Észjárások-remix 10 csillagozás

Mérő László: Észjárások-remix

Húsz éve jelent meg Mérő László első könyve, az Észjárások. Azóta számos kiadásban fogyott el, és időközben a szerző kétszer is átdolgozta. A tudományos könyvek általában nem túl időtállóak, húsz év alatt rengeteget fejlődik a tudomány.

Az Észjárások azonban nemcsak tudományos könyv volt, hanem szórakoztató és egyben elgondolkodtató olvasmány, amelyben a tudományos ismeretek pusztán a gondolatok hátterét alkotják. Éppen ezért lehetett sikeres mind Magyarországon, mind külföldön.

A szerző ezúttal nem átírta a könyvét, hanem alaposan meghúzta, kihagyta belőle azt a bő száz oldalt, amit rendszeresen újra kellett írnia., újra kellene ma is, és majd öt-tíz év múlva is. Így jött létre ez a remix, amely egy egész másfajta könyv lett akkor is, ha zömében a régi könyv szövegeiből áll.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tericum, 2008

atom

A szerző a gondolkodásra, a tudományra metaszintről tekint le. :)
Rendkívül izgalmas, ahogyan összebékíti a pszichológia humán és természettudományos felét. Rámutat a keleti és nyugati gondolkodásmód különbségére, és arra, hogy közben a megfelelő szint eléréséhez itt is, ott is ugyanannyi kell. Érdekes eredményeket közöl az intelligencia és a kreativitás mibenlétéről. Újra és újra visszatér Gödel tételéhez, és annak következményeihez.
Biztosan újra fogom olvasni ezt a könyvet.

Mr_Vicious

Érthető, elég szájbarágós is, de szórakoztató. Néha előfordult velem, hogy azon gondolkoztam, hogyan is jutottunk el az adott témához, de ez nem volt zavaró. Mégis a végén, főleg a miszticizmusnál már vártam a végét. Biztos olvasok még tőle, de egy időre hanyagolom.

szati

Nagyon érthető a nyelvezete, jó példákat hoz, amik könnyen átadhatóvá teszik a gondolatokat.
Nekem hiányzik belőle néhány téma, amit érintetett volna, bonyolultságelmélet például.
A következő könyv tutira a Gödel Escher Bach lesz.

szati

a józan ész inkább összehangoló és ellenőrző erő, mint gondolkodásunk alapvető mechanizmusa. Jó eszköze a kételkedésnek, de kevésbé alkalmas eszköze az alkotásnak.

szati

Az analízis és szintézis helyébe a közvetlen élmény lép.

254. oldal - miszticizmus

verkutya

Egy szamuráj egyszer belekötött egy zenmesterbe.