!

Emberi sors 136 csillagozás

Mihail Solohov: Emberi sors Mihail Solohov: Emberi sors Mihail Solohov: Emberi sors Mihail Solohov: Emberi sors Mihail Solohov: Emberi sors Mihail Solohov: Emberi sors Mihail Solohov: Emberi sors Mihail Solohov: Emberi sors Mihail Solohov: Emberi sors
Könyvtár

Mihail Solohov a tolsztoji méretű nagyregények, társadalmi eposzok megalkotása előtt elbeszélésekkel indult el az írói pályán. Az anyajegy, a Sibalok magzatja, az Idegen vér és a többi, a húszas években keletkezett írás a polgárháború drámákkal és tragédiákkal teli időszakát ragadja meg, e remekmívű novellákban a kozákság egyéni sorsa egy egész vajúdó s gyötrelmekben újjászülető nép sorsfordulóját szimbolizálja. Az Emberi sors című világsikerű elbeszélés, amelynek egyszerű katonahőse a második világháború megpróbáltatásai és tragédiái után is megőrizte hitét az életben, az emberekben.


Hirdetés

Kedvencelte 10

Most olvassa 9

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1

Elcserélné vagy eladná

>!
700 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
verdeleth könyve Mihail Solohov: Emberi sors
>!
250 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Emmi_Lotta könyve Mihail Solohov: Emberi sors
>!
300 Ft ★★★☆☆ Eladó
vtimy könyve Mihail Solohov: Emberi sors
>!
500 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
irasalgor könyve Mihail Solohov: Emberi sors
>!
150 Ft ★★★☆☆ Eladó Elcserélhető
Emmi_Lotta könyve Mihail Solohov: Emberi sors
>!
350 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Beus01 könyve Mihail Solohov: Emberi sors
>!
300 Ft ★★★☆☆ Eladó Elcserélhető
Berserker könyve Mihail Solohov: Emberi sors
>!
500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Andaxin könyve Mihail Solohov: Emberi sors
>!
150 Ft ★★★★☆ Eladó
Timesz könyve Mihail Solohov: Emberi sors

Kiemelt értékelések

+
>!
Mackólány 
Mihail Solohov: Emberi sors

Nagyon régen vágytam rá, hogy a kezembe vegyem, és ma délelőtt szembe jött velem. Velem akart maradni. Hát csak nem hagyhattam ott egyedül.
Ugyanúgy, mint a meggyötört Szokolov Ványuskát.
Pedig a férfi annyi mindenen ment keresztül, annyi gyötrelem és fájdalom érte, hogy azt hinné az ember, elege van az egész világból, még abból a nyomorult életből is, ami neki jutott.
Ám a kisfiú mellett végre megtalálja a lelki békéjét, hiszen mindkettőjüknek a másikra van szüksége.
Szeretem, amikor az emberek a legnagyobb bajban sem veszítik el a humorukat. Arra a részre gondolok, amikor a német tisztnek a biztos halál előtt azt mondja Szokolov, hogy egy pálinka után nem szokott enni.
Olyan sokszor már csak a humor tartja életben az emberfiát.

Az alapozás megtörtént, jöhet a Csendes Don.

+
>!
encus625 P
Mihail Solohov: Emberi sors

Mindegyik történetben van valami közös: a szereplők nem boldogok, fájdalmas emlékeket hurcolnak, vagy csak úgy alakul az életük, ahogy. Bár azért némelyiknek lett volna más választása is. A történeteket csak lassan tudtam olvasni, néhol szünetet is be kellett iktatni olvasás közben. Az utolsó, címadó novella tetszett legjobban, ennek már sokkal pozitívabb kicsengésű volt a vége. A természet és a tájleírása viszont az összes történetnek nagyon tetszett.

>!
Európa, Budapest, 1984
176 oldal · ISBN: 9630733366 · Fordította: Makai Imre, Németh László, Soproni András
+
>!
nadasdit 
Mihail Solohov: Emberi sors

Némelyik elbeszélésről először azt gondoltam, hogy primitív(amikor a kozákok a kisgyermeket a kocsikerékhez akarták csapni). Nem az írásmódja, hanem a történet, de aztán végigolvasva az egészet, és utána elgondolkozva, rájöttem, hogy azokat az embereket, akik ezekben a művekben szerepelnek, butaságban tartották. A forradalom hozott nekik ebből megváltást. (Az persze más kérdés, hogy utána, hogy tették őket megint butává…)
Persze az is lehet, hogy csak az író állítja be így a kozákokat, hogy a cári feudalizmus mennyire rossz volt. Gondolom, hogy ezek a földműves emberek a maguk módján nem voltak buták, és értettek az állatokhoz, a növényekhez, a földhöz, de a háború és a forradalom előhozta az emberekből a szunnyadó vadállatot.

Az írásokban található történetek előrevetítették az ezután következő sztálini öldöklést is.

Az utolsó, címadó elbeszélés volt a legizgalmasabb, és tényleg egy emberi sorsot mutatott be, olyat, ami csak a háborúban adódhat az embernek. Szomorút.

Én még olvasni fogok Solohovtól, mert meg kell ismerni őt is, a kort is, és a kozákokat is, akikből kommunisták lettek vagy nem.

2 hozzászólás
+
>!
ursus P
Mihail Solohov: Emberi sors

Annak idején kötelező volt negyedik gimiben. Talán, ha nem az, csak úgy magamtól nem vettem volna kézbe. Egyszerre szörnyű és csodálatos.

2 hozzászólás
+
>!
nola P
Mihail Solohov: Emberi sors

polgárháború, világháború, vörösek és fehérek, oroszok és németek… mindegy, hogy a harcok milyen célért, milyen színtéren és kik között folynak, mindegy, hogy a végén kit kiáltanak ki győztesnek, mert az egyes emberek szintjén minden háborúnak csak vesztesei vannak.
Solohov rendkívül egyszerűen és erőteljesen mesél, a kötet első elbeszélését leszámítva végig azt éreztem, hogy ő mint elbeszélő nem akar egyáltalán hatni az olvasóra, semmit nem akar hozzátenni vagy elvenni a történetekből, és ettől valahogy még félelmetesebb, még kegyetlenebb az egész. ettől az egyszerűségtől.
összességében az egész kötet zseniális, de az Idegen vér marad számomra a legemlékezetesebb.

+
>!
lilijan
Mihail Solohov: Emberi sors

ha íz, keserű. ha szín, akkor a sáré. ha hang, akkor egy régi, kissé elhangolt zongorán lefogott f-moll, f a kis oktávban, a sötét színezet fokozása okán.

+
>!
padamak
Mihail Solohov: Emberi sors

Kötelezőként muszáj volt, de engem megragadott a küzdésvágy. S hogy nincs értelme? … Rengeteg ilyen élet van, még küzdésvágy nélkül is.

+
>!
Razor SP
Mihail Solohov: Emberi sors

Kötelező volt, de néhány részre máig emlékszek. Nem épp egy vidám történet, bár ez egy II. világháborúban játszódó regény esetén nem olyan nagy meglepetés. Az én tetszésem elnyerte.

>!
Európa, Budapest, 1971
144 oldal · Fordította: Makai Imre, Németh László
+
>!
Gólyanéni
Mihail Solohov: Emberi sors

Gyöngyszemeket tartalmazó kötet, melyben a szerző festői természeti környezetekben, tárgyilagosan ábrázolja a háború borzalmas hatásait a kisemberre kivetítve. Ha rangsorolnom kellene a kötetben szereplő elbeszéléseket, az első helyet mindenképpen az „Idegen vér” c. mű kapná.

+
>!
szikszai_2 P
Mihail Solohov: Emberi sors

Rövid, velős és szomorú!
Rövidebb művet még nem olvastam Solohovtól, de ebben a műfajban is maradandó alkotott! A világháborúról így még nem olvastam.
Zseniális!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
lalalac

(…) Vertek azért, mert orosz vagy, vertek azért, mert még látod a napvilágot, meg azért mert dolgozol rájuk, a bitangokra. Vertek azért is, mert nem úgy nézel, nem úgy lépsz, nem úgy térülsz-fordulsz, ahogy kell… És vertek csupáncsak azért, hogy egyszer végképp agyonverjenek, hogy megfulladj tulajdon véredtől, és megdögölj ütéseik alatt. Úgy látszik, nem jutott mindőnknek gázkamra Németországban.

145-146. oldal

+
>!
lalalac

(…) Reggel, már két órával munka előtt talpra állít, hogy helyrerázódjak. Tudja, hogy másnapos gyomorra nem eszem semmit, hát elővesz egy sós uborkát vagy valami más könnyű ennivalót, és tölt egy kis vodkát a csiszolt kupicába: „Igyál egy kicsit, Andrjusa, csak aztán máskor ez elő ne forduljon, kedvesem.” Hát hogyne hálálná meg az ember az ilyen nagy bizalmat?! Felhajtom a kupicát, megköszönöm, de nem szavakkal, csak a szememmel, megcsókolom, és úgy megyek munkába, mint a kisangyal. De ha csak egy szóval is rám kiabál, ha összeszid, én – isten az atyám – másnap is leiszom magam. Így van ez nem egy családnál, ahol bolond az asszony; láttam én boszorkát eleget, hát tudom.

104. oldal

+
>!
lalalac

– Hazamégy a családodhoz… Anyád biztosan vár: visszajön a fia, aki eltartja, megenyhíti öregségét, pedig te bizonyára nem is veszed szívedre, hogy ő, az anyád, fényes nappal sóvárog érted, éjszakánként meg majd elsorvad, annyit sír-rí… Ilyenek vagytok ti mind, fiúk… Amíg nincs ivadékotok, tompa a lelketek a szülői szenvedésekkel szemben. Pedig de sokat el kell szenvednie mindegyiknek.

23. oldal, A nagy családú ember

+
>!
Nandi

– Egy kicsit ragyás vagy, de különben mindened megjárós…
– Nem az arca teszi az embert…

+
>!
Mackólány 

Derék menyecske lett a párom! Szelíd, jókedvű, szolgálatkész és okos… szinte nem is énhozzám való! Már gyermekkorában megtanulta, hogy nem fenékig tejfel az élet, és ez meg is látszott a természetén. Felületes szemnek nem volt valami tetszetős, csakhogy én nem felületesen, hanem alaposan megnéztem. Nem is volt az én szememben szebb és kedvesebb asszony, nem volt, és nem is lesz sehol a világon! Ha fáradtan hazamentem a munkából, néha bizony dühös voltam, mint az ördög. De ő nem gorombasággal felelt a goromba szóra. Nyájas, csendes volt, azt se tudta, hova ültessen, törte magát, hogy a kevésből is jóízű falatot készítsen nekem. Ha ránéztem, ellágyult a szívem, egy kis idő múlva már meg is öleltem, és azt mondtam: „Ne haragudj, drága Irinkám, hogy olyan durva voltam. Tudod, ma sehogy sem sikerült a munka. „ És megint szent lett a béke, megnyugodott a lelkem. És tudod, cimbora, mennyire hat ez a munkára? Reggel úgy pattanok fel, mint a rugó, megyek a gyárba, és csak úgy ég a kezem alatt akármilyen munka! Látod, mit jelent, ha okos élete párja van az embernek.

102. oldal

+
>!
Letta

Úgy elszálltak az évek, akár az álom. De mi az a tíz esztendő? Kérdezd meg akármelyik idősebb embertől, észrevette-e, hogy telt le az élete? Nem vett észre semmit. A múlt olyan, mint az a párás, távoli szetyepp. Reggel, mikor arra jártam, még minden világos volt körös-körül, de ahogy megtettem húz kilométert, már pára borult a sztyeppre, és innen már nem lehet megkülönböztetni az erdőt a dudvától, a szántóföldet a kaszálótól.

138. oldal

+
>!
agisajt

Fülöp napján, a böjt után leesett az első hó. Éjjel szél támadt a Donon túlról, megzörgette a deres sóslóriomkórót, bozontos kupacokká kuszálta a földnyelveket, és csupaszra nyalta az utak hepehupás hátát.

65. oldal

+
>!
agisajt

Ott, ahol különösen nehéz dolguk volt a lovaknak, leszálltunk a szekérről, és gyalog mentünk. Csizmánk alatt cuppogott a latyakos hó, fárasztó volt a járás, de hát az útfélen még mindig tartotta magát a napfényben kristályosan csillogó jég – ott még bajosabb volt továbbvergődni. Csak vagy hat óra múlva hagytunk magunk mögött harminc kilométert, és jutottunk el a Jelanka patak révéhez.

131. oldal

+
>!
Berserker

Láttak már valaha olyan szemet, amelyet mintha hamuval szórtak volna be, amely olyan vigasztalhatatlan, halálos bánattal van tele, hogy még ránézni is nehéz? Hát ilyen szeme volt az én véletlenül jött társamnak.

135. oldal

+

Hasonló könyvek címkék alapján

Sean O'Casey: Drámák
Vlagyimir Zazubrin: Banditák nyomában
John Keegan: A parancsnoklás álarca
Ernest Hemingway: Akiért a harang szól
Mihail Bulgakov: A fehér gárda
Veljko Kovacevic: Gavro megpróbáltatásai
Moses Isegawa: Afrikai krónikák
Szentesi Zöldi László: Véres vasárnapok
Ryszard Kapuściński: Ében
Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is