A huszonnégy éves Veronikának látszólag mindene megvan, mégis úgy dönt egy reggel, megöli magát. Egy szanatóriumban tér magához a sikertelen kísérlet után, ahol barátokra talál, és egy skizofrén fiúban igazi társra lel.
A Veronika meg akar halni a világ egyik legnépszerűbb brazil szerzője által írt trilógia második része: A Piedra folyó partján ültem, és sírtam, valamint Az ördög és Prym kisasszony című regényekkel alkot kerek egészet.
Címkék
Top értékelések
Van élet a halál előtt. Csak előbb majdnem meg kell halni.
de hát így nem lehet mesélni!
veronika aznap hatkor ébredt. aki korán kel, aranyat lel. veronika meg akar halni, de a remény hal meg utoljára. blabla.
akkor se lehet túl elégedett magával az ember, ha hosszas kínlódás után magától jut ilyen gondolatokra, de így leírva még rosszabb.
A könyv elolvasása után megfogadtam, hogy őrültebb leszek. :D
Lehet, hogy még kéne várnom vele vagy fél napot, hogy értékeljem.
Mindenféle érzelmi szálszerűségek fűzögetnek össze vele, komolyabbak, meg kevesebbek, rövidebbek, hosszabbak.
A bezárt de mégis kifinomult világból való szabad és nyitottan egyszerű létbe való csapongáson át nekem valahogy a világon keresztül az önmagamhoz vezető út bejárását mutatja meg.
A fordulata pedig varázslatos. Ahogy értelmet ad egy ilyen ember élete értelmezésének, és a tudatnak, hogy meg fog halni. Ahogy ez mindent megváltoztat és emberibbé tesz, mint azt bárki bárhogy is akart valaha.
– Bárcsak másnak is ment volna ennyire értékelni az életét, amiről tudja hogy menthetetlenül VÉGET fog érni!
Nem vagyok nagy Coelho-rajongó, de ezt a könyv csodálatos. Először a filmet láttam, és csak aztán vettem kézbe a könyvet. Nagyon szerettem mindkettőt.
Nekem ez a kedvenc Coelho-regényem. Minden életunt és kevésbé életunt ismerősömnek ajánlottam.
Az első.
A volt kedvenc könyvesboltomban húztam az ujjam a könyvek gerincén, új olvasnivaló után kutattam, ennek a címénél megálltam, semmit sem tudtam a szerzőről, legalábbis azt hittem, mert nem emlékeztem rá, hogy az Egy mágus naplójá-t is ő írta. Elolvastam a fülszöveget, aztán a könyvet. Egyszerű, keresetlen, új hang. Hogy nem basszus, csak bariton? Nem zavart. Ettől kezdve dübörögve indult a Coelho-szerelvény
Rettenetesen jónak tartom ezt a könyvét. Rávilágít, hogy ,mennyire értéktelennek tekintjük az életet amíg kézenfekvő, hogy előttünk áll és van. Nem élünk, nem lélegzünk, csak vagyunk, ahelyett, hogy lélegeznénk!
Top idézetek
Ne féljetek mások lenni, de tanuljátok meg, hogyan kell feltűnés nélkül csinálni.
– Meggyógyultam?
– Nem. Maga más, mint a többi ember, de szeretne ugyanolyan lenni. És ez, véleményem szerint, nagyon súlyos betegség.
– Súlyos, ha valaki más?
– Nem, az a súlyos, ha valaki mindenáron ugyanolyan akar lenni, mint a többiek.
…..Látja, mi van a nyakamban?
– Nyakkendő.
– Helyes. Logikus válasz, teljesen normális emberre vall. Igen, nyakkendő! De egy őrült azt felelné, hogy a nyakamban egy színes rongydarab van, ami nevetséges, haszontalan, és bonyolult módon van megkötve. Akadályozza a fej forgatását, és a lélegzetvételt is megnehezíti. S ha nem vigyázok, bekapja a ventilátor, és meg is fulladhatok. Ha egy őrült megkérdezné, mire való a nyakkendő, azt kellene felelnem: az égvilágon semmire. Még csak nem is díszít különösebben. Valójában a rabszolgaság, a hatalom és a távolságtartás szimbóluma. Egyedüli haszna abban áll, hogy amikor hazaérünk a munkából, végre levehetjük, és úgy érezzük, hogy megszabadultunk valamitől, amit nem tudunk megfogalmazni. De vajon a puszta megkönnyebbülés létjogosultságot ad a nyakkendőnek?
Nem.
Bolond az, aki a saját világában él. Mint a skizofrének, a pszichopaták vagy a mániákusok. Vagyis, akik különböznek a többiektől.
…én bolond akarok maradni, és úgy akarom élni az életemet, ahogy megálmodom, nem pedig úgy, ahogy mások elvárják.
41.o.
De az öngyilkosság természeténél fogva önző, az ember előbb magára gondol, és csak azután a többiekre.
7. o.