!

Elfújta a szél (Elfújta a szél 1.) 659 csillagozás

Margaret Mitchell: Elfújta a szél Margaret Mitchell: Elfújta a szél Margaret Mitchell: Elfújta a szél Margaret Mitchell: Elfújta a szél Margaret Mitchell: Elfújta a szél Margaret Mitchell: Elfújta a szél Margaret Mitchell: Elfújta a szél Margaret Mitchell: Elfújta a szél Margaret Mitchell: Elfújta a szél Margaret Mitchell: Elfújta a szél Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Scarlett O'Hara, Észak-Georgia ünnepelt szépsége tizenhat esztendős, amikor e monumentális regény első lapjain találkozunk vele – és huszonnyolc, amikor elbúcsúzunk tőle. A közben eltelt tizenkét esztendő nem csak Scarlett életében sorsformáló időszak: átalakul szűkebb környezete, de tágabb pátriája, az amerikai Dél is – mert közben lezajlik az amerikai polgárháború, Észak és Dél harca, amely mindkét félnek mérhetetlen szenvedést okoz.

Margaret Mitchell, maga is a Dél szülötte, tízévi gondos kutatómunka után részletes és hű képet fest a háborús Dél megrázó hétköznapjairól s a vereség utáni újrakezdés megpróbáltatásairól.

A regény 1936-ban jelent meg Amerikában, s addig ismeretlen szerzőjét egy csapásra világhírűvé tette, néhány év alatt több millió példány kelt el művéből, s elnyerte a legrangosabb amerikai irodalmi kitüntetést, a Pulitzer-díjat. 1939-ben azóta is nagy sikerrel játszott filmet forgattak belőle Vivien Leigh, Clark Gable és Leslie Howard… (tovább)

Eredeti mű: Margaret Mitchell: Gone with the Wind

Eredeti megjelenés éve: 1936

Szereplők népszerűség szerint

Rhett Butler · Scarlett O'Hara · Melanie Hamilton · Ashley Wilkes · Gerald O'Hara

Hirdetés

Kedvencelte 321

Most olvassa 91

Várólistára tette 363

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 8

Elcserélné vagy eladná

>!
2.000 Ft ★★★★★ Eladó
Nia könyve
>!
Elcserélhető
Sayara könyve
>!
1.200 Ft ★★★★★ Eladó
Hibari könyve
>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Gabye könyve
>!
2.000 Ft ★★★★☆ Eladó
Andrea_11 könyve
>!
1.400 Ft ★★★★★ Eladó
antoncsehov könyve
>!
800 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
koricis könyve
>!
Elcserélhető
Bee18191 könyve
>!
800 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Röfipingvin könyve
>!
Elcserélhető
Klaudia81 könyve
>!
1.000 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Christinewinchester könyve
>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Nikcsó könyve
>!
4.500 Ft ★★★★★ Eladó
IndieZsizs könyve
>!
1.600 Ft ★★★★☆ Eladó
Shurelya könyve
>!
Elcserélhető
Szimszim könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
Mazsolka
Margaret Mitchell: Elfújta a szél

„Büszke vagyok arra, hogy Clark Gable fog pofára esni, és nem én!”
– Gary Cooper, amikor arról kérdezték, miért nem vállalta el az „Elfújta a szél” főszerepét.

2 hozzászólás
+
>!
OlvasóMókus
Margaret Mitchell: Elfújta a szél

El vagyok varázsolva! Le vagyok nyűgözve! És kétségek között vagyok hagyva…
Gyerekkoromban többször láttam a filmet, de sokra nem emlékeztem belőle a részleteket illetően. Arra viszont igen, hogy mindig tátott szájjal néztem. Most elolvastam a regényt is és újabb kedvenc könyvet avattam. Élveztem mind az 1180 oldalt és sajnáltam, hogy vége, nincs tovább. A végét is sajnáltam egy kicsit, ahogy vége lett, de semmilyen poént nem akarok lelőni. A történetet mindenki ismeri, úgyhogy csak annyit mondanék, hogy igen, kérem szépen, ilyen A Regény – az igazi Klasszikus Regény. Egy korszakot átölelő, izgalmas cselekmény, tökeletesen kidolgozott és árnyalt karakterek, lenyűgöző helyszínek… Számomra ilyen a Tökéletes Regény!

16 hozzászólás
+
>!
Nilla I
Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Ez volt életem alighanem leghosszabb, legrészletesebb és egyik legmegrázóbb könyve.

Amikor anyukámmal a könyvespolcot takarítottuk, és lekaptam róla, majd megforgattam a kezeim közt, eldöntöttem: én ezt elolvasom. Sokáig tartott, mire rávitt a lélek, egy ekkora könyvhöz azért kell gyűjteni némi elhatározást, de… Hát mit mondjak? Hogy ülő helyzetbe szegezett, muszáj volt olvasni, mert nem engedte, hogy ne tegyem? Hogy megsiratott és összetörte a lelkemet? Hogy annyira csodalatos és fájdalmas egyben, hogy annyira emberi, hogy arra az én szótáramban nem léteznek szavak? Hogy több hónapot kellett várnom arra, hogy össze tudjam szedni a gondolataimat az értékelésben?
Ez a könyv a történelem, a szerelem és a halál egyben. Nagyon nehéz olvasmány szó szerint is, és bűn kihagyni.

De azért készülj fel: itt minden pusztul, rohad, meghal, összetörik és elválik egymástól, míg csak az alap marad, a vörös föld, amit szertefúj a szél…

2 hozzászólás
+
>!
Böngyör6
Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Ehjjj…!! El se hiszem, hogy kész vagyok, befejeztem!! A filmet már gyerekkoromban „rongyosra néztem”, annyiszor, hogy a szereplőkkel együtt mondtam a szöveget, párbeszédeket, nem tudtam megunni, és most az olvasás közben is peregtek előttem a filmkockák, ahogy a film szövege is folyamatosan „ment a fejemben”.
Régi álmom volt elolvasni a könyvet is. Ez valahogy az a kategóriájú könyv, amit nem csak azért lenne „muszáj” elolvasni mindenkinek legalább egyszer, mert Pulitzer-díjas és színvonalas irodalmi értékkel bír, hanem maga a történet is magával ragadó, elgondolkodtató és emellett hiteles korképet is ad. Olvasmányos, és terjedelme ellenére nem lehet észrevenni, milyen gyors tempóban fogynak az oldalak.
Van benne szerelem, háború, féltékenység, gyermekszülések, barátságok, tragédiák és újrakezdések, intrika, politika, boldogság, szenvedés, züllés, felemelkedés, egyszóval minden, ami egy olyan regényhez kell, amiben az ember igazán el tud mélyedni, együtt él a szereplőkkel, ott érzi magát a korban és a helyszínen.
Hatalmas mű és ez nem csak a tartalmára értendő. Esküszöm, megizmosodtam, amióta elkezdtem az olvasását, pedig mindig úgy igyekeztem helyezkedni, hogy ne kelljen a teljes súlyát tartanom… :)) No de ez nem is olyan fontos, inkább azt emelném ki összegzésként, hogy büszke vagyok magamra, hogy az elolvasás tervének (és a könyvnek) súlya már nem terhelődik a vállamra… :))))

4 hozzászólás
+
>!
cashews
Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Engem kifejezetten felspanol, Scralett bátorságából merítek. Pattogós, mindenre elszánt leszek. Rhett Butler imádlak! Tara imádlak! Déli államok imádlak!
A Konföderációsok szemével mennyivel másabb az egész polgárháborús sztori.
Elfújta a szél imádlak!
És a filmet is annyira eltalálták. Az egyetlen adaptáció ami a könyvhöz mérten tökéletes!

8 hozzászólás
+
>!
csillagka P
Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Minden rossz ellenére nagyon kedvelem Scarlettet, az első feministát.
Ez a könyv nem készült lányregénynek, az életről szól egy kemény asszony és egy kicsit makacs, buta szerelmes férfi viszontagságairól a világuk felbomlásakor.
Rhett egy igazi ragadozó, aki meglátja a nőben az értéket, mit nem adnánk egy ilyen pasiért, azért ne felejtsük ő is a saját csapdájában sodródik és ha akar akkor se tud boldog lenni.
Se vele, se nélküle.
Szeretem ez a könyvet, szeretem a szerelmét a másságát és az életigenlését minden oldalán.
Nem szeretem a jenkiket és a kofferosokat és mindig kiderül az életnek és a győzelemnek két oldala van, ha valaki győzött akkor sajnos vannak vesztesek és az igazság nem mindig csak felülre kerülök kiváltsága.
Ja igen és végül szeretem az indiánokat akiket a nyertesek és a vesztesek együtt kergetnek a továbbiakban.

28 hozzászólás
+
>!
Boczee
Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Pár hónapja olvastam először, de biztos vagyok benne, hogy nem utoljára. 3 napon keresztül éppen annyit aludtam, hogy értsem felkelés után, mit olvasok. Amikor éppen nem volt a kezemben a könyv, akkor is folyamatosan a cselekmény folytatásán merengtem. A vége pedig annyira igaz, hogy elrontotta legalább két hétre a kedvem, és rá se mertem nézni a könyvre.
Örök kedvenc marad.

1 hozzászólás
+
>!
chajni
Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Tízpontos. Rhett Butler pedig nagy kedvenc lett, imádtam minden pillanatban.

+
>!
Bagneso
Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Sokáig halasztgattam ennek a regénynek az olvasását, holott abszolút tisztában voltam vele, már csak a filmből kiindulva is, amit nem is egyszer láttam, hogy milyen nagyszerű történet ez, de eddig mégsem kapott el a hév a könyv elolvasása iránt is. A nagy klasszis regényekkel mindig így vagyok; nem azért olvasom el őket, hogy csak elmondhassam, ezeket is olvastam, nem, nekem ki kell várnom a pillanatot, amikor hirtelen úgy érzem, hogy minden porcikám kívánja az adott könyvet, és ekkor fejest is ugrom belé. Így történt ez pár hete az Elfújta a széllel is, amikor is hirtelen egyszerűen megszállt a lelkesedés iránta, és végre elkezdtem olvasni. Aztán rá kellett döbbennem, hogy lehetett a film talán a valaha képernyőre vitt egyik legszebb filmművészeti alkotás, bizony még így sem ér a könyv nyomdokaiba! És ezzel nem a filmet akarom elmarasztalni, egyszerűen csak ez a történet annyira nagyszerű, annyira csodálatos, és olyan elsöprő erővel bír, amit az ember csakis akkor érezhet át igazán, ha elolvassa! Margaret Mitchell visszavitt az időben, és a sorai, mondatai úgy magába szippantottak, hogy nemcsak szimplán olvastam Scarlett O'Hara történetét, hanem együtt nevettem, sírtam, bosszankodtam, örültem, szenvedtem és szerettem, vagyis együtt éltem és éreztem vele pontosan ezeregyszázhetvenöt oldalon keresztül. Nem mondom, kifáradtam a végére! :) Ez a nő adott rá elég okot, mégsem tudtam soha igazán utálni, bármit is tett; persze (sok más szereplővel együtt) sokszor megharagított, de akkor is azt mondhatom: szerettem őt. Azok az évek, körülmények és történtek, amiken Mitchell végighajszolta őt és amikben kibontakoztatta Scarlett személyiségét, a háború előtti, alatti, és utáni idők mind megmutattak valami nagyon fontosat, és hozzájárultak ahhoz, hogy megértsem, milyen is volt ő, és ami a legfontosabb, miért is volt olyan amilyen. És így visszatekintve, bizony egyáltalán nem tudok ellenszenvet érezni iránta, hanem úgy gondolom: Scarlett O'Hara a valaha kitalált és megírt legnagyszerűbb, legösszetettebb, legemberibb női karakter. Nem mondhatok mást Butler kapitányról sem! Ah, férfi, Rhett Butler a neved! Mint már említettem, együtt szerettem Scarlettel, annyi különbséggel csupán, hogy én az első pillanattól fogva Rhett-be voltam belehabarodva! :) Szerelmük története nemcsak azért magaslik ki a világirodalom több más szerelmi története közül, mert annyira összeillenek, de mert olyan csodálatosan keserédes is ez a szerelem, amire az utolsó jelenetük teszi fel a feledhetetlenség koronáját. És ez a szerelem csak egy része a nagy egésznek, amit a könyv alkot, mert minden szereplő, minden megismert emberi sors, minden esemény, a cselekmény minden fordulata, és nem utolsó sorban a politikai és társadalmi körülmények alakulása és bemutatása, mindettől együtt lesz a könyv olyan elképesztő és csodálatos, s aminek rám gyakorolt hatását és tetszését egyszerűen már nem is tudom tovább hova ragozni. Azt hiszem, az életem folyamán csak néhány ilyen könyv volt eddig, és biztos, hogy nem is lesz sokkal több, ami ilyen élményt nyújtana, mint az Elfújta a szél. S bár tudok a folytatásokról (Alexanda Ripley Scarlett című folytatása kifejezetten érdekel is, és el is fogom olvasni), de abban is teljesen biztos vagyok, hogy ez a regény, ez a történet egyszeri és megismételhetetlen, ami az első oldaltól az utolsóig tart, és nem tovább, lehet bármilyen vége is. Ez így tökéletes, főleg mivel van egyfajta felemelő remény a történt legeslegvégén, hiszen minden nyitott marad, Scarlett pedig magához méltón, megtörhetetlenül és tettre készen néz a holnap elé, bármit is mért, és mér még rá az élet. A könyv végét ugyanúgy áthatja az a fajta keserédes érzés, ami az egész történetet végig jellemzi, de ha másként végződne, nem is lenne már olyan maradandó és tanulságos, mint így. Élethosszig tartó kedvenc könyv lett számomra, amit mostantól pár évente biztosan mindig el fogok majd olvasni, és ami minden alkalommal olyan élmény lesz, mint amikor először olvastam.

+
>!
Flóra_Szentgyörgyi
Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Sose hittem volna, hogy életem legeslegnagyobb kedvence egy klasszikus lesz. Amellett, hogy nevettem, izgultam, remegtem, megőrültem és sírtam:
Példaképre leltem Scarlett O'Hara személyében!
Szerelmes lettem Rhett Butlerbe!
Az egyik legszerethetőbb karakterre és a legjobb barátra találtam Melanie Hamilton személyében.
A film kedvencem lett, a musicalt imádtam!
Megtanultam, hogy nem szabad félni a holnaptól, hiszen soha nem tudhatom, mit hoz. Persze ezzel eddig is tisztában voltam, de az Elfújta a szél be is bizonyította számomra!
Bővebben: http://florentinakonyvei.blogspot.hu/2014/01/margaret-mitchell-elfujta-szel.html


Népszerű idézetek

+
>!
KV P

Scarlett, nekem sohasem volt türelmem ahhoz, hogy összeszedjem a törött darabokat, összerakosgassam és ragasszam őket, és azt mondjam, hogy a ragasztott éppen olyan jó, mint az ép volt. Ami eltört, eltört, és én szívesebben emlékezem vissza, milyen volt fénykorában, mint hogy egész életemben nézzem az összeragasztott törött részeket.

636. oldal

+
>!
KV P

Igen, tudom, hű voltál hozzám, de csak azért, mert Ashley-nek nem kellettél. De, az ördög vinné el, nem a tested sajnálom tőle. Tudom, milyen keveset ér a női test. Hanem irigylem és féltem tőle a szívedet és azt a drága, konok, kemény, erős lelkedet. Azt. Érted? Neki, amilyen bolond, nem kell az eszed, a lelked, nekem pedig nem kell a tested. Asszonyt olcsón lehet vásárolni. De nekem a szíved és a lelked kell. És azt nem kapom meg soha, mint ahogy te sem kapod meg soha Ashley lelkét. Ezért sajnállak. Mert tudom, mi az.

Kapcsolódó szócikkek: Ashley Wilkes · Rhett Butler · Scarlett O'Hara
++
>!
Evangeline

– Maga csakugyan férjnél volt már egyszer? – kérdezte suttogva (Rhett), és halkan nevetett. Hogy ez az ember sohase tud komoly lenni. De legalább sietne!
– Mit gondol, hogy jutottam a fiamhoz? – kiáltotta Scarlett felháborodottan.
– Hát ahhoz nem feltétlenül kell férj…

I.k. 394.o.

+
>!
Belle_Maundrell 

– Ő volt az egyedüli szép álom az életemben, amely nem pusztult el, amint valóra vált.

II. 610. oldal

+
>!
hencsibe

A szenvedés és küzdelem vagy megtöri, vagy megteremti az embert.

Kapcsolódó szócikkek: küzdés · szenvedés
+
>!
izzaldin

Nem leshetem állandóan az alkalmat, mikor találom éppen két férjhezmenés közben, szabadon.

387. oldal

+
>!
bptoth

Egyelőre az a fontos, hogy derék és bátor ember légy, mint az apád volt. Hogy milyen hős lehetett, arra éppen elég a bizonyíték. Mindjárt az is, hogy anyádat vette feleségül.

473. oldal

+
>!
Semolina_Pilchard

Én azt szeretném hinni, hogy jobban ismerlek, mint mások, és látom azt a sok szépet, ami olyan mélyen el van temetve, hogy az emberek, mert sietnek és felszínesek, nem veszik észre.

+
>!
Evangeline

Életének mozgatórugója tört el, mikor a felesége meghalt. Ellen volt a közönség, előtte játszotta Gerald hetyke, nagyhangú játékait. A függöny mindörökre lehullt, a lámpák kialudtak, a közönség eltűnt. Az öreg színész ott állt meghökkenve és kábultan a színpadon, és várta a végszót még mindig, még mindig.

I.k. 450.o.


Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el