!

Anna Karenina 809 csillagozás

Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina Lev Tolsztoj: Anna Karenina
Könyvtár

Anna Karenina életének, szerelmének és halálának megrázó története már sok-sok évtizede mindig mély nyomot hagy az olvasóban. A gyönyörű arisztokrata asszony bátor és tragikus szerelmében az az erkölcsi eszmény jut kifejezésre, mely nem hajlandó megbékélni a környezetében uralkodó képmutatással, szennyel és kegyetlenséggel.
Az „Anna Karenina” nem csupán egy nagy szerelem történetét foglalja magába, hanem a hatvanas-hetvenes évek orosz társadalmának hatalmas freskóját is adja, s páratlan művészi erővel tárja az olvasó elé Oroszország életének egész korszakát.
Tolsztoj örökbecsű művét Németh László fordítása teszi felejthetetlenné.

Eredeti mű: Лев Толстой: Анна Каренина

Eredeti megjelenés éve: 1878


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Konsztantyin Dmitrics Levin · Anna Karenina · Alekszej Vronszkij · Katyerina Alekszandrovna Scserbackaja · Sztyepan Arkagyics Oblonszkij


Hirdetés

Kedvencelte 208

Most olvassa 201

Várólistára tette 609

Kívánságlistára tette 190

Kölcsönkérné 4

Elcserélné vagy eladná

>!
★★★☆☆ Eladó Elcserélhető
rebel könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina
>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó
kataa_ könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina
>!
800 Ft ★★★★☆ Eladó
szgone könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina
>!
800 Ft ★★★★☆ Eladó
szgone könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina
>!
600 Ft ★★★★☆ Eladó
bordasandi könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina
>!
1.200 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Ndrew könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina
>!
600 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Dalmata66 könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina
>!
700 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
mazsof könyve Lev Tolsztoj: Anna Karenina Megjegyzés

Kiemelt értékelések

+
>!
Miestas
Lev Tolsztoj: Anna Karenina

* Spoiler veszély*

Kedves Anna, Drága barátném !
Sajnálom, ami veled történt, mint azt utóbb Tolsztoj barátunk elbeszéléséből megtudtam. De hát miért ? Miért nem használtad azt az okos, művelt fejedet? Hogy engedhetted eddig fajulni a dolgokat, mindezt egy férfiért, vagy háromért? Ki tudja már! Megérte? Nem! Persze, hogy nem!

Akiket te annyira nagyra tartottál, akik miatt otthon emésztett a kétségbeesett magány, azok a kisujjadig sem érnek fel, de te azt hitted jobbak, tisztábbak nálad. A fenét, csak jobban bírják a kritikát, vagy nem derült ki a bűnük, a bűn, hogy szeretni a legszebb és legcsodálatosabb dolog a világon. Elsietted a házasságot, valljuk be, de ezen már kár rágódni, később meg tulságosan ragaszkodtál hozzá. Hiba volt, de te ebből már nem tanulhatsz, de az utánad jövő Annák igen. Reméljük nem volt hiábavaló tetted, lám még a XXI.században is ezrek gondolkodnak tetted miértjéről, a szerelem jogáról, a bűn fogalmáról.
Ég veled Anna.

18 hozzászólás
+
>!
Frank_Spielmann IMP
Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Tolsztojt tényleg nem hiába tartják a regényirodalom egyik csúcsának. Ha csak a Háború és békét írja meg a nagy könyvekből, akkor is az lenne, de az Anna Karenyina még tovább viszi ezt az egészet. Azt hittem, annál „tökéletesebbet” nem tudott írni, de de.

A nagyregény kényes állat, nem lehet csak úgy ukkmukkfukk ihletből megírni. Cervantes és Rabelais még írhattak ezeroldalas könyveket így (nagyon jókat), de Tolsztoj idejében már „föltalálták” a szerkezetet, tehát a szerkesztést is.

Tolsztoj a realista (hogy ez a szó mit jelent – talán csak kisebb írók műveire lehet alkalmas ilyen besorolás, szerintem Tolsztoj nem realista, vagy nem csak az, vagy nem abban a földhöz ragadt értelemben, de legyen most az egyszerűség kedvéért, a modernizmus előtti, és a kezdetek utáni irodalmat értve alatta: realista) regény szerkezetét a csúcsra vitte. Utána már nem érdemes ilyesmivel bajlódni, mert valószínűleg nem lehet jobbat írni ilyenfajta regényből, mint például ez. Lett is helyette modernizmus (Joyce, Gide, ilyenek), aztán posztmodern, meg a többi burzsoá huncutság.

Mielőtt erre rátérnék, hogy miért is olyan tökély ez a szerkezet, egy észrevétel: a Háború és békében és az AK-ban is rettentően ellenszenvesek és idegesítőek (nekem) ezek a büdös burzsojok, akiknek az életük ebédekből és vacsorákból áll, ahova persze minden hasonlóan gazdag embert meghívnak. Ha éppen nem esznek, akkor a szalonban hallgatják valamelyik eladó lány zongorajátékát, és olyanokat mondanak rá, hogy charmant. Persze ezek nem igazi burzsoák, Oroszhonban ez nem is nagyon tudott kialakulni, hanem arisztokraták, de ez mindegy is. A lényeg: nem csodálkozom, hogy Oroszországban történt meg az első sikeres kommunista forradalom. Hát fúj, kérem!

Szóval a szerkezet. Sokszor olvastam már ellenpontról, és végre rájöttem, mi fán terem az. Lehet, hogy ez nem is az, de nekem az. Három fő szála van a regénynek, ebből az első kettő szorosan összekapcsolódik: kezdődik a regény Sztyepan Oblonszkij megcsalásának leleplezéséből. A feleség el akarja hagyni, el akar válni, de jön Oblonszkij tesója, a címszereplő, és rábeszéli a feleséget, hogy bocsásson meg. Együtt maradnak végig. Ez történik az első részben. Itt találkozik Anna a későbbi szeretőjével, Vronszkijjal, akivel rögtön egymásba is szeretnek. Ez nem spoiler, de Anna is megcsaló lesz, mint a testvére, viszont nem olyan alávaló módon, mint Sztyepan, hanem szerelemből, szenvedve végig. (Ennyit talán csak Csehov darabjaiban szenvednek.) Anna viszont elhagyja a férjét. Ez a két szál így ellenpontozza egymást. A másik nagy, és talán a legfontosabb szál Levin és Kitty története. Itt is van ellenpont: a könyv felénél történik, hogy Levin és Kitty eljegyzik egymást és kitűzik az esküvő időpontját. Ezzel egyidőben hagyja el Anna a férjét. Ohó! Még van ezernyi kis és nagyobb példa a regényben, de azokat az engem követő kutatókra hagyom. (Tréfa!)

Abban is nagy huncut ez a Lev(in!) Tolsztoj, hogy a címszereplőt a hetedik rész végén megöli, de a regény mégis folytatódik tovább, van még egy nyolcadik rész is, ahol a Levin-szálat is úgy-ahogy elvarrja. (Csak annyira, amennyire az életben ez lehetéges.) Nem hiszem, hogy ez véletlen lenne, vagy bénázás, hogy jaj, még ezt a szálat is el kéne varrni. De hogy pontosan miért is olyan jó ez, nem tudom. De jó, mert Anna halálával befejezni a könyvet valahogy csalódás lett volna. Hatásvadász. Plusz ide illik az Utas és holdvilág utolsó mondata is: „És ha az ember él, akkor még mindig történhetik valami.” Nem mondom, hogy Tolsztoj le akar beszélni bennünket az öngyilkosságról, de rábeszélni se akar senkit. Talán inkább azt mutatja meg, hogy attól, hogy valaki meghal, az élet még megy tovább az élők számára. És élők mindig vannak.

Kedvenc. Remekmú.

5 hozzászólás
+
>!
Amadea
Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Anna örök.
Lenyűgöző, nagyívű történet, igazi téli olvasmány. Anna karaktere bűvölt el a legjobban, elképesztő, mekkora erejű hősnőt alkotott meg Tolsztoj, talán nincs olvasó, akit ne babonázna meg, legyen az nő vagy férfi. Az ő története érdekelt a legjobban, de majdnem ilyen élvezetes volt Kitty és Levin, Sztyiva (Anna testvére) és Dolly szálát olvasni. Egyedül Levin jellemfejlődésének gyötrő állomásai zavartak, néha legszívesebben megráztam volna a vállánál fogva. Imádtam a visszautalásokat (többek között ezért szerettem annyira A sündisznó eleganciájá-t is) és az érzelmek hiteles leírását, sokszor úgy éreztem, a saját gondolataimat olvasom.
Az év egyik legjobb regénye lesz számomra:)
http://amadea.freeblog.hu/archives/2011/01/30/Anna_orok/

71 hozzászólás
+
>!
prezzey
Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Évek óta halogatom az elolvasását, mert egyrészt nem szeretem a nagyon hosszú könyveket (ugyanazt több kötetre bontva sokkal hamarabb elolvasom, mint egy tégla-méretű izében), másrészt meg kicsit úgy lett tálalva nekem, mint egy szerelmes regény, azokat pedig nem igazán szeretem. De az Anna Karenina annyira hivatkozási alap, hogy már csak azért is érdemes elolvasni, legalábbis ezzel biztattam magam… meg szeretem az orosz írókat.

Nagyon tartottam tőle, hogy unni fogom a könyvet, vagy majd idegesít – főleg miután egyik-másik nagyobb vihart kavart értékelés felbukkant a frissemben –, de nagyon tetszett. Persze, a szereplők helyenként tényleg rettenetesen idegesítően viselkednek (kb. mindenki, néha bizony még Tolszt… akarom mondani Levin is), de épp ez is a lényeg – úgy olvasva, hogy Tolsztoj a korabeli értelmiségről akarja megmondani, hogy mennyire értelmetlenek voltak helyenként, meg hogy a társadalmi helyzet mennyire visszás volt (és ezt ő már akkor mennyire látta), mindjárt értelme lesz mindennek. Szigorúan szerintem. :D Nyilván sokszor gondol arra az ember, hogy mit nyígnak annyit a szereplők hülyeségeken, meg hogy ma mennyivel egyszerűbben meg lehet oldani mindent – más dolgokat meg nem –, vagy hogy mennyire másként állunk hozzá a gyerekekhez. De épp ez a fontos. Ma meg más értelmetlen dolgokba pusztulunk bele ennyire. (Ha meg valaki depressziós, tényleg mindent képes negatívan látni, de innentől tovább elég spoileres lenne.)

Röviden összefoglalva: szerelmes regénynek tökéletesen alkalmatlan, társadalomkritikának tökéletes, és mivel én az utóbbit szeretem jobban, nekem nagyon tetszett. :]

Még annyit a végére, hogy sok volt benne az olyan friss és találó megjegyzés, ami tényleg meglepetésként ért, pedig nagyon sokat olvasok és javarészt kortársakat vagy huszadik századiakat… meg összességében is kimondottan gyorsan olvasható, egyáltalán nem nehézkes prózájú mű volt, végig élveztem.

Ja és van benne kettlebell, habár ez gondolom hogy rajtam kívül kevesek szívét fogja itt megdobogtatni. (A magyar fordításban simán „súlyzó” van, de megnéztem az eredetiben és tényleg kettlebell. :D )
            __
Ezekre a kihívásokra olvastam:
* 2011- Az Anna Karenina Éve
* Túl az 500-on!

4 hozzászólás
+
>!
csillagka P
Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Vegyes érzelmekkel kezdtem bele a könyvbe és azzal is fejeztem be. Egy romantikus szerelmi történetet vártam és egy igazi szociológia tanulmányt kaptam. Miért kell egy nőnek ennyire okosnak és butának lennie egyszerre? Miért kell az életet addig bonyolítani amíg már a legegyszerűbb cselekedetben is négyféle egyéb indokot látunk? Miért nem tudunk elhinni, hogy a másik nem játszik az érzelmeinkkel? Anna nekem nem volt pozitív karakter ahogy Levin sem , ha választani kell akkor Dolly áll a legközelebb a szívemhez és Vronszkij érzéseivel tudtam a legjobban azonosulni. Sokat kaptam ettől a regénytől a közepén szinte faltam és azt éreztem igen minden idegszálammal rá tudok hangolódni Levin gondolakataira, de a végén elvesztettem a fonalat és valahol befejezetlennek és túlkomplikáltnak érzem az utolsó száz oldalt, ami érdekelt volna az nem tudtam meg helyette kaptam egy bonyolult és számomra szinte értelmezhetetlen erkölcsi fejtegetés, nem kellet volna.

5 hozzászólás
+
>!
Manni
Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Tudtam én, hogy orosz író csak jó lehet. :)
Szerettem az elejétől kezdve. Ezek a szereplők élnek. Vannak hibáik, amikért megvetjük, és vannak erényeik, amikért szeretjük őket. Az udvariaskodásuk sem olyan visszataszító és mű, amitől általában borsókázik a hátam.
Biztos vagyok benne, hogy még sokszor el fogom olvasni. Esküvő előtt mindenképp, csak hogy biztos legyek a dolgomban. :D

13 hozzászólás
+
>!
Rea P
Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Először is köszönet @Andiamo-nak, amiért meghirdette ezt a közösen olvasós eseményt. Szükségem volt egy ilyen motiváló erőre, hogy egy évek óta halogatott könyvbe végre belekezdjek. 800 oldaltól az ember ösztönösen tart kicsit, de nem kell félni!! :) Tényleg olvastatja magát, pedig azt hittem, hogy legalább két hónapig fogok kínlódni vele. (8 napos lelkes olvasás lett belőle.) Nemcsak a kíváncsiság és női romantikus hajlamom hajtott előre, hogy megtudjam végre Anna és Vronszkij szenvedélyes szerelmének kimenetelét, hanem egész érdekesnek találtam ennek a korszaknak a vallási, társadalmi, filozófiai problémáira választ kereső Levin(vagyis LevTolsztoj) gondolatait. Érzi az ember, hogy minőséget olvas, bármiről legyen szó. Ha valaki azt mondja nekem, hogy oldalakat leszek képes rendesen(átlapozás nélkül) elolvasni munkás, paraszt, földesúr viszonyainak problémáiról, sose hiszem el… és mégis. Levin híres kaszálós jelenete kimondottan kedvenc lett. Anna –Vronszkij viszonyának ellensúlyozásaként bemutatott Levin és Kitty történetét legalább olyan fontosnak és izgalmasnak találtam. Ezzel kicsit kiegyenlítődött az a hiány, amit amiatt éreztem, hogy Anna kapcsolatában a boldog végkifejlet elmaradt. Bár ez törvényszerű volt. Aki ennyire szembeszáll kora társadalmi elvárásaival saját egyéni boldogságért, bukásra van ítélve. Ámulat, hogy Tolsztoj milyen jó lélekrajzokat ír. Ahogy egyik-másik szemszögéből olvastam, ha nem is mindig egyetértést, de empátiát mindenképpen kiváltottak. Vronszkij ellenállhatatlan,no..ha ítélném Annát, nem azért tenném,mert boldog akart lenni vele, hanem mert nem tudott élni a lehetőségeivel. De nem ítélek, Tolsztojnak nyilván célja volt azzal, hogy így írta ahogy…Elsőosztályú regény!
(Bevallom egy fokkal még jobban tetszett, mint a Dosztojevszkij egy hónappal korábban. De szívesen adok mindkettőnek esélyt még..csatázzanak csak a kegyeimért;)

21 hozzászólás
+
>!
bozs P
Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Huh, azt hittem soha nem végzek vele. Sokszor majdnem feladtam, de aztán kitűztem magam elé: napi 8 oldal, annyit csak kibírok.
Nagyimtól kaptam 1990-ben (12 évesen) Erzsébet napra. Ezt írta bele: „Légy boldogabb mint e regény hősnője!” Mikor végre, végre becsuktam a könyvet elgondolkodtam nagyi bejegyzésén. Ennyire gáz lehettem tininek vagy ennyit nézett ki belőlem!? Vagy tényleg nagyon hisztis voltam és nem ígért nagy jövőt párválasztás terén!? Nem tudom a választ.
Nehezemre esett elolvasni Tolsztoj enyhén szólva hosszúra szabott írását. Az elején belendültem, tetszett, majd jött a ne már miért kell nekem több órát a kaszálásról , lóversenyről, szenvedésről, utazásról olvasni. De nem adtam fel, sikerélmény volt becsukni a könyvet és kicsit sajnáltam a vele eltöltött napi 8 oldalamat.

16 hozzászólás
+
>!
Irasalgor
Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Elolvasva a fenti magvas gondolatokat, végül hogyan is összegezhető az Anna Karenina pár szóban? Egy időtálló regény ez, melynek a fő gondolati témája a mai korra is igaz lehet, noha az udvarlási szokások már megváltoztak, de maga a szerelem ugyanaz. A benne rejlő mögöttes tartalom, a különböző társadalmi és vallásbeli kérdések miatt érdemes elolvasni, de ami miatt mégis kiemelkedő Tolsztoj regénye, az a mesterien ábrázolt, élő, lélegző, ízig-vérig realista karakterek. Aki akcióra, vagy cselekményes, sodró lendületű műre számít, az messze kerülje el, aki pedig a romantikától túlfűtött regényeket elvből gyűlöli, annak sem fog tetszeni ez a kissé pátoszos, de mégis érzéki stílussal megírt szerelmi történet. Mindenki másnak, már csak az irodalomban elfoglalt magas pozíciója miatt érdemes megbarátkozni Anna Karenina történetével, nem fogja megbánni. Az, hogy hosszú pedig senkit ne riasszon el.

Értékelés: 10/10
(Később blogban)

u.i: A pontszámmal nem kukacoskodok most. Nem éri meg a 10/10-et megítélésem szerint, de mégsem tudok rá kevesebbet adni teljes szívből.

4 hozzászólás
+
>!
csend_zenésze
Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Igazi orosz hidegben a takaró alá kucorodós regény. A cselekményszálak össze-vissza bolyonganak, és ugyan néha beleuntam Levin mezőgazdasági elmélkedéseibe, imádtam és megszerettem ezeket a rettentő hosszú nevű és nagy belső vívódásokkal teli embereket. A végét nagyon sajnáltam. Nem azért, ami történt (és ami miatt már nem ugyanúgy fogok nézni a vonatállomásokra és a sínekre), hanem azért, hogy Tolsztoj bácsi ennyire nem foglalkozott többet Annával, csak így képes volt itt hagyni engem a kétségeim között.
De csak hogy a tömörségnél maradjunk: orosz, tehát szeretni kell.

45 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
z

A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az.

(első mondat)

2 hozzászólás
+
>!
KV

A tiszteletet azért találták ki, hogy elrejtsék a puszta helyet, ahol a szeretetnek kellene lennie.

4 hozzászólás
+
>!
KV

Az élet egész tarkasága, gyönyörűsége, szépsége fényből és árnyból tevődik össze.

1 hozzászólás
+
>!
Sárhelyi_Erika I

(…) mint a napra, igyekezett nem ránézni; azonban, mint a napot, látta anélkül is, hogy ránézett volna.

1. kötet 40. oldal (Európa)

+
>!
Paan

– Mindig szerettelek s ha szeretünk, az egész embert szeretjük, amilyen, nem amilyennek akarom, hogy legyen.

188-189. oldal (5./18., Európa könyvkiadó, 1960)

+
>!
Sárhelyi_Erika I

(…) Sztyepan Arkagyics fogta a kalapját, s megállt eltűnődve, nem felejtett-e el valamit. Kiderült, hogy nem felejtett el semmit, kivéve, amit el akart felejteni – a feleségét.

1. kötet 17. oldal (Európa)

+
>!
zsofigirl

A művelődésnek épp ez a célja: mindenből élvezetet csinálni.

42. oldal

1 hozzászólás
+
>!
KV

A művészet nem tűr vitát és okoskodást.

+
>!
padamak

Terhet vinni, s közben a kezeddel is csinálni valamit, akkor lehet csak, ha a teher a hátadra van kötve. Ez a házasság. (…) De ha házasság nélkül cipeled a terhet, a kezed úgy teli lesz, hogy nem kezdhetsz semmit vele.

404. oldal, I. kötet

+
>!
rosa_canina

Hogyha ahány fej, annyi ész, akkor ahány szív, annyiféle szerelem.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is