!

Csak ha te is akarod 64 csillagozás

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Margaux Fragoso torokszorítóan őszinte visszaemlékezésében elmeséli, hogyan hálózta be kisgyerekként egy férfi, és hogyan tartotta a markában 15 éven keresztül. 7 éves korában, egy uszodában találkozott először Peter Currannel. A férfi, aki ekkor 51 éves volt, nagyon kedvesen bánt vele, és meghívta a kislányt édesanyjával együtt a házába. Ezzel vette kezdetét viszonyuk, aminek végül a férfi öngyilkossága vetett véget. A kislány számára a férfi otthona egy egzotikus állatokkal teli mesebirodalomnak tűnt, ahol menedékre lelt az otthoni pokol elől: anyja szinte állandóan pszichiátriai kezelés alatt állt, apja pedig alkoholista volt. A szexuális visszaélések csak egy idő után kezdődtek, míg végül eljutottak a születésnapi ajándéknak nevezett aktusig. Curran elrabolta a lány fél életét. Az elszakadás iránti vágy végig tetten érhető Fragoso elemi erejű könyvében. Saját naplója és a férfi hátrahagyott levelei, fényképei és feljegyzései segítségével zavarba ejtő részletességgel, mégis… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Hirdetés

Kedvencnek jelölte 9

Most olvassa 9

Várólistán 82

Kívánságlistán 74

Kölcsönkérné 9

Elcserélné vagy eladná

>!
Eladó Elcserélhető
bea88 könyve
>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Vivien_Járfás könyve
>!
2.500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
szanoca könyve
>!
★★★★★ Eladó Elcserélhető
kerry4ever könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
lena91 P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Megdöbbentő, felháborító, hihetetlen, nagyon durva. Teljesen letaglózott és levett a lábamról. Nem tudtam abbahagyni, nem tudtam nem olvasni.
Egy alkoholista, egoista apa aki terrorizálja a családját, egy pszichiátriai beteg anya, aki a betegsége árnyékában él és teljesen biztos vagyok benne, hogy ez a betegség csupán a férje és a lelki terrorja miatt ennyire súlyos.
És Peter….nagyon durva és undorító amit tett, de én valahogy sajnálom. Sok mindent leír Margaux Peter érzéseiről is, és én úgy érzem, hogy ő mindezek ellenére nem rossz ember, nem rossz lélek. Szinte az egyedüli aki igazán Margaux mellett áll és szereti. De ettől még vagy pont ezért nagyon durva, amit vele csinált.
A könyv teljesen elvarázsolt. Egy ilyen komoly problémával foglalkozik és még sincs rajt akkora súly, nem az erőszak áll az előtérben, hanem egy kétségbeesett kislány út- és kiútkeresése.
Igazán tanulságos és érdemes lenne mindenkinek elolvasni.

1 hozzászólás
+
>!
Félcsi
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Nagyon nehéz olvasmány volt számomra, és nem a nyelvezete miatt, hanem a tartalma okán. Borzasztó belegondolni, hogy mi minden történhet egy kicsi gyerekkel. Könyörgöm, a főszereplő 7 éves!!!!!! És amiket Peter „elvárt” tőle…nagyon durva. Készül a blogbejegyzésem róla, de a kötet elolvasása után annyit mondok, hogy nagyon vigyáznunk kell a gyermekeinkre!!!

++
>!
Emerencia P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Az emberi viselkedés kultúra torz tükre is lehetne ez a könyv.Felvonultat sok problémát az író,jelen van a drog,az erőszak,az alkoholizmus, a skizofrénia, és a fő vonal a pedofília.Szinte szemlélőként írja le a történetet,mintha érzelemmentesen tárná elénk a pedofíliát,aminek 7 évesen már részese volt.Pétert , a pedofilt sem negatív értelemben alkotta meg karakterként,bár én nem találtam benne semmit,ami egy kicsit is pozitívvá tehette volna a személyiségét.Péter örök nyomott hagyott a tettével a már felnőtt íróban és több leánygyermekben,amivel az egészséges szemléletüket gátolta,megcsonkította.Minden történelmi korban jelen volt a pedofília, de csak korunkban adunk hangot az ellenszenvünknek.

+
>!
dianna76
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Nem is tudom mit írhatnék. Megdöbbentő történet. Számomra az a legborzasztóbb, hogy valahol Margaux is örömét lelte ebben a „kapcsolatban” felnőtté válásáig. Nyilván ennek megvan a pszichológiai oka. Egy megromlott apa-lánya kapcsolat, egy kislány aki vágyik az apai szeretetre, törődésre, melyet meg is talál, csak a nem megfelelő személynél. Peter persze egy ártatlan kislány szeretetéhségét kihasználja rendesen. Tettekkel nem erőszakol semmit Margauxra (ahogy a könyv címe is sugallja), de olyan fondorlatosan manipulálja, hogy gyakorlatilag a kislány saját maga válik kezdeményezővé.
Hihetetlen, hogy az anya ebből mit sem sejt, pedig a közelében zajlanak az események. Ráadásul az apa nem alaptalan gyanúját is eloltja.

+
>!
Laura_Lukács
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Megdöbbentő és hihetetlen. Sosem fogom tudni megérteni az ilyen embereket, ám maga a könyv nagyon szépen volt felépítve és megfogalmazva.

+
>!
seya
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Nagyon jó könyv volt, elég durván levezeti a lelki folyamatokat, pedig egyáltalán nem szájbarágós és még csak meg sem próbál tudományos vagy akár csak magyarázó lenni. Visszaemlékezés, szubjektív élmény. Engem nem rázott meg, inkább megdöbbentett, pláne az, hogy mennyire ki tud fordulni magából egy gyerek, mennyire tönkre tud menni. A csillag levonást csak azért kapja, mert a vége felé már untam.
Összességében örülök, hogy Margaux kiírta ezt magából és annak is, hogy olvashattam.

+
>!
mama_gold 
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Nagyon nehéz írni erről a könyvről. Megrázó, elgondolkodtató, hihetetlen, elképesztő…minden egyedi jelzőt ráaggatnék.
Érdekes módon, tetszett, ahogy leírta a Peterrel való kapcsolatát. De érthetetlen, hogy tud egy 51 éves férfi egy 7 éves kislányt szeretni (jó, tudjuk, hogy pedofil úgy, de ezt a részt belülről nem tudom megemészteni) és persze viszont. Vagy mégsem? Mert időnként az jött le, hogy Margó is szereti őt, de aztán meg ahogy beszélt/bánt vele, nem is tudom mit érzett a lány valójában. Mindkettőjük hibás volt a történetben. Igaz, hogy a pasi nem volt erőszakos, játékkal vette rá Margót mindenre és semmi olyat nem csinált a kislánnyal, amivel fájdalmat okozott volna neki. (Mint tudjuk, a szex a felnőttek játéka) Kivárta míg „felnő” de a lány is ugyanolyan hibás volt, amiért nem szólt senkinek arról, amiket átélt. Pedig ő is tudta/érezte, hogy ez a nem „normális” kapcsolat. Bár elég nehéz lehet úgy megbeszélni a belső dolgainkat másokkal, ha tudjuk, hogy senkire nem számíthatunk. Elkeserítő szülei voltak.
A végét untam a könyvnek és nem is értettem. Miért lett Peter öngyilkos…

„Az életben bármi megtörténhet; az embernek meghalhat valamelyik családtagja, elvesztheti a pénzét, a munkáját, szóval bármi történhet: mégis túl kell élni. Az ember nem ölheti meg magát. Nem azért van az élet, hogy megöljük magunkat. Bármi történik, élni kell.”

+
>!
lollipopshoe
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Nos, igen. Ez a könyv tipikus példája annak, amikor az ember nagyon-nagyon várja, hogy elolvashassa, a fejében teljesen felértékeli már jó előre, aztán a valóság arcul csapja. Hát, valóban nem volt olyan jó, mint ahogy képzeltem, de ettől függetlenül azért eléggé olvastatta magát és olykor meglehetősen hátborzongatónak találtam.
Egy hangyányi szenzációhajhászást azért éreztem a sorok között, és néhol erős túlzásokat véltem felfedezni a cselekményben, de ennek ellenére persze lehet, hogy minden egyes dolog úgy történt, ahogy Fragoso leírta. Én azért kétlem, hogy tizenöt év távlatából ilyen részletesen emlékszik mindenre; szerintem az írói fantázia sokat színezett rajta.

+
>!
Anita_Nánási
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Ez a könyv… nagyon felkavaró. A hideg futkosott a hátamon olvasás közben. Ahogy az a pedofil férfi manipulálja azt a kislányt, egyszerűen vérlázító, felháborító. Kegyetlen történet.
A szerző nagyon intelligensen ír: nem „jajgat”, nem sajnáltatja magát, nem ítélkezik – bár senki nem vethetné a szemére, ha így tenne. Erős idegzetűeknek ajánlom.

Bővebben itt írtam róla:
http://konyvmolyz.web4.hu/cikk/kritika-margaux-fragoso-csak-ha-te-is-akarod


Népszerű idézetek

+
>!
Emerencia P

Azt hiszem, fontos közel maradni a gyerekkorunkhoz. A gyerekkor az ember legfontosabb időszaka.

35. oldal

+
>!
dianna76

A pedofilok a megtévesztés mesterei, mert magukat is megtévesztik: azzal áltatják magukat, hogy amit tesznek, az egyáltalán nem ártalmas.

394. oldal

+
>!
Emerencia P

Van úgy, hogy egy látványt az ember egész életében képtelen kitörölni a tudatából.

163. oldal

+
>!
Emerencia P

Az árulás a gonosz legrosszabb megnyilvánulása.

136. oldal

+
>!
Emerencia P

A történelem legrosszabb alakjai azok voltak, akik a józanságot hangsúlyozták. A legnagyobb vezetők némelyike rajongott az italért… Churchill, Roosevelt, például… a legborzalmasabb zsarnokok absztinensek voltak. Hitler például…
– Jaj, ne kezd megint !
– Hitler – mondta apám még hangosabban. – Hitler egyáltalán nem ivott. Nagyon tiszta életet élt.

142. oldal

+
>!
Lilith

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Azt hiszem, hogy ha a gyerekek a szexualitás tudásával nőnének fel, ha az normális és természetes lenne, mert az… Ha megengednék nekik, hogy örömet nyerjenek Isten adta testrészeiktől, ez a világ sokkal jobb hely lenne.

6. fejezet

+
>!
dianna76

Peter gyakran tréfálkozott azzal, hogy olyan, mint a Bádogember: szüksége van a szeretet és az odaadás olajoskannájára…

296. oldal

+
>!
dianna76

Az életnek különböző fázisai vannak. Mint a létra fokai. Előbb babákkal játszó gyerek vagy. Aztán a fiúk iránt érdeklődő kiskamasz. Aztán kamasz, aki fiúkkal jár, ilyesmi. De nálad ezek a fázisok kimaradtak. Vissza kell mennünk, és ki kell javítanunk a létra fokait.

300. oldal

+
>!
_Letti_

Mindenki követhet el hibát, de ezeket el kell felejtenünk, meg kell bocsátanunk és tovább kell lépnünk. Miért kell tovább lépnünk? Azért, mert erősek vagyunk és meg tudjuk tenni, és ha nem, az élet úgy összetör minket, mint a tojáshéjat!

162. oldal, I. rész, 12. fejezet - A virágos hálóing

+
>!
missbetty

Ne gondold, hogy az életünk többet jelent annál, hogy felkel a nap és lenyugszik. Ne gondold, hogy ez örökre így marad; nem tudhatjuk. Mikor felébredek, nem várom, hogy a nap felkeljen, de ha mégis felkel, az ajándék.

387. oldal, III. rész, 31. fejezet - Örökség


Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el