Borostyán és hamvak (Sötét tanítvány 1.) 13 csillagozás

Margaret Weis: Borostyán és hamvak

A lelkek háborúja véget ért Krynn világán, Mina pedig eltemette a halandóvá lett Takhisist, a Sötétség Királynőjét, s vele saját lelkének egy darabját is. A lány azonban rövidesen új hitre tér, amikor beleszeret Chemoshba, a halál jóképű, vonzó istenébe, és a követőjévé válik.
Majd egy gonosz vámpírszekta élére áll, a vérivók ördögi kultusza pedig valósággal végigsöpör Krynnen. Feltűnik azonban két hős, két halandó – egy harcos szerzetes, aki fogadalmat tett a tenger gonosz istennőjének, és egy surranó, aki képes beszélni a halottak lelkével. Nekik kettejüknek kell megtalálniuk Minát, megtörniük a halál istenének tett esküjét, és megállítaniuk a sötét tanítványokat.

Margaret Weis új könyve a lelkek háborújából megismert Mina történetét folytatja Krynn legújabb időszakának, a halandók korának első éveiben.

Delta Vision, Budapest, 2008
432 oldal · ISBN: 9789639890282 · Fordította: Seemann Gábor

ftamas

Nagy várakozással kezdtem ezt a könyvet. Be kell vallanom, hogy ez a világ a szívem csücske. Ahogy anno a krónikák meg volt írva… Ahogy olvastam, szinte éreztem a kandalló melegét, amikor Tass szerepelt elmosolyodtam. Az egész történetet áthatotta egyfajta bűbáj, ami csak a különleges könyvek sajátja.
Szóval jó író jó könyvekkel és akkor jött ez a valami…
Nem tudok elfogulatlanul ítélni. Nem tudom, úgy olvasni, hogy nem olvastam az előtörténetet, de ez a könyv egy nagy nulla.
Már a fülszöveg is gyanús volt, Egy vámpírszekta garázdálkodik… Kérdem én hol? Egy árva vámpír nincs a könyvben. Vagy ha van, nem tudni, hogy vámpírok. Vért nem szívnak. A fényt bírják….
Az egyik főszereplő Mina, aki gyászolja a korábbi istenét, a korábbi főgonoszt. ( Nem tudom mit kell rajta gyászolni, de mindegy… ) Azután, mintegy csettintésre megkeresi egy isten, hogy ne bánkódjon, inkább szolgálja őt. Persze Mina minden bölcsességét összeszedi és beáll az új fő gonoszhoz.
Mina aki bevallottan nem tud jól úszni ( 335old. ) 21 éves és karcsú fiatal lány persze páncélt vesz a tengerre. Amikor a vihar istennője rázúdítja a haragját, persze hiába esik le a hajójáról, viharban, full mellvérttel, nagy hullámzásnál visszaúszik a hajóhoz. ( áááá )
Persze amúgy is kemény csaj, mert egy talált vasdarabbal fejbe kólint egy halállovagot, amitől az kifekszik..

Istenek…. Az előzmények arról szóltak, hogy a fő gonosz isten a nem tud a világon megjelenni, de akar. De a jók istenei is csak egy nem túl erős avatarokban jelennek meg. Most viszont mindent megtehetnek. Elméletileg a halandók kora van, de a halál istene a oda jár hancúrozni. A vihar istene villámokkal sütögetné az embereket… halállovagot teremt, majd meghámozza..

Persze az isteneknek hívei is vannak. Akik viszont le is cserélik az isteneiket.

Nekem úgy tűnik, hogy az írónő megpróbált dark fantasyt írni, csak nem tud. Viszont, mindaz, amely naggyá tette az előző köteteket, hiányzik. Az meg végképp betette a kaput, hogy a vigaszi fogadóban mocsári törpök szolgálnak fel. Alatta meg sárkányfattyak iszogatnak.

Még elég sok ehhez hasonló dolgot tudnék írni, de felesleges. Elolvasom a következő két részt is a könyvtárnak hála, de megvenni sose fogom. Ha meglenne is menne a rukkolára rögtön.
Ja és a borító is ronda.

Lahara SP

Mina? Ki a fene az a Mina? Jaaaa! Hogy ő! Egyike azon vereshajú szereplőknek, akiket nem bírok. Nagyon nem. De legalább surranó van a könyvben. Egy surranó minden könyvet fel bír dobni. Tele vannak élettel. Milyen jó nekik… még.

brharaszti

nem volt rossz könyv de mégis fura volt.Amik nem igazán tetszettek:1.Ahogy Mina követőket szerez Chemosnak.a lelkek háborújában megismert 15 év körüli kislány aki meghódította silvanostot,solanthust,sanctiont úgy szerez követőket hogy lefekszik velük.Mina itt teljesen megváltozott.
2.a könyv végén amikor Chemosh azt hiszi Mina meghalt elkezd zokogni az ágyban.Na itt egyetértettem Nuitarival hogy szánalmas.Chemosh szerepe egész jó volt.Kár hogy a végén elcseszték ezzel az ágyban sírós jelenettel.
Ettől a 2 dologtól eltekintve egész jó kis könyv számomra.Rhys baromi jól eltalált szereplő.Chemosh kiválasztottjait meg kíváncsi vok hogy tudják megállítani.

Stella9

Amikor elolvastam a tartalmát, nem számítottam túl sok jóra (már megint Mina), de szerencsére pozitívan csalódtam, mert a könyv remek. Nem bírtam letenni és nagyon örültem neki, hogy több „kisebb” istenség most végre komolyabb szerephez jutott (pl.Majere).

Kiskakukk

Nagyon tetszett. Kicsit félve álltam neki, mert Minát ki nem állhatom és már megint surranó van benne. DE pozitív csalódást okozott a könyv, sokkal jobb, mint amire számítottam. Nagyon hangulatos pörögnek az események és nem lehet előre tudni, mi fog történni. Chemosh, Zeboim és Krell nagyon nagy arcok :D mindenképpen többször olvasós.

Lahara SP

Ha egy ember azt parancsolta volna a kék sárkányának, hogy az szállítson álló nap liszteszsákokat a szárazföldről az erődbe, akkor a sárkány minden bizonnyal letépte volna a fejét. Így aztán hajóval jóval egyszerűbb volt a szállítás.

Lahara SP

– Már sok holttestet láttam életemben, de azok mind olyan csendes, nyugodt, rendes fajták voltak. Ez az első alkalom, hogy egy holttestet egy kocsmában látok, amint egy asztalnál ül, törpepálinkát iszik, és farkasként tömi magába az ételt.

Lahara SP

Egy kis homokóra állt az őr asztalán. A börtönőr most megfordította, a surranók
legnagyobb örömére, akik fejüket, karjukat, kezüket, lábukat dugdosták a rácsok közé,
csak hogy minél jobban láthassák, mi történik odakint, és közben valósággal
elárasztották Gerardot kérdéseikkel. Legfőképpen azt szerették volna tudni, hogy hány homokszem van az üvegben, és mivel a mogorva parancsnok láthatóan nem tudta, felajánlották, hogy szívesen megszámolják helyette is.

Lahara SP

A borostyán szemek fénye, akár a kihőlő hamu. Ajkainak íze, akár a por. Hangja egy
kísértet elhaló sóhaja volt. Érintése fagyos, mint a kripták mélye. Chemosh elfordult
tőle, a párnák közé temette arcát.
Egyetlen halandó, még akkor sem, ha már halott, láthatja meg, amint egy isten sír.

Lahara SP

Rhys a vállán lévő zsákba nyúlt, elővett belőle egy nagy darab sajtot, és a surranónak
nyújtotta.
— Megbocsátok neked — mondta nagylelkűen Nadragulya, és egy hatalmasat
harapott a sajtból. Közben Rhyst méregette. — Ez elég különös — motyogta teli szájjal.
— Közönséges kecskesajt…
— Nem, nem a sajt. A sajt nagyon is jó. Nem, úgy értem, nagyon is különös, hogy a
kísértet semmit sem tudott Chemoshról.

Lahara SP

— Te, Nadragulya — mondta rekedten Rhys —, hallottam már, hogy vannak olyan élőholtak, akiket zombiknak hívnak. — Furcsán érezte magát, amiért egyáltalán fel meri tenni ezt a kérdést, a gyomra émelygett, és egészében véve mintha egy borzalmas álomban lett volna, egy kis, sötét kísértettel maga mellett. — Lehetséges…
— …hogy a testvéred egy zombi?

Lahara SP

Ez a napja éppen olyan volt, mint a korábbiak, már nem is emlékezett arra, amikor másképpen folytak volna a napok. Majere adja, hogy ez holnap se legyen másként! Rhys, Majere rendjének többi szerzeteséhez hasonlóan korán kelt, még a hajnal beköszönte előtti sötétben. Egy órát elmélkedéssel, és imádkozással töltöttek, azután mind kimentek a nagy kőlapokkal borított belső udvarra, hogy itt végezzék el azokat a hagyományos testgyakorlatokat, amelyek bemelegítik és ellazítják a testet. Ezután következett a reggeli, rendszerint hal vagy hús, amelyet kenyérrel és kecskesajttal ettek, és kecsketejet ittak hozzá. Az ebédet — kenyeret és sajtot — a földeken ették meg, vagy ahol éppen voltak.