Értékelések 288

+++++
>!
DFanni

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Hmm… Nem tudom hová tenni ezt a könyvet. Elég kevés kedvvel kezdtem hozzá, mint kötelezőhöz, és nem nagyon győzött meg. Voltak benne jó gondolatok, érdekes az alapötlet is, bár kicsit pesszimista, és a történet feloldása sem rossz, de valahogy mégsem teljes számomra. Isten bár egész jól sikeredett, nekem mégis kevés volt. Kevés volt a szeretetéből, a gondoskodásából, jóságából, tetteiből. Ó és nagyon zavart a történet elején az a pontatlanság, hogy Isten csak a jó és rossz tudás fájától tiltotta el az embert, az élet fájától nem! Mindenesetre a történet vége sokat dobott a sztorin, de nem szerettem meg…

+
Hirdetés
+
>!
Morn

Régen nem szerettem, most lényegesen sokat javult a helyzet. Ugyan a verselős elbeszélés sosem lesz a kedvencem, külön-külön szeretem a prózai történeteket és a verseket, ahogy ételben a húst és a gyümölcsöt.
A mai írók is tanulhatnának tőle, ahogy főhősünk jelleme alakul, ahogy mindig az élet értelmét kutatja és közben mindenhol szerelmét látja (no persze ténylegesen őt), és közben csodálatos helyeket jár be. Sajnos azonban keserű ízt hagy a szánkban, ahogy a sok tézis megszületik majd elbukik. A legborzasztóbb a Falanszter színe, ami felé el kezdtünk sodródni, de bízom benne, hogy sosem fogunk odaérkezni.
Filozofálni meg sosem szerettem, de azt nem mondhatom, hogy sosem törtem a fejem az olyan nagy kérdéseken, hogy mi is az élet értelme? létezik olyan ember aki életem végéig mellettem lesz, lett légyen barát vagy partner? merre fogok haladni a tanulmányaimmal? mi lesz velem tíz év múlva? Talán a legvégén megtudom mindegyikre a választ. Nem tragédia ez, inkább egy izgalmas játék és hagyni kell hogy menjen a maga útján.

>!
Móra, Budapest, 1977
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 963111015X
+++
>!
anesz 

Már kötelezőként nagy kedvencem volt, irodalmon színről színre alaposan kiveséztük. Írásbelin nagyon vártuk, hogy ez legyen (évforduló volt), de sajna nem ezt adták!
Újraolvasva nagyokat szórakoztam rajta. Szinte látom lelki szemeimmel, hogy Madách is mosolyogva ír egyes részeket.
Azt mondják, hogy minden kornak megvan a maga Bábel tornya, lehet ez egy eszme, egy találmány stb. , amivel lázad Isten ellen. Ezt nagyszerűen ábrázolja az író ebben a műben, a különböző korokban.
Nagyon sok ismerős idézet van benne, sok átment a hétköznapi életbe, a mi családunk is rendszeresen idéz belőle. Pl:
-Vezess új utakra Lucifer!
-Fogd fel komédiának, s nevettetni fog!
– Sok az ember, kevés a fóka!
-A tett halála az okoskodás. stb.
Felfedeztem, hogy Madách már akkor megalkotta a disztópiát, mint műfajt a falanszter és a fagy világával.
Szerintem a magyarságunk egyik pillére ez a mű. Minden felnőtt ember ismeri, közös kincsünk, mint például a Toldi, a János vitéz, … és ez a mű is. Belénk épült, velünk van, és úgy látom töretlen kedvenc is.