!

A Pál utcai fiúk 2050 csillagozás

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
1 2 3 4
Régikönyvek.hu 560 Ft-tól
Bookline · 2.299 Ft –15% 1.955 Ft
Könyvtár

Irodalmi alkotások részben gyönyörű, részben pedig mostoha sorsa, hogy kötelező olvasmányokká válnak. Gyönyörű, mert így nem merül feledésbe, s a felnövekvő generációk is megismerkednek vele. Mostoha azonban abban, hogy nevük hallatán minden diák lelki szemei előtt megjelenik egy elképesztően hosszú, nyomasztó tartalmú lista, ami a kötelezően előírt, unalmas, bemagolásra szánt alkotások gyötrelmeivel riogat. Gyanakvás helyett vessünk inkább egy futó pillantást a mű alkotójára, leendő olvasmányunk keletkezési körülményeire, s magára a műre is. Hátha nem is lesz olyan rémisztő az olvasás!

Az ifjúsági irodalom egyik alapművének tartott regény 1907-ben jelent meg, s nem csak hazánkban, de a világon mindenütt nagy sikert aratott. Ezt bizonyítja az is, hogy Bulgáriától kezdve Dél-Koreáig nagyon sok nyelvre fordították le. Olaszországban például az irodalmi mítoszok közé emelkedett, az ottani zsebkönyvtár sorozatban már a tizenharmadik kiadása is megjelent, épp csak nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1907

>!
Móra, Budapest, 2015
keménytáblás · ISBN: 9789631198263
>!
Móra, Budapest, 2013
208 oldal · ISBN: 9789631194463 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Móra, Budapest, 2012
160 oldal · ISBN: 9789631191714

49 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Nemecsek Ernő · Boka János · Áts Feri · orvos · Geréb Dezső · Jules Verne (Verne Gyula)

Helyszínek népszerűség szerint

Füvészkert · Duna


Hirdetés

Kedvencelte 283

Most olvassa 115

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 4

Elcserélné vagy eladná

>!
500 Ft ★★☆☆☆ Eladó Elcserélhető
todd7 könyve Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
>!
500 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
mosolygo_marti könyve Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
>!
1.200 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Navon könyve Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Kiemelt értékelések

+
>!
mohapapa I
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Első olvasásra első szerelem, még akkor is, ha a kor, amiben játszódik, nagyon más kor, mint az, amikor olvastam, s pláne más, mint a jelenkor.
A szereplők annyira élnek, hogy szinte kilépnek a könyvből, és külön nagyon tetszett, nem zsenánt bevallanom, hogy Áts Feri alakja az egyik kedvencem: az ellenségnek nincs hét feje, és lehet neki nagy-nagy erkölcsi érzéke is, még becsülete is; ezt tanította nekem a Nemecsek beteg testét ölben vivő vörös inges vezér.

S persze nem lehet a Gitt Egyleten nem röhögni.

A könyv végén meg nem sírni… (Na, de férfi vagyok, vagy mi, nem igaz…?)

10 hozzászólás
+
>!
Sárhelyi_Erika I
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Nem akarok vele szembesülni, hogy hány év után olvastam újra – nem is ez a lényeg. Elsősorban azért vettem most a kezembe, mert jövőre a kisfiamnak ez a kötelező olvasmánya. Másodsorban viszont azért, mert mélyen a lelkembe varrta magát ez a regény ott és akkor. A kis szőke, gyöngécske, de bátraknál is bátrabb Nemecsek Ernő, a tisztességből és emberségből csillagos ötösre vizsgázó Boka János, a gittegylet, a grund, Kolnay, Barabás, Csónakos… Ezek a fiúk, ha nem is tartottuk a kapcsolatot, ha évekig felém se néztek, mégis, azt hiszem, valahol végig itt voltak körülöttem. És most, hogy újra „láttuk” egymást, könnyeket csaltak a szemembe. Köszönöm ezt Neked, kedves Molnár Ferenc.

+
>!
Corvus_CoRex
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Már nem emlékszem, hogy ezt anno elolvastam, vagy csak megnéztem filmen. Mintha elkezdtem volna olvasni, de végül filmen néztem végig…
A lényeg, hogy mostani fejjel teljesen más volt… X)
Anno még kis ártatlan voltam, nem láttam bele semmi huncutságot a sorok mögé, de most… főleg az elején! Mindenhol arra utaló kifejezések, szavak… =D El is kezdtem kigyűjteni őket, de nem is tudom, a vége miatt lehet nem illene, meg a kedvem is vacak lett…
Mindenesetre jó könyv. A perverz fantáziám megmozgatása miatt raktam igazából a kedvenceim közé, de amúgy amúgy is jó. Van bennük szenvedély + minden. :D Mármint aranyos, hogy milyen komolyan veszik magukat. Mi az ő korukban nem voltunk ilyenek (sajnos?). Szóval, tetszett.

4 hozzászólás
+
>!
Fancsee
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Egyik legkedvesebb olvasmányom, kiskoromban na nem mintha most annyival nagyobb lennék:D nagyon szerettem, többször is olvastam azóta és szerencsére minden egyes alkalommal egyre jobban kedvenccé válik.:) Viszont egy dolog maradt a régiben: a végét egyetlen újraolvasás sem tudja megváltoztatni, így azt sosem fogom elfogadni és megérteni. Elég volt egyszer elolvasni.

+
>!
raczlilian
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Nálunk a családban kb mindenki utálja ezt a könyvet, a vége miatt.
Imádom. A vége miatt.
Molnár Ferenc zsenialitása maradéktalanul megmutatkozik e történetben, s be kell valljam jó diák módjára, hogy nagyon-nagyon szerettem. Borzasztóan sajnálom, hogy a legtöbb tanuló alapból úgy áll hozzá, hogy 'kötelező, fúj…' és még csak bele sem néz, hogy megbizonyosodhasson afelől, hogy egyáltalán igaza van-e. Mert nincs, jegyzem meg csöndesen.
Érzelmek széles skáláját élhetjük át: sajnáljuk Nemecseket, majd büszkék vagyunk rá, s végül megsiratjuk az egyik legbátrabb magyar fiúcskát, aki csak könyvben létezik ugyan, mégis, az író megtéveszti szinte az olvasót, ráveszi, hogy elhiggye: Nemecsek él, Nemecsek itt van köztünk. De tudjátok mit? Lehet, hogy mégis igaza van. Talán Ernő itt van. Csak nem úgy hívják őt ma már, hogy Nemecsek Ernő, hanem egyszerűen csak őszinte bátorság.
Boka… Bokát… Én egyszerűen nem tudok mit mondani. Beleszerettem.
Akiknek kötelező olvasmány, üzenem… ne féljetek! Jó lesz.

4 hozzászólás
+
>!
_natalie_
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

felolvastam. neki. szándékosan, én. hogy maradjon, hogy megmaradjon. hogy így is. hogy halljon. hogy lásson. hogy emlékezzen. így is.

15 hozzászólás
+
>!
NFLGirl
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Aranyosak a karakterek,jó a történet,de a végét nagyon szívesen elfelejteném.

+
>!
AeS MP
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Lehet, hogy a mostani fejemmel már más lenne, kisebb koromban még nehezen viseltem, ha egy könyvben a főszereplő nem aktív hős, hanem a cselekmények elszenvedője, szegény kis Nemecsek miatt ezt a regényt sem tudtam kitörő lelkesedéssel forgatni soha.
Viszont jól emlékszem arra, hogy apukámmal micsoda regényismereti versenyeket tartottunk: Mi volt a könyv címe, amit Geréb az apjától kapott? Milyen tárgyat kért kölcsön Csele a nővérétől? Mi van a diákcsemegében? Mi az, papuskám? (Erre ugye csak egy válasz lehetséges.) Sorold fel a gittegylet tagjait!
A „Köszönjük néni, de nekünk ezért nem jár csokoládé” családi körben klasszikus, és vitás helyzeteket néha lezárok azzal, hogy „jó, legyen tiéd az utolsó”, de ezt általában nem értik.

2 hozzászólás
+
>!
Nóri_olvas
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Meglepett, mennyire tetszett nekem a könyv (talán ez volt az első kötelező olvasmány, ami elnyerte a tetszésemet).
Eleinte nehézkes volt belerázkódni a történetbe, és a stílusba, de amint megszoktam, letehetetlenné vált a könyv.
Bár a karakterek nem nőttek a szívemhez, a cselekmény mindenképpen izgalmas volt, mindenesetre az én érdeklődésemet felkeltette.

+
>!
bagie P
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Annyira jó volt újra olvasni… még ha csak azért is került most a kezembe, mert elfelejtettem magammal hozni olvasnivalót anyuhoz. :)

Eszembe juttatta az általános iskolai éveket: nem csak azt, hogy kötelező olvasmány volt, hanem hogy tizenévesen milyen életre szóló barátságok születtek, hogy akkortájt milyen csapatokba verődve vívtuk kis harcainkat saját területekért, szerepekért… és hogy mennyire jó volt… 20-25 évvel ezelőtt… kár hogy a mostani fiatalságnak ilyen élményei -szerintem- már nem lehetnek.

„…Boka János komolyan nézett maga elé a padra, és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk.”

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
Sárhelyi_Erika I

Ti szép, egészséges alföldi diákok, akiknek csak egyet kell lépnetek, hogy künn legyetek a végtelen rónán, a csodálatos nagy, kék bura alatt, melynek égbolt a neve, akiknek a szemetek hozzászokott a nagy távolságokhoz, a messzenézéshez, akik nem éltek magas házak közé ékelve, ti nem is tudjátok, mi a pesti gyereknek egy üres telek.

18. oldal (Móra)

4 hozzászólás
+
>!
Anibell AP

Háromnegyed egykor, épp abban a pillanatban, mikor a természetrajzi terem katedraasztalán hosszú és sikertelen kísérletek után végre-valahára, nagy nehezen, izgatott várakozás jutalmául a Bunsen-lámpa színtelen lángjában fellobbant egy gyönyörű, smaragdzöld csík, annak jeléül, hogy az a vegyület, melyről a tanár úr be akarta bizonyítani, hogy zöldre festi a lángot, a lángot csakugyan zöldre festette, mondom: pont háromnegyed egykor, épp abban a diadalmas minutumban megpendült a szomszéd ház udvarán egy zongora-verkli, s ezzel minden komolyságnak vége szakadt.

(első mondat)

+
>!
ruszky

(…) Boka János komolyan nézett maga elé a padra és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk.

183. oldal, utolsó mondat

Kapcsolódó szócikkek: Boka János
+
>!
_natalie_

Boka okos fiú volt, de azért azt még nem tudta, hogy más emberek egészen mások, mint mi, s hogy nekünk ezt mindig egy-egy fájdalmas érzés árán kell megtanulnunk.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Boka János
+
>!
_natalie_

Az egyiket a szíve hozta ide, a másikat a lelkiismerete.

131. oldal

+
>!
Emmonita

Inkább fojtsatok vízbe, és verjetek agyon, de én ugyan nem leszek áruló

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nemecsek Ernő
+
>!
MortuusEst

A grund… Ti szép, egészséges alföldi diákok, akiknek csak egyet kell lépnetek, hogy künn legyetek a végtelen rónán, a csodálatos nagy, kék bura alatt, melynek égbolt a neve, akiknek a szemetek hozzászokott a nagy távolságokhoz, a messzenézéshez, akik nem éltek magas házak közé ékelve, ti nem is tudjátok, mi a pesti gyereknek egy üres telek. A pesti gyereknek ez az alföldje, a rónája, a síksága. Ez jelenti számára a végtelenséget és a szabadságot. Egy darabka föld, melyet egyik oldalról düledező palánk határol, s melynek többi oldalain nagy házfalak merednek az ég felé. Most már a Pál utcai grundon is nagy, négyemeletes ház szomorkodik, tele lakóval, akik közül talán egy se tudja, hogy ez a darabka föld néhány szegény pesti kisdiáknak a fiatalságát jelentette.

+
>!
Sziszandria P

(…) Úgy kiáltották, hogy „Éljen a grund!” – mintha azt kiáltották volna, hogy „Éljen a haza!” És ragyogtak szemeik, és mindenkinek tele volt a szíve.

+
>!
Sárhelyi_Erika I

S akkor előkerült Boka zsebéből a színházi gukker, mely már szerepelt egyszer a Füvészkertben. A vállára akasztotta a szíját, s e percben alighogy némi csekély külsőségekben különbözött a nagy Napóleontól. Hadvezér volt, annyi szent.

134. oldal (Móra)

Kapcsolódó szócikkek: Boka János
+
>!
Francesco

(…) ő nem tudott felelni, mert neki tele volt a pofája gittel.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője
Szabó Magda: Abigél
J. D. Salinger: Zabhegyező
Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
Mikszáth Kálmán: Különös házasság
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön
G. Szabó Judit: A macskát visszafelé simogatják