Értékelések 302

+
>!
Zsozsi_Univerzuma

"Az akarat szabad. (…)
Csupán tőlem függ, útam másképpen vezetni."

11 év alatt, magyar irodalmi alkotások közül az eddigi legjobb kötelező olvasmányunk.

++++
>!
GTM P

Most mit mondjak!? Mit lehet még mondani e gigászi műről?
Olyan mélységeket és magasságokat jár be, ami kevesen tudnak.
Ha százszor olvasod, százegyszer is mond újat.

Százszor nem, de sokszor elolvastam vagy csak forgattam lapjait, Bibliám volt hajdan, oldalakat tudtam idézni belőle. Szomorú voltam, amikor kimaradt a tankönyvekből. Úgy tudom, már nem kötelező tananyag. Mégis sajnálom azt a sok diákot, akik itt azt írják, hogy kötelező volt elolvasniuk. Pedig fáj, hogy ifjúságunk már nem érti. Nem tudja olvasni, képtelen értelmezni. Sok a negatív értékelés.* Tudom, hogy nehéz a szöveg, de közelebb kéne vinni hozzájuk valahogy. Talán modern, fiatalokhoz szóló előadásokkal. Segítségül lehetne hívni a tanítási drámát. És biztos lennének a nálam avatottabbaknak még kiváló ötletei. Vajon miért nem történik ez ügyben semmi.

Hosszú idő után vettem elő megint. Úgy gondoltam, majd szép lassan haladok, esténkét elolvasok egy-két színt. Hát nem így lett. Együltömben végigolvastam. Azt hiszem, ez mindent elmond. A memoriterek megkoptak, már nem tudom felidézni őket, most mégis ismerősen csengett minden sor. És igen, most is mondott újat. Még sosem jutott eszembe, hogy a különböző színeket az ember belső, pszichés fejlődésének stációiként is lehet értelmezni. Remélem, ezzel most nem mondtam túl nagy hülyeséget?

• Boldogult énektanárom jut most eszembe, aki, mikor a komolyzene iránt akart volna érdeklődést kelteni egy külvárosi iskola populáris zenén nőtt növendékei között, gyakran figyelmeztetett minket: Bírálatot csak arról mondj, fiam, amihez már felnőttél! Lehet, hogy később megbánod.

6 hozzászólás
+
Hirdetés
+
>!
MarkTheBooker

Ha van könyv amit minden magyarnak el kell olvasnia akkor az ez. Nemzetünk egyik legnagyobb kincse.

+
>!
dodóó

A 2014-es tanév végén kaptam jutalomkönyvként, de nem olvastam el, mert sejtettem, hogy majd egyszer kötelező lesz. Most jött el ez a pillanat.
Úgy kezdtem hozzá, mint általában a kötelezőkhöz, vagyis nyavalyogva és elég ellenszenvesen. Sokszor megtörténik, hogy ez a hozzáállásom végigkíséri egy-egy kötelező elolvasását, de nem ebben az esetben, legalábbis nem végig.
Az első fele tényleg elég nyögvenyelős volt, nem igazán értettem, hogy mi történik (főleg a nyelvezet miatt) és őszintén szólva nem is érdekelt. Aztán kezembe vettem a tankönyvet, ahol szinte minden szín meg van magyarázva vagy összegezve van, és megpróbáltam felfogni az eseményeket és az okokat. Nem arattam teljes sikert, de valamennyivel érthetőbb volt.
A mű kb. felénél viszont elkezdtem jobban élvezni és világosabbá vált minden. Leginkább az utolsó néhány színnél éreztem azt, hogy örülök amiért ez a könyv a kezembe akadt és tanított néhány dolgot. Hogy tényleg megértsem az egész művet, valószínűleg most újra kellene olvasnom, de sajnos ennyire nem vagyok elszánt. Viszont, mivel a könyv a saját polcomon foglal helyet, egyszer biztosan sort kerítek majd rá.

++