!

A titokzatos kés (Az Úr Sötét Anyagai 2.) 315 csillagozás

Philip Pullman: A titokzatos kés Philip Pullman: A titokzatos kés

Lyra az előző kötet végén átlép egy ismeretlen világba. A kísérteties, elhagyatott városban egy fiúval találkozik. Will és Lyra sorsa szorosan összefonódik: közösen kell megszerezniük egy rejtélyes erővel bíró tárgyat: a titokzatos kést. Sokan ölni is képesek lennének azért, hogy megkaparinthassák…

Eredeti mű: Philip Pullman: The Subtle Knife

Eredeti megjelenés éve: 1997

Hirdetés

Kedvencelte 56

Most olvassa 10

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 2

Elcserélné vagy eladná

>!
7.900 Ft ★★★★★ Eladó
ebazs könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
AnnaSz
Philip Pullman: A titokzatos kés

Izgalmas könyv volt, bár – valamilyen megmagyarázhatatlan okból – nekem teljesen más élményt nyújtott, mint az első. Ugyanakkor imádtam. Az egymás mellett létező világok gondolata valahogy mindig izgalmas volt számomra…
Kicsit döcögősen indult, nem kötött le 100%-ig. (Valamiért úgy érzem Pullman nem erős az izgalmas kezdések terén.) De ahogy az lenni szokott az események felgyorsultak, a könyv beindult én pedig letenni sem bírtam. (Kivéve pár alkalmat, amikor muszáj volt, mert utazókönyv révén nem akartam mindenhova magammal vinni, nehogy baja legyen.)
Nem kezdem el szereplőkre lebontva elemezni az egészet, bár Lyra és Will hűsége, állhatatossága és kitartása mindenképpen figyelemre méltó. Ilyenkor tanulhatja meg az ember, hogy hiába a csapzott külső és a rossz modor, sokkal többet érnek ők, mint bármennyi modoros és gyönyörű Mrs. Coulter.
A vége pedig megdöbbentő. Nem tudom mi váltotta ki az íróból ezeket az érzéseket, hogy ilyen szemszögből írjon az egyházról, de igen érdekes milyen irányba viszi el az egész művet. Számomra kissé olyan, mintha a határokat feszegetné, azt próbálná kitalálni meddig is lehet elmenni egy ilyen gondolattal anélkül, hogy felháborodást keltene. Persze, ez csak egy regény. De a maga kategóriájában szerintem kiemelkedő.

Ui.: Bár azért vannak homályos foltok, a Por dolgot még mindig nem igazán értem..
Uui.: A könyvért köszönet @bevi-nek! :)

+
>!
Tigrincs
Philip Pullman: A titokzatos kés

Szinte 2 nap sem kellett a végéig… Egész egyszerűen nem lehet letenni, akkor is foglalkoztatott, amikor nem olvastam éppen. Szereplőt nem gyülőltem még úgy, mint Mrs Coultert… :) Borzadály az a nő.

2 hozzászólás
+
>!
RandomSky
Philip Pullman: A titokzatos kés

HammerWorld No. 152 / 2003. március
Rejtély számomra, hogy miért nem jelzi semmi a borítón, hogy az Északi fény folytatásáról van szó… (A cikk a Könyvklub kiadásáról íródott.) Bár a történet ott folytatódik, ahol az előző némileg szomorúan abbamaradt, de az előzmények alapján sem számítottam rá, hogy ilyen fordulatot vesz majd a sztori. És nem csak azért, mert az eddig megismert szereplők, Aranyszájú Lyra, a boszorkányok, a gonoszok, az egész különös másik világ mellé az író beleszövi a mi jelen világunkat is, ahonnan egy tizenkét éves fiút, Will Parryt teszi meg a másik főszereplővé, hanem mert kiderül, hogy minden történés hátterében az áll, hogy Lyra apja, Lord Asriel a Fensőbbség, azaz Isten ellen szándékozik háborút indítani… Döbbenetes mélységei vannak a történetnek. Hiszen az a felfogás, hogy a Fensőbbség és ügynökei meg akarják fosztani a Tudástól az embert és a többi értelmes lényt, Hermész Triszmegisztosz tanaira (és még nála is régebbi filozófiákra, hitekre) vezethető vissza. A nevek is beszédesek, s ismerősek különféle népek mitológiáiból, amint maga a történet is olyan, mint egy regényesített formátumú mítosz, legenda. A hősöket égi hatalmak és varázstárgyak segítik, sok szereplő, aki az olvasó szívéhez nő, meghal, elbukik.
Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb, dús fantáziával megírt kalandregénye ez, melyet a tízentúli Harry Potter-rajongók épp úgy élvezni fognak, mint az értelmesebb fantasyt kedvelő közönség.

+
>!
csillagka P
Philip Pullman: A titokzatos kés

Egyre kíváncsibb vagyok mi fog ebből a végén kisülni. Egy lépés erre, egy lépés arra, a világ forrong, már a többi is, és szegény gyerekek vállán nyugszik a világegyetem, mint Atlaszok tartják a sorsunkat a kezükben.
Nagyon hiányzott Iorek , az első részben messze kedvenc szereplőm, Lyra egyik legszebb név amiről olvashattam kicsit kezdi felfogni milyen hatalmas erők játékszerrévé vált.
Willi szimpatikus ifjú, kíváncsi leszek megismerkedik e a daimónjával, és mit szól hozzá.
Az egész valahogy sokkal sötétebb mint a HP, olyan Gyűrűk ura szerű, bár abban valahogy kicsit több volt a szépség, itt sokkal több a gonosz, vagy még ismeretlen erő.
Kicsit még túl nagy a homály, remélem a végére ki fog sütni a nap mert ebben a ködös világban nagyon fáztam.
Az első rész több érzelmet váltott ki, itt viszont jobban megírt a cselekmény, ha a kettő ötvöződik lehet még öt csillagos is az utolsó rész.

>!
Alexandra, Pécs, 2007
334 oldal · ISBN: 9789633702338 · Fordította: Borbás Mária
2 hozzászólás
+
>!
hannis
Philip Pullman: A titokzatos kés

A Harry Pottereknél volt az az érzésem, hogy meghülyülök, ha nem szerzem meg a következő részt a hétvégére. Aztán ennél. Értékeléseim az előző és a köv résznél (egységként tekintve a 3 kötetet).

2 hozzászólás
+
>!
sutha
Philip Pullman: A titokzatos kés

Mivel régen olvastam az első kötetet, így eléggé nem voltam képben az elején a dolgokkal, de hamar visszatértek emlékeim. A könyv cselekménye nem rossz bár nem is mondanám azt, hogy olyan eget rengetően izgatottan ültem volna felette. Kicsit nehezen indult be nekem a cselekmény és unalmas volt, de amint feltűnt Lyra kicsit felpörgött minden. A szereplők hatása mit sem változott az első könyv óta. Az aranymajomtól a mai napig kiráz a hideg még, ha csak olvasok is róla. Összegezve egyszer olvashatónak titulálnám a könyvet részemről és nem is érzek vágyat arra, hogy most azonnal folytassam a sorozatot. Kell egy kis szünet két kötet között így más könyvbe vágok bele és újult erővel fogom elolvasni a trilógia utolsó kötetét. Amennyit küzdöttem ezért a könyvért, mivel ritkának számít már filmes borítóval… hát nem mondanám, hogy megérte a belefektetett energiát, de azért örülök is, hogy folytatódott a történet. Illetve a vége számomra eléggé kiszámítható volt… ahogy fejezetről fejezetre haladtam egyre inkább kirajzolódott bennem a várható cselekmény és teljesen úgy történt minden egy két extrával. Szóval azt kell mondjam olyan közömbös vagyok ezzel a könyvel, az első része jobban tetszett.

+
>!
Honey_Fly P
Philip Pullman: A titokzatos kés

Hű, ez aztán a nem semmi! Ilyen ötletet… Ha az első kötet jó volt, akkor ez zseniális. Ezzel együtt egyébként nem értek vele egyet, de nagyon régen találkoztam ennyire merész elgondolással.

+
>!
FreeBird
Philip Pullman: A titokzatos kés

Sokkal jobban tetszett az első résznél. Will nagyon szimaptikus szereplő :) Ami Lee Scoresby-vel és dr. Grummann-nal történt, hmm.. hát arra nem számítottam. Kíváncsi vagyok a folytatásra :)

+
>!
könyvek_forever
Philip Pullman: A titokzatos kés

Néha nem nagyon volt kedvem olvasni.
Így nekem volt a könyvben egy törés…sajnos
Egyébként nagyon jó könyvnek tartom!
Érdemes elolvasni!

+
>!
Magika82
Philip Pullman: A titokzatos kés

Már az első könyvet is nagyon nehezen tettem le és nagyon gyorsan kiolvastam, ennél a könyvnél sem volt ez másként.


Népszerű idézetek

+
>!
SophieOswald P

(…) márpedig nincs frusztráltabb természetfilozófus, mint a csillagász a ködben.

128. oldal

+
>!
DZSUDZSEE

Végül is csak egyetlenegy világ volna, amely a többi világról álmodik?

+
>!
Marsie

Az élet nehéz, Mr. Scoresby, mégis ragaszkodunk hozzá.

289. oldal

+
>!
george08 

Ki ez a fiú? – kérdezte Lyra. Barát vagy ellenség?
És az aletiométer válaszolt: Gyilkos.
A válasz láttán Lyra megkönnyebbült.

+
>!
Lahara SP

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az itteni emberek el sem tudnak képzelni olyan világot, ahol a daimnón nem más, mint néma hang az ember gondolataiban.

220-221. oldal

+
>!
ppayter

– (…)Ha van is még több szabály, elfelejtettem, s ha elfelejtettem, bizonyára nem fontos. (…)

8. fejezet - Az Angyalok Tornya

+
>!
SophieOswald P

– Neked is van daimónod – jelentette ki ellentmondást nem tűrő hangon a lány. – Csak éppen benned van.

29. oldal

+
>!
piciszusz

Mary Malone-nak zúgott a feje. Katolikus hitben nevelkedett. Mi több: ahogy Lyra felfedezte, valamikor apáca volt. Hite azóta szertefoszlott, de az angyalokról tudott. Mint Szent Ágoston mondotta: „Angyalnak neveztetik a hivataluk, nem a természetük. Ha a természetük nevét firtatjátok: szellemi; ha a hivataluk nevét: angyali; mibenlétük szerin szellemi lények, cselekedeteik szerint angyaliak.”

249. oldal (Magyar Könyvklub, 2002)

+
>!
Klaudia_Kispál

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– Kik vagytok? – kérdezte Will. – Emberek, vagy…
– Nem, nem vagyunk emberek. Figyelők vagyunk. Bene elim. A ti nyelveteken angyalok.
Will hallgatott. Amaz folytatta:
– Más angyaloknak más a teendőjük, más a hatalmuk. A mi feladatunk egyszerű: rád van szükségünk. Útjának minden lépésénél követtük a sámánt, reméltük, hogy elvezet hozzád, és el is vezetett. És most azért jöttünk, hogy téged vezessünk el Lord Asrielhez.
– Egész idő alatt apámmal voltatok?
– Minden pillantban.
– Tudta?
– Nem is sejtette.
– Miért nem fékeztétek meg a boszorkányt? Miért engedtétek, hogy megölje?
– Korábban megtettük volna. De a feladatát elvégezte, mihelyt elvezetett bennünket hozzád.
(…)
A homályban látta [Will], hogy a boszorkányok, akik Lyrát őrizték, most mind ülnek vagy állnak mozdulatlanul. Olyanok voltak, akár a szobrok, csak éppen lélegeztek, de élet alig volt bennük. A földön több fekete selyembe burkolt test hevert, s ahogy elrettentve pillantott egyikről a másikra, már tudta, mi történt: a levegőben támadtak rájuk a Fantomok, s ők az élő halálba zuhantak.
Igen, de…
– Hol van Lyra? – kiáltotta Will.
A kiugró szikla alatt a mélyedés üres volt. Lyra eltűnt.

334.-335. oldal (Alexandra, 2007)

+
>!
AnnaSz

Az élet nehéz, Mr. Scoresby, mégis ragaszkodunk hozzá.


Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el