!

Anna Karenina 722 csillagozás

Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina

A Háború és béke után Tolsztoj Nagy Péter koráról akart regényt írni; lelkesen gyűjtötte hozzá az anyagot, ez a mű azonban mégsem született meg. „Egy regényt írok, amelynek semmi köze I. Péterhez – árulta el titkát 1873-ban, Nyikolaj Sztrahovnak írt levelében. – Ez a regény – az első valódi regény életemben, nagyon megfogta a szívemet…” Tolsztoj leveleiből tudjuk azt is, hogy az Anna Karenina alapötlete Puskin prózájának, s főként A vendégek a nyaralóba készültek című befejezetlen elbeszélésének hatására született. Pontosabban: Puskin hatására fogant meg benne a gondolat, hogy regényt ír egy tragikus élményéből – 1872-ben Tolsztoj maga is szemtanúja volt, amikor Anna Sztyepanova Zikina, egy ezredes leánya féltékenységi rohamában a vonat elé vetette magát, mert szeretője megkérte a fiához hozatott nevelőnő kezét. Történelmi regény helyett megszületett tehát a jelen társadalmi-erkölcsi problémáiról szóló mű, amely azonban végső változatában – Tolsztoj tizenegyszer dolgozta át az Anna… (tovább)

Eredeti mű: Лев Толстой: Анна Каренина

Eredeti megjelenés éve: 1878


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Anna Karenina · Konsztantyin Dmitrics Levin · Alekszej Vronszkij


Hirdetés

Kedvencelte 183

Most olvassa 173

Várólistára tette 510

Kívánságlistára tette 131

Kölcsönkérné 4

Elcserélné vagy eladná

>!
★★★☆☆ Eladó Elcserélhető
rebel könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina
>!
800 Ft ★★★★☆ Eladó
szgone könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina
>!
800 Ft ★★★★☆ Eladó
szgone könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina
>!
600 Ft ★★★★☆ Eladó
bordasandi könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina
>!
1.200 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Ndrew könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina
>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó
Nostradamus könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina Megjegyzés
>!
★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Anitiger könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina Megjegyzés

Kiemelt értékelések

+
>!
Miestas

* Spoiler veszély*

Kedves Anna, Drága barátném !
Sajnálom, ami veled történt, mint azt utóbb Tolsztoj barátunk elbeszéléséből megtudtam. De hát miért ? Miért nem használtad azt az okos, művelt fejedet? Hogy engedhetted eddig fajulni a dolgokat, mindezt egy férfiért, vagy háromért? Ki tudja már! Megérte? Nem! Persze, hogy nem!

Akiket te annyira nagyra tartottál, akik miatt otthon emésztett a kétségbeesett magány, azok a kisujjadig sem érnek fel, de te azt hitted jobbak, tisztábbak nálad. A fenét, csak jobban bírják a kritikát, vagy nem derült ki a bűnük, a bűn, hogy szeretni a legszebb és legcsodálatosabb dolog a világon. Elsietted a házasságot, valljuk be, de ezen már kár rágódni, később meg tulságosan ragaszkodtál hozzá. Hiba volt, de te ebből már nem tanulhatsz, de az utánad jövő Annák igen. Reméljük nem volt hiábavaló tetted, lám még a XXI.században is ezrek gondolkodnak tetted miértjéről, a szerelem jogáról, a bűn fogalmáról.
Ég veled Anna.

18 hozzászólás
+
>!
Amadea

Anna örök.
Lenyűgöző, nagyívű történet, igazi téli olvasmány. Anna karaktere bűvölt el a legjobban, elképesztő, mekkora erejű hősnőt alkotott meg Tolsztoj, talán nincs olvasó, akit ne babonázna meg, legyen az nő vagy férfi. Az ő története érdekelt a legjobban, de majdnem ilyen élvezetes volt Kitty és Levin, Sztyiva (Anna testvére) és Dolly szálát olvasni. Egyedül Levin jellemfejlődésének gyötrő állomásai zavartak, néha legszívesebben megráztam volna a vállánál fogva. Imádtam a visszautalásokat (többek között ezért szerettem annyira A sündisznó eleganciájá-t is) és az érzelmek hiteles leírását, sokszor úgy éreztem, a saját gondolataimat olvasom.
Az év egyik legjobb regénye lesz számomra:)
http://amadea.freeblog.hu/archives/2011/01/30/Anna_orok/

71 hozzászólás
+
>!
prezzey

Évek óta halogatom az elolvasását, mert egyrészt nem szeretem a nagyon hosszú könyveket (ugyanazt több kötetre bontva sokkal hamarabb elolvasom, mint egy tégla-méretű izében), másrészt meg kicsit úgy lett tálalva nekem, mint egy szerelmes regény, azokat pedig nem igazán szeretem. De az Anna Karenina annyira hivatkozási alap, hogy már csak azért is érdemes elolvasni, legalábbis ezzel biztattam magam… meg szeretem az orosz írókat.

Nagyon tartottam tőle, hogy unni fogom a könyvet, vagy majd idegesít – főleg miután egyik-másik nagyobb vihart kavart értékelés felbukkant a frissemben –, de nagyon tetszett. Persze, a szereplők helyenként tényleg rettenetesen idegesítően viselkednek (kb. mindenki, néha bizony még Tolszt… akarom mondani Levin is), de épp ez is a lényeg – úgy olvasva, hogy Tolsztoj a korabeli értelmiségről akarja megmondani, hogy mennyire értelmetlenek voltak helyenként, meg hogy a társadalmi helyzet mennyire visszás volt (és ezt ő már akkor mennyire látta), mindjárt értelme lesz mindennek. Szigorúan szerintem. :D Nyilván sokszor gondol arra az ember, hogy mit nyígnak annyit a szereplők hülyeségeken, meg hogy ma mennyivel egyszerűbben meg lehet oldani mindent – más dolgokat meg nem –, vagy hogy mennyire másként állunk hozzá a gyerekekhez. De épp ez a fontos. Ma meg más értelmetlen dolgokba pusztulunk bele ennyire. (Ha meg valaki depressziós, tényleg mindent képes negatívan látni, de innentől tovább elég spoileres lenne.)

Röviden összefoglalva: szerelmes regénynek tökéletesen alkalmatlan, társadalomkritikának tökéletes, és mivel én az utóbbit szeretem jobban, nekem nagyon tetszett. :]

Még annyit a végére, hogy sok volt benne az olyan friss és találó megjegyzés, ami tényleg meglepetésként ért, pedig nagyon sokat olvasok és javarészt kortársakat vagy huszadik századiakat… meg összességében is kimondottan gyorsan olvasható, egyáltalán nem nehézkes prózájú mű volt, végig élveztem.

Ja és van benne kettlebell, habár ez gondolom hogy rajtam kívül kevesek szívét fogja itt megdobogtatni. (A magyar fordításban simán „súlyzó” van, de megnéztem az eredetiben és tényleg kettlebell. :D )
            __
Ezekre a kihívásokra olvastam:
* 2011- Az Anna Karenina Éve
* Túl az 500-on!

4 hozzászólás
+
>!
Manni

Tudtam én, hogy orosz író csak jó lehet. :)
Szerettem az elejétől kezdve. Ezek a szereplők élnek. Vannak hibáik, amikért megvetjük, és vannak erényeik, amikért szeretjük őket. Az udvariaskodásuk sem olyan visszataszító és mű, amitől általában borsókázik a hátam.
Biztos vagyok benne, hogy még sokszor el fogom olvasni. Esküvő előtt mindenképp, csak hogy biztos legyek a dolgomban. :D

4 hozzászólás
+
>!
Rea P

Először is köszönet @Andiamo-nak, amiért meghirdette ezt a közösen olvasós eseményt. Szükségem volt egy ilyen motiváló erőre, hogy egy évek óta halogatott könyvbe végre belekezdjek. 800 oldaltól az ember ösztönösen tart kicsit, de nem kell félni!! :) Tényleg olvastatja magát, pedig azt hittem, hogy legalább két hónapig fogok kínlódni vele. (8 napos lelkes olvasás lett belőle.) Nemcsak a kíváncsiság és női romantikus hajlamom hajtott előre, hogy megtudjam végre Anna és Vronszkij szenvedélyes szerelmének kimenetelét, hanem egész érdekesnek találtam ennek a korszaknak a vallási, társadalmi, filozófiai problémáira választ kereső Levin(vagyis LevTolsztoj) gondolatait. Érzi az ember, hogy minőséget olvas, bármiről legyen szó. Ha valaki azt mondja nekem, hogy oldalakat leszek képes rendesen(átlapozás nélkül) elolvasni munkás, paraszt, földesúr viszonyainak problémáiról, sose hiszem el… és mégis. Levin híres kaszálós jelenete kimondottan kedvenc lett. Anna –Vronszkij viszonyának ellensúlyozásaként bemutatott Levin és Kitty történetét legalább olyan fontosnak és izgalmasnak találtam. Ezzel kicsit kiegyenlítődött az a hiány, amit amiatt éreztem, hogy Anna kapcsolatában a boldog végkifejlet elmaradt. Bár ez törvényszerű volt. Aki ennyire szembeszáll kora társadalmi elvárásaival saját egyéni boldogságért, bukásra van ítélve. Ámulat, hogy Tolsztoj milyen jó lélekrajzokat ír. Ahogy egyik-másik szemszögéből olvastam, ha nem is mindig egyetértést, de empátiát mindenképpen kiváltottak. Vronszkij ellenállhatatlan,no..ha ítélném Annát, nem azért tenném,mert boldog akart lenni vele, hanem mert nem tudott élni a lehetőségeivel. De nem ítélek, Tolsztojnak nyilván célja volt azzal, hogy így írta ahogy…Elsőosztályú regény!
(Bevallom egy fokkal még jobban tetszett, mint a Dosztojevszkij egy hónappal korábban. De szívesen adok mindkettőnek esélyt még..csatázzanak csak a kegyeimért;)

21 hozzászólás
+
>!
bozs

Huh, azt hittem soha nem végzek vele. Sokszor majdnem feladtam, de aztán kitűztem magam elé: napi 8 oldal, annyit csak kibírok.
Nagyimtól kaptam 1990-ben (12 évesen) Erzsébet napra. Ezt írta bele: „Légy boldogabb mint e regény hősnője!” Mikor végre, végre becsuktam a könyvet elgondolkodtam nagyi bejegyzésén. Ennyire gáz lehettem tininek vagy ennyit nézett ki belőlem!? Vagy tényleg nagyon hisztis voltam és nem ígért nagy jövőt párválasztás terén!? Nem tudom a választ.
Nehezemre esett elolvasni Tolsztoj enyhén szólva hosszúra szabott írását. Az elején belendültem, tetszett, majd jött a ne már miért kell nekem több órát a kaszálásról , lóversenyről, szenvedésről, utazásról olvasni. De nem adtam fel, sikerélmény volt becsukni a könyvet és kicsit sajnáltam a vele eltöltött napi 8 oldalamat.

15 hozzászólás
+
>!
irasalgor

Elolvasva a fenti magvas gondolatokat, végül hogyan is összegezhető az Anna Karenina pár szóban? Egy időtálló regény ez, melynek a fő gondolati témája a mai korra is igaz lehet, noha az udvarlási szokások már megváltoztak, de maga a szerelem ugyanaz. A benne rejlő mögöttes tartalom, a különböző társadalmi és vallásbeli kérdések miatt érdemes elolvasni, de ami miatt mégis kiemelkedő Tolsztoj regénye, az a mesterien ábrázolt, élő, lélegző, ízig-vérig realista karakterek. Aki akcióra, vagy cselekményes, sodró lendületű műre számít, az messze kerülje el, aki pedig a romantikától túlfűtött regényeket elvből gyűlöli, annak sem fog tetszeni ez a kissé pátoszos, de mégis érzéki stílussal megírt szerelmi történet. Mindenki másnak, már csak az irodalomban elfoglalt magas pozíciója miatt érdemes megbarátkozni Anna Karenina történetével, nem fogja megbánni. Az, hogy hosszú pedig senkit ne riasszon el.

Értékelés: 10/10
(Később blogban)

u.i: A pontszámmal nem kukacoskodok most. Nem éri meg a 10/10-et megítélésem szerint, de mégsem tudok rá kevesebbet adni teljes szívből.

4 hozzászólás
+
>!
kávésbögre

Eddigi életem egyik legjobb olvasmánya volt. Engem teljesen lenyűgözött a lélektaniság, amely Tolsztoj Anna Kareninájában megjelenik. A pontos leírás, mellyel bemutatja a szereplők érzéseit, gondolatait, olykor-olykor már olyanok voltak, mintha én érezném ezeket. Éreztem Anna kétségeit Vronszkij szerelme iránt, Levin hitetlenségét Istenben, Alekszej Alekszandrovics döntésképtelenségét… Maradandó élményt jelentett! Nem szeretem azokat a könyveket, amelyek túl részletesek, túl körülményesek (pl.: oldalakon keresztül írja le a táj szépségét), de ebben a regényben még az sem zavart, ha egy-egy leírás hosszabbra sikerült. Imádtam. Tényleg olyan volt, mintha azt éreztem volna, amit a szereplők.

+
>!
csend_zenésze

Igazi orosz hidegben a takaró alá kucorodós regény. A cselekményszálak össze-vissza bolyonganak, és ugyan néha beleuntam Levin mezőgazdasági elmélkedéseibe, imádtam és megszerettem ezeket a rettentő hosszú nevű és nagy belső vívódásokkal teli embereket. A végét nagyon sajnáltam. Nem azért, ami történt (és ami miatt már nem ugyanúgy fogok nézni a vonatállomásokra és a sínekre), hanem azért, hogy Tolsztoj bácsi ennyire nem foglalkozott többet Annával, csak így képes volt itt hagyni engem a kétségeim között.
De csak hogy a tömörségnél maradjunk: orosz, tehát szeretni kell.

45 hozzászólás
+
>!
tasiorsi

Először 17 évesen olvastam, és csak úgy faltam. Most 23 évesen, hónapokig tartott ugyan, de ezt inkább az időjárás számlájára írom, mint másra.
Valamiért nagyon szeretem olvasni, hiába hosszú, hiába fut sok szálon. Vagy lehet, hogy pont ezért. Nagyon szeretem Levint és Kitty-t, és ha szeretni nem is szeretem Annát, de azt hiszem, hogy értem. Azt hiszem, boldogok lehetnek, akik szerint Anna hisztérika. Vagy legalábbis kellően szabadok.


Népszerű idézetek

+
>!
z

A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az.

(első mondat)

2 hozzászólás
+
>!
KV

A tiszteletet azért találták ki, hogy elrejtsék a puszta helyet, ahol a szeretetnek kellene lennie.

4 hozzászólás
+
>!
KV

Az élet egész tarkasága, gyönyörűsége, szépsége fényből és árnyból tevődik össze.

+
>!
Netelka I

(…) mint a napra, igyekezett nem ránézni; azonban, mint a napot, látta anélkül is, hogy ránézett volna.

1. kötet 40. oldal (Európa)

+
>!
Netelka I

(…) Sztyepan Arkagyics fogta a kalapját, s megállt eltűnődve, nem felejtett-e el valamit. Kiderült, hogy nem felejtett el semmit, kivéve, amit el akart felejteni – a feleségét.

1. kötet 17. oldal (Európa)

+
>!
PaAn

– Mindig szerettelek s ha szeretünk, az egész embert szeretjük, amilyen, nem amilyennek akarom, hogy legyen.

188-189. oldal (5./18., Európa könyvkiadó, 1960)

+
>!
KV

A művészet nem tűr vitát és okoskodást.

+
>!
padamak

Terhet vinni, s közben a kezeddel is csinálni valamit, akkor lehet csak, ha a teher a hátadra van kötve. Ez a házasság. …De ha házasság nélkül cipeled a terhet, a kezed úgy teli lesz, hogy nem kezdhetsz semmit vele.

I. kötet 404. oldal

+
>!
zsofigirl

A művelődésnek épp ez a célja: mindenből élvezetet csinálni.

42. oldal

1 hozzászólás
+
>!
Why_Doboz 

A tettetés, bármiféle, megcsalhatja a legokosabb, legélesebb eszű embert; de akármilyen művészin leplezik, a legkorlátoltabb gyerek is felismeri és elfordul tőle.

Harmadik rész 9


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is