Milan Kundera negyedik magyarul megjelenő regénye – mint korábbiak is – a szűkebb értelemben vett sztori, valamint filozófiai-történelmi-politikai eszmefuttatások mesteri ötvözete, amely azonban mindig megőrzi szépirodalmi jellegét. Főhőse egy jó nevű sebész, Tomas, nagy szoknyabolond, naponta váltogatja szeretőit. S egy szép nap e Don Juan-i figura mögött felsejlik egy másik legendás férfialak, Trisztán: hősünk beleszeret egy kisvárosi pincérnőbe, Terezába, s feleségül veszi. Korábbi gazdag és mozgalmas szexulási életéről azonban nem tud és nem akar lemondani, jóllehet ezzel elmondhatatlan fájdalmat okoz az egyetlen valóban szeretett lénynek. Tomas ellentmondásos alakja mögé háttérnek Kundera felrajzolja a "prágai tavasz" eseményeit, majd 1968 drámáját, az orosz inváziót, az első napok euforisztikus gyűlöletét, végül a "normalizáció" éveinek megaláztatásait. Tomas és Tereza a nemzeti remények bukásával Svájcba költözik, de később hazatér, hogy otthon vállalja sorsát, Sabina, a festőnő, Tomas egyik szeretője, az emigráció útját választja, megkapaszokdik odakint, de minden kötöttségtől megszabadulva a lét elviselhetetlen könnyűségét érzi. Jellemző életérzés e korunkban, amikor a történelem és a technika a világot olyan jövő felé vezeti, melyet az ember sem alakítani, sem előrelátni nem képes.

Címkék
Most olvassa
Várólistán
Kívánságlistán
Top értékelések
Kedvencnek indult – nem lett az. De az öt csillagot mindenképp viszi.
Kell nekem saját példány – ezt éreztem az első oldalak után – pedig abszolút könyvtár-párti vagyok. Hogy mindig elővehessem. Eddig még csak egy könyvvel voltam így. Aztán a végén… nem is tudom. Nem okozott csalódást. De már nem vagyok olyan biztos benne, tényleg kell-e saját példány.
Rosszabbra számítottam (főleg @Frank_Tyrell kritikája után, talán neki köszönhetően megúsztam a csalódást), bár túlságosan engem sem fogott meg. Összességében azért megérte elolvasni. De majd kipróbálok mást is Kunderától, mintha azt olvastam volna, hogy vannak ennél jobb könyvei is.
Félve indultam neki: a fülszöveg filozofálást meg háborút emleget, én meg féltem, hogy valami nehéz, elborult elmélkedés lesz, de épp ellenkezőleg, az egész súlya már-már elviselhetetlenül könnyen van tálalva, gyönyörű az egész, szóhoz se jutok. Már most érzem, hogy ezt a könyvet gyakran le kell majd venni a polcról – tökéletesen meg akarom érteni és az eszembe szeretném vésni minden részletét.
Nagyon jó könyv.
Az erotikus barátok és Tom kapcsolata…
És az aranyszabály:
Vagy háromszor egymás után és soha többet, vagy háromhetente egyszer. :)
Valahol ott dumál hátul a kisördög, hogy ez a regény azért sikeres még mindig, mert ilyen lila címe van… A prágai tavasz eseményei és háttérszálai miatt emlékezetes a mű, a lét filozófiába hajló könnyűsége a könyv könnyebbik része, talán néhol közhelyes is. A cím persze vonzó és olyan sokan olvassák/olvasták is… ehh, kisördög…
Óvva intettek e könyvtől, több szempont miatt is. De számomra csak egy szempontból volt botrányos: botrányosan jó! Helyesbítenék: Nekem nagyon tetszett!!!
Már elég rég olvastam, a történetre nem is emlékszem, de tudom, hogy nem voltam elájulva ettől a könyvtől. Van benne valami hatásvadász, olcsó filozófia, amit mindenki könnyen magáénak érezhet. Általánosságokat mond, s ettől úgy érezhetjük, mintha hozzánk szólna személyesen. Pedig nem. Olyan ez, mint a horoszkópok.
elképzelhetetlen számomra, hogy egy férfi hogy tudja ilyen szinten ismerni a női lelket. Kundera egy zseni! aki nem igazodik el a másik nemen, az mindenképpen olvassa!
érdekes könyv. egyfelől nyugtalanító éleslátással tálalt magvas gondolatok, másfelől meg naív csapongás. elég lassan értem a végére, mert nekem hangulat kellett hozzá. sok a filozófia, és elmélkedés, a történet meg néha légiesen könnyű, és nem is nagyon értem, hogy egyáltalán miért van ott.
a karakterek valószínűtlenek, és épp ezért elgondolkodtatóak.
szóval elég ellentmondásos könyv, emésztenem kell, majd újraolvasnom.
Top idézetek
A könyvek lehetővé tették, hogy képzeletben elmeneküljön a világból, amely nem elégítette ki, de mint tárgyak is sokat jelentettek neki: szeretett hóna alá csapott könyvvel sétálni az utcán. A könyv ugyanazt jelentette neki, mint a múlt századi dandynek a sétapálca. Megkülönböztette a többiektől.
Lehet, hogy pont azért nem tudunk szeretni, mert arra vágyunk, hogy bennünket szeressenek, vagyis a másiktól várunk valamit (szeretetet), ahelyett, hogy követelmények nélkül fordulnánk hozzá, és beérnénk puszta jelenlétével.
Nem a szükségszerűség, hanem a véletlen van teli varázzsal. Ahhoz, hogy a szerelem felejthetetlen legyen, úgy kell röpködnie körülötte az első pillanattól a véletleneknek, mint a madaraknak assisi Szent Ferenc vállánál.
– Te nem szereted a zenét? – kérdezi Franz.
– Nem – mondja Sabina. Aztán hozzáfűzi: – Talán, ha más korban élnék… – s azokra az időkre gondol, amikor Johann Sebastian élt, s amikor a zene olyan volt, mint a csend hatalmas hómezején nyíló rózsa.
Harmadik rész - Meg nem értett szavak - 3 - Meg nem értett szavak kisszótára (első rész) / Zene
– De hát én nem vagyok halott! – kiabálta Tereza. – Hiszen én mindent érzek!
– Mi is érzünk mindent – nevettek a hullák.
29. o.
Mi a kacérság? Mondjuk talán azt, hogy a kacérság olyan magatartás, mely éreztetni hivatott a másikkal, hogy a szexuális közeledés lehetséges, miközben ez a lehetőség sohasem tűnhet bizonyosságnak.
Az emberi idő nem körben forog, hanem egyenes vonalban fut előre. Ez az oka, hogy az ember nem lehet boldog, mert a boldogság az ismétlődés utáni vágy.
Az ember élete egyszeri, ezért sohasem fogjuk tudni megállapítani, melyik döntésünk volt jó és melyik rossz. Az adott helyzetben csak egyszer dönthetünk, s nem adatott meg nekünk egy második, harmadik, negyedik élet, hogy különféle döntéseinket összehasonlíthassuk.