Ezer ​nap Toszkánában 34 csillagozás

Keserédes kaland
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Újabb ​kóstoló az Ezer nap Velencében szerzőjének szenvedélyes életéből Marlena, az újdonsült velencei feleség életének ez az újabb ízes szelete a házaspár Toszkánába költözését meséli el. A két ember határtalan lelkesedéssel és igencsak behatárolt anyagiakkal indul útnak a lagúnák városából egy kétszáz lelket számláló falucskába, időtlen idők óta művelt olajfaligetek és etruszk hőforrások közé.
Beköltöznek egy félig-meddig renovált egykori istállóba, ahol se telefon, se központi fűtés, a konyha pedig csak talpalatnyi, és hamarosan összebarátkoznak Barlozzóval, a falu önjelölt elöljárójával. Barlozzo gazdag helyi folklórral átitatott elbeszélései betekintést engednek számukra – és számunkra is – Toscana lelkébe. Hőseink részt vesznek az évszakokhoz kötődő ünnepeken, megkóstolják a frissen sajtolt olívaolajat pirított házikenyérre csorgatva; a bundázott cukkinivirágot tengeri sós vízzel meghintve. Falusi osteriákban vacsoráznak, ahol az aznapi fogás vagy termés kerül az… (tovább)

>!
Kulinária, Budapest, 2006
248 oldal · ISBN: 9638695218 · Fordította: Komáromy Rudolf

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

Nagy_Hajnalka>!
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

Könnyed olvasmány, receptekkel. Bemutatja a toszkán vidék szépségeit, megismerjük a különböző szokásokat.

Morgiana>!
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

Hát, igazából olyan semmi kis történet volt, abszolúte nem fogott, meg, az a tipikus egyszer elmegy kategória, nem tudném felidézni, hogy egyáltalán mi történt a könyvben. A receptek sem fogtak meg igazán.

Gelso>!
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

a kórházban felfaltam mindhárom kötetet, aztán megszületett a kisfiam :-)
a három kötet közül talán ez a legjobb
ebben pedig Florí csirkéje és a panzanella – kenyérsaláta

msphant>!
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

Jó könyv volt, nekem a Velencés jobban tetszett, de ez is bemutatta a Toszkánát, azaz inkább az embereket és az ételeket. Azokat viszont remekül! A könyv 99%-a kajákról szólt, úgyhogy én végig éhes voltam, amikor olvastam :-)

majdmelinda>!
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

Jó volt. Könnyed olvasmány tele receptekkel és leírásokkal. Magával ragadóan és elkápráztatóan mutatta be a toszkán vidék szépségét. Felébresztette az emberben a vágyat egy más, egy szerényebb, de boldogabb élet iránt… Bár erre már egy ideje magam is vágyom…
Külö tetszett, hogy azért folydogált egy történet is a sok gasztronómiai fogás mellett, ami életszagúvá tette az egészet és elvette a szakácskönyv jellegét.
Ajánlom a mediterrán konyha kedvelőinek és a türelmes embereknek, akik ki tudják várni míg egfő a tészta, vagy megsül a friss, házi kenyé, mert ez a történet is ilyen lassacskán alakul.

Andaxin>!
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

Ha ezt olvastam volna először ebben a témában, akkor biztos jobban tetszett volna, de úgy esett, az a másik vastag és napsárga színű került előbb a kezembe, és ez nagyon hasonlított rá, szóval untam.

Sünike>!
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

Érdekes volt megismerkedni a Toszkánában élő emberek mindennapjaival, szokásaival.
Sajnálom, hogy könyvtárunkban az írónő első könyve, az „Ezer nap Velencében” nincs meg, pedig azt is szívesen elolvastam volna.


Népszerű idézetek

Gelso>!

A gúny félelemből kovácsolt tőr.

234. oldal Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

Gelso>!

A sok édesség óhatatlanul keserűségbe fordul. Adagold egyformán az édeset és a sósat!
Ismertem egy francia asszonyt, egy szakácsnőt egy Poissy nevű falucskában, aki a mézes szilvás vagy fügés lepényen minden szem gyümölcsre egy pici durva szemcsés sót szórt, mielőtt betolta a sütőbe. A só kiemeli az édes ízt, mondta ilyenkor és az ujjait nyalogatta, mint egy macska.

234. oldal Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

Gelso>!

Ha párt választasz, vigyázz, hogy olyan legyen, akivel nemcsak életedet, de a halálodat is megosztanád.

Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

4 hozzászólás
Gelso>!

Vadcikóriát béltisztítónak, édesköményt és pitypangot általános csodaszerként, rucolát és bajuszos hagymát vértisztítóul, golgotavirágot, macskagyökeret és medvehagymát vérnyomáscsökkentésre, vadborágót bőrápoláshoz.

227-228. oldal (Kulinária, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: golgotavirág · macskagyökér · medvehagyma · pitypang
4 hozzászólás
Gelso>!

A legnagyobb üresség akkor tör ránk, ha arról, amit vagy akit érteni véltünk, kiderül, hogy egészen más.

234. oldal Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

Gelso>!

Azt hiszem, megtanulom, miként lehet szűkös körülmények között is ugyanolyan szépen élni, mint bőségben.

179. oldal Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

Gelso>!

– Mire eléggé megöregszel, rájössz, hogy a fiaid olyanná váltak, mint a férjed, akit jobb szeretnél elfelejteni, a lányaid meg olyanná, mint anyád, akitől elszöktél. Az élet furcsa tréfák sorozata.
– Ne félj a gyerekeidtől! Ha megszeretnek, maguktól fognak megszeretni, nem kell hízelegned hozzá. Ha pedig nem szeretnek meg, akkor minden hiába.

234. oldal Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

lauranne>!

Talán egyedül az számít, hogy azon iparkodjunk, az életünk is tartson ki addig, ameddig mi. Tudjátok, hogy addig tartson az élet, amíg véget nem ér, hogy minden szépen kiegyenlítődjön, mint amikor az utolsó falat kenyérrel töröljük föl az utolsó csepp olajat a tányérunkról, és a poharunkban maradt utolsó kortyocska borral fogyasztjuk el – magyarázza Florì.

72. oldal

lauranne>!

– A hagyományt a konyhában és az ágyban egyaránt a napi alkalmazás erősíti meg.

233. oldal

lauranne>!

Arra gondolok, milyen művészien siklik át az olasz egyik kedélyállapotból a másikba. Talán az olívaolaj tehet róla.

90. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bonnie Garmus: Minden kémia
Lisa Scottoline: Örök
Sarah Jio: Párizs összes virága
C. W. Gortner: Medici Katalin vallomásai
Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban
Robyn Carr: Shelter Mountain
Michelle Moran: Madame Tussaud
Sarah Adams: Ha Rómában jársz
Louis Bromfield: Lilli Barr
Jessa Maxwell: Aranykanál