A ​kínai tea 9 csillagozás

Liu Tong: A kínai tea

A ​tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében, ami az élet csendes szemlélésének világába vezet bennünket. A kínaiak felfedezték és megalkották a teát, a tea pedig lassan megváltoztatta a kínaiak életét.

Minden kínai, nemtől és kortól függetlenül, különleges vonzalmat érez iránta, hiszen a lehető legtisztábban jelképezi a kínai kultúra meghatározó alapérzését – „a természet és az ember egységét”. Minden tájegységnek megvan a maga sajátos szemléletmódja a teával kapcsolatban, és a kínai élet minden apró mozzanatát valamiképpen körüllengi a tea gyengéd, nem tolakodó illata. Az emberek teát isznak, hogy étkezés után segítsék az emésztést, és teát isznak, hogy frissek maradjanak. A tea spirituális élvezetek forrása is, élvezésének lényege színének, illatának és zamatának méltánylásában rejlik.

A tea eredete a történelem és a legendák ködébe vész, ám kultusza Kínában négy-öt évezredes múltra tekint vissza. Európa csak a 16. század végén szerzett… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2008
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630957656 · Fordította: Bánki Dezső

Enciklopédia 1


Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

danlin>!
Liu Tong: A kínai tea

Nekem tetszett ez a kis könyvecske: közérthető, jól szerkesztett rengeteg illusztrációval. Nem rég olvastam az egyik könyvet, amit ő is forrásként használ, így volt, ami visszaköszönt rám abból a műből, de sok újdonságot is mondott, több forrást használt, a történeti rész és a teaszertartást részletesebben leírta, valamint a szokásokról, legendákról is írt olyat, amit korábban még nem hallottam.

FélszipókásŐsmoly P>!
Liu Tong: A kínai tea

Kellemes meglepetés, látszik, hogy a szellemisége hiteles, szerzője biztosítja, hogy eredeti kínai, nem valami nyugati elme kapálózó igyekvése az angol teakultúrából kiindulva. Szép képekkel kísért szövegben bemutatja a teázási eszközöket, a teával kapcsolatos szépirodalmi és szakirodalmi műveket, a hozzá fűződő filozófiát és szokásokat, a növény történelmi és mai szerepét, készítési eljárásait a szürettől a feldolgozáson át a teaszertartásig, ami által a csészébe kerül az éltető nedű. A lényege, hogy növénytanilag egyféle anyagból lesz sok-sokféle teaváltozat a szüret idejétől és az elkészítés módjától (szárítás/napoztatás, préselés, érlelés, erjesztés, pörkölés stb.), illetve a növény élőhelyétől, környezeti feltételeitől függően. Az egyes változatok nevét jelölő színét nem színezőanyagok, a változatos aromáját nem kis fehér vegyszerkristályok segítségével kapja. Különösen tetszett, hogy a kóstolás lépéseire/szempontjaira is kitért.

Szerintem remek könyv a témában, jól szerkesztett fejezeteivel átfogó képet ad. Bátran ajánlom a teával ismerkedőknek – noha rövidsége okán nem igazán tud mélyebbre merülni, de érdeklődő áztatással ízletes kortyokat nyújt, többször felönthető.

Takkancs90>!
Liu Tong: A kínai tea

Elmélyítő és magasztos utazásra vitt magával ez a könyv. Rengeteg információ, sok csodás kép és érzékletes leírások teszik olyan varázslatossá a tea megismerésének útját. Nekem nagyon tetszett, rengeteg új dolgot tanultam. Átértékeltem magamban az eddig tudottakat és a kínai sorozatokban látott teás jeleneteket. Izgalmas szemléletváltást adott ez a könyv. :)

Frank_Waters I>!
Liu Tong: A kínai tea

Nagyszerű bevezető, de nem több. Kicsit felszínes, és elkandozik sokszor, úgy értem, a fejezetek nem logikusan következnek egymás után, hanem csak úgy, amihez épp kedve volt a szerzőnek, ami regénynél tök jó dolog, de azért egy ilyen könyvnél nagyobb összeszedettséget várna el az ember.


Népszerű idézetek

Frank_Waters I>!

Idős korban az emberek olyanok, mint a Pu'er tea, mely annál jobb, minél öregebb.

12. fejezet - A tea filozófiája

2 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Különösen szerette a Tang-dinasztia korában élő Zhaozhou szerzetes. Valahányszor tanácsot kértek tőle, vagy azt, hogy magyarázza el a zent, azt válaszolta: „Menj, igyál egy kis teát.”

8. fejezet - A tea és a zen rokonsága

31 hozzászólás
Frank_Waters I>!

A tea nem kábít el, sőt inkább közelebb visz a bölcsességhez.

1. fejezet - A tea illata

Frank_Waters I>!

I. sz. 89-ben egy Tang-császár tanácsot kért egy százhúsz éves szerzetestől az örök élettel kapcsolatban. A szerzetes azt válaszolta, hogy az ő hosszú életkora nem a gyógyszereknek, hanem a teának köszönhető. Naponta negyven-ötven csésze teát ivott, de olykor több mint százcsészényit.

8. fejezet - A tea és a zen rokonsága

Frank_Waters I>!

A zöld tea vitaminokban bővelkedő, tápláló ital. Olyan hidroxi-benzolt tartalmaz, mely hátráltatja a rákos sejtek kialakulását, s ezzel megelőzheti vagy feltartóztatja a rákot. Az oolong teának megvan az a képessége, hogy ellenőrizni tudja a dextróz felszívódását, s ezáltal fogyasztó hatású. A fekete tea nem erős, csökkenti a váladékképződést, használ az emésztésnek és étvágykeltő, különösen olyan emberek számára, akiknek gyenge a lépe és a gyomra. A Pu'er tea segít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében, s már régóta világszerte „az örök élet teájaként” ismert. Végül pedig a tealavelek segítenek elhárítani a sugárzás hatásait, ami különösen jól jön azoknak, akik állandóan a számítógép előtt ülnek.

1. fejezet - A tea illata

12 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Tizenévesen az emberek olyanok, mint a zöld tea: éretlenek és egyszerűek. Nem tudnak sokat, de kezdenek már érteni ezt-azt. Még természetesek, s ez a természetesség minden mozdulatukon meglátszik. Bár nincs még erős ízük, figyelmes kóstolgatásra érezhető, hogy tiszták és kedvesek.

12. fejezet - A tea filozófiája

Frank_Waters I>!

Ifjúkorukban az emberek olyanok, mint a virágtea: virágzásuk éveit élvén virágillatúak és virágos álmokat táplálnak. Számtalan lehetőség áll előttük. Bármit tegyünk a teához – legyen az jázmin, édes illatú osmanthus vagy rózsa –, ez a csésze tea mindig édeskés, csodálatra méltó és vonzó.

12. fejezet - A tea filozófiája

10 hozzászólás
Frank_Waters I>!

A zöld tea készítésekor nem ajánlatos túl forró vizet használni: 80 °C a legjobb. A leveleket először áztassuk meg egy kis meleg vízben, és csak aztán töltsük meg a csészét. A fedét csak egy-két percre tegyük rá, különben az íz módosul. De azt is tehetjük, hogy megtöltünk egy csészét meleg vízzel, és aztán tesszük bele a tealeveleket.

6. fejezet - Híres teák maradandó íze

Frank_Waters I>!

A Longjing levelekből három élvezhető főzet hozható ki, melyek közül a második a legjobb ízű.

6. fejezet - Híres teák maradandó íze

ppayter>!

A tea a meditáció barátja, hatására az ember szíve mély nyugalomba merül.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Lu Jü: Teáskönyv
Lao-ce: Tao Te King
Konfuciusz: Konfuciusz bölcseletei
Desmond Shum: Kínai rulett
Anna Fifield: Kim Dzsongun
Tim Marshall: A földrajz fogságában
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz
Peter Frankopan: Selyemutak
Tim Marshall: Falak
Philip Wilkinson: Jangce