Árnyas főutca 9 vélemény

Márton László: Árnyas főutca
Molybolt

Az árnyas főutca nem azért árnyas, mert árnyat adó fák szegélyezik, hanem azért, mert árnyak mutatkoznak mindkét oldalán, emberi lények árnyai. Nem állítható róluk, hogy nem léteznek, hiszen aki valaha létezett, az létező személy marad mindörökre, ám az sem állítható róluk, hogy nem a képzelet szülöttei, mert annyiban tudnak bizonyságot tenni létezésükről, amennyiben gondolunk rájuk és felidézzük őket, amennyiben pedig gondolunk rájuk és felidézzük őket, annyiban nekünk kell újjászülnünk őket a saját képzeletünkből. Ez a történet egészében is, részleteiben is a képzelet szülötte. A képzelet viszont egy valóságosan létező országban fejti ki hatását, és egy valóságosan eltelt évtizedet idéz fel. Így a történet szereplőinek bármiféle hasonlósága valóságosan létező személyekhez a véletlen műve, az itt leírt események hasonlósága ténylegesen végbement eseményekhez történelmi tapasztalat.

Borítók 1

Fülszövegek 1

Nincsenek címkék.

Összes olvasás 15

!Gerimur 2010. szeptember 5., 13:15

Nagyon erős könyv, semmi felesleges sallang, semmi érzelgősség, csak a balassagyarmati (? de valamilyen nógrádi, ha jól emlékszem) magyar zsidók deportálásának megrázóan pontos elbeszélése. Márton az egyik nagy kedvencem.

1 komment
!somoly 2011. január 11., 20:36

Egyetértek a korábbi értékelésekkel, nagyon erős, bizony. Azt hiszem, a kedvenc kortárs magyar regényem (ez persze bármikor változhat, elvégre messze nem olvastam még el az összes kortárs magyar regényt :)). Nem igazán szoktam Márton Lászlót olvasni fáradt fejjel, talán fogalmazhatok úgy, hogy az olvasás nem igazán kényelmes az ő híresen bonyolult mondatszerkesztése miatt. Néhány szabadságomat viszont az ő regényeivel töltöttem, és nem bántam meg.

!Juci SP 2009. október 10., 16:11

Elhurcoltakról, a háborúban elesettekről, visszatértekről, egy hely szelleméről és elsősorban az emlékezésről. Nagyon tetszett, Márton szerintem messze nem olvassák elegen.

Külső linkek

Nincsenek linkek.