Egy angol úr Hollywoodban 3 csillagozás

Michael Caine: Egy angol úr Hollywoodban

Maurice Mickelwhite hosszú utat tett meg London egyik szegénynegyedétől Hollywood ragyogó rivaldafényéig.

Ma már kétszeres Oscar-díjas, lovaggá ütötte az angol királynő, és több mint öt évtizede egyike a világ legkeresettebb színészeinek. Kéznyoma ott van a hollywoodi Grauman's színház előtti járdán, Charlie Chapliné, Anthony Hopkinsé, Fred Astaire-é és Marilyn Monroe-é társaságában.

Egy angol sztár, egy hollywoodi karrier, egy sikeres és boldog élet. A férfi, akit Michael Caine-ként ismerünk, könyvében visszatekint pályájára: mulatságos, barátságos és őszinte önéletrajzában egy bennfentes szemével láttatja velünk Hollywoodot, hihetetlen mesélőkedvvel és tehetséggel idézve fel a legendás filmeket, a sztárokat és kulisszatitkokat.

Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2011
432 oldal · ISBN: 9789633100677 · Fordította: Bozai Ágota

Kriszta P

Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet! Már kézbe venni is jó volt: keményfedeles, cérnafűzött, jól lehet lapozni, szép lapok – mindez egy hihetetlenül szimpatikus, finom humorú ember szavaival megtöltve. Ahogy olvastam, végig ez a szó járt a fejemben: „elegáns”. Az egész könyv olyan elegáns, és szerintem Michael Caine az életben csakis elegáns úriember lehet.
Gyakorlatilag telecímkéztem a könyvet, hogy majd miket fogok kiidézni, de sajnos időm véges, úgyhogy erre csak részben került sor. Tele van jobbnál jobb történetekkel, kulisszatitkokkal, szimpatikus gondolatokkal, érdekességekkel.
Aki tudja értékelni a klasszikusokat, a régi nagy színészeket, vagy egyszerűen csak az alapvető emberi értékeket, annak szerintem tetszeni fog a könyv.

Életveszélyes_és_Tilos

És a kedvencem: azt mondják, napi egy pohár vörös bor jót tesz az egészségnek; ezért én napi két pohárral iszom, hogy kétszer olyan jót tegyen.

Életveszélyes_és_Tilos

Idősebb korában összebarátkoztam a negyvenes évek nagy sztárúszójával, Esther Williamsszel, aki elmondott egy történetet a nagyon jóképű, másodvonalbeli színész Jeff Chandlerről, aki egy ideig a szerelme volt. Egyszer női ruhában találta. Ezt meglehetősen tárgyilagosan mesélte, pedig annak idején megdöbbentőnek találhatta.
– És mit mondtál neki? – kérdeztem csodálkozva.
Mire ő:
– Azt mondtam neki, hogy „Jack, 182 centi magas vagy, nem vehetsz fel pöttyös ruhát”.

Életveszélyes_és_Tilos

A filmezés hirtelen megint élvezet lett számomra, és rengeteg új, tehetséges színészt ismerhettem meg: Jennifer Lopez, Heath Ledger, Sandra Bullock, Christian Bale, Charlize Theron, Scarlett Johansson, csak hogy néhányat említsek…

Életveszélyes_és_Tilos

Nagy pillanat volt, amikor Heath posztumusz elnyerte a legjobb mellékszereplőnek odaítélt Oscar-díjat. Mind megjósoltuk, hogy megfogja kapni, már az első jelenettől láttuk; nem csak én, láttam így… az egész stáb úgy érezte, megérdemli. Kiváló alakítás volt – a nyitó- és a zárómonológ, ahogy a többi jelenet is – és azt hiszem, nagyon fontos volt a családjának is.

Életveszélyes_és_Tilos

Tisztában vagyok vele, hogy milyennek látszom a médiában, és be kell vallanom, tetszik a kép, de persze nem szabad túlságosan komolyan vennem magamat.
Egyszer kipróbáltam Shakirán:
– Idol vagyok – mondtam. Benne vagyok az újságban.
– Lehet, hogy idol vagy – felelte –, de jobb lenne, ha kivinnéd végre a szemetet.

Életveszélyes_és_Tilos

Nem hiszem, hogy bárkit is ki kéne tenni annak, hogy akarata ellenére két évig katonai szolgálatot teljesítsen és csatába küldjék, mint engem, de úgy vélem, a mai kölykökre ráférne egy hat hónapos katonai kiképzés, hogy fegyelmet tanuljanak, és megtanítsák őket, hogyan kell fegyvert használni a haza védelmére. Biztos vagyok abban, hogy ez a tapasztalat megváltoztatná őket; a szolgálat végén lenne hovatartozás-érzésük és tudnák, hogy istenadta joguk itt lenni.

Életveszélyes_és_Tilos

A főként homoszexuálisokból álló színházi társulatban dolgozni azzal az előnnyel járt, hogy szexuális életem jelentős mértékben gazdagodott.

Kriszta P

A hadigazdálkodás, a jegyrendszer azt jelentette, hogy nem volt cukor, édesség, sütemények, semmilyen mesterséges élelmiszer; de jó ételeket ettünk, és élelmezésünket vadnyúlhússal és fajdtyúktojással egészítettük ki. Minden bio volt, mert a műtrágya és a robbanószer alapanyaga azonos lévén, az utóbbit kellett gyártani, így hát váratlanul egészséges kezdetet vett az életem.

Életveszélyes_és_Tilos

Amikor véget ért az én részem forgatása, összecsomagoltam, és hazamentem, hogy élvezzem, ami 2007 nyarából hátravolt. Tudtam, hogy a film munkálatai folytatódnak, de nagyon megdöbbentem, amikor a következő januárban megtudtuk, hogy Heath véletlen gyógyszer-túladagolásban meghalt. Szörnyű veszteség volt; nemcsak egy nagy tehetség veszett el, hanem egy kedves, figyelmes ember is. Nehéz volt végig nézni a kész filmet, látni Heath életerejét, és nem gondolni arra, hogy halott; elkerülhetetlen volt, hogy a 2008. júliusi premier után a publicitás nagy része az ő halálának tragédiájáról szólt.

Életveszélyes_és_Tilos

A sötét lovag a filmgyártás különleges darabja. Akciófilmhez képest nagy mélység, igazi dráma van benne… és komoly üzenet, ha az ember meg akarja találni. Nagyszerű komikus pillanatai is vannak – még a gyilkos pszichopatát játszó Heath is nevet. A film egyik jelenetében Joker meglátja Maggie Gyllenhaalt, és Heath nagyon finoman, szinte nőiesen felnyúl, hátrasimítja Joker csapzott haját: zseniális.