A függőségtől az intimitásig 47 csillagozás ↑ 7%

Vágy, élmény, kapcsolat
Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig

Mitől válik egy találkozás meghitté, és egy kapcsolat bensőségessé? Miben különbözik egy meghitt kapcsolat a társfüggőségtől? Tényleg igaz, hogy az intimitásból valakinek több kell, másnak kevesebb is elég belőle? Hogyan lehetséges az, hogy egyszerre vágyhatunk utána, és félhetünk is tőle? A meghittség egy varázslat, amivel néha megajándékoz az élet, vagy tehetünk is azért, hogy az intimitás magával ragadó élményeiben gazdag, tartós, bensőséges kapcsolatunk legyen? Minderre, és még sok más fontos kérdésre kaphatunk válaszokat ebből az izgalmas könyvből.

Pál Ferenc. Első sikereit válogatott atlétaként érte el: húszévesen, még junior korúként felnőtt magyar magasugró bajnok lett. Kalandos spirituális útkeresés után, teológiai tanulmányai befejeztével 1996-ban pappá szentelték Esztergomban. Tíz éve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam és Jogtudományi Karának teltházas nagyelőadójában tart előadásokat hétről hétre lélektani és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Kulcslyuk, 2010

imma AP

Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig ↑ 6% Vágy, élmény, kapcsolat

az elején szeretném tisztázni, hogy ez az értékelés engem minősít. őszintén szólva egy csomó mindenre nem volt elég időm, hogy alaposan elgondolkodjam rajta, és még így is hosszú megállókat töltöttem az ölemben a könyvvel az ablakon kifelé bámulva. nem egy könnyen fogyasztható könyv, legalábbis nem az, ha az ember meríteni is akar belőle. amúgy olvasmányos, de hiányoznak belőle a válaszok. nem rágja meg helyetted a falatot. ez eleinte eléggé idegesített „oké, oké, ezt rosszul csinálom, de hogyan csináljam jól, arról nem ejtenél néhány szót?…” de aztán elfogadtam.
én egyértelműen látom a függő és a független, intimitásra képes énemet is, tudom, melyiket kellene választanom, de ez nem könnyíti meg a változtatást. azért írom le ezt az amúgy meglehetősen „intim” dolgot ilyen egyszerűen magamról, mert a legtöbb ember pontosan ugyanilyen, szóval azt hiszem, semmilyen nagy titkot nem árultam el most magamról :) sajnos azt látom, szinte az összes embert érték olyan sérelmek a múltban (leginkább egészen kicsi korban – ez a része különösen tetszett a könyvnek), amitől nehéz bízni – magunkban, másokban, a happy end-ben. és ez a könyv sajnos nem ad receptet hozzá. de nagyon jó mérföldkő.

Cukorfalat

Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig ↑ 6% Vágy, élmény, kapcsolat

Számomra megdöbbentően nagyszerű volt ez a könyv. Nem bírtam letenni, amíg el nem olvastam. Pál Ferenc magával ragadóan életszerű és bölcs, nem alakoskodik, nem érezteti, hogy bármit is jobban tudna, csak érthetően fogalmaz és ráébreszt arra, ami mellett elmennénk. Ez egy kiváló könyv, ajánlom mindenkinek, nem fog csalódni benne. Respect.

Bam

Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig ↑ 6% Vágy, élmény, kapcsolat

Nagyon szépen összegzi a címben kiemelt területeket, próbálja árnyaltan és közérthetően bemutatni a témához kapcsolódó elméleteket és rengeteg jó és érthető, magyarázó példát mond.

Kisbambi

Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig ↑ 6% Vágy, élmény, kapcsolat

Pál Ferenc nagyon érdekesen világít rá az életünkben azokra a lelki dolgokra, amik valóban az életünk részei, de nem gondolunk bele, hogy miért is viselkedünk úgy ahogy. Választ ad sok olyan történésre, és viselkedésre, ami foglalkoztathatja az olvasót.
Nekem nagyon tetszett a könyv, érdekesen ír, a könyvéből visszajön a szóbeli előadásmódja:)).

Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig ↑ 6% Vágy, élmény, kapcsolat

A könyv értelmezésénél és az olvasmányélmény megértésénél is fontos lehet, ki éppen milyen állapotában olvasta – bimbózó kapcsolatban, már hosszabb múltra visszatekintő kapcsolatban vagy egyedül. Azért érdekes, mert egyből vizsgálgatni kezdi magát az ember: és ő ehhez képest? és az ő párja ehhez képest? Következik a túlmonitorozás. Kicsit olyan, mint a hipochondria, de hát a szerelem nem betegség, és az ember elvégre tudni akarja már: ő akkor most társfüggő vagy meghitt kapcsolatban él, és tényleg csak ez a két lehetőség van?

Nico

Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig ↑ 6% Vágy, élmény, kapcsolat

Nagyon tanulságos, elgondolkodtató könyv, mindenki számára kötelezővé kellene tenni az elolvasását.

agniK

Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig ↑ 6% Vágy, élmény, kapcsolat

Az elején kicsit nehezen hangolódtam rá a könyvre vagy a könyv indul csak be kicsit nehezen, már nem tudom pontosan (ezért a mínusz fél csillag), mégis ezt leszámítva, maximálisan azt hozta a könyv és Pál Ferenc, amire számítottam.
Nagyon közérthetően, szakirodalmi részeket lekerekítve, összefoglalva, összefésülve, rengeteg példával színesítve taglalja a társkapcsolati intimitás megvalósulásának királyi útját és az esetlegesen elénk gördülő akadályok leggyakoribb okaira egészen a csecsemőkorunkig visszanyúlva mutat rá, de mégsem hagy minket kétségbeesésünkben magunkra, összetörve, tanácstalanul, amennyiben önmagunkra ismernénk bizonyos pontokban.

Alcyone

Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig ↑ 6% Vágy, élmény, kapcsolat

Ez az a könyv, ami olykor megveregette a vállam, mert valamit jól csinálok, viszont máskor meg jól pofon vágott, figyelmeztetve, hogy van mit bőven javítanom, vagy valamit irtózatosan rosszul tettem. Sokat tanultam belőle, reménykedem, hogy hasznosítani is tudom mindazt, amit itt olvastam. A könyv nem utolsó sorban önismereti tréningnek is nagyon jó volt…köszönöm Pál Feri.

dyna

Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig ↑ 6% Vágy, élmény, kapcsolat

Számomra világi ember Pál Feri atya, a könyv még kíváncsibbá tett az előadásaira. Sokkal olvasmányosabb mű, mint bármelyik, hasonló témában íródott társa, szívből ajánlom mindenkinek!

elizabennet

Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig ↑ 6% Vágy, élmény, kapcsolat

Érdekes kísérlet P.F. előadásainak összegzésére.
Mivel ped-pszis tanulmányokat is végeztem, ezért nekem sok tény ismert volt. Olvasmányos hangvétele van, de nagy újdonságokat számomra nem tartalmazott – viszont jól összefoglalta e három témakör „tartalmát”.
Számomra zavaró volt a könyv szerkezete (bár én a rangsorolás megszállottja vagyok..): hogy egy-egy alcímként értendő mondat ki volt emelve, így nem állt össze egésszé egy-egy rész.

tothmozerszilvia

Amikor valakivel egymás felé közeledünk, és a kapcsolatunk elmélyül, ebben a folyamatban az is benne van, hogy tisztában vagyok vele: nem ismerem magam, és téged sem ismerlek. Folyamatosan része a kapcsolatunknak annak az alázata, hogy beismerem: sohasem ismerhetlek meg téged teljesen, ezért mindig nyitott vagyok, hogy valami újat mutass magadból. Nem korlátozlak téged az előítéleteimmel és az elvárásaimmal.

71. oldal, A meghitt kapcsolat

esőember

…hogy ha egy kapcsolatban az érzelmeimet és az érzéseimet nem kell szégyellnem, azokat megélhetem és kifejezhetem, megnevezhetem, kimutathatom, és arra megfelelő választ is kapok, az az intimitás, de legalábbis a szorosabb kapcsolat irányába hat. Ha mindezt nem tehetem meg, vagy nincs rá válasz, az a felszínesség irányába sodor.

tothmozerszilvia

Mostanában szinte tipikus, hogy a lélektani ismereteinket a másik elemzésére és analizálására használjuk, majd fegyvert kovácsolunk belőle. A pszichológia átvette a morál helyét. Régen mivel bántottuk egymást, mivel szidtunk? „Te kutyaütő, te felelőtlen, te megbízhatatlan, te erkölcstelen, te romlott!” Most az a divat, hogy „neked anyakomplexusod van!”, meg „te neurotikus vagy!”. Katasztrófa, amit néha ilyen lélektani kijelentésekkel művelünk egymással! Ebből is látszik, hogy mindent lehet fegyverként használni, minden alkalmas arra, hogy bántsuk egymást vele.

99. oldal, A meghitt kapcsolat

Doro

Egy jó barátommal […] 21 éves korunkban arról beszélgettünk, hogy mi a barátság. Próbáltunk nem elvont fogalmakat mondani, hanem konkrét élethelyzeteket. Hármat neveztünk meg végül. Az egyik: ha a barátom vagy, ez azt jelenti, hogy becsöngethetsz hozzám, leülhetsz nézni focimeccset úgy, hogy felteszed a cipődet az asztalra, és kapsz nálunk vacsit. […] A másik: ha hajnali háromkor becsöngetsz hozzám, és azt mondod nekem, gyere, szükségem van rád, akkor én megpuszilom a feleségemet, fölveszem a ruhám, és anélkül, hogy megkérdezném, miért, megyek veled. Majd kiderül. A harmadik: ha barátok vagyunk, és az orromból lóg a ciki, akkor te szólsz nekem.

Doro

Egy kedves erdélyi ismerősöm hozott nekem egy fényképet Benedek Elek sírjáról. Ott nyugszik Benedek Elek és Benedek Elekné, született Fisher Mária. […] Miután Elek bácsi meghalt, két napra rá utánament Mária néni is. Ezt nézhetjük úgy is, hogy micsoda gyönyörű összetartozás, meg úgy is, hogy mi a csuda történt Fisher Máriával? Benedek Eleknét látjuk, ő itt nyugszik a férje mellett. De hol van az, aki Fisher Máriaként született? Lehet, hogy találhatnánk egy másik fejfát is pár évtizeddel korábbról, hogy itt nyugszik Fisher Mária?

tothmozerszilvia

Egy pszichiáter a következőt írta: „Az emberek azzal a kérdéssel szoktak eljönni hozzánk, hogy mit tegyek, ahelyett, hogy azt kérdeznék: kivé váljak?”

113. oldal, A meghitt kapcsolat

Sticci

Van-e olyan élményed, tapasztalatod a férfi-nő kapcsolat területéről, hogy tulajdonképpen minden jó, valami mégis hiányzik? Tudod, hogy mi hiányzik ilyenkor általában? Te magad. Úgy egyébként jól működnek a dolgok, csak te nem vagy benne eléggé. Az hiányzik. Az intimitásra vonatkozóan van egy hihetetlenül erős téveszménk – hogy az intimitás azon múlik, milyen a másik. Márpedig ha én önmagammal nem tudok meghitt viszonyban lenni, akkor hogyan leszek képes rá valaki mással?

esőember

A keresztény spiritualitáshoz feltétlenül hozzátartozik az is, hogy amikor megházasodom, akkor azt mondom: van a világon egyetlen valaki, akit én választottam szabadon, és most megpróbálom úgy szeretni, ahogyan Isten szeret engem. A többieket meg úgy, amennyi erőm marad.

ditke3

Minél alacsonyabb valakinek az önértékelése, annál jobban vonzódik azokhoz, akik szeretik őt. Minél magasabb az önértékelése, annál inkább szabad abban, hogy kivel létesít és tart fenn kapcsolatokat.

Doro

A szabadság […] hihetetlen rettenettel is tud járni! Ahogy az önismeretemben fejlődtem, és egyre mélyebben megismertem a saját motívumaimat, hogy miért is lettem pap, háromszor vett erőt rajtam a remegés, hogy talán elrontottam az életemet, és nem kellett volna ezt a hivatást választanom. […] Elrontottam mindent? Aztán, ahogy sikerült átjutnom ezeken a félelmeken, mindig azt ismertem fel, […] hogy most váltam szabadabbá arra, hogy újra döntsek: menjek vagy maradjak. A szabadságom növekedett. De ehhez a retteneten keresztül kellett menni. Úgy látom, ez egy házasságban is így működik.

100-101.

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Tedd a kívánságlistádra, hogy megnyerhesd a Pongrác Kiadó által kisorsolt 5 példány egyikét!