"AZ ÚR MEGÍGÉRTE AZ ÖRÖK ÉLETET. MI EL IS HOZZUK NEKED."
A Mars telepeseit az ENSZ toloncolta ki a túlmelegedett Földről, hogy a vörös bolygón megteremtsék egy élhető élet alapjait. Mert egyelőre az élet a Marson minden, csak nem élhető. A drogok persze segíthetnek. Például az, amelyik használójának tudatát apró játékbabákba vetíti, így kreálva egy egészen egyedi virtuális valóságot.
Aztán egy Palmer Eldritch nevű üzletember hosszú évek után, a galaxis távoli sarkából visszatér a Naprendszerbe, és ezzel egy időben új drog jelenik meg a piacon, melynek szlogenje: "Az Úr megígérte az örök életet. Mi el is hozzuk neked." De milyen örök életről van szó? És ki az, aki végül el fogja hozni?
Philip K. Dick, a tudományos-fantasztikus irodalom mestere egyik legnagyszerűbb regényében ismét a valóságot szedi apró darabokra. Metafizika, drogok, marketing és játékbabák. Palmer Eldritch eljött érted, és a valóság soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt volt.

Címkék
Most olvassa
Várólistán
Kívánságlistán
Top értékelések
Kezdetleges Mátrix drogokkal, idegen hatalommal és Dickhez méltó, hallucinációkkal és filozófiával terhes, nyomasztó káosszal.
HammerWorld No. 162 / 2004. március
A Palmer Eldritch… 1967-ben megkapta a Brit Science-Fiction Díjat; nem mellesleg az általam Ph.K. Dicktől eddig olvasottak közül a legnehezebb, ami egyben a legsúlyosabbat is jelenti. Nehéz, mert nem könnyű értelmezni, de ahol az értelem csődöt mond, ott még mindig működnek az érzések – és az ember ha nem érti is, érzi, miről szól a dolog, mit akar mondani az író, és persze azok a legszörnyűbb részek…
Ez a történet is egy elképzelt jövőben játszódik, melyben a Föld túlmelegedett és túlnépesedett, ezért telepesek élnek a Marson, azzal a feladattal, hogy lakhatóvá tegyék a terméketlen vörös bolygót – ami kb. lehetetlen… Sivár, kilátástalan létüket egy illegális droggal próbálják élhetőbbé tenni, melynek hatására tudatuk Barbie baba-szerű játékokba vetítődik, "akiken" keresztül egy hollywood-i álomvilágban járhatnak ideig-óráig. Ám egy nap visszatér a mélyűrből a titokzatos Palmer Eldritch, aki egy új drogot hoz magával, melyet egy idegen életformától benépesített bolygón lelt – s mely állítólag elhozza, amit az Úr ígért: az öröklétet…
Az ember egy ideig elbajlódik azzal, hogy mikor is járnak a szereplők a valóságban, és mikor a drogokkal kreált virtuális világokban – aztán, mikor rájön, mi is, amire a cím utal, ráébred, hogy Ph.K. Dick megint megírta a tutit; hogy ha szimbolikusan is, de totál jelen korunkról szól; hogy ez a regény épp olyan irodalmi és mondanivalóbeli értékeket rejt, mint a Szép új világ, az 1984, vagy egy másik Dick-mű, Az ember a Fellegvárban.
Aki cyberpunk- vagy Voivod-rajongónak tartja magát, az semmiképp se hagyja ki!
Külső linkek
Nincsenek linkek.