Csak ha te is akarod 45 csillagozás ↑ 7%

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso torokszorítóan őszinte visszaemlékezésében elmeséli, hogyan hálózta be kisgyerekként egy férfi, és hogyan tartotta a markában 15 éven keresztül. 7 éves korában, egy uszodában találkozott először Peter Currannel. A férfi, aki ekkor 51 éves volt, nagyon kedvesen bánt vele, és meghívta a kislányt édesanyjával együtt a házába. Ezzel vette kezdetét viszonyuk, aminek végül a férfi öngyilkossága vetett véget. A kislány számára a férfi otthona egy egzotikus állatokkal teli mesebirodalomnak tűnt, ahol menedékre lelt az otthoni pokol elől: anyja szinte állandóan pszichiátriai kezelés alatt állt, apja pedig alkoholista volt. A szexuális visszaélések csak egy idő után kezdődtek, míg végül eljutottak a születésnapi ajándéknak nevezett aktusig. Curran elrabolta a lány fél életét. Az elszakadás iránti vágy végig tetten érhető Fragoso elemi erejű könyvében. Saját naplója és a férfi hátrahagyott levelei, fényképei és feljegyzései… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2011
398 oldal · ISBN: 9789633100547 · Fordította: Bozai Ágota

3.000 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Duplacsomag könyve
Elcserélhető
bumi könyve

ViDe0

A könyv érdekes volt, bár megrázónak nem mondanám. Az írónak persze nem is feltétlenül volt ilyesmi célja: a könyvben sosem ítélkezik, sőt, az elmeséléséből végig az sugárzik, hogy a dolgok az átélő szemében egyáltalán nem olyan borzasztóak, mint amilyen az amerikai-európai kultúrkörben nevelkedettek megítélése sejtetné. Ellenkezőleg, Péter – a pedofil – végig pozitív főhős, és bár az író sokat szenvedett, ezt leginkább beteg anyjának és iszákos apjának tulajdonítja, akiktől Péter „megmentette”. Még az utószóban is, amikor bűnként ír a pedofilságról, a megelőzés mellett teszi le a voksát, és az utólagos büntetésről inkább mint szükséges rosszról ír.

Félcsi

Nagyon nehéz olvasmány volt számomra, és nem a nyelvezete miatt, hanem a tartalma okán. Borzasztó belegondolni, hogy mi minden történhet egy kicsi gyerekkel. Könyörgöm, a főszereplő 7 éves!!!!!! És amiket Peter „elvárt” tőle…nagyon durva. Készül a blogbejegyzésem róla, de a kötet elolvasása után annyit mondok, hogy nagyon vigyáznunk kell a gyermekeinkre!!!

hila

Felkavaró. Nagyon szomorú, és leginkább talán magányos. Magára hagyott. Egyedül a világgal szemben. Szörnyű, hogy ez a lány, egy ilyen gyalázatosan undorító apa családrombolásából mibe kényszerül. Az én szememben nem is tudom Peter vagy az apa-e a nagyobb bűnös. Az anya se szent, de azt valahol meg tudtam érteni, hiszen gyerekként őt is molesztálták, a szülei elnyomták ezt a dolgot, később pedig a paranoid skizofréniájára csak ráerősített a féreg férje.
Az önsorsrontás minden mondatban tetten érhető, hol idegessé tett a könyv, hol közönyössé, hol pedig hitehagyottá, és erőtlenné. Azt hiszem Margaux is ezt érezhette akkor is, és a könyv írása közben is. Mintha a regény nem is Peterről szólt volna igazán, hanem az apáról, legalább is én sokszor éreztem ezt.
A könyv azért kapott 4 csillagot, mert a közepén nagyon leült, és ott untatott. megvenni a könyvet nem fogom, maximum happolni, de a könyvtárnak hálás vagyok érte.

Emerencia P

Az emberi viselkedés kultúra torz tükre is lehetne ez a könyv.Felvonultat sok problémát az író,jelen van a drog,az erőszak,az alkoholizmus, a skizofrénia, és a fő vonal a pedofília.Szinte szemlélőként írja le a történetet,mintha érzelemmentesen tárná elénk a pedofíliát,aminek 7 évesen már részese volt.Pétert , a pedofilt sem negatív értelemben alkotta meg karakterként,bár én nem találtam benne semmit,ami egy kicsit is pozitívvá tehette volna a személyiségét.Péter örök nyomott hagyott a tettével a már felnőtt íróban és több leánygyermekben,amivel az egészséges szemléletüket gátolta,megcsonkította.Minden történelmi korban jelen volt a pedofília, de csak korunkban adunk hangot az ellenszenvünknek.

jasmine483

Ööö.. hát. Február óta ott figyelt a polcomon, egyszer kezdtem bele de más olvasmányaim miatt félbeszakadt. Most megint a kezembe vettem és nem tudom, hogy egyszerűen mit is mondhatnék. Undorító, beteges, perverz, gusztustalan… ez csak egy pár jelző azok közül, amiket rá tudnék aggatni erre a könyvre. De igenis kellenek ilyen olvasmányélmények is, kell, hogy legyen ilyen ember, aki ezt megteszi, hogy kíméletlenül az ember arcába vágja a kőkemény igazságot.

gab001

A borító fogott meg. Nem annyira akartam pedofíliáról olvasni, de annyiszor találtam magam szembe ezzel a könyvvel, hogy végül megvettem és el is olvastam. Általában azt vallom, hogy csak olyan dolgokról lehet ítéletet mondani, amit valamilyen szinten ismersz. Az elején nagyon nehezen hangolódtam rá a könyvre, aztán faltam az oldalakat. Olyan mint egy napló, melybe a fontosabb eseményeket írja az ember. Megrendítő és nagyon tanulságos az írónő története. Igazából szerintem a szeretetről szól és annak hiányáról.

_Letti_

Nagyon érdekes könyv. Szerintem nagyon nagy tudásra vall, hogy ítélkezés nélkül írta meg ezt a nem mindennapi regényt.
Tettszett, hogy a lehető legkevésbé polgárpukkasztóként próbálta elmesélni a történetet. Persze borzasztó ami benne van, de véleményem szerint ez a könyv sokkal többről szól, mint a története…

Jadranka

Gondolkoztam, hogy csillagozzam vagy sem. Végül mégis. Azért lett 5 csillag, mert nagyon jól megírta, értelmesen, érdekesen, nem nyavalygósan, nem idegesítően. Az, hogy igaz történet, hogy ez megtörtént Margaux-val, és megtörténhet/történik mással, az már borzasztó. Undorító, beteg dolog, sosem fogom megérteni, de még megsajnálni sem a Peter féléket.

lena91 P

Megdöbbentő, felháborító, hihetetlen, nagyon durva. Teljesen letaglózott és levett a lábamról. Nem tudtam abbahagyni, nem tudtam nem olvasni.
Egy alkoholista, egoista apa aki terrorizálja a családját, egy pszichiátriai beteg anya, aki a betegsége árnyékában él és teljesen biztos vagyok benne, hogy ez a betegség csupán a férje és a lelki terrorja miatt ennyire súlyos.
És Peter….nagyon durva és undorító amit tett, de én valahogy sajnálom. Sok mindent leír Margaux Peter érzéseiről is, és én úgy érzem, hogy ő mindezek ellenére nem rossz ember, nem rossz lélek. Szinte az egyedüli aki igazán Margaux mellett áll és szereti. De ettől még vagy pont ezért nagyon durva, amit vele csinált.
A könyv teljesen elvarázsolt. Egy ilyen komoly problémával foglalkozik és még sincs rajt akkora súly, nem az erőszak áll az előtérben, hanem egy kétségbeesett kislány út- és kiútkeresése.
Igazán tanulságos és érdemes lenne mindenkinek elolvasni.

BBebi

CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK!
Döbbenetes, sokkoló, undorító, elgondolkodtató, magával ragadó… egyszerűen imádom. Az a fajta olvasmány, aminek lapjairól felpillantva egyből más színben látod a világot; nem, nem arra gondolok, hogy minden emberben pedofil hajlamokat félsz majd felfedeznie. Egyszerűen csak elgondolkozol a miérteken, a jón és a rosszon.
Margaux Fragoso könyvét vagy szereted, vagy nem. Egyéb eshetőség nem létezhet.

Emerencia P

Azt hiszem, fontos közel maradni a gyerekkorunkhoz. A gyerekkor az ember legfontosabb időszaka.

Emerencia P

Van úgy, hogy egy látványt az ember egész életében képtelen kitörölni a tudatából.

Emerencia P

Az árulás a gonosz legrosszabb megnyilvánulása.

Emerencia P

A történelem legrosszabb alakjai azok voltak, akik a józanságot hangsúlyozták. A legnagyobb vezetők némelyike rajongott az italért… Churchill, Roosevelt, például… a legborzalmasabb zsarnokok absztinensek voltak. Hitler például…
– Jaj, ne kezd megint !
– Hitler – mondta apám még hangosabban. – Hitler egyáltalán nem ivott. Nagyon tiszta életet élt.

53. oldal, I. rész, 4. fejezet - Vademberek

mama_gold

Mondok neked valamit, Keesy. Élvezd, míg fiatal vagy! Mert nem tudhatod, milyen fordulatot vesz az életed.
Felsóhajtott, aztán folytatta:
– Nem kaphatod meg az életben mindig azt, amit akarsz. De lehetsz önmagad; olyan ember, aki bátor, aki felülkerekedik a félelmein, és végül büszkén tekinthetsz vissza a fiatalságodra.

mama_gold

– Szomorúan várom azt a napot, amikor nő lesz belőled. Az itteni férfiakban nincs tisztelet. Üvöltöznek és fütyülnek, mint valami majomcsapat, mindenre, ami elhalad előttük; nem tudom milyen családból jönnek.

másikpocak

Hűvös volt és közömbös. Egy játékbaba. Semmi nem volt benne. Szép volt. Fiatalabb volt nálam, idősebb volt nálam. Friss, mint a zöldellő búzatábla, mégis ősöreg, mint az eső. Én voltam. Nem én voltam. Haja teljesen fekete, mint Jessenia vagy Justine haja. Töltelékanyag volt. Egy lehetőség. Bármelyik irányba el lehetett vinni, nehéz volt felfogni valójában milyen. Ezért volt valójában kemény nő. Kemény dió.

_Letti_

Mindenki követhet el hibát, de ezeket el kell felejtenünk, meg kell bocsátanunk és tovább kell lépnünk. Miért kell tovább lépnünk? Azért, mert erősek vagyunk és meg tudjuk tenni, és ha nem, az élet úgy összetör minket, mint a tojáshéjat!

162. oldal, I. rész, 12. fejezet - A virágos hálóing

Lilith

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Azt hiszem, hogy ha a gyerekek a szexualitás tudásával nőnének fel, ha az normális és természetes lenne, mert az… Ha megengednék nekik, hogy örömet nyerjenek Isten adta testrészeiktől, ez a világ sokkal jobb hely lenne.

6. fejezet

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Tedd a kívánságlistádra, hogy megnyerhesd a Pongrác Kiadó által kisorsolt 5 példány egyikét!