!

A Pál utcai fiúk 1741 csillagozás

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Irodalmi alkotások részben gyönyörű, részben pedig mostoha sorsa, hogy kötelező olvasmányokká válnak. Gyönyörű, mert így nem merül feledésbe, s a felnövekvő generációk is megismerkednek vele. Mostoha azonban abban, hogy nevük hallatán minden diák lelki szemei előtt megjelenik egy elképesztően hosszú, nyomasztó tartalmú lista, ami a kötelezően előírt, unalmas, bemagolásra szánt alkotások gyötrelmeivel riogat. Gyanakvás helyett vessünk inkább egy futó pillantást a mű alkotójára, leendő olvasmányunk keletkezési körülményeire, s magára a műre is. Hátha nem is lesz olyan rémisztő az olvasás!

Az ifjúsági irodalom egyik alapművének tartott regény 1907-ben jelent meg, s nem csak hazánkban, de a világon mindenütt nagy sikert aratott. Ezt bizonyítja az is, hogy Bulgáriától kezdve Dél-Koreáig nagyon sok nyelvre fordították le. Olaszországban például az irodalmi mítoszok közé emelkedett, az ottani zsebkönyvtár sorozatban már a tizenharmadik kiadása is megjelent, épp csak nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1907

Szereplők népszerűség szerint

Nemecsek Ernő · Boka János · Áts Feri · gyerek, gyermek · barát · Geréb Dezső · orvos

Helyszínek népszerűség szerint

Duna · Füvészkert

Hirdetés

Kedvencelte 230

Most olvassa 66

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 5

Elcserélné vagy eladná

>!
Elcserélhető
mazsa könyve
>!
Elcserélhető
Dzsenszy könyve
>!
500 Ft ★★☆☆☆ Eladó Elcserélhető
todd7 könyve
>!
600 Ft ★★★★★ Eladó
csilla0923 könyve
>!
Elcserélhető
vivcsy1996 könyve
>!
300 Ft ★★★★☆ Eladó
tiszacsiga könyve
>!
500 Ft ★★★☆☆ Eladó
hispan könyve
>!
2.200 Ft Eladó
lauranne könyve
>!
300 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Bara88 könyve
>!
Elcserélhető
szedmond01 könyve
>!
500 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Zarnok könyve
>!
500 Ft ★★★☆☆ Eladó
hall_of_fame könyve
>!
500 Ft ★★★★★ Eladó
๑ηυττψ๑ könyve
>!
Elcserélhető
R_Amanda könyve
>!
200 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Bara88 könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
mohapapa I
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Első olvasásra első szerelem, még akkor is, ha a kor, amiben játszódik, nagyon más kor, mint az, amikor olvastam, s pláne más, mint a jelenkor.
A szereplők annyira élnek, hogy szinte kilépnek a könyvből, és külön nagyon tetszett, nem zsenánt bevallanom, hogy Áts Feri alakja az egyik kedvencem: az ellenségnek nincs hét feje, és lehet neki nagy-nagy erkölcsi érzéke is, még becsülete is; ezt tanította nekem a Nemecsek beteg testét ölben vivő vörös inges vezér.

S persze nem lehet a Gitt Egyleten nem röhögni.

A könyv végén meg nem sírni… (Na, de férfi vagyok, vagy mi, nem igaz…?)

10 hozzászólás
+
>!
Netelka I
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Nem akarok vele szembesülni, hogy hány év után olvastam újra – nem is ez a lényeg. Elsősorban azért vettem most a kezembe, mert jövőre a kisfiamnak ez a kötelező olvasmánya. Másodsorban viszont azért, mert mélyen a lelkembe varrta magát ez a regény ott és akkor. A kis szőke, gyöngécske, de bátraknál is bátrabb Nemecsek Ernő, a tisztességből és emberségből csillagos ötösre vizsgázó Boka János, a gittegylet, a grund, Kolnay, Barabás, Csónakos… Ezek a fiúk, ha nem is tartottuk a kapcsolatot, ha évekig felém se néztek, mégis, azt hiszem, valahol végig itt voltak körülöttem. És most, hogy újra „láttuk” egymást, könnyeket csaltak a szemembe. Köszönöm ezt Neked, kedves Molnár Ferenc.

+
>!
natalie P
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

felolvastam. neki. szándékosan, én. hogy maradjon, hogy megmaradjon. hogy így is. hogy halljon. hogy lásson. hogy emlékezzen. így is.

15 hozzászólás
+
>!
raczlilian
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Nálunk a családban kb mindenki utálja ezt a könyvet, a vége miatt.
Imádom. A vége miatt.
Molnár Ferenc zsenialitása maradéktalanul megmutatkozik e történetben, s be kell valljam jó diák módjára, hogy nagyon-nagyon szerettem. Borzasztóan sajnálom, hogy a legtöbb tanuló alapból úgy áll hozzá, hogy 'kötelező, fúj…' és még csak bele sem néz, hogy megbizonyosodhasson afelől, hogy egyáltalán igaza van-e. Mert nincs, jegyzem meg csöndesen.
Érzelmek széles skáláját élhetjük át: sajnáljuk Nemecseket, majd büszkék vagyunk rá, s végül megsiratjuk az egyik legbátrabb magyar fiúcskát, aki csak könyvben létezik ugyan, mégis, az író megtéveszti szinte az olvasót, ráveszi, hogy elhiggye: Nemecsek él, Nemecsek itt van köztünk. De tudjátok mit? Lehet, hogy mégis igaza van. Talán Ernő itt van. Csak nem úgy hívják őt ma már, hogy Nemecsek Ernő, hanem egyszerűen csak őszinte bátorság.
Boka… Bokát… Én egyszerűen nem tudok mit mondani. Beleszerettem.
Akiknek kötelező olvasmány, üzenem… ne féljetek! Jó lesz.

4 hozzászólás
+
>!
bagie P
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Annyira jó volt újra olvasni… még ha csak azért is került most a kezembe, mert elfelejtettem magammal hozni olvasnivalót anyuhoz. :)

Eszembe juttatta az általános iskolai éveket: nem csak azt, hogy kötelező olvasmány volt, hanem hogy tizenévesen milyen életre szóló barátságok születtek, hogy akkortájt milyen csapatokba verődve vívtuk kis harcainkat saját területekért, szerepekért… és hogy mennyire jó volt… 20-25 évvel ezelőtt… kár hogy a mostani fiatalságnak ilyen élményei -szerintem- már nem lehetnek.

„…Boka János komolyan nézett maga elé a padra, és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk.”

1 hozzászólás
++
>!
Norro
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Örök kedvenc. De rég is volt…kétszer olvastam el egymás után, és rágtam szüleim fülét, hogy vegyék meg. De mivel szinte minden olvasott könyvet meg akartam vetetni, úgy gondolták, múló szeszély. Erre elkezdtem kimásolni egy füzetbe (copyright, bocsánat :)), elég sokat kiírogattam belőle, és akkor végre megkaptam. Azóta többször újraolvastam.

5 hozzászólás
+
>!
egy_ember
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Érdemes ezeket a gyerekkori könyveket újra elővenni néha. Ebben pl. gyerekként biztos nem láttam az iróniát…

+
>!
Aquarius 
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Szíven-ütő történet. A kis Nemecsek, egyik kedvenc gyerekhősöm. Nem tudatosan lesz az; kifinomult igazságérzete viszi, hajtja előre. Mindig az érzelmeire hallgat, nem törődik a veszéllyel. Bátran tud félni.
Molnár Ferenc alakjai fantasztikusak. Két csapat fiú, különböző egyéniségjegyekkel felruházva. Mindenki kiveszi részét a grundért folyó küzdelemben, ki így – ki úgy. Egy parányi hely a világnak, de nekik az életet jelenti.
Ellenfeleinket is lehet tisztelni – le a kalappal Áts Feri előtt, aki nekem a második legjobban megformált karakternek bizonyult.
Sok minden leíródott már a könyvről, és ami elvitathatatlan, hogy mind koncepciójában, mind mondanivalójában az egyik legjobbja az ifjúsági kategóriának. Az értékelések alapján biztos van, aki végig tudta olvasni egyetlen könnycsepp nélkül. Nekem nem sikerült. A kedvencek közt a helye!

+
>!
Vera19
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Csónakos egy király, Bokába beleszerettem, Geréb megérdemelte, Nemecsek Ernő pedig … légyszi, maradj otthon! :(


Népszerű idézetek

+
>!
Netelka I

Ti szép, egészséges alföldi diákok, akiknek csak egyet kell lépnetek, hogy künn legyetek a végtelen rónán, a csodálatos nagy, kék bura alatt, melynek égbolt a neve, akiknek a szemetek hozzászokott a nagy távolságokhoz, a messzenézéshez, akik nem éltek magas házak közé ékelve, ti nem is tudjátok, mi a pesti gyereknek egy üres telek.

18. oldal (Móra)

3 hozzászólás
+
>!
natalie P

Az egyiket a szíve hozta ide, a másikat a lelkiismerete.

131. oldal

+
>!
ruszky

(…) Boka János komolyan nézett maga elé a padra és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk.

183. oldal, utolsó mondat

Kapcsolódó szócikkek: Boka János
+
>!
luszika

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A nagy csöndbe belekiáltott Nemecsek:
-Elmehetek?
Senki se felelt. Még egyszer megkérdezte:
-Hát nem vertek agyon? elmehetek?
És miután most se felelt neki senki, nyugodtan, szépen, lassan elindult a híd felé. Egy kéz se mozdult, egyetlen fiú se moccant meg a helyéről. Most mindenki érezte, hogy ez a csöpp szőke gyerek valóságos kis hős, igazi férfi, aki megérdemelné, hogy felnőtt ember legyen… A hídnál álló két őr, aki az egész esetet végignézte, csak bámult rá, de hozzányúlni egyik se mert. Mikor Nemecsek a hídra lépett, fölcsattant Áts Feri mély, dörgő hangja:
-Tisztelegj!
És a két őr haptákba vágta magát, s a magasba emelte ezüstös végű lándzsáját. És mind a fiúk összecsapták a bokájukat, és valamennyien a magasba emelték a lándzsáikat.Senki se szólt, mikor az ezüsthegyű lándzsák megvillantak a holdfényben. Csak a Nemecsek léptei dobogtak a hídon, amint távolodott. Aztán se hallatszott, csak valami cuppogás, mint mikor valaki vízzel teli cipőben jár… Nemecsek elment.

97-98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Áts Feri · Füvészkert · Nemecsek Ernő
+
>!
Anibell AP

Háromnegyed egykor, épp abban a pillanatban, mikor a természetrajzi terem katedraasztalán hosszú és sikertelen kísérletek után végre-valahára, nagy nehezen, izgatott várakozás jutalmául a Bunsen-lámpa színtelen lángjában fellobbant egy gyönyörű, smaragdzöld csík, annak jeléül, hogy az a vegyület, melyről a tanár úr be akarta bizonyítani, hogy zöldre festi a lángot, a lángot csakugyan zöldre festette, mondom: pont háromnegyed egykor, épp abban a diadalmas minutumban megpendült a szomszéd ház udvarán egy zongora-verkli, s ezzel minden komolyságnak vége szakadt.

(első mondat)

+
>!
MortuusEst P

A grund… Ti szép, egészséges alföldi diákok, akiknek csak egyet kell lépnetek, hogy künn legyetek a végtelen rónán, a csodálatos nagy, kék bura alatt, melynek égbolt a neve, akiknek a szemetek hozzászokott a nagy távolságokhoz, a messzenézéshez, akik nem éltek magas házak közé ékelve, ti nem is tudjátok, mi a pesti gyereknek egy üres telek. A pesti gyereknek ez az alföldje, a rónája, a síksága. Ez jelenti számára a végtelenséget és a szabadságot. Egy darabka föld, melyet egyik oldalról düledező palánk határol, s melynek többi oldalain nagy házfalak merednek az ég felé. Most már a Pál utcai grundon is nagy, négyemeletes ház szomorkodik, tele lakóval, akik közül talán egy se tudja, hogy ez a darabka föld néhány szegény pesti kisdiáknak a fiatalságát jelentette.

+
>!
Sziszandria

(…) Úgy kiáltották, hogy „Éljen a grund!” – mintha azt kiáltották volna, hogy „Éljen a haza!” És ragyogtak szemeik, és mindenkinek tele volt a szíve.

+
>!
Netelka I

S akkor előkerült Boka zsebéből a színházi gukker, mely már szerepelt egyszer a Füvészkertben. A vállára akasztotta a szíját, s e percben alighogy némi csekély külsőségekben különbözött a nagy Napóleontól. Hadvezér volt, annyi szent.

134. oldal (Móra)

Kapcsolódó szócikkek: Boka János
+
>!
natalie P

Boka okos fiú volt, de azért azt még nem tudta, hogy más emberek egészen mások, mint mi, s hogy nekünk ezt mindig egy-egy fájdalmas érzés árán kell megtanulnunk.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Boka János
+
>!
Emmonita

Inkább fojtsatok vízbe, és verjetek agyon, de én ugyan nem leszek áruló

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nemecsek Ernő

Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el