!

A hetedik fiú (Teremtő Alvin 1.) 48 csillagozás

Orson Scott Card: A hetedik fiú

Alvin Miller reménykedve, de szívében félelemmel várja gyermeke születésének napját. Tudja, hogy egy hetedik fiú hetedik fiának lenni különleges hatalmat jelent, de azt is tudja, hogy egy ilyen varázslatos gyermeknek az ellenségei is nagy hatalmúak, s nem téved: a fia csak úgy születhet meg, hogy bátyja életét áldozza érte és anyjukért. A kis Alvin úgy nő fel az Amerika nyugati tóvidékét elözönlő telepesek körében, hogy örökös veszélyben az élete. Ördögi ellenfele addig akarja elpusztítani, amíg a fiú rá nem ébred mágikus erejére. Alvint azonban szüleinek, öt bátyjának, és cserfes, de szerető nővéreinek szakadatlan figyelme kíséri mindenhová. Kilenc éves, amikor megérkezik közéjük egy profetikus vándor, a fiú életére törő hatalom pedig nyíltan is támadásba lendül… Teremtő Alvin története egy olyan XVIII. századi, alternatív Amerikában játszódik, ahol a folklór valóság: a ráolvasás, bűbáj, hexák és igézések a telepesek mindennapi életének részei. Angliában elmaradt a hosszú életű… (tovább)

Eredeti mű: Orson Scott Card: Seventh Son

Eredeti megjelenés éve: 1987

Hirdetés

Kedvencelte 4

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1

Elcserélné vagy eladná

>!
Elcserélhető
borga könyve
>!
1.500 Ft Eladó
Pironka könyve
>!
Elcserélhető
ruby2 könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
gyoengyi
Orson Scott Card: A hetedik fiú

Nem túl eseménydús történet, de olvasmányos, az író stílusa magával ragadó, olyan meseszerű hangulata van az egésznek. Az események a kis Alvin körül forognak, illetve a történetben fontos szerepe van az őt körülvevő embereknek, a családnak, a családi értékeknek. A karakterek hitelesek, reálisak, vannak jó és rossz tulajdonságaik, a gonosz karakterek sem kifejezetten gonoszak. Tényleg nem az a pörgős fantasy, mondjuk ez az első kötet elég rövid is volt, de ettől függetlenül tetszett.

+
>!
Noro MP
Orson Scott Card: A hetedik fiú

Card sutba dobja az alternatív történelem egyik íratlan szabályát, amely szerint sorsfordító eseményekről, nagy történelmi alakokról kell szólnia az ilyen történetnek. Közvetlenül nem mutat többet, mint egy fogadót és néhány tanyát a vadonban, mégis tökéletesen átadja a világ lényegét, még jobban is, mintha évszámokat és kronológiákat közölne. Az amerikai babona/folklór beépítése a fantasybe szintén remekül sikerült, akárcsak az egymással szembenálló világnézetek ütköztetése, amelyek közül önmagában egyik sem rosszindulatú, egymásnak ugrasztva mégis halálosan komoly konfliktust generálnak. Bár a cselekményen nagyon érződik, hogy csak egy sorozat bevezetője, a hangulat és a világ felépítése mégis teljes értékű könyvvé teszi a szememben.

+
>!
Eltiron
Orson Scott Card: A hetedik fiú

Ehhez most nem írnék egyelőre értékelést, csak röviden annyit, hogy egyszerűen tökéletes volt. Most pedig kezdem a folytatást, majd menet közben visszatérek ide és elmélkedek egy kicsit hosszasabban.

+
>!
Mandragoria
Orson Scott Card: A hetedik fiú

A vallás és babonaság, beleöntve egy 18. századi alternatív Amerikába, meghintve némi folklórral… nem az én világom!
Ahogy megláttam az első fejezet címében Marós Marist, szidtam magam, hogy micsoda könyvet választottam, hogy lehet középpontban egy tyúk fantasy-környezetben? :O Hát hamarosan tévedtem is, de a kedvemet nem hozta meg a folytatáshoz.
Maga a történet biztosan jól fel van építve, ahogyan a kötet végén írják a Card-ról szóló részben. Csak meg kell találni a jó közönséget.
Kicsit lassúnak és egysíkúnak éreztem, és az elején túl sok szereplő túlságosan is különböző szemszögéből egymáshoz alig kapcsolódó szálak derültek ki, mikor is már-már a feladás kavargott a fejemben. Aztán összeállt, teljes egészében, és Mendemondó alakja igazi színt és izgalmat vitt az egészbe! Sőt, a végén pedig már azon kaptam magam, hogy hopp, elfogyott…!
Menet közben volt némi huzavona, ami bár lényegében a szereplők részletes megismeréséhez járult hozzá, mégis inkább tölteléknek éreztem, és igazán fontos momentumként sem szolgáltak. Mintha csak azért lettek volna ott, hogy ne 200 oldalas legyen a könyv.
Nem igen olvasok fantasyt, így az ilyen mágia meg tud lepni. A nevek érdekesek, bár egységtelenek voltak: Erély, Mérték, Keres, Talál, Józan… Dávid, Alvin, Calvin, Eleanor, Mary és a többi a lány. Hogy jött ez ki? Gondoltam először. Elvileg mindenki bírt egy kis extra tulajdonsággal, a lányoknak akkor miért nem az alapján osztottak (vagy utóbb módosították?) nevet?
Az amerikai dolgokat túlságosan keverték, bár ez a tény engedte behatárolni az időt és a teret. Egyébként ezeket a részeket kifejezetten untam.
Mindent összevetve nem volt rossz, a végére belejöttem, csak simán nem nekem írták.

13 hozzászólás
+
>!
Krisztina_Martina_Varsányi
Orson Scott Card: A hetedik fiú

Tipikus Orson Scott Card könyv, feldob egy világot, amivel azonosulni tudunk, ámde mégis más, mint a miénk. Egy alternatív Amerika, ahol nem úgy történt a történelem, mint ahogy mi ismerjük, s ahol a bűbáj sem ismeretlen.

Nem pörgős, ám olvasmányos, sokféle üzenettel, tanulsággal. Még akkor is figyelmesen olvastam, amikor vontatottnak tűnt, s ahogy a Végjáték évenként új tanulságot adott, úgy fog ez a könyv újdonsággal szolgálni, amikor majd később újra a kezembe veszem.

Nem tudom, hogy a sorozat többi tagja lesz-e ilyen jó, mint ez, de az biztos, hogy olvasásra érdemesek lesznek azok is.

+
>!
ErikaGirl
Orson Scott Card: A hetedik fiú

Nem igazán tudom, hogy mit írjak erről a könyvről. Az eleje nagyon nyögve-nyelős volt, aztán mégis csak beindult.
Néha úgy éreztem, hogy nem bírom tovább, mégsem tudtam letenni. Hiába volt kicsit vontatott, mégis magával rántott. Mire igazán kezdtem élvezni, addigra meg puff, vége.

+
>!
amnaen ×+SP
Orson Scott Card: A hetedik fiú

tetszett. amúgy is szeretem a babonás-ráolvasásos történeteket…

+
>!
svindler
Orson Scott Card: A hetedik fiú

A sorozatból magyarul megjelent részek közül talán ez a legjobb. Sajnos nekem többet igért, mint amennyit a későbbi részek beváltottak.

+
>!
Profundus_Librum
Orson Scott Card: A hetedik fiú

A telepesek életét bemutató részek, a gyerekek szemén/gondolatain keresztül bemutatott részek lenyűgözően szórakoztatóak. Sok könyv van, aminek a nyelvezete szép, van pár, amiben nagy bölcsességeket fogalmaz meg az írója, rengeteg, amit könnyeden, gyorsan lehet olvasni, de ebben ezek mind annyira együtt vannak, hogy igazi ÉLMÉNY elmerülni ebben a világban, és kívülállóként figyelni a jó és gonosz, a „normális” és a vajákos-temészetfeletti világnézet összecsapását. Az író nyelvezete briliáns, humora sziporkázóan ötletes, a szereplők szócsatái élvezetesek. Erről a könyvről csak áradozni lehet.

+
>!
ftamas
Orson Scott Card: A hetedik fiú

Egy alternatív Amerikában játszódik, amely kiegyensúlyozottnak tűnik. A világ része a mágia és a vallás, mindkettő része az életnek, de az utóbbi másként jelenik meg a világban mint manapság. Az egész egy mese, de olyan mese, ami magával ragad és amelyet el tud hinni az ember. Egy szép történet és nem bántam meg, hogy elolvastam.


Népszerű idézetek

+
>!
Shanara

Gyenge ember az, ki saját kudarcát más hatalmára fogja.

226. oldal (Kalandor Kiadó)

+
>!
FFG

Idővel megtanulja, hogy szeressen minden jóságot, amit talál, a többit pedig megbocsássa.

+
>!
Shanara

– (…) Az egész világmindenség négyféle dologból áll, kicsi Peggy, és mindegyik azt akarja, hogy az ő kedvére történjen minden. (…) A tűz melengeti a tárgyakat, fényessé teszi őket, aztán elemészti. A levegő hűsít, és mindenhova befurakszik. A föld szilárddá és tartóssá teszi a dolgokat. De a víz, a víz lerombolja, ami az útjába kerül, az égből is lezuhog, hogy elsöpörjön mindent, amit tud, egészen a tengerig. Ha a víz kedvére lennének a dolgok, az egész világ sima lenne, egyetlen hatalmas óceán, amiből semmi sem lóg ki. Minden holt és sima volna.

35. oldal (Kalandor Kiadó)

1 hozzászólás
+
>!
Shanara

Anya persze figyelt, és mindent hallott. Apa egyszer azt mondta, hogy ha anya úgy istenigazából odafigyelt, hát meghallotta egy mókus szellentését az ersőben fél mérföldnyire innét, egy vihar közepette, miközben a lányok csörögnek-zörögnek az edényekkel, a fiúk pedig fát vágtak.

65. oldal (Kalandor Kiadó)

+
>!
Shanara

Az igazság, ha meglátják, nevetséges, ezért ha imádni akarjuk, sosem szabad meglátnunk.

112. oldal (Kalandor Kiadó)

+
>!
FFG

Enyém az egész világ, csak az emberek nem fizetnek túl jól

+
>!
Eltiron

Olykor, bizonyos alkalmakkor, mint amilyen a szülés is, az asszony is jószággá változik; jámbor és nem gondolkodó jószággá, amint a teste átveszi az irányítást. Máskülönben hogyan bírná elviselni a fájdalmat? Mintha a föld lelke szállna meg, úgy, ahogy az állatok lelkét uralja, és az egész világ életének részévé teszi: elszakajtja a családtól, férjtől, az emberi faj minden kötelékétől, és egy olyan völgybe vezeti, ahol minden érik, és az aratást várja, s eljő egyszer a betakarítás, és a véres halál.

+
>!
Melchiadesian

Inkább hallanék ezernyi kemény és keserű igazat a szádból, leányom, mint egy könnyű hazugságot.

17. oldal

+
>!
Shanara

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– Akárhogy is van – mondotta Thrower –, a felesége hisz Jézus Krisztus vallásában, akinek szolgálatára engem felkentek és felszenteltek. Az ő hite és az én hitem egyaránt az, hogy talán áldásos lenne a gyermek állapotjára nézvést, ha imádkoznék az ágya mellett.
– Ha ilyen nyakatekerten imádkozik – dünnyögte Miller – csoda, hogy az Úristen megérti, mit akar tőle.

236. oldal (Kalandor Kiadó 2002.)

1 hozzászólás
+
>!
Shanara

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Thrower a fiú mellkasára csapta a Bibliát, hogy kiszorította a szuszt a fiúból. Aztán kezét a könyvre nyomva Thrower érezte, ahogy megtöltődik az ihletett szavakkal, és nagyobb szenvedély és átszellemültség tölti el, mint eddig bármikor:
– Sátán, az Úr nevében utasítlak téged! Parancsolom, hogy távozz ebből a fiúból, ebből a szobából, ebből a házból, mindörökre! Soha többé ne próbálj megszállni senkit ezen a helyen, különben Isten hatalma sújt le rád akár a pokol legmélyebb bugyrában lapulsz is!
Aztán csend támadt, csak a fiú nehézkes lélegzése hallatszott. Olyan békesség töltötte el a szobát, olyan kimerült igazságosság lobogott Thrower szívében, hogy biztosan érezte, az ördög engedelmeskedett a kiűzetésnek, és elmenekült.
– Thrower tiszteletes – mondta a fiú.
– Igen, fiam?
– Levenné a mellkasomról a Bibliát? Úgy vélem, mostanra már minden ördög elment innét.
Aztán ismét nevetni kezdett, amitől a Biblia föl-le ugrándozott Thrower keze alatt.

240. oldal (Kalandor Kiadó 2002.)


Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el