Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg / Az orr / A revizor 3.76 / 575
Egy kistisztviselőnek – Kovaljovnak – leválik a fejéről az orra és önálló életet kezd, mindent elér, ami gazdájának nem sikerül. Az elbeszélés legsajátosabb megkülönböztető jellegzetessége az a kapcsolatrendszer, mely e képtelen esemény, a szereplők és az olvasó közt jön létre, s ennek a legelső hatása: az olvasó meghökkentése. De hogy mi a funkciója a mű egészében, azt csak akkor érthetjük meg, ha megvizsgáljuk az elbeszélésnek még legalább két fontos elemét, a szerkezeti felépítést és a narrátor szerepét.
Felépítését tekintve Az orr a novella klasszikus szerkezetét követi. Eszerint különös ellentmondás figyelhető meg: a szerkesztés arányosságot, gyugalmat sugalló jellege furcsa ötvözetet alkot a mű-olvasó kapcsolat meghökkentő, felzaklató voltával. A narrátor határozott szerepe az a tény, hogy az eseményeket, a történet egyes mozzanatait valószínűnek, furcsának vagy képtelennek nyilvánítja, mindvégig meghatározza az elbeszélés hangnemét. Az elbeszélésben bemutatott világ tipikus alakja Kovaljov ülnök. A narrátori jellemzés megszokott s hagyományos jellegű, s önmagában véve épp ezért nem elég hatásos. Valódi dimenzióját a képtelenségek képtelensége érzékelteti: Kovaljov orra változott át azzá, ami maga az ülnök szeretett volna lenni, valódi álamtanácsossá. Az orr, Kovaljov lényének alighanem legértékesebb része alakul át a kovaljovi értékrendszer csúcsán elhelyezkedő hivatalnokká. A novella társadalombíráló jellege nyilvánvaló, a valósághű közegbe benyomuló abszurdum azonban annál többet is mond. Egyfelől az ábrázolt társadalom ürességére, belső viszonylatainak abszurditására, céljainak értelmetlenségére utal. De Kovaljov talajvesztése még ennél is általánosabb érvényű; az ember és a világ kapcsolatának képe, egy olyanfajta meggyőződés hangoztatása, hogyha a kisember elveszti illúzióit – s illuzió itt = orr –, akkor képtelen tovább élni.
(Legeza Ilona könyvismertetője)

Címkék
Most olvassa
Várólistán
Kívánságlistán
Top értékelések
Remek darab mind a három! "Az orr"-hoz erősen ajánlott Sosztakovics azonos című operája! :)
Juuuj, "Az orr" az nagyon tetszett! Pont aznap, mikor elkezdtem olvasni, anyukám talált egy kapcsot a zsömlében. Elgondolkodtam, milyen szerencse, hogy csak egy kapocs volt benne és nem egy orr :D "A revizor" is jó volt, pedig nem szoktam szeretni a színműveket.
Az orr tetszett jobban, viszont a köpönyeg nagyobb hatással volt rám. :)
Igencsak vonakodva álltam neki annak idején, mikor kötelező volt, de kellemes csalódás ért. A köpönyeget később többször is elolvastam, mert kifejezetten tetszett.
Jobban tetszett, mint vártam volna. Az oroszoktól mindig féltem. Többnyire ok nélkül.
Top idézetek
Szerelem… ó, istenem… Én nem tudom, mi az… és soha nem is tudtam, mi a szerelem…
A revizor, IV. felvonás, 12. jelenet, Marja Antonovna
… egész életén át sokszor összerettent, amikor látta, milyen sok embertelenség van az emberekben, milyen sok vadság és durvaság rejtőzik a finom nagyvilági külső alatt, Istenem, még abban az emberben is, akit ország-világ nemesnek, becsületes embernek ismer…
A köpönyeg
Az ember, kérem, természeti lény: ha meg akar halni, úgyis meghal, ha meg akar gyógyulni, úgyis meggyógyul.
A revizor, I. felvonás, I. jelenet, Artyemij Filippovics
Amíg ezt elmotyogta, ahelyett hogy hazament volna, egészen más irányba indult, de nem is gyanította. Útközben egy kéményseprő nekidörgölődzött, egész kalapra való mész hullott a fejére. Ő mindebből semmit sem vett észre, és csak már azután – mikor nekiment az utcai őrnek, aki alabárdját maga mellé állítva burnótot rázott kérges markába –, csak akkor ocsúdott fel egy kissé, de akkor is csak azért, mert a rendőrőrszem ráförmedt: "Mit mászol az ember pofájába? Ott van a járda, hé!" Ez arra késztette, hogy körültekintsen, és hazafelé forduljon. Csak most kezdte szerbe-számba szedni gondolatait, világosan, a maga valóságában látta helyzetét, és most már nem szakadozottan, hanem értelmesen és őszintén kezdett társalogni magával, mint valami okos baráttal, akivel a legbensőbb, legbizalmasabb dologról is lehet beszélni. "Nohát – mondotta Akakij Akakijevics –, most nem lehet szót érteni Petroviccsal, ő most olyan izé… úgy látszik, alaposan elagyabugyálta a felesége. Jobb, ha vasárnap reggel megyek el hozzá, olyankor a szombat esti iddogálás után későn kél fel, még keresztbe áll a szeme, nagyon jólesne neki egy kis itóka, de az asszony nem ad rá pénzt, akkor majd a markába nyomok egy tízkopejkást, és mindjárt jobban hajlik a szóra, s akkor majd kirukkolok a köpönyeggel is…" Így tanakodott magában Akakij Akakijevics, lelket öntött magába, és várta az első vasárnapot. Amikor messziről kileste, hogy Petrovics felesége elment hazulról, egyenest a szabóhoz szaladt. Petrovicsnak a szombat esti muri után csakugyan keresztbe állt a szeme, majdnem a padlót verte a fejével, annyira mámoros volt, mindazonáltal, mihelyt meghallotta, miről van szó, mintha az ördög bújt volna belé. – Nem lehet – jelentette ki –, tessék újat rendelni. – Akakij Akakijevics rögtön odacsúsztatta a tízkopejkást. – Köszönöm, uram, iszok egy kupica szíverősítőt a maga egészségére – mondotta Petrovics –, de a köpönyeg miatt ne törje magát, nem való az már semmire sem. Majd varrok én magának egy remek új köpönyeget, ebben maradunk!
A köpönyeg
– De amit Andrej Ivanovics levelében "apró-cseprő bűnök"-nek nevez – engedjék meg, hogy erről ne beszéljek. Különben is furcsa dolog mindjárt bűnt emlegetni, hiszen nincs ember gyarlóság nélkül. Maga az Isten teremtett bennünket így…
– Mit nevez ön apróbb bűnöknek, Anton Antonovics? Bűn és bűn között igen nagy a különbség.
A revizor, I. felvonás, I. jelenet