!

Északi fény (Az Úr Sötét Anyagai 1.) 535 csillagozás

Philip Pullman: Északi fény Philip Pullman: Északi fény Philip Pullman: Északi fény
Könyvtár

Lyra Belacqa kalandvágyó, fékezhetetlen kislány. Miután szülei meghalnak, nagybátyja a Jordan-kollégium tudósainak gondjaira bízza. Lyra a kollégium Mesterétől titokzatos tárgyat kap, az aletiométert, s ezzel kezdetét veszi egy rendkívüli utazás, mely a messzi északra vezet ahol boszorkányok és harcos jegesmedvék vívják csatáikat. Lyra küldetése nem pusztán a saját világára jár mérhetetlen következményekkel, de a párhuzamos világok sorsát is meghatározza, melyeknek létezéséről nem is tudunk…

Eredeti mű: Philip Pullman: Northern Lights

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2007
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633702345 · Fordította: Borbás Mária
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2002
332 oldal · ISBN: 963547643X · Fordította: Borbás Mária
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2002
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635476434 · Fordította: Borbás Mária

1 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Iorek Byrnison · Pantalaimon · Serafina Pekkala · Lyra Belacqua · Lee Scoresby · Lord Asriel · Mrs. Coulter


Hirdetés

Kedvencelte 128

Most olvassa 24

Várólistára tette 273

Kívánságlistára tette 177

Kölcsönkérné 5

Elcserélné vagy eladná

>!
2.000 Ft ★★★★★ Eladó
babucii könyve Philip Pullman: Északi fény
>!
1.300 Ft ★★★★★ Eladó
Shaph könyve Philip Pullman: Északi fény
>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó
Estis könyve Philip Pullman: Északi fény
>!
1.850 Ft ★★★★★ Eladó
ozzu2 könyve Philip Pullman: Északi fény
>!
1.300 Ft ★★★★☆ Eladó
Panki könyve Philip Pullman: Északi fény
>!
1.000 Ft ★★★★☆ Eladó
CsiposKisZé könyve Philip Pullman: Északi fény

Kiemelt értékelések

+
>!
AniTiger P
Philip Pullman: Északi fény

Izgalmas, magával ragadó és egyedi sztori. Nagyon jó alapgondolatra épül, mert én többször fehér tigrisként ábrázoltam a lelkemet vagy magamat, amikor ilyesmi feladatokat kaptunk rajzórán. Tuti fehér vagy bengáli tigris a daimónom! Szóval a legtöbb emberben felmerül az élete során, hogy milyen állat is lenne, milyen az igazán hozzáillő állat.

A film nézőbarát, míg a könyv brutálisabb itt-ott, de összességében is nehezen emészthetőbb, több kérdést vet fel, hiába válaszol meg jó párat, ami a film kapcsán merült fel az emberben. Mindenesetre összetett és különleges történetről van szó, ami olvasás után is foglalkoztatja az Olvasót!

Kedvenc: Pantalaimon és Iorek.

Borítók: A két első részem borítója nagyon tetszik, ami ritka, hiszen általában nem szeretem a filmes borítót. (A teljes sorozat a filmes borítókkal van meg, csak a legelső van meg a régebbi kiadásból.) Viszont a filmes borítók nem illenek a sztorikhoz, csak egymáshoz – a régiek közül meg a többi szimplán nem szép… szerintem!

Furcsa: a hülye nevek, szavak – holott általában nincs gondom a kiejtéssel. (Családi szórakozás volt nálunk pl. – Olvasd és olvastad ki a többiekkel is a panserbjorne szót!)

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/09/philip-pull…

2 hozzászólás
+
>!
dontpanic P
Philip Pullman: Északi fény

Ennek a trilógiának ott a helye A Gyűrűk Ura és a Harry Potter mellett, legalábbis az én képzeletbeli könyvespolcomon.
Habár a világa talán nem annyira kidolgozott, de ugyanúgy nagyon erős atmoszférája, semmihez sem hasonlítható hangulata van, mint amazoknak.
Az első rész még „csak” egy nagyon kalandos, nagyon különös-különleges történet, bár igaz, már itt is megmutatkozik a kissé komolyabb réteg, ami aztán a harmadik részre teljesedik ki, de erről majd később.
A történet egy, a miénkhez hasonló, mégis nagyon más világban játszódik. A legérdekesebb különbség a daimónok léte. Minden emberhez tartozik egy állatszerű lény, aki tulajdonképpen a lelke kivetülése (ez az állat fajtájában is megmutatkozik, a kígyó daimonú emberre pl. nem feltétlenül ajánlatos nagyobb pénzösszeget bízni). Ezekre a lényekre különböző szabályok vonatkoznak, pl. egymás daimónját megérinteni a legnagyobb tiszteletlenség, az ember és a daimónja nem képes bizonyos távolságnál nagyobbra eltávolodni egymástól, a gyerekek daimónja pubertáskorig változtatni tudja az alakját.
Ez az ötlet szerintem nagyon eredeti, érdekes és rettentő sok mindent ki lehet belőle hozni (amellett pedig több helyen bele is lehet kötni, pl. fogalmam sincs, hogyan születhetnek a daimónok, de ez csak rosszindulatú kukacoskodás :)), és Pullman ezt meg is teszi.
De a daimónok kitalálásán kívül is végig, az egész regényen bravúrosabbnál bravúrosabb ötletekkel bizonyítja, hogy hihhhhetetlen fantáziája van. A jelképolvasó aletiométer működése, a páncélos medvék, a felhőfenyőágakon repülő boszorkányok, az elszánt gyiptusok…lebilincselő világ ez. Egyébként @bej_Kutyej írta nagyon frappánsan az értékelésében, hogy kicsit steampunkos világ, és tényleg.

Kisgimis koromban olvashattam először, de még idősebb fejjel is leköt, és nemcsak a nosztalgia miatt. Amitől viszont több lesz ez a trilógia, mint magával ragadó kalandregény, és amitől nekem is végérvényesen kedvenccé vált, az, ahogy már írtam, csak a második két részben kibontakozik mélyebb, filozófiai réteg (egyesek szerint egyházellenes réteg, de ez ennél szerintem bonyolultabb), bár az utolsó fejezetekben már kapunk belőle ízelítőt. De erről majd azoknál az értékeléseknél.

22 hozzászólás
+
>!
BrittaMoly P
Philip Pullman: Északi fény

Először is a filmet néztem – de azt rongyosra – A történet izgalmas, a szereplők úgyszintén, érdekes fordulatokkal.

+
>!
Zsuzsanna_Makai
Philip Pullman: Északi fény

Az egész könyvben egyetlen véleményem szerint értékelhető karakter volt, Serafina Pekkala. Az ősei törvényei szerint élt, és harcolt. Nem vágyott többre, és nem is értette, miért kellene neki több. A többieket gyakorlatilag utáltam, vagy közömbösek voltak.
Az első kb 200 oldal nagy küzdelem volt, Lyra annyira kis hülye volt, idegesített a sok hazudozás, amit persze megmagyarázott, miért kellett rutinos hazudónak lennie, de addigra őt már elengedtem.
Lord Asriel, és Mrs Coulter az elejétől unszimpatikusak.
A gyiptusokat szintén bírtam. Még mindig a velük való utazás volt a könyv legjobb része. Nem hiszem, hogy valaha is újraolvasnám ezt a könyvet. Kihíváshoz ebben a hónapban még el kell olvasnom a másik két részt, még lehet, hogy folytatom…

3 hozzászólás
+
>!
Gabye
Philip Pullman: Északi fény

Imádtam..Az első oldalaktól izgalommal olvastam, nem tudott senki és semmi megzavarni, csak úgy faltam az oldalakat. Aztán megjelent Iorek Byrnison és én végképp elvesztem.
A folytatás már birtokomban, hamarosan újra eltűnök 1-2 napra, hogy folytassam kalandozásomat Pullman világában..
@Sicc-nek mint saját könyvtárosomnak (az egyiknek) külön köszönöm az ajánlást!

3 hozzászólás
+
>!
Mazsola_78 P
Philip Pullman: Északi fény

Kicsit féltem az újraolvasástól, hogy ugyanakkora élmény lesz-e, mint ahogy az emlékeimben él. Az eleje döcögősen indult, engem pedig még jobban elfogott a kétség, de amint elhagyták Oxfordot, egyre jobban tetszett és ragadott magával a történet.
Lyra számomra a kezdetekkor nem túl szimpatikus szereplő, de ahogy haladunk előre a történésben és ő is minél több kalandot átél, úgy lesz egyre szerethetőbb.
Ioreket most is imádtam, régen is.

Nem egy Tolkienhez mérhető, mélyen felépített és egyedi világ, de mindenképpen érdekes történet, amelyet egyszer érdemes elolvasni. A folytatásokra sem emlékszem sokkal jobban, mint erre a kötetre, de emlékeim szerint eseménydúsabb volt és azokat is nagyon szerettem.

+
>!
csillagka P
Philip Pullman: Északi fény

Cuki állattal és gyerekekkel mindent ellehet adni ez a reklámipar első szabálya, valahogyan a könyv elején nagyon ezt éreztem, jó volt, szép volt, de iszonyúan felületes és mélységét vesztettek tűnt az egész Londoni rész, kicsit lapos, az utazás se fogott meg, nincsenek ezek a karakterek rendesen kidolgozva. Lassan elkönyveltem egy teljesen korrekt közepes fantasy, tucatban is vehető bármelyik antikváriumban de akkor valami megindult, megismertük Loreket és kezdett kibontakozni a cselekmény. Tony sorsa megint nem itthon ért, de nem hittem volna az elején, hogy ez a könyv sírásra fog késztetni, pedig sikerült neki és a forduló pont is valahol ott volt. Elkezdtem repülni a mese szárnyain, gyorsvonati sebességgel fogytak a lapok és megint bedagadt szemmel, hat óra alvás után ülök itt és filozofálgatok egy könyvről amiről az elejét nézve, tizenkettő egy tucat.
Szóval Pullman bácsi határozottan tud valamit, csavarni is a végén, bár azért inkább pár év szigorított börtön járna.
Kicsit nehezen induló könyv, nagyon jó középrésszel és egy durva befejezéssel, a műfaj rajongóinak kötelező, a többieknek csak akkor ha felül tudnak lendülni az első oldalak unalom hatásán.

2 hozzászólás
+
>!
Szentinel
Philip Pullman: Északi fény

Sok könyvre találtam rá túl későn életem során, melyek nem tetszettek annyira úgy, mintha fiatalon olvastam volna őket. Ha úgy tizenegy-tizenkét éves koromban került volna kezembe az Északi fény, a Harry Potter mellett talán a másik nagy hatású könyvélményem lett volna. Eredetileg 2007-ben kaptam, de csak most volt akaratom nekifeszülni, miután már felnőttem, és egy csomó könyvön vagyok túl. Természetesen így az élmény már nem volt olyan erőteljes, mint szerettem volna, de azért rossznak sem mondanám.

A történet főszereplője Lyra, az oxfordi Jordan Főiskola (nem, kedves magyar ferdítők, az angol college még mindig nem kollégium) lakója és csínytevője. Bár akadnak barátai, leghűségesebb társa daimónja, Pantalaimon. A daimónok az embereket kísérő állatformájú lények. Mindenki kap egyet születésekor, és a felnőttkort elérve már nem lesz képesek alakot váltani, jelképezve ezzel az emberi jellem fejlődését, és a felnőtté válást. Egy alkalommal Lyra egy szekrénybe bújva hallgat ki egy bemutatót, mely megváltoztatja az életét. Kiderül ugyanis, hogy az a kísérlet, melyet nagybátyja, Lord Asriel végre akar hajtani, eretnekségnek számít, a Magisztérium pedig – mely az egyháznak felel meg – meg akarja akadályozni ebben. Azt azonban senki nem sejti, hogy ezt a játékot többen is játsszák. Lyra kalandjai csak ezután kezdődnek, aki a játszma egyik játékosával hagyja el a főiskolát, azzal a céllal, hogy kiszabadítsa gyiptus barátját, Rogert, és eljutassa az aletiométert (ez a film címbeli arany iránytűje, mely megmutatja az igazságot) nagybátyjához, aki fogságba esett északon.

Az Északi fény rengetegféle módon értelmezhető könyv, és látszik, hogy Philip Pullman többet szeretett volna vele, mint letenni az asztalra egy egyszerű ifjúsági regényt. Az alapvetően fantasys világ kiegészül steampunk elemekkel, vallás kontra tudomány nézőpont ütköztetésekkel, politikai cselszövésekkel, pubertáskori problémákkal és párhuzamos világokkal. Plusz vannak felettébb zavaró pillanatai, melyek meg is ijeszthetik az arra fogékony olvasókat.

A könyv érdekes volt remek szereplőivel (bár Lord Asrielt kedvem támadt volna átrúgni a sarki fényen), csavaros történetével, filozófiájával és megkapó világával. Egyedül csak annyi problémám van, hogy így, sok fantasy és sci-fi olvasása után, felnőtten már nem csap akkorát, mint amekkorát kamasz koromban kellett volna. Az esemény fordulópontjait és szereplőit néha túl naivnak találtam. A könyvtárnak megvan a másik két kötet. Ideje bepótolni ezt a trilógiát.

+
>!
Zizifalva
Philip Pullman: Északi fény

Ez a könyv azok közé tartozik, amikről azt hittem, nem fognak tetszeni, és amikor végeztem velük, valami űrféleséget észleltem a mellkasom bal oldalán. Túl szövevényes ahhoz, hogy csak úgy felkavarodjon tőle a lelkem.
Lyra valami elképesztő. Tényleg. Mi történt volna, ha nem bújnak el az ejtőzőszobában? Pantalaimonnal sokszor egyet kellett értenem, Lyra sok őrültséget csinált.
Philip Pullmanra pedig azt kell mondanom, hogy egy zseni. Ilyen világot alkotni… Kész rejtély, hogy egyes írók milyen sok dolgot képesek kapcsolatba hozni a másikkal, aminek látszólag semmi köze hozzá. Mindenesetre nem ez volt az utolsó Pullman könyv, amit olvastam. :)

+
>!
Moncsycsy
Philip Pullman: Északi fény

Ó, te jó ég! Miért nem szólt valaki korábban nekem, hogy ez ennyire jó?
Philip Pullmanhoz korábban már volt szerencsém pár kisebb novellája és a Sally Lochart-os sorozat által, valamint a film is tetszett, amikor pár évvel ezelőtt láttam, de ezek közül egyik sem győzött meg annyira, hogy Az Úr sötét anyagai sorozatot is rögvest kézbe vegyem. Most mégis így tettem és egy dolgot mondhatok, nem bántam meg. Sőt!
Imádtam ezt a párhuzamos világot, a daimónokat, panserbjornöket, a boszorkányokat és szerintem nem túlzok azzal, hogy ilyen hihetetlen világ kidolgozást utoljára legfeljebb a Harry Potterben, a Gyűrűk Urában vagy a Trónok harcában olvastam. Lyra, mint főszereplő nagyon jó karakter volt, kicsi korához képest igazán okos, ügyes volt és keveset nyafogott. (Ami igazán ritka a főhősnők esetében.) Az egyetlen bajom csak a fülszöveggel volt, amiben benne volt Will is, én meg hiába vártam, mégsem jelent meg. (Gondolom, majd a második kötetben…) Összefoglalva, a történetet irtó izgalmas volt, fordulatos és még annak ellenére is okozott meglepetéseket (pl. a könyv vége!), hogy emlékeztem a film fontosabb mozzanataira. Csak lenne időm folytatni a második résszel… na, igen, időhiány


Népszerű idézetek

+
>!
Szanik

– Ez az öregek kötelessége – bólintott a könyvtáros. – Hogy aggódjanak a fiatalokért. És a fiatalok kötelessége, hogy fittyet hányjanak az öregek aggályaira.

33. oldal

+
>!
padamak

De a természetünket nem változtathatjuk meg, legfeljebb a cselekedeteinket.

323. oldal - Harmadik rész, 18. Köd és jég (ÍAlexandra Kiadó, 2007)

+
>!
Marsie

…ha az embernek dolga van, nem ér rá, hogy beteg legyen…

+
>!
Kata_Bogyo

Aki gyakorlott hazudozó, még nem biztos, hogy erőteljes a képzelete. Sok jó hazudozónak egyáltalán nincs képzelőereje, ettől lesz minden hazugságuk annyira meggyőző.

259. oldal

+
>!
AniTiger P

A csillagok élnek, gyermek. Odakint minden él, és mindennek magas rendű célja van! A világegyetem csupa-csupa szándék. Mindennek, ami történik, rendeltetése van. A te rendeltetésed, hogy erre emlékeztess.

340. oldal, 19. fejezet - Fogság (Alexandra, 2007)

+
>!
borzsakb

Sok ember szeretne oroszlán daimónt, aztán az a vége, hogy ott áll egy pudlival. És ha meg nem tanulja, hogy azzal legyen elégedett, amije van, hát nyűgösködhet mindhalálig.Szerintem tisztára fölösleges elégedetlenkedni.

178. oldal

+
>!
AnnaSz

Első pillantásra beleszerettem. Szívesen megváltoztattam volna a természetemet, odaadtam volna a csillagok csilingelését, az Aurora zenéjét, lemondtam volna a repülésről is – mindent feladtam volna egy szempillantás alatt, gondolkodás nélkül, […]. De a természetünket nem változtathatjuk meg, legfeljebb a cselekedeteinket.

+
>!
AniTiger P

– Meddig élnek a boszorkányok, Serafina Pekkala? Farder Coram azt mondja, száz meg száz évig. Pedig te egyáltalán nem látszol öregnek.
– Én úgy körülbelül háromszáz éves vagyok. Legidősebb boszorkányanyánk közel ezeresztendős. Egyszer majd eljön érte Yambe-Akka, a halál istennője. El fog jönni értem is, mint mindenki másért; mosolyogva, gyengéden érkezik, és akkor tudjuk, hogy eljött a halálunk órája.

322. oldal, 18. fejezet - Köd és jég (Alexandra, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: Lyra Belacqua · Serafina Pekkala
+
>!
psn

Amikor valaki eléri a felnőttkort, daimónja elveszíti az átváltozás képességét, és felölti végleges alakját.

+
>!
Adrirawia

A becsületen sem törjük a fejünket, mint például a medvék. Medvét megsérteni – maga a halál. Minket megsérteni – lehetetlen. Hogyan sértene meg egy boszorkányt, s ha megtenné is, mit számítana?

317. oldal, 18. fejezet, Köd és jég

Kapcsolódó szócikkek: Serafina Pekkala

A sorozat következő kötete

Az Úr Sötét Anyagai sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói
Neil Gaiman: A temető könyve
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Catherine Fisher: Incarceron
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Jonathan Stroud: Ptolemaiosz kapuja
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Darren Shan: A végzet szentélye
Darren Shan: A vámpír herceg