Székelyföld ízei 3 csillagozás
Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.
Várólistára tette 1
Kiemelt értékelések
Pataki János a szerkesztője a 2021-es megjelenésű Székelyföld ízei című könyvnek, ami Pataki előző köteteihez hasonlóan színvonalas és minőségi kiadvány, ezt is szeretettel ajánlom nektek. Ahogyan a Székelyföld, úgy ez is a Fekete Sas Kiadó kötete, habár az előzőnél méretében nagyobb kivitel.
Kifejezetten szakácskönyvet tart a kezében az, aki szeretné elolvasni a könyvet, azonban ez a kötet sokkal több egy egyszerű receptgyűjteménynél.
Kezdjük ott, hogy a szerkesztő először Erdély fűszernövényeivel ismertet meg minket, ezután nyitva sorát a recepteknek, amik tematikusan válogatva kaptak helyet az oldalakon: előételek, levesek, főzelékek, főételek, saláták és desszertek sorakoznak itt.
Még több: https://gabriellajegyzetei.blogspot.com/2022/04/pataki-…
Erdélyi szakácskönyv, pirosarannyal – mi ez, székely vicc?
Ritkán olvas ki az ember egy szakácskönyvet, de ha az a legjobb magyaros kajákról szól és szemet gyönyörködtető a a képanyaga, akkor mégis nekifog.
Aztán kissé alábbhagyott a lelkesedésem… Mert a receptek elnagyoltak, aki kezdő, az a mennyiségek, sütési idők híján csak hasra ütve készítheti el a finomságokat. És nem tudom, jót tesz-e a kötetnek, ha a fizetett reklámon túl a szövegben is csak egyetlen étterem, a bálványosi Vár-panzó neve hangzik el. Amúgy itt készültek a káprázatos ételfotók is, ami persze jó ajánló a helynek, az ember rögvest felkerekedne, egyenesen rohanna, toronyiránt a terített abroszok felé…
És most, a „csirke becsináltnál”, jön a székely vicc, pontosabban a székely kajarecept vége: és „…vegetával, piros arannyal fűszerezzük”. Ááá! És később felbukkan a majonéz is… Khm. Hamis székely mosollyal tálalandó?
De legyünk pozitívak. Íme: kajanevek, amelyek (na jó, nem mind) már a nevükkel is pavlovi reflexet váltanak ki: Csalános bárányleves. Háromszéki agyas leves (elárulom: disznóaggyal). Lucskoskáposzta. Parasztcsorba. Rókagombaleves. Medveszalámi. Csalánfőzelék tükörtojással. Rozmaringos nyúlgerinc. Tavaszi báránykorona (=b.gerinc).
Újabb kis kritika: a jobboldali szakácskönyvet (vagyis jobbra vannak a receptek, balra az erdélyi fotók – hehehe, annak, aki ugrott erre) zömmel skanzen Erdély-fotók illusztrálják, ezek már mindennemű szöveg nélküliek. Skanzenszerűt írtam, mert hamis, idilli képek, sehol egy csorba (azok legfeljebb a jobboldalon bukkannak fel…), minden tüchtig rajtuk, a tájfotók is hibátlanok, sőt, még az urbánus képek is elő-gereblyézettek a szemnek… Persze, tudom, ínyeket csiklandó gasztrokönyvet tartunk a kezünkben, mégis, ezt picit túlzásnak éreztem. Miközben már elismertem: gyönyörűek a fotók.
Tamási Áron farkaslaki szülőházát pedig paradicsomlevessel illusztrálni (avagy fordítva), hát hmm.
A textus is kínálja a helyi ízeket, felbukkannak a receptekben helyi kifejezések: ereszték, paszuly, csorba, givecs, felzöldségelni, lapító, zakuszka, fuszulyka, murok, nyakas karaj (tarja), pergelés (karamellizálás), stb. És olyan fűszerek a mindennapokban, amiket mi itt idehaza keveset vagy inkább csak ünnepekkor látunk, kóstolunk, használunk (legalábbis régebben): kapor, csombor (borsikafű), tárkony, rozmaring. Azért más ez, mint a mi mindennapi só-bors-paprika szentháromságunk.
Ha arra járnék, mégsem kerülném ki a panziót.
(2006 k.)
Hasonló könyvek címkék alapján
- Gáll Tímea: Kölcsönkért kovász 100% ·
Összehasonlítás - Henry Firth – Ian Theasby: Bosh! ·
Összehasonlítás - Marianthi Milona – Werner Stapelfeldt: Görög kulinária ·
Összehasonlítás - André Dominé (szerk.): Francia kulinária ·
Összehasonlítás - Váncsa István: Lakoma 2. 92% ·
Összehasonlítás - Szabolcs András – Szabolcs-Gyuris Éva: Fánki Főö ·
Összehasonlítás - Magyar Elek: Az ínyesmester nagy szakácskönyve ·
Összehasonlítás - Halmos Monika: Levendula, rózsa, ibolya ·
Összehasonlítás - Mautner Zsófia: Így főzünk mi ·
Összehasonlítás - Campos Jiménez Maria (szerk.): Thai konyha lépésről lépésre ·
Összehasonlítás