Idézetek

Zizzer

– Gyerek vagy még – mondta.
– Ne gondolja – mondta a lány. – Áprilisban töltöm be a tizenkilencet.
A szenátor felfigyelt.
– Hányadikán?
– Tizenegyedikén – mondta a lány.
A szenátor jobban érezte magát.
– A Kos jegyében születtünk – mondta. És mosolyogva hozzátette:- A magányosság jegye.

81. oldal Gabriel García Márquez: A szenátor, a lány és a halál

Zizzer

Mondja csak Remarque, nem ott érte utol a sors keze minden idők legnagyobb őrvezetőjét? Aki ezek után a pasewalki lazarettbe került… Ott érte meg a háború végét… És ott döntött úgy, hogy politikus lesz.

110. oldal - Günter Grass: Egy korszak tanúi

redBuba

Salman Rushdie: A tűzmadár fészke
Tegnap, mondják a csákányos emberek Mr. Mahárádzsnak, egy piros és aranyszínű száriba öltözött, bolond nő meggyulladt a száraz vízgödör amfiteátrumában. A férfiak álltak a tározó magas peremén, nézték, ahogy ég, egymás vállán nyugtatták a karjukat mintegy tisztelgésképpen; férfi mivoltuk bölcsességében felismerték, hogy a nő nem kerülheti el a sorsát. Az asszony, az ő asszonyuk sikoltozott.

Izolda A×+SP

Levelet kaptam egy közeli barátomtól, egy hétig nem bontottam fel. Az éjjeliszekrényemen árválkodott. A másik borítékot, amelyen távoli ismerősöm neve állt, már a lépcsőn menet mohón feltéptem; biztos voltam benne, hogy a levélben nem áll semmi, ami felkavarhat vagy fájdalmasan érinthet.

224. (S. Sontag: A levéljelenet)

Izolda A×+SP

A kék szilvára mondják például: ne edd a kék szilvát, ha még lila, mert akkor még zöld!

252. (Ch. Wolf: Kék képzettársak)

Dora

Amikor a gödröt ásták, langyos levegő érte a jeget, így aztán megolvadt, a víz pedig beszivárgott a koporsóba, majd újra megfagyott, amikor betemették a sírt. A férfit tehát foglyul ejtette a jég. Amint a felfedezők levették a koporsó fedelét, a jég tömör ködfala mögül elmosódó forma sejlett elő, olyasféle, mint a jégkockába fagyasztott maraschino cseresznye, amit a flancos koktélokhoz adnak.

84. oldal - Margaret Atwood: Ólomkór

Dora

Tefo magas volt és jóképű. Egyáltalán nem volt fontoskodó, egyedül az egyenruha mutatta rendőrnek. Az ilyen fajtából volt talán a legkevesebb a kapitányság üvegkalickájában. A főnökei gyanakodtak is rá. Túlságosan emberinek tűnt ahhoz, hogy jól vigyázza a törvényt. Mert ez az egyetlen feladat; ezért fogadták fel.

38. oldal - Es'kia Mphahlele - A csendes utca