A vörös út 4 csillagozás

A Volgától a Dnyeperig
Manszur Abdulin: A vörös út

Manszur Abdulin a szovjet gyalogság első soraiban harcolt a német megszállók ellen Sztálingrádnál, Kurszknál és a Dnyepernél. Ez a könyv az ő rendkívüli története. A keleti fronton dúló könyörtelen harcról adott élménybeszámolója ritka betekintést enged a Vörös Hadsereg katonáinak harcaiba, taktikájába és mentalitásába.

Abdulin a saját szavaival és figyelemre méltó emlékezőtehetséggel írja le a szárazföldi harcokat a jól képzett, halálos és egyre kétségbeesettebb ellenséggel szemben. A bevetések rettenetes pillanatai, a frontélet kényelmetlenségei, a vidám percek, a hadseregszervezet abszurditásai és kegyetlenségei s a hadjárat puszta testi és lelki keménysége – Manszur Abdulin drámai módon kelti életre a szovjet katonák tapasztalatait a nagy honvédő háború alatt.

Különösen érdekesek a szovjet hadsereg legénységi állománya hétköznapi műveleteinek és mindennapi életének bemutatása. Miközben Abdulin elmeséli történetét, sok mindent… (tovább)

Gold Book, Debrecen, 2008
224 oldal · ISBN: 9634260929 · Fordította: Lieli Pál

Manszur Abdulin: A vörös út A Volgától a Dnyeperig

Nahát, van még ilyen ember, aki a szovjet haza fia még lélekben ma is.
A könyv stílusa szokásos háborús visszaemlékezés, láthatóan nem egy túlművelt tábornok írta, hanem egy szibériai tatár (akkor még) srác.
Kissé meglepő a „lelőttem a nácit” "ott futott egy fasiszta" kifejezések.
Egy katonai lektorral ezért ellenőriztettem volna a fordítást, van benne sok butaság is .
De eddig érdekes, ha nem is kiemelkedő monográfia.

Alfrodulson

Manszur Abdulin: A vörös út A Volgától a Dnyeperig

Mint visszaemlékezést, ezt is fenntartással kell kezelni, de ennek ellenére fontos, ember közeli forrása a háború poklának és eseményeinek.

Balázs_Erőss

Manszur Abdulin: A vörös út A Volgától a Dnyeperig

Tamáskodva kezdtem neki, mert ez bizony egy propagandakönyv, a „szovjet hős” tollából. Az események és helyszínek hitelesek, de az orosz katonai körülményeket sikerült finomítani. A könyvben található fényképek 90%-a propagandafotó, ahol a katonák tiszták, mosolygósak, vidáman adogatják az aknavetőlövedékeket stb. Ismétlem, fenntartással kezelendő!

Tiger205

A háború, a front azt jelenti: lőni kell.

Tiger205

Első lövésem 1942. november 6-án dördült el a Délnyugati Frontnál, egy öntöltő SZVT puskából.1

1 A Szamozarjadnaja Vintovka Tokareva „Tokarev-féle öntöltő puska” orosz kifejezés rövidítése (a ford)

Tiger205

„Nézz a Lábad elé!” Állandóan ezt a figyelmeztetést halljuk, és számunkra ennek különösen fontos jelentése van. Az aknavető-kezelők állványokat, csöveket, talpakat cipelnek, ha valaki siet, elesik vagy bukdácsol, az erőnyomaték miatt a felszerelés beszakíthatja a hátsó koponyáját. Sok olyan könnyen sebesült katonát láttam, aki megbotlott és a nehéz teher végzett vele.

Tiger205

Nos, hol vannak a fritzeim? Hát persze, elmentek. Nem! Még mindig ott futnak a lövészárokban, még lejjebb hajolnak és hosszabb szüneteket tartanak. Egy gondolat hasított belém: „Most teljesen lehetetlen eltalálni őket”. Látórés, irányzék, cél. Különös, de most nincs bennem remegés.
A középső náci elé célzok néhány centivel, és meghúzom a ravaszt.
….
megáll, teljes hosszában felegyenesedik, a feje természetellenesen hátrabillen, és egy spirálmozdulattal összeesik, mint egy rongybaba.
….
Hirtelen egy hangot hallok: „Ezt jól csináltad, Abdulin! Nem te vagy a század Komszomol-titkára?”

Tiger205

Előttünk, a 300 méternyi semleges zóna túloldalán, állnak Hitler hordái, amelyeket el kell pusztítanunk.

Tiger205

Iskolatársaim többsége elpusztult abban az első csatában. Ők így készítették elő diadalmas ellentámadásunkat a sztálingrádi körzetben. Vajon Hiszmatullinnak sikerült-e megtudakolnia mindegyiktől a jövőbeli terveiket? Ő maga is elesett a harcban.