Facebook Twitter RSS

A meseeposz népszerűségét a belőle készült számos feldolgozás is (filmek, dalmű) bizonyítja.
A mű újszerűsége kitűnik már a két főszereplő megválasztásában is, népi alakok, akikben kifejeződik a nép kiszolgáltatottsága, nincstelensége, de egyúttal mély, igazi embersége, erkölcsi ereje. A talált gyermek (Jancsi), akivel fogadott apja rosszul bánik, s az árva lány (Iluska), akit mostohája kínoz, a népmesék és népballadák világára emlékeztetnek, de éreztetik a költő korszerű mondanivalóját is, aki az üldözötteket és elnyomottakat – a népmese jelképes igazságszolgáltatásával – végül is Tündérország trónjára emeli. A történet a realitásból indul ki, első része (I-IV.) a reális alföldi környezetben játszódik, a pásztorkodás, az elbujdosás, a zsiványtanya beleillik ennek valóságrendjébe. A katonákkal való találkozáskor új világba lépünk, de nem a népmesék, hanem az obsitos anekdoták szférájába, ezt jelzi a földrajzi játék és a sok nagyotmondó füllentés. Mindez könnyíti az átmenetet a tündérmese korlátlan fantáziahonába. Gyarapodnak a mesemotívumok, majd – miután Jancsi hazatér falujába és értesül Iluska haláláról – a mű végül is teljesen a tündérmesék világába ragadja az olvasót. Ebben a keretben bontakotik ki Jancsinak a népi sorsa és egyénisége.
Az élőbeszéd közvetlenségét és a népi versmondás atmoszféráját idézi a verselésmód: a magyaros tizenkettes verssorok zenéje.
(Legeza Ilona)

Kívánságlistán

Top értékelések

malenca 5 hónapja 2× kedvenc
korábbi olvasás

csillagokkal nem értékelem, nem azért, mert semmit nem ér, hanem azért, mert nem tom teljesen reálisan, és főleg objektíven értékelni, mivel ez is azok közé a szerencsétlen sorsra jutott művek közé tartozik, amit teljesen, velejéig kibeleznek, és felboncolnak a középiskolás magyarórákon… Szóval… Amúgy én szerettem… Nem tudom miért. Talán mert egészwen kis koromban a nagyanyám ebből olvasott nekem, hogy elaludjak. (Soha sem sikerült neki…:D)

memoir 1 éve 2× kedvenc
korábbi olvasás

Izgalmas, romantikus, vicces, szomorú. Minden megvan benne, főleg, ami egy 11 évesnek kell. :) Nekem tetszett akkor, de azért túl van értékelve, azt biztos. Úgy értem, az irodalmi kánon részéről.

Frank_Tyrell 7 hónapja 3 komment 1× kedvenc
korábbi olvasás

Petőfi az egyik leghumorosabb költőnk, nem lehet nem szeretni :)

nygaben 1 hónapja
korábbi olvasás

szórakoztató és magyar :)

Alice97 3 hónapja
korábbi olvasás

Ezt szerettem.^^ =) Négyévesen olvastam el először.

Mollie P 3 hónapja
korábbi olvasás

Azt hiszem szerencsém volt, hogy először diafilmen láttam és nem kötelezőként ismertem meg. Élmény minden formában.

Dorabella P 5 hónapja 2 komment
korábbi olvasás

Nekem is nagyon tetszett, olvasmányos és könnyen el lehet képzelni a történetet. Mi általánosban olyan feladatot kaptunk, hogy minden fejezetet illusztrálni kellett. Nagyon tetszett :) (Egyébként el sem tudom képzelni, hogy lehet nem szeretni Petőfit. Vagy a János vitézt…)

Ydobon 6 hónapja
korábbi olvasás

Alapjáraton nem szeretem Petőfit, de a János vitéz még nekem is tetszett :)

HAri P 7 hónapja
korábbi olvasás

a világ (egyik) legszebb meséje versben. meg a jankovics féle rajzfilmben

Külső linkek