Anne otthonra talál 265 vélemény

Lucy Maud Montgomery: Anne otthonra találLucy Maud Montgomery: Anne otthonra talál
Molybolt

Anne sorozat – 1. kötet

Az Anne történetéből készült filmsorozat olyan sikeres, hogy a tévécsatornák újra és újra a műsorukra tűzik. Az olvasók pedig újra és újra a kezükbe veszik a magával ragadó kötetet. Marilla és Matthew, az Idős testvérpár elhatározzák, hogy örökbe fogadnak egy árvát, hogy segítsen nekik a ház körüli teendők ellátásában. A vonattal azonban a kért jókötésű fiú helyett legnagyobb megrökönyödésükre egy vézna, répavörös hajú kislány érkezik, akinek ráadásul be nem áll a szája. Első gondolatuk, hogy másnap visszaküldik a gyermeket az árvaházba, ám Anne úgy határoz, hogy maradni akar, hiszen a szigeten „oly tág tere nyílik a képzeletnek". Kezdeti vonakodásuk dacára Marilla és bátyja hamarosan már el sem tudják képzelni az életüket a bátor, életteli, fantáziadús és zavarba ejtően őszinte kislány nélkül. Anne érkezése olyan gyökeres változásokat hoz életükben, amilyenekről még csak nem Is álmodtak. A vörös hajú árva könnyes-vidám története világszerte rabul ejtette az olvasókat. Lucy Maud Montgomery életműsorozatának feledhetetlen darabja.

Borítók 2

Név a címben2482013. április 30., 23:59
Végezzük ki az Anne Shirley sorozatot is612014. december 1., 23:59
Jól jön egy térkép862014. december 31., 15:40

!Pável 2010. október 11., 22:09

Bájos – és ezzel mindent elmondtam: derűs, szellemes, szívhezszóló – és néha cukormázas. De így jó.
Bár nem én vagyok a célközönsége (tkp kik is? lányok? felnőttek? mindegy is, talán mindenki), eléggé tetszett, sőt elvarázsolt. Pezsgő (és nem csak gyerekpezsgő) a humora, K(önyv)-vitaminnal egy hosszú télen át ellátja a szervezetet. Más évszakokban pedig borogatás mélabúra, és talán még a praktikumot is szolgálhatja: gyerekvállalás előtt álló pároknak mesés könyv az éjjeliszekrényre. (Mármint, khm, amennyiben nem 'technikakönyvre' szorulnak…)

Tkp. majdnem 5 csillag, de azt egy pasi mégsem adhat egy ilyesfajta műnek, azt a Dexterekre spórolom, na.

P.s.: Tuti, hogy Gilbert lesz a nagy szerelem. (A sorozatot azért már nem vállalom be.)

19 komment
!sparow 2010. december 9., 10:37

Nagyon tetszett. Amikor először elkezdtem unalmasnak véltem ( de tévedtem:)). Egy két fejezetet elolvastam aztán nem folytattam. Leraktam a polcra és ott várt talán két évet. Aztán nem olyan rég nem volt mit olvasnom, gondoltam újrakezdem. Örülök, hogy így döntöttem. Fantáziadús könyv. Örültem, hogy az írónő mindent részletesen leírt, mi hogy néz ki, milyen a környezet. Egy részben magamra ismertem. Vörös hajú, sokat beszél, persze én nem tudnám így kifejezni magam mint Anne, nem tudnék olyan neveket kitalálni, mint a Driád Fürdőjét vagy a Szerelmesek Ösvényét.
Azóta két további részét is kiolvastam.
Lehet, hogy butaság, de nekem a példaképemmé vált Anne Shirley.

3 komment
!f_andi 2010. október 31., 13:19

Tudjátok kedves Molyok, elárulom egy titkomat: nem ismertem Anne Shirleyt. Nem láttam a filmet, vörös hajú lányokat nem innen ismertem.
Aztán elkezdődött itt a molyon: „Olvassunk együtt Anne Shirley-t!” kezdeményezés, és -noha nekem nem volt meg a könyv- felfigyeltem rá. A lányra, Avonlea-re, a Zöldmanzárdos házra.
Hogy mi a csattanó? Van csattanó? Ha ez azt jelenti, hogy egy jóval 30 feletti nőt elvarázsolt ez a kis fruska, akkor ez az. Pedig szerintem eltúlzottan beszél, el sem hiszem, hogy egy 13 éves így tud mondatokat alkotni, de mit számít ha ez a lányt Anne Shirley-nek hívják! Olvastam, elvarázsolódtam, imádtam. Be kell vallanom, hogy tényleg tündéri, bájos könyv, ami elrepít oda, ahol soha nem jártam, képzeletemet kitárja úgy, ahogy még soha semmi. Szeretem Anne Shirleyt, becsülöm őt, hogy a kanyargós, új utat választotta az egyenes helyett. Bár tudtam én ezt előre.

15 komment
!sssajt 2010. július 17., 18:24

Gyógyító csoda. Amikor elkezdtem olvasni, először le akartam tenni. Mondván, hogy rossz passzban vagyok, ehhez a könyvhöz pedig teljes szív és lélek kell. De nem tudtam letenni, és ha csak pár perc időm volt az olvasásra, képtelen voltam nem erre szánni. A rossz passz meg mintha sose lett volna – föl sem tűnt, úgy eltűnt valahol a virágok, fák, tavak, ösvények, barátság, Élet sűrűjében.

Rányitja az ember szemét a csodákra. Nem nagy dolgokra. A csodák egészen apró, hétköznapi dolgok. A boldogsághoz sem kell több, nagyobb.
Hát nem megnyugtató, hogy semmi különöset nem kell tennünk azért, hogy boldogok legyünk? :-)

!Heloise 2011. január 11., 16:52

Ahogy Diana is mondta: „Furcsa lány vagy, Anne. Mondták is, hogy különös vagy. De azt hiszem, nagyon foglak kedvelni”.
Hát, én már nem csupán hiszem. :-)
Egyszerűen megszerettem Anne -t és a történetét, s tiszteletbeli papír-barátnőmmé fogadtam őt.

10 komment
!Esmeralda 2010. december 21., 17:54

Puffos ujjú barna selyemruhában szeretnék élni a Zöldmanzárdos házban. Olyan jó lenne ott anyukának lenni…Miért halt meg Matthew már az első kötetben??

4 komment
!Dün SP 2010. augusztus 19., 10:18

Nem is gondoltam volna, hogy az én koromban (persze, nem 90, de már nem is 13!), egy egyszerű városban – Henyélőkert, Szerelmesek Ösvénye, Driád fürdője nélkül is – ilyen tág tere nyílhat a képzeletnek… Már egészen belepte a múlt sűrű köde az olyan élményeket, amit egy-egy könyv, vagy sorozat (esetünkben Anne, de például a Váratlan utazás is) nyújtott gyermekként. Erre most bandázunk (http://moly.hu/polcok/bandazo ), újraélem filmben és megismerem könyvben Anne történetét, és napok óta másképp nézek a virágokra, fákra (még ha nem is adtam nekik csudálatos neveket), és sajgó szívvel vágyódom több igazi, utánozhatatlan gyermekkori csínyre, barátra, emlékre…
Azt hiszem, minden életkorában irigyelni fogom Anne-t az életéért ott Avonlea-ben; a szeretteiért, szorgalmáért, még a répavörös hajáért is. :)

23 komment
!Véda P 2011. augusztus 11., 15:01

Anne nem cuki, Anne nem aranyos, Anne egyszerűen maga a megtestesült báj. Mivel régen a filmsorozat minden részét ismétlésestől láttam, féltem, hogy a könyv majd nem túl sok újdonsággal szolgál, unalmas lesz. Pedig, áhhh…!
Valószínű, nem jutott elég tág tere a képzeletemnek, mikor ez ötlött fel bennem, hiszen ez tipikusan az a könyv, amit bármikor jó újra és újra elővenni, beleolvasgatni. Kell, hogy az ember szeressen élni, hogy lássa azokat az egyszerű, apró dolgokat, amelyek mellett vakon suhanunk el nap, mint nap. Kell, hogy ez a töménytelen mennyiségű fecsegés elvarázsoljon, hogy derűs legyen az a pár óra, amit ezzel a vörös hajú kis-nagylánnyal töltünk.
L.M.M. pedig azért is rendkívül becsülendő, mert nemcsak egy remek, üdítően humoros történettel ajándékozott meg minket, hanem egy gyönyörűen megírttal! Egyszerűen imádtam belefeledkezni a leíró részekbe…Nekem kell az a szín, illat és benyomás orgia, amit ő (is) tud. Na jó…meg egy Zöld Manzárd is. De csak azért, mert puffos ujjú ruhám már van!:D

!negyvenketto 2009. május 31., 01:48

Sokadik olvasás volt ez már. Segít elmenekülni a világból (akár a mókuskereket, akár az unalmat jelenti). Nagyon szerethető szereplők, finom jellemfejlődés, és olyan gyönyörű tájleírások, hogy legszívesebben azonnal csomagolnám a bőröndöm. Optimista és lelkesítő, olvasás közben többször is fel akartam ugrani, hogy elinduljak jobbá tenni a világot :)

7 komment
!mdmselle SP 2011. augusztus 21., 18:18

Akárhányszor olvasom újra ezt a könyvet (meg a többi hetet), mindig ugyanaz az érzés tölti el a lelkem: bolondul szeretem Anne Shirleyt!

!stippistop SSP 2010. augusztus 8., 14:33

-Az öt harmincas vonat már meg is érkezett, és fél órával ezelőtt el is ment – jelentette ki a szapora beszédű vasutas. – De itthagytak magának egy utast, egy kislányt. Odakint ül, a zsindelyeken. Kértem, hogy üljön be a hölgyek számára fenntartott váróterembe, de komolyan közölte velem, hogy szívesebben várna kint. „Itt tágabb tere nyílik a képzeletnek”, mondta. Szerintem nem mindennapi eset.

17. old. (Európa, 1992)

!kika87 2009. november 19., 21:55

Ez a legszörnyűbb a felnőttkorban – és erre csak most kezdek rájönni –, hogy mire az ember megkapja, amire egész gyermekkorában vágyott, a dolog feleannyira sem csodálatos, mint hitte.

253. o.

!sssajt 2010. augusztus 20., 22:14

Az idén nyáron szabadjára engedem a képzeletem, de azért ne rémüljön meg, Marilla, mert csak ésszerű korlátok közt leszek fékevesztett.

1 komment
!Arikon 2010. augusztus 8., 22:12

Gilbert Blythe Anne Shirley figyelmét próbálta magára vonni, de csúfos kudatcot vallott: Anne abban a pillanatban mindenről megfeledkezett, nemcsak Gilbert Blythe-ról, de az avonlea-i tanulótársairól, sőt magáról az iskoláról is. Állát a tenyerébe támasztva, szemét az ablakból látható, kéken csillogó Fénylő Vizek Tavára függesztve messze járt az álmok országában, és képzelete csodáin kívül se látott, se hallott mást.
De Gilbert Blythe nem volt hozzászokva, hogy hiábavalóan keresse egy lány figyelmét. Azért is rá fog nézni ez a Shirley lány, a szív alakú arcával meg azokkal a hatalmas szemekkel, amik egyetlen más avonlea-i lány szemére sem hasonlítottak.
Gilbert átnyúlt a két padsor közti átjárón, megragadta Anne egyik hosszú vörös copfját, és karnyújtásnyira felemelve, harsányan suttogta:
– Répa! Répa!
Meg is lett a jutalma: Anne dühödt pillantással meredt rá! De nem érte be ennyivel: talpra ugrott, ragyogó ábrándjai menthetetlenül szertefoszlottak. Haragos, szikrákat szóró tekintete tüzét semmivel sem kevésbé mérges könnyek oltották el.
– Ó, te aljas, gyűlöletes fiú! – kiáltotta vadul. – Hogy merted!
Azzal – zsupsz – Gilbert fejéhez vágta a palatábláját, ami – mármint a tábla, és nem Gilbert feje – recsegve széttört.

122. o. (Könyvmolyképző Kiadó, 2008)

!Mezzanine 2010. április 27., 18:28

…én meg szeretem azokat, akik meg tudják magukat szeretteni, és ezzel annyi fáradtságtól kímélnek meg, amibe a szeretésük kerülne.

!BZsofi P 2010. augusztus 20., 02:19

– Tudom, hogy nagy kereszt vagyok, annyi hibát vétek – horgasztotta le a fejét bűntudatosan a kislány. – De gondolja csak el, hányat követhetnék még el, és mégsem teszem!

176. o. - Európa, 1994 (Egy hangverseny egy katasztrófa és egy vallomás)

!Arikon 2010. augusztus 8., 22:20

– (…) A főzésben nincs igazán tere a képzeletnek. Az ember kénytelen szabályokhoz tartani magát. Amikor legutóbb tortát sütöttem, kifelejtettem belőle a lisztet. Éppen kettőnkről találtam ki egy gyönyörű mesét. Azt képzeltem, hogy te súlyosan megbetegszel himlőben, és amikor mindenki elhagy, én bátran odalépek a betegágyadhoz, és addig ápollak, amíg fel nem gyógyulsz, de akkor meg én kapom meg a himlőt, és bele is halok, és eltemetnek a temetői ezüstnyárfák alá, és te egy rózsatövet ültetsz a síromra, és a könnyeiddel öntözöd, és soha, de soha nem felejted el ifjú napjaid barátját, aki érted áldozta az életét. Olyan szívszorító volt, Diana, hogy csak úgy ömlöttek a könnyek a szememből, amíg a tésztát kevertem. De a lisztet kifelejtettem, és a torta gyászosan sikerült.

137. o. (Könyvmolyképző Kiadó, 2008)

!Mezzanine 2010. április 13., 20:00

A hibáknál is biztos van egy felső határ, és ha egyszer a hibák végére érek, többet egyet sem fogok elkövetni! Ebből mégiscsak bátorságot meríthetek.

1 komment
!BZsofi P 2010. szeptember 28., 10:13

– Hát nem is tudom… – mondta Jane nem nagy meggyőződéssel. – Végül is, a gyémánt sok mindenért kárpótolhatja az embert.
– Hát én csak saját magam akarok lenni – szögezte le Anne. – Még akkor is, ha soha nem vigasztalódom gyémántokkal. Engem kielégít, ha a Zöldmanzárdosház
Anne-je lehetek, akinek van egy szép gyöngysora. Matthew ugyanannyi szeretettel ajándékozta nekem, mint amennyit a rózsaszín hölgy gyémántjai érnek.

A szállodai koncert

!BZsofi P 2010. szeptember 8., 23:57

A józan észre hallgatni sokkal jobb lehet, de nekem akkor sem fűlik hozzá a fogam; egy gyakorlatias ember élete olyan sivár és hétköznapi.

Megalakul a meseklub

Blogbejegyzések