!

Macskajáték 110 csillagozás

Örkény István: Macskajáték Örkény István: Macskajáték
Könyvtár

„A Macskajáték meséjét énelőttem már több ezren elmesélték. Két ember szereti egymást, de akadályok lépnek föl, s a csábító harmadik minden női varázsát latba vetve magához láncolja a férfit, s a boldog pár oltár elé lép… Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek”
(Örkény István)
Pogány Judit előadásában

Eredeti megjelenés éve: 1963


Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest


Hirdetés

Kedvencelte 11

Most olvassa 6

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

+
>!
Frank_Spielmann I
Örkény István: Macskajáték

Hát ez hülye! :D A szó legnemesebb értelmében.
Szerelmi háromszög – nyugdíjasokkal.
„Kérlek, becsináltam.” Hát én is.

11 hozzászólás
+
>!
Ydna
Örkény István: Macskajáték

Tetszett, volt valami fájóan ismerős – a környezetemből – Orbánné butaságában, mindent jobban tudásában.

+
>!
Annamarie
Örkény István: Macskajáték

Groteszk, de annál azért komolyabb.
Tragikomédia, de a komédia része inkább megdöbbent, mint megnevettet. Én szinte egyetlen egyszer sem tudtam nevetni.
Gondolom a műfaj -amit nem is ismerek eléggé- ezernyi árnyalata közül egy szeletkét képvisel a Macskajáték.
Nagyon tetszett a téma, amivel nem mindennap találkozunk. Időskori féltékenység, szerelem, testvérféltékenység (szerintem is sírig tart). Kedvenc alakom Orbánné volt, a maga szerelemtől fellelkesült, dagadó bokájával. A groteszk nem engedi, hogy komolyan vegyük, pedig mi igen is komolyan vesszük!

+
>!
malenca
Örkény István: Macskajáték

gyönyörűszép… és egy egészen kicsit fájdalmas… abban a megemészthetetlenül csodálatos Örkény stílusban íródott, amit az egypercesek is magukban hordoznak. Nagyon tetszett a történetmondás… És a szereplők nem mindennapi kora…:)

+
>!
Mazsola_78 P
Örkény István: Macskajáték

Tetszett, de nekem nem jött át a grotesz mivolta. Valószínűleg a hiba az én készülékemben van, olvasva a többiek véleményét. Lehet, hogy nem késő éjjel kellett volna befejeznem, lehet, hogy ha nem gépen olvasom (amit egyébként nagyon nem szeretek), akkor jobban átszellemülök és elmerülök a történetben.
Én nem éreztem azt a sok pörlekedést a szomszédnőjével, nővérével, amit a bevezetőben ígértek, nem éreztem groteszknek, hogy egy hatvanas nő szerelmes (miért ne lehetne abban a korban is?).
Egyszer még mindenképpen újraolvasom, mert mindezek ellenére nagyon magával ragadott, könnyen olvastam, észre sem vettem és már vége is volt.
De a következő alkalommal mindenképpen könyvként veszem a kezembe és nappali órákban. Hátha akkor….

+
>!
clarisssa
Örkény István: Macskajáték

:) Hihetetlen ez az Örkény! Eddig „csak” az egypercesek és a Tóték miatt imádtam, de ez a Macskajáték… hát nem semmi! Alig bírtam letenni, tényleg igaz, „olvastatta magát” a könyv. Úgy vagyunk képesek szórakozni és mosolyogni rajta, hogy közben valahol mélyen elszomorodunk és megrendülünk…

1 hozzászólás
+
>!
Jecse
Örkény István: Macskajáték

Az év eddigi kellemes meglepetése. (feb.16.) Köszönöm. Jókat nevettem és hát elmerengve töprengtem egy letűnt korról, a lélek örök fiatalságáról. „ Az öregség folytonos megalkuvás, de minden alku után marad valami. Minél kevesebb, annál becsesebb…”

+
>!
moiracica
Örkény István: Macskajáték

Először elolvastam regényként, aztán drámaként is. Hát kár volt, regényként sokkal jobb, sokkal árnyaltabb. Nagyon tetszett, olyan fájdalmasan nevetséges,kicsinyesen emberi és olyan igaz volt…Számomra nagyon is életszerű a történet, és bár messze vagyok még ettől a kortól, mindét nővér helyzetét és nézőpontját magamévá tudtam tenni. Nemrég olvastam A senki földjén-t Pintertől, valahogy nekem mindkettő ugyanarról szólt: ahogy az ember öregszik, a múlt feledésbe merül, átértékelődik, mindenki máshogy emlékszik ugyanarra. De ettől valahogy az egész múlt bizonytalanná válik, talán nem is volt, és ezzel maga az ember is eltűnik ,semmivé lesz. Már életünkben eltűnünk. Csak ez Örkénynél olyan viccesen van kimondva, hogy végig neveti az ember, még az öreglány öngyilkossági kísérletét is.

++
>!
Mandula8
Örkény István: Macskajáték

A komédia részét nem tudtam átérezni: nekem ez nagyon is szomorú volt. Persze, valahol átsüt a groteszksége, mégis inkább lefelé görbült a szám olvasás közben.


Népszerű idézetek

+
>!
Beja

A csirke talán nem egyéb, mint az a mód, ahogy egy tojás egy másik tojást csinál.

1 hozzászólás
+
>!
Awa

Az ember hozzákopik a körülményeihez. Akit semmibe vesznek, semmivé válik.

++
>!
Gólyanéni

Ehelyett inkább neked üzenem, lányom, hogy próbáld megtanulni anyád sorsából, ami egy másik ember sorsából megtanulható.Sajnos, én sohasem követtem el hibákat, életem téli álom volt, mert féltem a hidegtől.

+
>!
TabulaRasa

Hidd el, nehezebb elviselni az ifjúságot, mint az öregséget, amikor már nincs választása az embernek. De a legnehezebb kibírni azt az öregséget, mely fiatalsággal áltatja magát.

I. felvonás Giza levele

+
>!
kolika

Sajnos, én sohasem követtem el hibákat; életem téli álom volt, mert féltem a hidegtől.

+
>!
encsy_eszter MP

GIZA Mi volt ez?

ORBÁNNÉ Semmi.

GIZA Hogyhogy semmi?

ORBÁNNÉ Semmi különös. Csak nyávogtam egyet.

1 hozzászólás
+
>!
piribolygo

Ha rémeket látok, ne hallgass rám. Béna vénasszony vagyok, aki hattyúkkal társalog. Talán már nem tudok jól magyarul.

+
>!
Awa

Amin nem lehet változtatni, amiatt nem érdemes panaszkodni.

1 hozzászólás
+
>!
Dorthie

Csermlényi. Ugyan, kérem. Ezek olyan megállapítások, amiknek az ellenkezője is igaz. Mint például, hogy a zene anyagtalan.
Orbánné. Ezt is ő mondta?
Csermlényi. Hát persze.
Orbánné. És nem az?
Csermlényi. Annak, aki nem ért a zenéhez. Ha valaki nem tud repülni, annak a levegő anyagtalan. De a madárnak a levegő: anyag.


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is