Facebook Twitter RSS

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Mihail Bulgakov »

Európa, 1978 / 2003, ford.: Szőllősy Klára

"A kéziratok nem égnek el"-mondja Woland, Bulgakov regényének talányos Sátánja, s ez a szállóigévé vált mondat a szerző munkásságának, főművének, A Mester és Margaritá-nak akár a mottója is lehetne. A regény-Bulgakov számos hánytatott sorsú írásához hasonlóan- csak jóval az író halála után, 1966-ban jelenhetett meg, s azóta világszerte töretlen a népszerűsége. A Mester és Margarita a világirodalom egyik alapműve, amelyben Bulgakov a szatíra, a groteszk és a fantasztikum eszközeivel részint szuggesztív képet fest a húszas-harmincas évek Oroszországáról, részint minden korra érvényes módon mutatja be a történelmi és személyes kínok, kötöttségek közt vergődő, hívő és hitetlen, nagyot akaró és tétován botladozó ember örök dilemmáit. Felejthetetlenek a regény figurái: Woland, aki egyszerre Sátán és a felsőbb igazságszolgáltatás képviselője; a Mester, aki a hatalmi gépezettel szemben álló Művész örök jelképévé vált, s aki regényen belüli regényben sajátos módon meséli el Jézus történetét; maga Jézus (Jesua), aki Bulgakov értelmezésében úgy elevenedik meg előttünk, mint nagyok kevés Jézus-regényben: Isten fia ő, de egyúttal modern, töprengő értelmiségi; a szörnyű fejfájással küzdő Pilátus, aki hiába látja a valódi értékeket, nem tud túllépni gyávaságán; a gyönyörűséges Margarita, aki maga az örök nőiesség…

Borítók (11)

helra 14ha917

Top értékelések

Tilla 6 hónapja 5 komment 8× kedvenc

Micsoda könyv!
Annyira groteszk, humoros, valóságos, csak úgy repülnek az oldalak olvasás közben.
Nem tudom pontosan megfogalmazni, mit vált ki belőlem ez a könyv. Oroszországban, pontosabban a Szovjetunióban ilyen történetet leírni egyet kellett jelentsen az önmegsemmisítéssel. Minden bizonnyal már amikor belekezdett az írásba tudta, hogy amíg a világ az a világ, nem lesz lehetősége megjelentetni, és csak bajt hoz a fejére. Mégis megírta. Ez egy annyival, mérföldekkel magasabb szintje az írásnak, hogy múltbéli és jelenkori írók közül csak nagyon kevesen állhatnak mellé a sorba. Amikor egyszerüen meg kell írnia, önmagáért, önmagának, nem tehet ellene semmit, mert kikívánkozik belőle.
Bulgakov miatt is őszíntén remélem, hogy létezik az a másvilág (és nem csak alvilág), amiről ír, mert akkor ő onnan most láthatja, mire vitte ez a haláláig eldugott jegyzetként porosodó történet, és hányan lettek teljesebben általa.
Van egy része a könyvnek, amit azóta sem tudok kiverni a fejemből, annyira igaz. Beírom majd itt az idézetek közé.

gyurmapok 3 hónapja 39 komment 7× kedvenc
→ 2010. június 3., 00:08

Eddig egy könyvnek sem áltam úgy neki, mint ennek: fogalmam sem volt hogy hol és mikor játszódik, kikről / mikről szól, de annyian dicsérték, hogy óriási kedvet kaptam hozzá. Így természetesen valami egészen szenzációsra számítottam, amit egy az egyben meg is kaptam. Olvassák el azok is, akik még nálam is tovább vártak vele. :)

Bence P több mint 1 éve 7× kedvenc
korábbi olvasás

Annuska már kiöntötte az olajat… Ha nem tudod, miről van szó, el kell olvasnod. Mert kötelező darab.

Apodepi 9 hónapja 6× kedvenc
korábbi olvasás

Életemben ennél a könyvnél éreztem azt előszőr, hogy egyszerűen kifeszülök a jelenben miközben olvasom. Nem számít a jövő, a múlt, csak a jelen…hogy olvasom és olvasom csak…hogy minden egyes szó, mondat, bekezdés, oldal simogatja az agyam, vibrál az elmémben, bemászik az agyredőim közé. Ha jól emlékszem, amikor megkaptam talán egy nap alatt elolvastam. Utána meg még vagy tízszer. Minden egyes újraolvasásnál teljesen más élményt adott…számomra egy könyv attól jó, hogy minden egyes olvasásnál új éménnyel szolgál. Ez a könyv teljes mértékben megfelel ennek.

csend_zenésze 4 hónapja 5 komment 5× kedvenc
→ 2010. május 5., 14:06

Van egy olyan halvány sejtésem, hogy most már mindig gyanakodni fogok, ha valami nagyra nőtt fekete macskával futok össze.
De komolyan, le a kalappal: izgalmas, eszement, szerelmes, és ráadásul még ízig-vérig orosz is.

zcserei 1 hónapja 9 komment 4× kedvenc
→ 2010. július 16., 16:29

Talán azért, mert a mi vidékünkön, avagy iskolai szenvedéseim jelen szakaszában ez a mű még hírből sem kötelező: nekem nagyon tetszett.
Az utóbbi időben ráébredtem, hogy milyen sok klasszikus hiányzik még az olvasmánylistámról, és el kell ismerjem, sokszor jártam úgy, hogy "legyen már vége, pipálhassam ki, irány a következő!" – A Mester és Margarita nem ilyen volt, olvasnám még nagyon sokáig, bár kétségtelenül, szép, kerek (már amennyire lehet egy ilyen cselekmény az) történet, elgondolkodtat, néha meg-megnevettet.
Fél csillag azért esett el csak, mert harminckét kiváló fejezet után egy egészen.. hogy is mondjam.. szinten aluli epilógus következett, ami kicsit elrontotta az élményem.
NAGY PLUSZ jár azért, mert mostmár kicsit többet mond a Rolling Stones Sympathy for the Devilje :D (http://www.youtube.com/watch?v=iLq_4HzJ6T0)

Frank_Tyrell 4 hónapja 7 komment 3× kedvenc
→ 2010. május 14., 17:23

Az egyik legjobb könyv, amit eddig olvastam. Lehet, hogy nagyképűnek fogok tűnni, de elsőre megértettem. (Persze kérdés, hogy mit is kell megérteni?) Csodálatos a fordítás (ahogy Szőllősy Klárától ezt már megszokhattuk), a stílus…groteszk, szentimentalista, abszurd, szerelmes… erről a könyvre minden jelző, amit valaha kitaláltak, igaz.

Ui.: Ha lenne macskám, Behemótnak nevezném.
Ui.2: A harminckettedik fejezet szerintem minden idők egyik legjobb fejezete. Igazából idáig voltak kétségeim a művel kapcsolatban, itt eloszlott.

Sszkata több mint 1 éve 3× kedvenc
korábbi olvasás

Elsőre nem értettem. Másodszorra kapisgáltam. Harmadszorra tetszett :D Negyedszerre vajon milyen lesz?

pwz 1 hónapja 2 komment 2× kedvenc
→ 2010. július 25., 11:35

Valahogy mindig fenntartással fogadom azt, ha túl sokan állítják egy könyvről, hogy jó. Nos, az olvasás után most én is beállok közéjük :)…

kabóca 1 hónapja 19 komment 2× kedvenc
→ 2010. július 8., 17:15

Olvasás közben az jutott eszembe, hogy vajon ha én szerepelnék ebben a történetben, vajon velem mi történne? Levágná a fejem a villamos? Ártány lennék? Meztelenül szaladgálnék a színház előtt? Nem tudom, mi lenne, egy azonban biztos: szívesen ott lennék. Elvarázsolt Bulgakov, és ez a varázslat nem múlik el a könyv befejezése után sem.

Top idézetek

porcelánegér 7 hónapja 11× kedvenc

…mivé lenne az általad képviselt jó, ha nem volna gonosz, és hogyan festene a föld, ha eltűnne róla az árnyék? Hiszen árnyékot vet minden tárgy, minden ember kivétel nélkül. Itt van például a domb árnyéka. Csak nem akarod megkopasztani a földgolyót, hogy eltávolítsál róla minden fát, minden élőlényt, csak azért, hogy fantáziád kielégítsd, és elgyönyörködhess a kopár fényben? Ostoba vagy.

452.o.

Morn 6 hónapja 9× kedvenc

A szerelem úgy termett ott közöttünk, mint ahogy a gyilkos pattan elő a föld alól a szűk sikátorban, és megsebzett mindkettőnket.

Első könyv - Tizenharmadik fejezet - A hős megjelenik

Adso 6 hónapja 7× kedvenc

Tehát, ha meg akarunk győződni arról, hogy Dosztojevszkij író, vajon az igazolványát kell-e kérnünk? Nem, vegyük elő bármelyik regényének bármelyik lapját, és igazolvány nélkül is azonnal meglátjuk, hogy íróval van dolgunk.

Huszonnyolcadik fejezet - Korovjov és a Behemót utolsó kalandjai

Ancsi 6 hónapja 7× kedvenc

Kétezer éve ül itt a kősivatagban, és alszik, de teliholdkor, amint látja, álmatlanság gyötri. Nemcsak őt, hanem hűséges testőrét is, az ebet. Ha igaz, hogy a gyávaság a legrútabb bűn, ez a kutya nem vétkes benne. Az egyetlen, amitől félt a bátor állat, a zivatar. Hiába, aki szeret, annak osztoznia kell a szeretett lény sorsában.

477. o.

Morn 6 hónapja 6× kedvenc

A szalonba némán behatoló férfiak megálltak, és jó hosszú ideig behatóan szemlélték a kandúrt.
– Ejha… ez aztán a jól megtermett állat! – jegyezte meg az egyik súgva.
– Nem rosszalkodom, nem bántok senkit, a benzinfőzőt javítom – közölte a kandúr, barátságtalanul meresztve szemét a betolakodókra. – Kötelességemnek tartom továbbá, hogy figyelmeztessem önöket: a macska ősidőktől fogva szent és sérthetetlen állat.

Második könyv - Huszonhetedik fejezet - Az 50-es számú lakás pusztulása

Morn 6 hónapja 6× kedvenc

Nyikolaj Ivanovics rémülten nézett körül, de amikor megszólalt, kérése erélyesen, nyomatékosan hangzott:
– Szíveskedjenek nekem igazolást adni arról, hogy hol töltöttem az éjszakát.
– Milyen célra? – kérdezte a kandúr szigorúan.
– Rendőrségnek és házastársnak való bemutatás céljából – válaszolta keményen Nyikolaj Ivanovics.
– Igazolást általában nem szoktunk kiadni – mondta a kandúr szigorúan –, de az ön kedvéért ez egyszer kivételt teszünk.
És mire Nyikolaj Ivanovics kettőt pislogott, a pucér Hella már írógép előtt ült, és a kandúr már diktálta is a szöveget:
– Ezennel igazoljuk, hogy jelen írásunk bemutatója, Nyikolaj Ivanovics az éjszakát a sátán bálján töltötte szállítóeszköz minőségében… tegyél zárójelet, Hella, és a zárójelbe írd be, hogy "ártány". Úgy, ni. Aláírás: Behemót.

Második könyv - Huszonnegyedik fejezet - A Mester kiszabadítása

_aagi 7 hónapja 6× kedvenc

– Azok a jó emberek… – kezdte a rab, és sietve hozzátette: – …hégemón… – majd folytatta: – …nem tanultak semmit és mindent összezavartak, amit mondtam. Attól tartok, ez a zűrzavar még hosszú ideig el fog tartani.

22.o.

Frank_Tyrell 4 hónapja 6 komment 5× kedvenc

Makszimilian Andrejevics moszkvai utazásának közvetlen oka egy két nappal azelőtt, késő este kapott távirat volt, a következő szöveggel:

VILLAMOS ELGÁZOLT PATRIARSIJÉN TEMETÉSEM PÉNTEKEN HÁROMKOR GYERE OKVETLENÜL BERLIOZ

Első könyv, Tizennyolcadik fejezet

Morn 6 hónapja 5× kedvenc

A kandúrnak ehhez is volt hozzáfűznivalója:
– De én igazán olyan vagyok, mint egy hallucináció. Nézze meg a profilomat holdfényben! – Azzal pózba vágta magát a holdfénypászmában, és folytatni akarta mondókáját, de leintették, s erre csak annyit mondott: – Jó, jó, elhallgatok. Néma hallucináció leszek.

Második könyv - Huszonnegyedik fejezet - A Mester kiszabadítása

Evione 1 hónapja 3× kedvenc

– Nem értem – mondta halkan Margarita. – A füzetről még csak tudomást szerezhet valaki… belopózhat, megnézheti… Natasát biztosan lefizették! De honnét ismeri a gondolataimat?

Második könyv - Tizenkilencedik fejezet - Margarita

Külső linkek