Egy földterület növénytakarójának változása 5 csillagozás

Oravecz Imre: Egy földterület növénytakarójának változása

[…] a régi út föladásának és az új út megtalálásának is (miként e könyvben is) megvan a maga útja, amelyen szintén jól kell éreznünk magunkat.

Magvető, Budapest, 1979

Terka6

Nagyon elégedett voltam, azt hittem, hogy nem szeretem a prózaverseket, de kiderült, hogy mégis.
(A kötetet egy doktori védésre viszem ajándékul, egy botanikusnak, remélem Ő is remekül szórakozik majd, és esetleg zenésít meg közülük párat.)

leopold_shandy

A második ciklus a hosszú prózaversekkel felejthetetlen remeklés, nem rossz az első és a harmadik sem, a hopik viszont kevésbé fogtak meg így versbe szedve.

jozefká

A Szajláról szóló néhány vers tetszett főleg. Bár ha nem ismerném a későbbi köteteket, akkor lehet, hogy nem értettem volna őket.

Terka6

a szeméttemetőre nem annyira kegyeleti, mint inkább
gyakorlati okokból vékony földfátylat borítanak,

(A szeméttemetőről)

leopold_shandy

egy satnya ecetfáról leválik és a nyitott szennycsatornába hull egy levél, egy gazos telekről elsomfordál, és vizel egy kóbor kutya, egy sarki rendőr az orrába túr, és taknyos lesz a hüvelykujja, de az igyekvőknek nincs idejük az ilyen finomságok megfigyelésére

(Az idő múlása az iparnegyedben)

Utasítások egy tüntetőnek

lábizmokat megfeszíteni
hátizmokat megfeszíteni
vállizmokat megfeszíteni
karizmokat megfeszíteni
nyakizmokat megfeszíteni

és a térd megroggyantásával,
a hát begörbítésével
és a nyak behúzásával egy időben
a karokat ívalakban védekezőn a fej fölé kapni,
átellenes könyökfogással egymáshoz szorítani,
és a lesújtó gumibot előtt hirtelen legugolni

Terka6

* kutyaól nincsen, a versben a szerző csupán az óltalan kutyanemzedékeket ért időjárási sérelmek poszthumusz jóvátételére létesített egyet

(Támpontok a gyermekkor módosításához)

Terka6

18.) a körte jóízű ugyan, de a szabadon garázdálkodó kórokozóktól annyira apró és foltos, hogy fajmeghatározásra méltatlan

(Támpontok a gyermekkor módosításához)

Terka6

a lovak közelebb vonnak a hasznos újsághoz,
mely készséggel teljesíti
a régiség szemléléséhez szokott szem kívánatit

(Jelentés az Erie-csatornáról)

leopold_shandy

az utasokat tartó pallók és a síneket rögzítő talpfák hézagain át az utcára, az elsuhanó autók tetejére, s a járókelők fejére látni, és menthetetlenül áthull a leejtett zsebfésű, aprópénz vagy rágógumi,

tetőféleség csak a lépcsőfeljárók fölött van, de ott is inkább csak jelképesen, mert épp úgy bever az eső, és vág alatta a szél, mint a föl- és alájárkálásra kijelölt térség egyéb pontjain,

akinél nincs újság vagy már belefáradt a tájékozódásba, az a választási jelölteknek szóló alkalmi tanácsokat olvasgatja, s ha netán még nem tudna angolul, spanyol, lengyel, litván és magyar menj az anyádba is akad a plakátfirkálások között

(A chicagói magasvasút montrose-i állomásának rövid leírása)

leopold_shandy

az ülőkalauzrendszer a harmonikus utasfelvétel fékezése és munkaerőigénye miatt elégtelen és gazdaságtalan volt ugyan, de minden fogyatékossága ellenére volt benne valami otthonos, megnyugtató: a fizetség fejében biztosított mostoha körülmények ellenére az ember nem érezte magát annyira magára hagyatva, mert az ülőkalauz, akire az egész rendszer épült, kapcsolatba lépett, jól-rosszul, de mintegy törődött vele, és ez némiképp személyes jelleget kölcsönzött az utazásnak

(Emlékezés az ülőkalauzrendszerre)