tetszett. Megfogtak a képek, a belőlük és a történetből áradó hangulat.
Ki ne játszott kicsi korában a gondolattal, hogy milyen jó lenne, ha kiderülne róla, hogy van benne valami különleges, valami amitől majd más lesz mint egy átlagos ember. Nos, ezekben a gyermekekben meg van ez a plusz. És kiderül, hogy ez nem feltétlenül olyan nagy öröm. Pláne, ha nem is tudsz erről a képességedről, csak belecsöppensz a sűrűjébe a dolgoknak…
Mondjuk annyira nem volt félelmetes, mint gondoltam, bár azért volt olyan rész, ahol fél füllel a furcsa neszeket figyeltem :D.
Kifejezetten sajnáltam, hogy félbe szakad a történet, szívem szerint még olvastam volna tovább. Remélem hamar megjelenik a következő része, mert jó lenne tudni, mi lesz a gyerekek, na és persze a világ sorsa.

Sempere_Targaryen

Nekem kifejezetten tetszett. Nem igazán voltak elvárásaim a könyvvel kapcsolatban – valamikor megszereztem, akkor nyilván elolvastam a fülszöveget is, de most úgy indultam neki, hogy nem néztem meg, miről szól. Így aztán részben megkaptam Portman nagyapa meséit, de ezek után nem tudtam mire vélni a racionális(abb) világot. Aztán persze összeért a két szál (főleg a végén, de nem biztos, hogy jó ötlet anélkül elkezdeni egy könyvet, hogy nem tudom, miről fog szólni).
Tetszett a fényképek köré épített világ is és van egy borzasztó tulajdonságom: ha valamit kedvelni kezdek, átsiklom a hibáin. Nem kételkedem a hurokban, a buktatókon stb.
    _
Szerintem jó ötlet, hogy fényképek köré szerveződik a regény, részben, mert segít megteremteni a hangulatot, másrészt pedig ezzel valamiféle bizonyítékot kaptunk Jake-kel együtt a gyerekek létezésére.
A történet során kaptunk egy realista magyarázatot Portman nagypapa meséire (zsidó mivolta miatt üldözték őt és a családját a nácik, ők lettek a meséiben a szörnyek; a különleges gyerekek pedig nem is voltak túlzottan kiemelkedőek, szimplán csak az új családja, akik befogadták).

Számomra a regénynek több szívszorító pillanata is volt, köztük az egyik, mikor kiderült, hogy Jake nagyapja nem tudta szeretni a fiát, akinek szintén nehezére esik kimutatni az érzelmeit. Mondhatni, a kötődés átugrott egy nemzedéket. Jake elég elszigetelt érzelmi közösségben nőtt fel – nem voltak barátai, egyedül a nagyapja törődött vele, ellenben igen gazdagok és gyakorlatilag mindent megkap – ez elég általános motívuma a mai regényeknek, de nyilván nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen fontos probléma.

(@Szirmocska, tényleg sorozat lesz?)

Zoltán P

Kép- regény.
Már egész kicsiknek adnak olyan feladatot isiben, hogy írjanak egy kis történetet úgy, hogy bizonyos megadott szavak szerepeljenek benne. A kis Ransomka gondolom ezt nagyon szerethette,ezért fejlesztette tovább oly módon, hogy bizonyos megadott képeknek kell a történetben szerepelniük. Azért lehet, hogy néhány szó is adott volt (lidérc, szörny, láthatatlan, sírhalom, stb).
A leckét végülis jól megírta, de nekem most ez valahogy kevés volt.
Molyos mellékhatásként mostanában úgy olvasom a könyveket, hogy közben már arra gondolok, hány csillagot fogok rá adni. Ez a regény néha megütötte majdnem a négyet is, néha alig hagyta el a kettőt, a vége felé majdnem három és fél lett, de a vége valahogy nekem nagyon nem tetszett :(
Ja, és a kis Ransomka biztos sok X-Ment is olvasott..

Ciccnyog P

Azt hiszem, ő volt a legjobb barátom, ami kevésbé szánalmas megfogalmazása annak, hogy ő volt az egyetlen barátom.

Ciccnyog P

Nem nagyon értek a lányokhoz, de ha egy lány négyszer próbálja megcsípni az embert, szinte biztos, hogy flörtöl.

Ciccnyog P

– Ha valaki nem engedi be az embert, egy idő múlva már nem kopogtat. Érted?

EgyKönyvmoly

-Hányszor kell még elmondanom önnek-kiáltott utána –, hogy jól nevelt ember nem fogyasztja a vacsoráját mezítelenül!

162

Ciccnyog P

Reggeli óta nem ettem, és hozzáláttam, hogy leegyem magam a sárga földig.

Bonny

Már éppen belenyugodtam, hogy teljesen hétköznapi életem lesz, amikor nem mindennapi dolgok kezdtek történni velem. Ezek közül az első iszonyú megrázkódtatásként ért, és mint minden, ami örökre megváltoztatja az embert, kétfelé hasította az életemet: Előtte és Utánna.

Pável

A szerény könyvtárban a belopakodott nedvesség torz vigyorrá hajlította a polcokat.

103.

Ciccnyog P

– Valakinek muszáj hőssé válnia – felelte Millard, és lesétált a hajóroncsról.
– Híres utolsó szavak – suttogtam.

Ciccnyog P

Nem az számít, hogy mit gondolok, hanem az, hogy mi az igazság!

Amrita_noita P

– Nyilván sátorozik – felelte apám.
– Ebben az időben?
– Ez amolyan mániája a kompromisszumot nem ismerő ornitológusoknak. A kényelmetlen élet közelebb viszi az embert a megfigyelése tárgyaihoz, fizikailag és lélektanilag egyaránt. Eredményt elérni hányattatások árán, satöbbi.

233