!

Csak ha te is akarod 120 csillagozás

Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Margaux Fragoso torokszorítóan őszinte visszaemlékezésében elmeséli, hogyan hálózta be kisgyerekként egy férfi, és hogyan tartotta a markában 15 éven keresztül. 7 éves korában, egy uszodában találkozott először Peter Currannel. A férfi, aki ekkor 51 éves volt, nagyon kedvesen bánt vele, és meghívta a kislányt édesanyjával együtt a házába. Ezzel vette kezdetét viszonyuk, aminek végül a férfi öngyilkossága vetett véget. A kislány számára a férfi otthona egy egzotikus állatokkal teli mesebirodalomnak tűnt, ahol menedékre lelt az otthoni pokol elől: anyja szinte állandóan pszichiátriai kezelés alatt állt, apja pedig alkoholista volt. A szexuális visszaélések csak egy idő után kezdődtek, míg végül eljutottak a születésnapi ajándéknak nevezett aktusig. Curran elrabolta a lány fél életét. Az elszakadás iránti vágy végig tetten érhető Fragoso elemi erejű könyvében. Saját naplója és a férfi hátrahagyott levelei, fényképei és feljegyzései segítségével zavarba ejtő részletességgel, mégis… (tovább)

Eredeti mű: Margaux Fragoso: Tiger, Tiger

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2011
398 oldal · ISBN: 9789633100547 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 4


Hirdetés

Kedvencelte 13

Most olvassa 12

Várólistára tette 143

Kívánságlistára tette 128

Kölcsönkérné 9

Elcserélné vagy eladná

>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Vivien_Járfás könyve Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod
>!
★★★★★ Eladó Elcserélhető
LittleStar könyve Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Kiemelt értékelések

+
>!
Chrissie P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Ez a könyv ékes bizonyíték arra, hogy a pedofilok áldozatai legtöbbször ( szinte mindig ) problémás családokból kerülnek ki. Itt sincs ez másként, alkoholista, agresszív apa, pszichiátriai kezelés alatt álló anya.
Ez egy nagyon jól megírt könyv volt, részletes ( néhol túlontúl is az ) , borzalmas, sokkoló.
Amíg olvastam mérhetetlen dühöt éreztem, volt pár alternatívám, hogy mit csinálnék Peterrel, és a legenyhébb a kasztrálás volt.
Kinek ajánlom a könyvet? Senkinek! Illetve kisgyermekes szülőknek elrettentő példaként, azért, hogy vigyázzanak a gyermekeikre.

35 hozzászólás
+
>!
cappucci 
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Hát úgy pofán b…nám azt az aberált f…t, aki ilyet tesz… Húú nagyon mérges vagyok. Mert a gyerek 8 évesen játéknak fogja fel, vagy azt hiszi, hogy ez így normális. Főleg ilyen idióta szülők mellett, mégis hogyan állapítaná meg, hogy mi a normális mi nem az. Az más kérdés, hogy később miért ment még vissza hozzá, 19-20-21 évesen, amikor azért már felfogta, hogy ez nem normális dolog. Az alcímet se értem, mert a pasi az lehet, hogy „szerelmes” volt, de a lány végig húzta a száját. A szülőkről meg jobb, ha nem írok semmit…

2 hozzászólás
+
>!
zsiina
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Megrázó. Ez a szó, ami elsőnként jut eszembe a könyvről.
Adott egy 7 éves naiv kislány, akinek az apja egy alkoholista, az anyja pedig súlyos betegségben szenved a férje miatt, mert testileg és lelkileg is bántalmazta, terrorizálta őt.
Ez a kislány megismerkedik egy nap Peterrel, aki látszólag egy kedves öregember, de legbelül egy gyerekeket megrontó személy.
Dühös vagyok. Nagyon, nagyon dühös. El sem hiszem, hogy Margaux anyja és apja szinte semmit nem vett észre az egészből, és Margaux semmit nem tett annak érdekében, hogy megvédje magát. Még nagyobb korában sem.
Dühös vagyok Peterre, mert manipulálta Margauxt, manipulálta az anyját. És nem tudom sajnálni őt a történtek ellenére.
Ahogy az elején is említettem, nagyon megrázó volt. És durva..
Ez volt a második olyan könyv amit ilyen témában olvastam a másik a Soha senkinek volt, de úgy tűnik, valahogy annyira nem bírom az ilyen témát. Bár ki bírná?
Ezek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam.

+
>!
Blissenobiarella
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Nehezen nyilatkozom erről a könyvről, mert egy igen súlyos témát ölel fel. Az írónő megnyilatkozását olvashatjuk, amiben elmeséli nekünk 15 éven át tartó kapcsolatát egy pedofillal. Egy ilyen könyvre egyszerűen nem illik azt mondani, hogy nem jó. Lebilincselő olvasmány volt, ezt nem tagadom, de ha regényként tekintek rá, szerintem pusztán irodalmi szempontok alapján nincs elég jól megírva. Hasonlóan éreztem akkor, amikor Sabine Dardenne és Natascha Kampusch megírt történetét hasonlítottam össze. Ugyanilyen lelkiismeretfurdalásom volt, mert Sabine története nem kevésbé szörnyű, utóbbi mégis magasabb irodalmi színvonalat képvisel, amit nem szabad eltagadni.
Nem tudtam átérezni, hogy Margaux bármiféle „fogságban” volna. Ő maga is leírja több alkalommal, hogy semmi egyébért nem szeretett Peterrel lenni, mint hogy egyedül ő törődött vele igazán. De nem tehetek róla, de bármilyen szörnyűnek is írja le a szüleit, nehéz átadni magam egy nem éppen angyali életű kamasz szemszögének. Ne értsetek félre, Margaux egyértelműen egy beteg ember áldozata (aláhúzva) volt, de idősebb korában már minden ellenszenve ellenére is ő kereste a kapcsolatot. Nem hibáztatom ezért sem. Kislányként került a bűvkörbe és képtelen volt kiszakadni, elszakadni. Mindent értek a regény mögött, csak az én érzésem szerint a történet e lelki vonulata egyáltalán nem volt kellőképpen elemezve a könyvben. A magas empátiával rendelkező olvasó szenved olvasás közben, de aki nem csak érezni, érteni is próbálja, szerintem talál gyengeségeket, ahogyan én is.
Peter karakteréből sokat megismertünk, de maga Margaux számomra egy üres héj maradt, ahogyan a szülei is a maguk ellentmondásosságukkal együtt is. Talán nem véletlen. Ahogyan az sem, hogy Margaux további életéről sem tudtunk meg sokat. De ha nekem ez feltűnt, az azt súgja nekem, hogy a megnyílás talán nem elég őszinte.
Mindezért azonban csak fél csillagot vonok le, mert maga a mű értékes és tanulságos. Nem kis teljesítmény egy ilyen titkot ilyen formában elmondani a világnak. Sajnos bárkivel előfordulhat, figyeljünk oda gyermekeinkre.

3 hozzászólás
+
>!
Ninácska 
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Amikor először találkoztam a könyvvel, nagyon megtetszett a borító, a cím pedig felkeltette az érdeklődésem. A főcím, valamint az alcím némiképp ellentétes tartalma felcsigázza az olvasót, akiben olyan érzés támad, hogy most, azonnal kell nekiállnia a műnek, hogy mielőbb kiderítse, mi lesz a sztori vége, mi is fog itt vajon történni. Be kell vallanom, nekem annyira nem tetszett, mint amennyire vártam. Mivel a téma meglehetősen elgondolkodtató, néhol pedig konkrétan gyomorforgató számomra, sokszor abba kellett hagynom az olvasást, hogy kicsit „lélegzethez” jussak.

Borzalmas, amit Péter a lánnyal tett, gyakorlatilag elrabolta az egész gyerekkorát, és úgy gondolom, negatívan formálta a személyiségét. Sokszor nem értettem a szereplőket – Margaux-ot, az édesanyját, édesapját… Nehezen tudom elképzelni, hogy a szülők nem vették észre, hogy valami egyáltalán nincs rendben a lányukkal, persze, vannak epizódok, amikor úgy tűnik, rájöttek a nyilvánvaló, előttük zajló eseményekre, de mintha kicsit se érdekelte volna őket igazán. Látszik, hogy szerencsétlen kislány családjában egyáltalán nincs rendben minden. Ha normális körülmények között, boldog családban élne, ilyen nem történhetne meg. A szülő feladata, hogy figyeljen a gyerekére, ő ismeri a legjobban, neki kell tudnia, ha valami nem klappol.

Sajnos nem értek a pszichológiához, nem tudom ebből a tekintetből vizsgálni a történetet, de egyszerűen nem tudom elhinni, hogy egy ilyen fiatal lányka, egy sok-sok évvel idősebb férfival szimpatizáljon ilyen szinten, na meg azt sem tudom elképzelni, hogy amikor már idősebb lett, nem jött rá, hogy hülyeséget csinál, és le kellene állni, de gyors ütemben.

A pedofilokat pedig ezúton se tudom megérteni, nincs ki a négy kerekük, az biztos. Megbocsáthatatlan, amit tesznek. Vizsgálhatjuk tetteik okát a pszichológia, a biológia, és más tudományok szempontjából, akkor se lesz mentség tetteikre.

A mű tartalmazott néhány bölcs gondolatot, amin célszerű elgondolkodni, filozofálgatni. (Példaként idéznék: „Az embernek a valóságban kell élnie és nem járhat mindig a felhőkbe bámulva. „) Tetszett, hogy sok háziállat szerepelt benne, kicsit barátságosabbá varázsolta az amúgy (lelkileg) nehéz olvasmányt. Tisztelem az írónőt, hogy ennyire megnyílt, így leírta történetét, nekem biztos nem lenne bátorságom hozzá. A szexuális tartalmú jelenetek viszont gyomorforgatóak számomra, nem kellett volna ennyire részletezni ezeket.

3 hozzászólás
+
>!
Lunemorte P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Először is még egyszer köszönöm @Chrissie -nek, hogy megajándékozott ezzel a könyvvel! Nem gondoltam volna, hogy ennyire a hatása alá kerülök!

Margaux már a kezdetektől fogva szimpatikus volt számomra, hiszen nagyon sok mindenben hasonlítunk mi ketten. (pl. szülői háttérben, különcnek tartanak minket, gyerekként csúfoltak és még számos dologban…)

A kötet fő kérdése : lehet-e teljes értékű szerelem egy fiatal lány és egy idős úr között? Számít-e a társadalom véleménye és ítélete? Maradhat-e egy ilyen kapcsolat titokban? Hagy-e lelki sebeket ez a kapcsolat? Folytatódhat-e a végtelenségig ez? A szülők miért nem törődnek jobban a gyerekükkel? Miért van számtalan olyan szülő, aki csak saját magával törődik és azzal, mit mondanak rá az emberek?? Miért nem lehet normálisan bánni a gyerekeinkkel???! Miért nem tudják megérteni a szülők a gyerekeket? Miért vannak olyan gyermekek, akiket kitaszítanak a többi emberek, csak mert másmilyenek??

1 hozzászólás
+
>!
lena91
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Megdöbbentő, felháborító, hihetetlen, nagyon durva. Teljesen letaglózott és levett a lábamról. Nem tudtam abbahagyni, nem tudtam nem olvasni.
Egy alkoholista, egoista apa aki terrorizálja a családját, egy pszichiátriai beteg anya, aki a betegsége árnyékában él és teljesen biztos vagyok benne, hogy ez a betegség csupán a férje és a lelki terrorja miatt ennyire súlyos.
És Peter….nagyon durva és undorító amit tett, de én valahogy sajnálom. Sok mindent leír Margaux Peter érzéseiről is, és én úgy érzem, hogy ő mindezek ellenére nem rossz ember, nem rossz lélek. Szinte az egyedüli aki igazán Margaux mellett áll és szereti. De ettől még vagy pont ezért nagyon durva, amit vele csinált.
A könyv teljesen elvarázsolt. Egy ilyen komoly problémával foglalkozik és még sincs rajt akkora súly, nem az erőszak áll az előtérben, hanem egy kétségbeesett kislány út- és kiútkeresése.
Igazán tanulságos és érdemes lenne mindenkinek elolvasni.

1 hozzászólás
+
>!
tees06
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Egyszerre bámulatos sokkoló ez a könyv. Könnyen olvasható regény, de egyáltalán nem nevezném könnyű olvasmánynak. Szinte minden egyes sor megdöbbent, amit olvasok, hiszen Peter kihasználta Margaux-t, és lényegében elvette a szerző gyerekkorát. Bennem fel is vetődik, hogy ki volt a hibás, és 15 éven át hogyan tudták eltitkolni? Biztos vagyok benne, hogy a közeli családtagok sejtették, de inkább nem akarták észrevenni.
A regény megírása egyáltalán nem lehetett könnyű Margaux-nak, de biztos vagyok benne, hogy ezzel felhívta a figyelmet a hátrányos helyzetű gyerekek nehéz sorsára, illetve a pedofília veszélyeire is. Én csak gratulálni tudok az írónőnek a bátorságához, ugyanis nem mindenki lett volna képes mindezt megtenni.
Bővebben:
http://discussion.blog.hu/2015/04/06/menekules_a_pokolb…

+
>!
Miss_Mila P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Kicsit félve vettem ezt a könyvet a kezembe. Volt is okom erre. Bár viszonylag hamar kiolvastam, a mellett is hogy olvastam egy másik könyvet is közben, mert nem bírtam volna egyhuzamban ezt olvasni.
Borzalmasan jól megírt, a gyerek szemszögéből bemutatott pedofil cselekmények leírását láthatjuk.
Hihetetlenül nehéz ez a téma. Hihetetlen, hogy egy felnőtt ember ilyet tesz egy kicsilánnyal. Hihetetlen és nagyon szörnyű és nyomasztó, hogy a gyerek elhiszi, hogy ez így normális. Bár egyértelműen könnyebb ilyet, olyan gyerekkel elhitetni, aki eleve sérült családban nevelkedik, mint itt Margaux.
Látszik, hogy már a viszony kezdetétől próbál ebből valahol Ő kitörni, de Peter egy olyan világot teremt maguk köré, amiben mégis elhiszi hogy egymástól függnek, egymásnak igaziak. Apai hatásra Margauxnak iszonyú kevés önbizalma van, de milyen is lehetne olyan apa mellett, aki mást sem sulykol lányába, csak hogy Ő méreg a családnak, hogy Ő miatta beteg az anyja, hogy soha semmit nem csinál jól, hogy szerethetetlen? És ki az aki ott van Vele és kihasználja ezt, azt éreztetve Vele, hogy mégis van aki szereti…? A pedofil.
Sokszor annyira dühös voltam mindenkire, akiket említ. Az apját és Petert sokszorosan is el tudtam volna tenni láb alól…
Miért történik ilyen? Miért kell gyerekeknek ilyet átélniük? És mint azt a könyvben is le van írva, sajnos sokszor a bántalmazott gyerekek majdani gyerekei is nagy arányban válhatnak szintén bántalmazottá.
Már most sokkal jobban féltem a még meg nem született gyermeke(i)m…

+
>!
szymba23 P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Engem sajnos nem érintett meg ez a könyv, pedig nagy reményekkel kezdtem neki. Felkészítettem magam arra, hogy megrázó lesz, szívbemarkoló… de egyszerűen én nem tudtam érdeklődéssel és kíváncsisággal olvasni.


Népszerű idézetek

+
>!
Chrissie P

– Nem kaphatod meg az életben mindig azt, amit akarsz.

53. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

1 hozzászólás
+
>!
Emerencia

Van úgy, hogy egy látványt az ember egész életében képtelen kitörölni a tudatából.

163. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Lunemorte P

Hasonló gondossággal kerültem, hogy az árnyékomra lépjek, nehogy a saját lelkemre tapossak.

13. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
zsiina

Mindenki követhet el hibát, de ezeket el kell felejtenünk, meg kell bocsátanunk és tovább kell lépnünk.

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Lunemorte P

Az embernek a valóságban kell élnie és nem járhat mindig a felhőkbe bámulva.

47. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Chrissie P

Amikor elkezdtünk a pincébe járni, Peter ragaszkodott hozzá, hogy hosszú-hosszú ideig öleljen és csókolja a számat. Amikor először csókolóztunk, mint a felnőttek, túl sokat gondoltam arra, hogy milyen nagy az arca és milyen közel van a bőre.
Zavart, hogy nem tudtam rendesen lélegezni, ezért a földre feküdtem és úgy tettem, mintha én lennék az alvó Csipkerózsika. Miközben azt képzeltem, hogy tulipánszirmokkal borított ágyon fekszem, úgy éreztem, hogy valóban alszom vagy transzban vagyok, ahogy Peter csak csókolt tovább. Ezek a játékok sokkal tovább mentek a szokásos játékainknál. Ahogy ott ültem és a macskakölykökkel játszottam, Peter a hátamat kezdte simogatni, aztán az arcomat, a fenekemet, a nyakamat, és lábam közét. Ha túljutottam egy küszöbön, mindig rá tudott venni, hogy több érintést fogadjak el.

70. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Lunemorte P

Nem mondhatsz mesét úgy, hogy nem fejezed be.

45. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Ninácska

A csirkevékony láb nem zavart annyira, de amikor azt mondta, hogy úgy futok, mint a csirke, pofon vágtam.

14. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Chrissie P

A legfontosabb dolog, Keesy, az önbecsülés.

53. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Emerencia

Azt hiszem, fontos közel maradni a gyerekkorunkhoz. A gyerekkor az ember legfontosabb időszaka.

35. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története


Hasonló könyvek címkék alapján

Karin Fossum: Aki mást szeret
Torey Hayden: Szellemlány
Bódis Kriszta: Kemény vaj
Ta-mia Sansa: Forradások
Ta-mia Sansa: A menekülés éve
Agota Kristof: A Nagy Füzet
C. J. Roberts: Captive in the Dark – Fogoly a sötétben
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Gabriel García Márquez: Bánatos kurváim emlékezete
Ta-mia Sansa: Sötét Hórusz