Polcra

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végigbeszélgetik az éjszakát. Egyikük annak idején elárulta barátját, örökre tönkretette az életét. Márai regényében a barátság, hűség és árulás, egy világrend széthullásának kérdését járja körül.

Borítók (4)

Fülszövegek (1)

Most olvassa

Várólistán

Kívánságlistán

Top értékelések

HAri P 1 éve 1× kedvenc
korábbi olvasás

Ennél több erkölcsi mondanivaló egy gyertyányi időbe nem fér bele. Én kicsit szégyeltem is magam az olvasása után, mert beleképzeltem magam a történetbe, de nem voltam benne biztos, hogy így végződőtt volna. A barátság, szerelem és erkölcs őszinte és elválaszthatatlan hármasa, egy szerelmi háromszögből eredő, minden addig fontosnak tartott érték elárulással összezavarva.

moni79 5 hónapja 1 komment 1× kedvenc
korábbi olvasás

Borzalmas könyv arról, mennyire nagyszerűek a férfibarátságok, és mennyivel értékesebbek, mint a női barátságok.
Szexista.

NoA 3 hónapja 1× kedvenc
→ 2009. december 20., 14:21

Mesél, tanít, kérdez, válaszol – gyertyányi idő alatt. Jó, hogy nem mécsfénynél beszélgettek. Ez az ideális hossz. Se több, se kevesebb – így teljes. Elngolkoztató, az ember önmaga is akarva-akaratlan keresi a választ a feltett kérdésekre.

laszlojeno több mint 1 éve

Márai alapból jó.
A gyertyák csonkig égnek eleve alapmű.
Tehát ez egy alapból jó alapmű. De tényleg.

detty több mint 1 éve
korábbi olvasás

Nekem kicsit lassú volt, de a történet tetszett.

piri17 több mint 1 éve

Megható és elgondolkodtató

pastor 1 éve
korábbi olvasás

Szerettem ezt a könyvet. Újra kellene olvasnom.

Hugi 1 éve
korábbi olvasás

Szinte az egész egy monológ, tele feszültséggel…

nóra 1 éve

Kedvencek között :)

metahari 1 éve
korábbi olvasás

Erkölcsi tanítás, ez szent igaz. Bár csak ennyire tiszta és nemes lenne az élet!

Top idézetek

márti 5 hónapja 4× kedvenc

S mindent elérhetsz az életben, mindent legyőzhetsz magad körül és a világban mindent neked adhat az élet, s te mindent elvehetsz az élettől: csak egy ember ízlését, hajlamát, életütemét nem tudod megváltoztatni, azt a másféleséget, mely teljesen jellemez egy embert, aki fontos számodra, akihez közöd van.

DTimi 30 napja 3× kedvenc

Volt egy világ, amelyért érdemes volt élni és meghalni. Ez a világ meghalt. Az újhoz nincs közöm.

nóra 6 hónapja 2 komment 3× kedvenc

Az ember nem azzal vétkezik amit csinál, hanem a szándékkal, amellyel elköveti azt.

ritusss 2 hónapja 2× kedvenc

Az ember végül mindig egész életével felel a fontosabb kérdésekre. Nem számít, mit mond közben, milyen szavakkal és érvekkel védekezik. A végén, mindennek a végén élete tényeivel válaszol a kérdésre, melyet a világ olyan makacson intézett hozzá. Ezek a kérdések így hangzanak: ki vagy?… Mit akartál igazán?… Mit tudtál igazán?… Mihez voltál hűséges és hűtlen?… Mihez vagy kihez voltál bátor vagy gyáva?… Ezek a kérdések. S az ember felel, ahogy tud, őszintén vagy hazugon; de ez nem nagyon fontos. Ami fontos, hogy a végén egész életével felel.

purple_punk 3 hónapja 2× kedvenc

Ez a legnagyobb csapás, mellyel a végzet embert sújthat. Vágy, másnak lenni, mint aki és ami vagyunk: ennél fájdalmasabb vágy nem éghet emberi szívben. Mert az életet nem lehet másként elviselni, csak azzal a tudattal, hogy belenyugszunk mindabba, amit magunknak és a világnak jelentünk. Bele kell nyugodni, hogy ilyenek vagy olyanok vagyunk, s tudni, mikor ebbe belenyugszunk, hogy nem kapunk e bölcsességért az élettől dicséretet, nem tűznek mellünkre érdemrendet, mikor tudjuk és elviseljük, hogy hiúk, vagy önzők, vagy kopaszok és hasasok vagyunk – nem, tudni kell, hogy semmiért nem kapunk jutalmat vagy dicséretet. El kell viselni, ennyi a titok.

márti 5 hónapja 2× kedvenc

A világ csak azoknak bocsát meg ideig-óráig, akik szívükben szerények és alázatosak.

zsüdit 9 hónapja 1 komment 2× kedvenc

– Barátod? – kérdezte az apja.
– Igen.
– Akkor az én barátom is – mondta komolyan.

p. 24. (Akadémiai kiadó 1990.)

amadeus100 29 napja 1× kedvenc

Apámnak ez a szó: „barátság” – pontosan annyit jelentett, mint becsület.

ritusss 2 hónapja 1× kedvenc

… vágyódás, ugyanaz a kereső reménykedés, ugyanaz a tehetetlen és szomorú akarat. Mert mindig a “másfélét” szeretjük, őt keressük, az élet minden helyzetében és változatában… tudod-e már? Az élet legnagyobb titka és ajándéka, ha két “egyféle” ember találkozik. Oly ritka ez, mintha a természet erővel és fortéllyal akadályozná meg ezt az összhangot – talán, mert a világ teremtéséhez, az élet megújulásához szükség van feszültségre, mely az örökké egymást kereső, ellentétes szándékú és ütemű emberek között keletkezik. …

ritusss 2 hónapja 1 komment 1× kedvenc

Nagyon ritka az ember, akinél a szavak teljesen fedik az élet valóságát.

Külső linkek