Facebook Twitter RSS

Philip K. Dick: Istenek inváziója

Philip K. Dick »

A krionikus altatásban Herb Asher azt hiszi, még mindig boldogan éldegél a kupolájában egy csillagrendszerben jó távol a Földtől, és a legújabb Linda Fox-albumot hallgatja gondtalanul. Ha nem lett volna olyan rendes pasas, valóban így is lenne. Ehelyett feleségül vette a halálos beteg (és terhes) nőt a szomszéd kupolából, és hagyta, hogy kihasználja egy gőgös helyi istenség (felesége meg nem született sarjának apja). Ki gondolta volna, hogy éppen ő, Herb Asher segédkezik majd a saját szülőbolygója elleni invázióban?
Méghozzá Isten Fiának…?

Kívánságlistán

Top értékelések

javori 1 hónapja 1× kedvenc
korábbi olvasás

A jövőben a Keresztény-Iszlám Egyház (KIE) és a Tudományos Legátus (TL) (= Kommunista Párt világhatalma) uralta morális válságban senyvedő Földre egy titokzatos idegen tolakodik.

Egy szűz anya méhében érkezik egy távoli világból, ahol az emberek egymástól elzárva: kupoláikban élik magányos életüket.
Valamikor a jövevény a Föld ura, parancsolója (= Istene) volt, de elűzték.
Eljött az ideje, hogy visszatérjen. Egy gyermek képében.

Egymásra csúsznak az időben eltérő jelenetek. A szereplők alakváltásai kibogozásra várnak a fejemben a (szokatlanul kevés) cselekménnyel együtt.

Teológiai boncolgatások, bibliai és irodalmi idézetek annál bővebben találhatók a regényben.

A sérült gyermek keresi az identitását, hogy ki is ő valójában. A szálak bolyongva, kanyarogva felfeslenek, a srác-lény spirituális hatalma egyre növekszik.
Egy lány (Zina = románul – tündér) bűvkörében fejlődik: egyik világból a másikba vándorol, miközben el sem hagyja Washington DC-t…

A mű befejezéseként meg kell küzdenie a kecskepatákon topogó sátánnal: a küzdelem végkimenetele az aktuális mindennapjaink égető kérdése is: ki lesz a győztes?!

Dicknél soha nem lehet tudni …

Ness 8 hónapja
korábbi olvasás

Ez is jó volt. Az életrajz ismeretében még élvezetesebb, de amúgy is olvasmányos, klassz.

verkutya 10 hónapja
→ 2009. november 12., 07:45

mást vártam

pat P 10 hónapja
→ 2009. november 6., 19:56

Hű. Kemény. VALIS után a második. Legjobb fejezetek a második, és főleg a 18. Egyébként, olvasása inkább haladóknak ajánlott. Úgy értem, haladó Dick-rajongóknak, teológusoknak-vallásfilozófusoknak és pszichiátereknek. Az Ószövetség, a Zóhár, C. S. Lewis műveinek és Mahler második szimfóniájának átfogó ismerete előny.

mandark 1 éve
→ 2009. július 20., 00:43

Sajnos a bolt ahol vettem, hibás darabokat kapott a beszállítótól (többet is), és két fejezet kimaradt, de a történetet így is összeállt, tetszett.

kingfisher több mint 1 éve
→ 2009. február 5., 22:35

Nem tudom eldönteni, hogy jó volt-e, avagy nem. Nem tudom, hogy az e, amire gondolok.

Top idézetek

ppayter PS 6 hónapja

– (…) Mr. Asher, honnét tud ennyi mindent a zenéről? Szinte szakértő.
– Két okból – válaszolt Herb Asher. – Az egyik, hogy a CY30-CY30B csillagrendszerben élek, ahol egy kifinomult video- és audioberendezést üzemeltetek; az anyahajóról adást fogadok, rögzítek és továbbsugárzok a többi kupolának az én bolygómon és a közeli bolygókon, továbbá én kezelem a kommunikációs forgalmat a Formalhautól. A másik ok pedig, hogy Illés prófétával elektromos üzletünk van Washingtonban.
– Plusz krionikus altatásba van – segített készségesen a zsaru.
– Akkor már három igen.
– És Isten beszél magához.
– Zenéről nem.

ppayter PS 6 hónapja

– (…) Figyelj rám, Jahve. Olyan dolgokat mutatok, amikről nem tudsz. A pusztáról egy olyan tájra kerültél, ahol mindent metánkristály borított, itt-ott kupolák álltak, és hülye bennszülöttek lakták. Nem tudsz te semmit! – Zina szeme lángolt. – Terméketlen vidékeken húzod meg magad, olyan menedéket ígérsz a népednek, amit sosem érnek el. Az összes ígéreted meghiúsult, ami jó, mert leginkább azt ígérted nekik, hogy megátkozod, betegséggel sújtod, elpusztítod őket. Most fogd be. Elérkezett az én időm és birodalmam. Ez az én világom, tavasz van, a levegő nem szárítja el a növényeket és te sem. Senkit nem bántasz itt. Értetted?

ppayter PS 10 hónapja

Isten szolgálata sok hányással jár, és azzal, hogy naponta be kell lőnöm magam. Nincs hitem, nincs reményem, neki pedig nincsen szeretete, csak hatalma. Isten a hatalom szimptómája, semmi más.

ppayter PS 10 hónapja

Az Isteni Gépezetben van némi brutalitás. Nem romantikus. Kegyetlen, az bizony.

ppayter PS 10 hónapja

Elérkezett az ideje, hogy Manny iskolába járjon.

ppayter PS 10 hónapja 1 komment

Asher rámeredt.
– Mit bámul? – Rybys gyorsan ellenőrizte a köntösét. – Nem oldódtam ki, ugye?
Csak agyilag, gondolta Asher.