!

Csak ha te is akarod 92 csillagozás

Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod
Könyvtár

A lány 7 éves volt.
A férfi 51.
Volt egy titkuk.

Margaux Fragoso hétéves korában találkozott először Peter Currannel. A kislány számára a férfi otthona egy egzotikus állatokkal teli mesebirodalomnak tűnt, ahol menedékre lelt az otthoni pokol elől: anyja szinte állandóan pszichiátriai kezelés alatt állt, apja pedig alkoholista volt. Eleinte csak barátok, játszótársak voltak. A szexuális visszaélések később kezdődtek, és végül fokozatosan eljutottak a „születésnapi ajándéknak” nevezett aktusig. Viszonyuknak a férfi öngyilkossága vetett véget.

Curran elrabolta a lány fél életét. Fragoso torokszorítóan őszinte visszaemlékezésében beszámol arról, hogyan hálózta be a férfi és tartotta őt a markában 15 éven keresztül. Elemi erejű könyvében az elszakadás iránti vágy végig tetten érhető. Saját naplója és Peter Curran hátrahagyott levelei, fényképei és feljegyzései segítségével zavarba ejtő részletességgel, mégis lírai hangvételben idézi fel az átélt szexuális és… (tovább)

Eredeti cím: Tiger, Tiger: A Memoir

Eredeti megjelenés éve: 2011


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Franklin D. Roosevelt · Adolf Hitler


Hirdetés

Kedvencelte 11

Most olvassa 14

Várólistára tette 128

Kívánságlistára tette 117

Kölcsönkérné 10

Elcserélné vagy eladná

>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Vivien_Járfás könyve Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod
>!
2.500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
szanoca könyve Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod
>!
★★★★★ Eladó Elcserélhető
LittleStar könyve Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Kiemelt értékelések

+
>!
Chrissie P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Ez a könyv ékes bizonyíték arra, hogy a pedofilok áldozatai legtöbbször ( szinte mindig ) problémás családokból kerülnek ki. Itt sincs ez másként, alkoholista, agresszív apa, pszichiátriai kezelés alatt álló anya.
Ez egy nagyon jól megírt könyv volt, részletes ( néhol túlontúl is az ) , borzalmas, sokkoló.
Amíg olvastam mérhetetlen dühöt éreztem, volt pár alternatívám, hogy mit csinálnék Peterrel, és a legenyhébb a kasztrálás volt.
Kinek ajánlom a könyvet? Senkinek! Illetve kisgyermekes szülőknek elrettentő példaként, azért, hogy vigyázzanak a gyermekeikre.

35 hozzászólás
+
>!
zsιιnα
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Megrázó. Ez a szó, ami elsőnként jut eszembe a könyvről.
Adott egy 7 éves naiv kislány, akinek az apja egy alkoholista, az anyja pedig súlyos betegségben szenved a férje miatt, mert testileg és lelkileg is bántalmazta, terrorizálta őt.
Ez a kislány megismerkedik egy nap Peterrel, aki látszólag egy kedves öregember, de legbelül egy gyerekeket megrontó személy.
Dühös vagyok. Nagyon, nagyon dühös. El sem hiszem, hogy Margaux anyja és apja szinte semmit nem vett észre az egészből, és Margaux semmit nem tett annak érdekében, hogy megvédje magát. Még nagyobb korában sem.
Dühös vagyok Peterre, mert manipulálta Margauxt, manipulálta az anyját. És nem tudom sajnálni őt a történtek ellenére.
Ahogy az elején is említettem, nagyon megrázó volt. És durva..
Ez volt a második olyan könyv amit ilyen témában olvastam a másik a Soha senkinek volt, de úgy tűnik, valahogy annyira nem bírom az ilyen témát. Bár ki bírná?
Ezek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam.

+
>!
Lunemorte P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Először is még egyszer köszönöm @Chrissie -nek, hogy megajándékozott ezzel a könyvvel! Nem gondoltam volna, hogy ennyire a hatása alá kerülök!

Margaux már a kezdetektől fogva szimpatikus volt számomra, hiszen nagyon sok mindenben hasonlítunk mi ketten. (pl. szülői háttérben, különcnek tartanak minket, gyerekként csúfoltak és még számos dologban…)

A kötet fő kérdése : lehet-e teljes értékű szerelem egy fiatal lány és egy idős úr között? Számít-e a társadalom véleménye és ítélete? Maradhat-e egy ilyen kapcsolat titokban? Hagy-e lelki sebeket ez a kapcsolat? Folytatódhat-e a végtelenségig ez? A szülők miért nem törődnek jobban a gyerekükkel? Miért van számtalan olyan szülő, aki csak saját magával törődik és azzal, mit mondanak rá az emberek?? Miért nem lehet normálisan bánni a gyerekeinkkel???! Miért nem tudják megérteni a szülők a gyerekeket? Miért vannak olyan gyermekek, akiket kitaszítanak a többi emberek, csak mert másmilyenek??

1 hozzászólás
+
>!
Ninácska P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Amikor először találkoztam a könyvvel, nagyon megtetszett a borító, a cím pedig felkeltette az érdeklődésem. A főcím, valamint az alcím némiképp ellentétes tartalma felcsigázza az olvasót, akiben olyan érzés támad, hogy most, azonnal kell nekiállnia a műnek, hogy mielőbb kiderítse, mi lesz a sztori vége, mi is fog itt vajon történni. Be kell vallanom, nekem annyira nem tetszett, mint amennyire vártam. Mivel a téma meglehetősen elgondolkodtató, néhol pedig konkrétan gyomorforgató számomra, sokszor abba kellett hagynom az olvasást, hogy kicsit „lélegzethez” jussak.

Borzalmas, amit Péter a lánnyal tett, gyakorlatilag elrabolta az egész gyerekkorát, és úgy gondolom, negatívan formálta a személyiségét. Sokszor nem értettem a szereplőket – Margaux-ot, az édesanyját, édesapját… Nehezen tudom elképzelni, hogy a szülők nem vették észre, hogy valami egyáltalán nincs rendben a lányukkal, persze, vannak epizódok, amikor úgy tűnik, rájöttek a nyilvánvaló, előttük zajló eseményekre, de mintha kicsit se érdekelte volna őket igazán. Látszik, hogy szerencsétlen kislány családjában egyáltalán nincs rendben minden. Ha normális körülmények között, boldog családban élne, ilyen nem történhetne meg. A szülő feladata, hogy figyeljen a gyerekére, ő ismeri a legjobban, neki kell tudnia, ha valami nem klappol.

Sajnos nem értek a pszichológiához, nem tudom ebből a tekintetből vizsgálni a történetet, de egyszerűen nem tudom elhinni, hogy egy ilyen fiatal lányka, egy sok-sok évvel idősebb férfival szimpatizáljon ilyen szinten, na meg azt sem tudom elképzelni, hogy amikor már idősebb lett, nem jött rá, hogy hülyeséget csinál, és le kellene állni, de gyors ütemben.

A pedofilokat pedig ezúton se tudom megérteni, nincs ki a négy kerekük, az biztos. Megbocsáthatatlan, amit tesznek. Vizsgálhatjuk tetteik okát a pszichológia, a biológia, és más tudományok szempontjából, akkor se lesz mentség tetteikre.

A mű tartalmazott néhány bölcs gondolatot, amin célszerű elgondolkodni, filozofálgatni. (Példaként idéznék: „Az embernek a valóságban kell élnie és nem járhat mindig a felhőkbe bámulva. „) Tetszett, hogy sok háziállat szerepelt benne, kicsit barátságosabbá varázsolta az amúgy (lelkileg) nehéz olvasmányt. Tisztelem az írónőt, hogy ennyire megnyílt, így leírta történetét, nekem biztos nem lenne bátorságom hozzá. A szexuális tartalmú jelenetek viszont gyomorforgatóak számomra, nem kellett volna ennyire részletezni ezeket.

3 hozzászólás
+
>!
lena91 P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Megdöbbentő, felháborító, hihetetlen, nagyon durva. Teljesen letaglózott és levett a lábamról. Nem tudtam abbahagyni, nem tudtam nem olvasni.
Egy alkoholista, egoista apa aki terrorizálja a családját, egy pszichiátriai beteg anya, aki a betegsége árnyékában él és teljesen biztos vagyok benne, hogy ez a betegség csupán a férje és a lelki terrorja miatt ennyire súlyos.
És Peter….nagyon durva és undorító amit tett, de én valahogy sajnálom. Sok mindent leír Margaux Peter érzéseiről is, és én úgy érzem, hogy ő mindezek ellenére nem rossz ember, nem rossz lélek. Szinte az egyedüli aki igazán Margaux mellett áll és szereti. De ettől még vagy pont ezért nagyon durva, amit vele csinált.
A könyv teljesen elvarázsolt. Egy ilyen komoly problémával foglalkozik és még sincs rajt akkora súly, nem az erőszak áll az előtérben, hanem egy kétségbeesett kislány út- és kiútkeresése.
Igazán tanulságos és érdemes lenne mindenkinek elolvasni.

1 hozzászólás
+
>!
tees06
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Egyszerre bámulatos sokkoló ez a könyv. Könnyen olvasható regény, de egyáltalán nem nevezném könnyű olvasmánynak. Szinte minden egyes sor megdöbbent, amit olvasok, hiszen Peter kihasználta Margaux-t, és lényegében elvette a szerző gyerekkorát. Bennem fel is vetődik, hogy ki volt a hibás, és 15 éven át hogyan tudták eltitkolni? Biztos vagyok benne, hogy a közeli családtagok sejtették, de inkább nem akarták észrevenni.
A regény megírása egyáltalán nem lehetett könnyű Margaux-nak, de biztos vagyok benne, hogy ezzel felhívta a figyelmet a hátrányos helyzetű gyerekek nehéz sorsára, illetve a pedofília veszélyeire is. Én csak gratulálni tudok az írónőnek a bátorságához, ugyanis nem mindenki lett volna képes mindezt megtenni.
Bővebben:
http://discussion.blog.hu/2015/04/06/menekules_a_pokolbol_egy_masikba

+
>!
Szimirza P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Azt sem tudom mit írjak …Dühös vagyok Peterre, mert egy beteg manipulátor , dühös vagyok az apára aki egy egoista, lelki és testi terrorista, dühös vagyok az anyára, aki tehetett volna valamit önmagáért és lányáért, dühös vagyok Margauxra , mert ő is megmenthette volna saját magát , főleg amikor már idősebb lett. Hiába van vége úgy ahogy vége van , ebben a történetben senki sem járt jól, sem az író, sem a szereplők, sem az olvasó.

+
>!
Light_House
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Nagyon sokkoló könyv. A családi háttere miatt nem csoda, hogy Margaux belesétált Péter karjaiba. A története jól megmutatja, hogy a pedofil személy milyen jól elő tudja adni magát.

+
>!
Emerencia P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Az emberi viselkedés kultúra torz tükre is lehetne ez a könyv.Felvonultat sok problémát az író,jelen van a drog,az erőszak,az alkoholizmus, a skizofrénia, és a fő vonal a pedofília.Szinte szemlélőként írja le a történetet,mintha érzelemmentesen tárná elénk a pedofíliát,aminek 7 évesen már részese volt.Pétert , a pedofilt sem negatív értelemben alkotta meg karakterként,bár én nem találtam benne semmit,ami egy kicsit is pozitívvá tehette volna a személyiségét.Péter örök nyomott hagyott a tettével a már felnőtt íróban és több leánygyermekben,amivel az egészséges szemléletüket gátolta,megcsonkította.Minden történelmi korban jelen volt a pedofília, de csak korunkban adunk hangot az ellenszenvünknek.

+
>!
dianna76 
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Nem is tudom mit írhatnék. Megdöbbentő történet. Számomra az a legborzasztóbb, hogy valahol Margaux is örömét lelte ebben a „kapcsolatban” felnőtté válásáig. Nyilván ennek megvan a pszichológiai oka. Egy megromlott apa-lánya kapcsolat, egy kislány aki vágyik az apai szeretetre, törődésre, melyet meg is talál, csak a nem megfelelő személynél. Peter persze egy ártatlan kislány szeretetéhségét kihasználja rendesen. Tettekkel nem erőszakol semmit Margauxra (ahogy a könyv címe is sugallja), de olyan fondorlatosan manipulálja, hogy gyakorlatilag a kislány saját maga válik kezdeményezővé.
Hihetetlen, hogy az anya ebből mit sem sejt, pedig a közelében zajlanak az események. Ráadásul az apa nem alaptalan gyanúját is eloltja.


Népszerű idézetek

+
>!
Chrissie P

– Nem kaphatod meg az életben mindig azt, amit akarsz.

53. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

1 hozzászólás
+
>!
Emerencia P

Van úgy, hogy egy látványt az ember egész életében képtelen kitörölni a tudatából.

163. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Lunemorte P

Hasonló gondossággal kerültem, hogy az árnyékomra lépjek, nehogy a saját lelkemre tapossak.

13. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
zsιιnα

Mindenki követhet el hibát, de ezeket el kell felejtenünk, meg kell bocsátanunk és tovább kell lépnünk.

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Chrissie P

Amikor elkezdtünk a pincébe járni, Peter ragaszkodott hozzá, hogy hosszú-hosszú ideig öleljen és csókolja a számat. Amikor először csókolóztunk, mint a felnőttek, túl sokat gondoltam arra, hogy milyen nagy az arca és milyen közel van a bőre.
Zavart, hogy nem tudtam rendesen lélegezni, ezért a földre feküdtem és úgy tettem, mintha én lennék az alvó Csipkerózsika. Miközben azt képzeltem, hogy tulipánszirmokkal borított ágyon fekszem, úgy éreztem, hogy valóban alszom vagy transzban vagyok, ahogy Peter csak csókolt tovább. Ezek a játékok sokkal tovább mentek a szokásos játékainknál. Ahogy ott ültem és a macskakölykökkel játszottam, Peter a hátamat kezdte simogatni, aztán az arcomat, a fenekemet, a nyakamat, és lábam közét. Ha túljutottam egy küszöbön, mindig rá tudott venni, hogy több érintést fogadjak el.

70. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Lunemorte P

Mindig csodáltam azokat, akik jót tesznek. Bárcsak én is jót tehetnék!

38. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Lunemorte P

Nem mondhatsz mesét úgy, hogy nem fejezed be.

45. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Lunemorte P

Az embernek a valóságban kell élnie és nem járhat mindig a felhőkbe bámulva.

47. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Lunemorte P

Az egész társadalom álszent, ha engem kérdezel.

264. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

+
>!
Emerencia P

Azt hiszem, fontos közel maradni a gyerekkorunkhoz. A gyerekkor az ember legfontosabb időszaka.

35. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is